返回列表 發帖
上cm的歌手名單
泳兒
古巨基
吳雨霏
周柏豪
鄧小巧

音樂製作人名單
楊熙
林家謙 ...
harryharry 發表於 2017-4-4 20:02
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

Fabel終於派歌

大家好似好多負能量 講下開心嘢先
今日個Quiz無温過 但抽中咗啲幾易嘅題目 分數唔太難睇

令負攝石變無敵
HOTMAN 發表於 2017-4-6 01:05
無敵愈聽愈正

本帖隱藏的內容需要積分高於 1234 才可瀏覽

我同學有聽3AM

話說每日做完一大輪野睇歎得好健康J下丁子朗成個人都輕鬆曬
唔洗對住D麻煩人 昅個令仔 心情都好番D ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-4-6 22:47
鍾意黎耀祥就認咗佢啦

整碎哂。之後整成蛋糕。。
kk8733 發表於 2017-4-7 00:37
整碎曬嘅 本來幾多CM又有咩關係?

今日出咗好多高質長post 開心
一齊回顧下其中兩個

簡單黎講 社會發展其中一個目標係要達致公平 而由於平等喺好大情況係達致公平嘅有效方法 所以好多時會想平等但社會上有啲情況係好似你所講嘅情況咁要靠不平等去達致公平
喺你講嘅情況中 每個人得到嘅資源唔同 可以視為不平等 但因為令到每個人都有能力行駛相同嘅權利 因此係公平

放喺現實社會都有相似嘅例子
以前嘅香港升中派位中 派位系統係有考慮學生嘅性別 以同樣嘅成績 男生係比女生有更大機會入到心儀學校 原因係研究指出女性腦部發展較早 更容易拎到好成績
呢個係一個唔平等但公平嘅情況
後來因為被認為係男女不平等 就改做唔會考慮性別 結果的確令較多人想入嘅男女校出現女多男少嘅情況 咁就係平等但唔公平嘅情況
nicholashin 發表於 2017-4-7 10:44
段獨白出事係有幾個原因
首先獨白節奏太慢 同前面節奏完全唔夾 搞到好似拖時間咁
另外獨白內容雖然有意思 但如果無睇文案其實唔會知呢段做咩 好似唔太承接到前面
仲有Juno把聲聽落好虛 獨白內容係當講緊好真實地點 就好似格格不入
不過我覺得揾Juno去唱係幾明智嘅 但我會expect多啲合唱

無睇過《剎那的烏托邦》演出 亦無完整聽過成隻碟 但幾首派台歌都畀我一種好artsy嘅感覺
如果以藝術角度去聽呢啲音樂可能拎到幾高分數 但以流行歌曲看待就好似無希望同聽眾溝通嘅感覺
即係製作團隊會嘗試令聽眾去接受佢哋鍾意嘅approach 而睇唔到有嘗試從聽眾角度出發去諗點樣呈現歌曲
結果明明歌曲談論議題好實在 都好難同歌曲連繫 產生唔到共鳴
nicholashin 發表於 2017-4-7 23:18

一開始識某friend係嬋粉,而家變左祖粉,仲睇左兩場sidetrack 。。。
HOTMAN 發表於 2017-4-7 23:59
你會唔會做嬅粉頂佢個位

0.375
JasOh103 發表於 2017-4-8 01:11
354/365同356/365呢

Hana真係好正 狂搵佢訪問聽

好鍾意d咁tough既女仔
HOTMAN 發表於 2017-4-8 21:42
咁tough嘅男仔呢

邊忽先
hehehaha 發表於 2017-4-8 21:55
性格有分邊忽咩?

男仔既話就弱d好
HOTMAN 發表於 2017-4-8 21:59
因為你要做主動

被動都ok
HOTMAN 發表於 2017-4-8 22:22
但你鍾意主動

@jasonng

**** 本內容被作者隱藏 ****
Wonders 發表於 2017-4-9 00:52
本帖隱藏的內容需要積分高於 2000 才可瀏覽

差啲以為會同我下星期自plug嗰個撞
anyway 離心力>>>推開世界的門
ed8671ed 發表於 2017-4-9 11:46
楊乃文強搶女金

睇下做唔做到再下首
已經預留咗個位俾另一個國語力女人
ed8671ed 發表於 2017-4-9 14:41
支持Ellen今年補翻女歌手獎

這首歌只派往TVB,應該不會有。- CLWR
i love the logic
JasOh103 發表於 2017-4-10 08:35
神邏輯

日聽夜聽早聽晚聽早餐聽午飯聽晚飯聽連巴士上都在聽的《跑步機上》,慶幸,比起之前的廣告歌,這首《跑步機 ...
jose 發表於 2017-4-10 14:48
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

