返回列表 發帖
拾回比起無人知道雙子座的確未係最難聽
CF 擺明hea美祖交啲咁悶既倉底貨

利申:希望Cousin Fung有入黎呢 ...
hehehaha 發表於 2017-12-8 17:01
話說我一直覺得磚頭作得好過JW嗰首

同埋祖兒揀得一定係好歌 OK?
唔通要別來無恙呢種質素嘅曲咩

果然王菀之唔chur得 一密集做歌就出事
聽返《草原》好過

**** 本內容被作者隱藏 ****
Bluejays 發表於 2017-12-8 01:39
今次短命到

冬天要聽咩碟呢?
HOTMAN 發表於 2017-12-9 23:22
Addendum

請支持今週NH TOP 20 2017上榜位置最高嘅派台歌

留意到申請非共和嘅榜單當中有人冠咗草原

恭喜某女歌手大碟喪失候選至尊碟嘅資格! (好似係)

支持草原

感受你的笑 你的淚 你的愛 你的世界
閉上我的雙眼 我的靈魂在蔓延
...
JasOh103 發表於 2017-12-13 11:17
唔係a韻 5分

想帶著音樂去旅行
bagfgfcde 發表於 2017-12-13 14:10
飄下啦

想俾獎2 all
bagfgfcde 發表於 2017-12-13 14:13
最佳重唱/翻唱歌曲
銅獎:姊妹2016(平行宇宙版) - 張惠妹
銀獎:最好時光2017 - 容祖兒
金獎:告白氣球 - 周二珂

你漏左林奕匡啲勵志歌 = =
bagfgfcde 發表於 2017-12-13 14:26
話明最佳 其他好歌難免會首先犧牲
e.g. 王雯 - 應該分開嗎?、容祖兒 - 麻煩你2017

三週冠夠唔夠十大
RVHOCPC 發表於 2017-12-14 17:35
歌手名每個字都值50 AP喎

雖然顏卓靈樂觀面對,但面對網上「負皮」,甚至一些未曾聽過她歌曲的人無理留言,可有想過要反擊?顏卓靈表 ...
John 發表於 2017-12-15 00:01
睇完想支持吳業坤

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽
希望大家轉行做顏卓靈打手
否則你地全部無得做人 小巧無得對你唱《可惜你是個人》

2011年12月11日,謝安琪接受ONTV訪問,被問到有指她明年紅館騷門票銷情欠佳,Kay淡然說:「開賣幾日,多 ...
bagfgfcde 發表於 2017-12-20 11:28
意思係?

Yeung Tung 楊彤

新歌預備好出世了

找來很talented的兩位朋友 Marstn 和 Serrini 來feature曲詞和合唱
不過沒有和我合唱 而是他倆合唱

我是David Guetta / Chainsmokers一樣的存在 (對 差很遠 但角色是啦)
不過當然不是EDM 是什麼genre我都不知道

有感受過 Marstn 和 Serrini 兩位既songwriting and singing capabilities 的人應該和我一樣好期待這首歌(是廣東歌啊)

待幾天再深入分享歌曲製作過程

Probably my proudest work yet

Photo by Cheung Ka Ho

相信好聽過原來只因深愛著、獨一無二同和每天講再見

兩男一女各自有一個獎 定 一個男歌手拎三個獎其他兩個白果

支持

聽今年既十二大聽到喊
我真係好good taste
bagfgfcde 發表於 2017-12-23 08:12
有淚多好

簡單是福

嘩 終於睇完條片
首先係頭30秒兩人鬥假真係好得 好過自己啲歌
後段就明點解會不和
姓李個位真係一個壞女人 畫到aga咁醜都未夠 仲要不停笑 笑完都未夠 仲要叫埋全公司班暗星一齊恥笑佢
痴線
JasOh103 發表於 2017-12-24 00:05
呢個真係世界級 擺明係Gin Lee唔甘心開頭被AGA笑佢7

原來《天變地變情不變》0票!