係咪即係話佢只適合唱啲冇乜lyrical depth 既歌?
matthew1990 發表於 2017-4-10 15:16
應該係 只係寫到1999

欣宜 (Joyce)、張紋嘉 (Crystal)、張惠雅 (Regen)、及組合 ReVe 則有工作在身未能赴會,但他們同時透過短訊向大家送上祝福,非常窩心!
關心妍 (Jade) 因有喜四個多月需在家休息,欣宜 (Joyce) 及 葉文輝 (啤梨) 則有工作在身未能赴會,但三人同時透過短訊向大家送上祝福及紅包,非常窩心!
同時天賦予她星座智慧,被大眾封為明星級的(星座專家),曾推出星座書及主持星座電視節目,希望以公眾人物身份和專長,透過星座理論去關懷及幫助別人,讓每一個人都擁有自信和快樂。
何弘軒更參演了由多部電視劇,電影,舞台劇,廣告等,包括陳慧琳,郭富城主演的 <>。

其實已經寫得好清楚。。。
John 發表於 2017-4-10 19:35
中文無你咁好 sor
睇到兩個「或是」已經頭痛

張圖整好 我終於可以出榜 開心。。。。
唔要大波囡。。走開啦
kk8733 發表於 2017-4-11 21:06
呢隻控制狂可唔可以行人紅燈衝出馬路

咁會害左個司機
叫佢跳落海餵魚算啦
jose 發表於 2017-4-11 22:18
聽講魚會主動去食塑膠垃圾 唔食浮游生物 所以佢落到去應該會好快比人分屍 諗到呢點心情都靚咗

由於太多歌想冠
決定唔比天敵冠軍了
本身11>3>1
John 發表於 2017-4-12 16:00
第一個早晨>>>>>>>>>>>>>>>>>>天敵

Agger
-Prince- 發表於 2017-4-13 00:01
記得派台嘅時候畀匡匡十大

好心快d派
好頂唔順你覺得我是零之後嗰d恐怖既ooo~~ooohhhh ohhhh同埋接落去既難聽高音

做返暖男好過啦 ...
JasOh103 發表於 2017-4-13 12:45
速冠好唔好? ^^

查無此字好聽喎
諗緊俾唔俾十二大
bagfgfcde 發表於 2017-4-13 12:56
一星期冠爭到十大咩

寧願留quota比早晨

唔好再包庇祖粉
唱得咁難聽都十二大會羞辱你上年十二大 ...
JasOh103 發表於 2017-4-13 13:08
我一定會支持bag會員

重溫緊陳以誠醫生兒歌金曲

每日步行白痴步
怎麼可以預防流行 性感冒
Bye bye bye bye 白紋伊蚊
面對霏 典型肺炎

http://www.cmusichart.com/discuz ... 0448&pid=748308

支持bag會員聽《舊街角》訓覺

話說經過多人嘗試 屋企部電腦終於肯read CD 即係我終於crop到Songs of Love入電腦
之前放其他碟同樣唔work既 所以唔關Phil事

泛民嘅大愛真係無上限

好想搵個一仔放屋企
HOTMAN 發表於 2017-4-19 09:40
咁你係咩仔

一睇就知佢係好仔啦
matthew1990 發表於 2017-4-19 10:42
好靚仔?

拎我同隻狗比?
HOTMAN 發表於 2017-4-19 11:26
咁你想同咩比

你都係反省下先。。。
HOTMAN 發表於 2017-4-19 13:26
反省乜嘢?

歐洲真係好正 不要再說鳥
我覺得荷蘭唔錯wor 做咩擺佢包尾
-Prince- 發表於 2017-4-20 11:19
一直覺得歐洲人基因係令佢哋整體黎講樣同身材好過東亞人好多 當中少數唔靚仔靚女嘅應該研究下前世做咗咩錯事

台灣呢
bagfgfcde 發表於 2017-4-20 19:24
新加坡有蔡健雅 係咪即係好過台灣

免免移民去台灣 應該係CY唔連任之後 對香港最好嘅祝福

CY 係香港。你有咩感覺。
kk8733 發表於 2017-4-21 00:49
我寧願CY長命百歲都唔想你留喺世上喎

某會員終於po相
根本就係色惑
JasOh103 發表於 2017-4-21 12:22
Who?

**** 本內容被作者隱藏 ****
JasOh103 發表於 2017-4-21 19:01
原來HOTMAN好有錢

Hi 大家好嗎 好耐無見今日聽日唔洗返工 開心
rubylovessss 發表於 2017-4-22 14:29
熱 烈 慶 祝 ruby 回 歸 Cool Music Forum

hehehaha 發表於 2017-4-23 14:11
做猿人有無得拎女金?

二珂六月有新專
仲有一首戴佩妮親自作曲既歌
佢唱左幾首live 暫時感覺有三首都唔錯
女三 ...
bagfgfcde 發表於 2017-4-23 20:26
cover到有得出自己歌

係咪好勁
由主播轉型做真歌手
bagfgfcde 發表於 2017-4-23 21:40
你係咪諗住幫佢包底