召集所有有冠呢幾首我覺得應該除左我之外冇其他人會冠既榜豬>3<

第9週冠軍歌: 盧廣仲 - 二十四小時柒天
dongbb2332 發表於 2017-12-25 12:35
@seeseetv

王詩安《詩》幾好聽 以第一次聽既觀感黎講好過《偷故事的人》同《跳舞的梵谷》

唔覺得王詩安心有餘而力不足咩
唱到後段好似出現疲態 尤其高音
同埋啲歌同佢冇乜變化既演繹拍埋一齊 令 ...
bagfgfcde 發表於 2017-12-26 14:11
《詩》既歌無另外兩隻碟咁慢熱 第一次聽就鍾意都合理呀
同埋佢演繹的確唔多變 但我幾鍾意呢種style既歌/聲

A-Lin > 王詩安 > 張惠妹 > 二珂 = 孫燕姿
孫燕姿隻碟我相對鍾意《跳舞的梵谷》 其他完全唔入耳
不過二珂隻碟廢既歌又實在太廢 所以並列算

支持二珂 多謝將佢同下屆金曲獎大熱畫上等號
bagfgfcde 發表於 2017-12-26 14:33
唔重要啦 最終都係Lala贏

恭喜今年本榜四組季度歌手
林奕匡
林宥嘉
Mr.
A-Lin

集思廣益 不要那清晨水算唔算廣東歌
RVHOCPC 發表於 2017-12-28 22:40
I don't know

三大年度神級專輯
1. The Drug Called Music
2. Live in the Moment
3. I - Jason Chan
hehehaha 發表於 2017-12-28 23:35
Don't Text Him是旦一首歌做single都好過呢三隻碟加埋

https://www.spill.hk/features/20 ... e-year-2017-part-1/
https://www.spill.hk/features/20 ... e-year-2017-part-2/

其實都塞左好多隻single collection落去先湊夠數
同埋被第8位噴親 歌曲第8位好好多

本帖隱藏的內容需要積分高於 4092 才可瀏覽

開心
寫好至尊碟tag
長氣過上年
JasOh103 發表於 2017-12-30 03:03
Songs of Love叻叻

0:55 成個deem

本帖隱藏的內容需要積分高於 6000 才可瀏覽

https://www.youtube.com/watch?v=q0jL7Q2dU2w
「我發現首歌最勁係由第一句歌詞到最後一句都係押韻」

新年快樂
新年第一首聽嘅歌係草原

HOTMAN轟Gin粉排行榜大細超No Show抗議

今年狀態大勇的歌手HOTMAN在各大頒獎禮入圍不少獎項,卻有傳因為獎 ...
HOTMAN 發表於 2018-1-1 15:56
成陣yum 0味 X_X

如果今年Week 35冠軍歌有十大 就可以正式宣佈主唱歌手已經超越千嬅、Joey同Sammi
nicholashin 發表於 2017-11-23 23:50
恭喜

Queens only
JasOh103 發表於 2018-1-1 22:25
天后接班人

叱咤現場觀賽小結
優點
表演水準提升好多 好於近幾屆 氣氛OK
我最喜愛奬結果符合cm同各大科林預期
幸兒首奪 ...
林仔 發表於 2018-1-2 07:50
其實個十大就係AP唔計重複頭十位 所以RB無機 只係次序……

點解2014年嘅新人可以拎住Be Little、Blaster咁勁嘅碟出道
而最近幾年嘅新人連隻似樣啲嘅大碟都出唔到

2017年近代香港樂壇盤點

(這個寫於所有頒獎典禮之前,去年寫,今年PO)

編按:年末,香港各大音樂頒獎禮陸續揭曉,數碼時代使時間變得細碎,聽一首歌亦是奢侈。今日本版邀請文化評論人林綸詩談談她心目中2017 香港樂壇。

2017 年對香港樂壇而言,並不是有何特別,以下評論大概能放諸近幾年的情况。香港樂壇進入悶局多年,今年勉強因為一些人復出、一些人擺出退下姿勢,變相有少少新氣象的幻覺。當然,這個幻覺最好能延續下去。

樂壇的支撐者一向是年輕人,因為能花最多時間去發掘及欣賞(還有追星!)。英文對歌迷的稱呼之一為「fan base」,甚有意思─ ─ 可解讀為要有基本的樂迷作為基礎(base),才利好發展。但如今網絡發達,年輕人有更多選擇,不用獨聽本地的,更不覺得需要特別支持本地的。網絡世界除了提供全球選擇,也改變了「偶像」的定義──如今人人可以做YouTuber,誰做廣播也可以,這意味着偶像崇拜也愈來愈式微,自己也可以做素人歌手,令支持者沒有那麼忠心或瘋狂。

歌憑劇貴

YouTube 的確就有如此的「定性」能力,改變聽歌的意識形態,更成為plug 歌宣傳的重要渠道。現在一受歡迎的指標必數YouTube 的播放率,坦白說,我也看網上錄像多過在電台聽歌了,且這份排行榜成績表,真是靠網友以點擊率投票,不只是DJ 才手執大權。2017 年香港區最高點播率的音樂影片為ToNick的《長相廝守》,共獲得68,433,71 瀏覽率,同曲和林明禎的合唱版在第六位(其他排名見附表)。ToNick出道10 年,最終靠這首《救殭清道夫》的主題曲熱爆流行榜,對本地樂隊以至港產片而言,也相當鼓舞。

本年我十分喜歡的另一合唱「主題曲」為李拾壹及鄭欣宜的《Fake aSmile》,為電影《29+1》的主題曲。陳奕迅的新碟亦以ViuTV 的短劇來推高聲勢,5 集的《短暫的婚姻》把《誰來剪月光》宣傳得宜,兩個創作體互相映襯。

說回YouTube 榜,其中第三位HANA 菊梓喬的《一輩子守候》( 來自《錦繡未央》)、第八位的《陪着你走》譚嘉儀及第九位《我不會撒嬌》何雁詩(來自《不懂撒嬌的女人》)都是TVB 播放劇集的歌曲,今年的主題或許就是:依附在其他創作裏的廣東歌,最會出頭!

不太本土的女歌手

這個排行榜是女歌手當道,若把合唱歌也算進去,足足8首是女歌手所唱!近10 年,香港女歌手傾向「全球化」,也變了流行方程式。學者Grace Wang 在她的書Soundtracks of Asian America: Navigating Racethrough Musical Performance 說,現在無論任何國家的年輕一輩,都可以唱出標準英文及西方流行曲風格,不看樣子也不知道是何國籍,這是她從不同的YouTube 發掘得來。我們的女歌手也愈來愈有這種特色,JW、衛蘭、HANA、AGA、何雁詩,還有未在榜上的Gin Lee、連詩雅、鄭欣宜,不是混血兒就是出身國際學校,有些甚至不是在香港長大,唱英文歌有國際口音,唱粵語也有種「鬼鬼哋」(如外國人口音)的感覺,令其廣東歌聽上去有點不同,字與字之間較有連貫,尾音較長……當然,這也可能是我先入為主。

謝安琪的光環稍稍褪色後,較為「本土」的可算是方皓玟。她近年聰明了,差不多後半年才出歌,在頒獎禮前夕更能留下印象。她的音樂錄像也相當有港味,十分貼地。

有趣的是,這年也是容祖兒宣布不再出席頒獎禮,拿了10 幾年最受歡迎女歌手的她,今年沒有新作品,不知是否這樣,令女歌手們突然都有信心發力,發光發亮?

當中除了有新人,也有10 年前的新人,例如衛蘭。

男歌手方面,今年明顯捱出個頭來的有陳柏宇,努力及低調的形象終於上到論壇及神枱,演唱會前後也落力非常。Supper Moment 在Clockenflap作為香港代表演出,確立本地大團的一哥地位。

本地薑音樂節及Clockenflap是大騷指標,還有串流音樂平台如KKBOX、JOOX 及MOOV 搞的小型音樂會,也是歌手最佳的示範機會。今年更是不少音樂人的重要復出契機,盧巧音、傅珮嘉、粉紅A、假音人、Ketchup 等等,一解樂迷飢渴。傳統演唱會在香港仍然是搶手貨,不少歌手也說過,賣專輯不能為生,有了串流音樂,更不能寄望大部分人會買碟支持,所以演唱會一定是出路。周國賢每年開一個小型的,主題明確,New Age 但不小眾,抓緊這個維持知名度的公式;楊千嬅無論包裝品評愈見下坡,還是有死忠(如我)次次買票。她的公司似乎也不愁票賣不出去,只餘二成是公開發售。

音樂節及演唱會的意義

復出的at17 同樣搶票瘋狂,又一證明只要離開了一會兒,再開騷大家一定加倍支持。明年的Shine 可望有同樣效應。本年復出的還有專輯上榜的鄺美雲、繼續貼近市况的達明一派,以及推出新歌的陳曉東,懷舊永遠吸引耳朵。

「懷舊」歌曲方面,《陪着你走》今年被n 翻唱,還是很有味道;Gin Lee 重唱的《天變地變情不變》也是舊歌,年頭時獲得很好口碑。

在高度個人化的聽歌文化裏,寫盤點十分困難——資訊愈發達,大家的共同經歷竟愈來愈少。最後,分享非常個人的幾個心水,排名不分先後,期待2018 年更精彩!(《說再見了吧》Supper Moment╱《奉愛之名》吳雨霏╱《假使世界原來不像你預期》方皓玟╱《磚頭》陳柏宇╱《無敵》Robynn & Kendy╱《愛後記》恭碩良╱《怕》黎曉陽╱《天變地變情不變》[censored]╱《Fake a Smile》鄭欣宜& 李拾壹)

YouTube2017 年本地音樂影片排行榜

第一位:《長相廝守》ToNick
第二位:《原來只因深愛着》JW╱吳業坤
第三位:《一輩子守候》HANA 菊梓喬
第四位:《3AM》AGA feat. Ghost Style
第五位:《驗傷》衛蘭
第六位:《長相廝守》ToNick feat. 林明禎
第七位:《天敵》衛蘭
第八位:《陪着你走》譚嘉儀
第九位:《我不會撒嬌》何雁詩
第十位:《難得一遇》林奕匡

Ming Pao Daily News
D04  |   副刊/世紀  |   世紀.年度之歌  |   By 林綸詩 2017-12-28

岩岩計完分 有個好恐怖既賽果 都係造馬先
HOTMAN 發表於 2018-1-3 19:29
Gin Lee女金又真係好恐怖既

無任歡迎
不過要睇下仲有冇其他美會員想玩
bagfgfcde 發表於 2018-1-4 10:30
群P?

祖粉好奸想marginalise gungun
HOTMAN 發表於 2018-1-4 14:30
洗乜咁複雜 啱啱喺你個投票淨係唔投某歌手

原來JW係演唱會強調左兩次係Phil作《維多利亞》 決定加Joey Wong

整理緊外卡歌曲 驚睇漏佳作 所以想問下大家覺得以下呢幾隻碟有邊啲side track有勁突出嘅曲/詞/編/演繹
eli同名專輯
孫燕姿《跳舞的梵谷》
張惠妹《偷故事的人》
李權哲《醒著不醉》
王詩安《詩》
閻奕格《我有我自己》

雖然唔計呢啲碟我都揀咗差唔多50首歌做海選……

bagfgfcde 發表於 2018-1-8 12:18
唔好意思 宋念宇無上榜歌 爭唔到外卡

原來係咁 唔關歌曲質素事 @@
多謝支持小宇
bagfgfcde 發表於 2018-1-8 12:25
都唔會過到海選