返回列表 發帖
日期: 2/8/2017
時間: 22:00 - 22:45
節目: 想聽

兩生花(郭穎橋) / 四份三日(夢劇院) / 第一天(孫燕姿) /  ...
jose 發表於 2017-8-2 22:27
After Party聽咗半首已經悶到熄咗
淨係記得個主歌會令我九唔搭八地諗起我敢愛……

日期:04/08/2017
時間:13:15 - 13:45
節目:新歌進場

男藍 / 少年他的奇幻漂流 / 防彈衣 (鄭欣宜/陳奐仁) / 海膽 (陳奕迅) / 一三 / 遊園地 / 誰來剪月光 /

終於有D歌想放入playlist

日期:04/08/2017
時間:17:30 - 18:15
節目:Groovy Day

Ring Finger (方大同) / 靈魂床 / Life Surprises (Jerald Chan) / Mr. Weather Man / Hide & Seek (李權哲 feat. 熊仔) / I Don't Know, I Don't Care / 碼頭的辛酸 (Blaster) / 遊園地 / 少年他的奇幻漂流 / (林宥嘉) /

日期:05/08/2017
時間:11:00 - 12:00
節目:Can You Phil It?

麵包生命 (Swing) / 能見度 / 最真心一對 (何雁詩) / 有淚多好 / 有人共鳴 (林奕匡) / 男藍 / 少女時代 (陳凱彤) / 自療 / 很晚的晚安 / 第一個早晨 (林奕匡) / 天涯無歌 (馮允謙) / 最陌生的熟悉人 (黎曉陽) / 沒關係不是愛情 (楊千嬅) / A Never Ending Sea (鄭欣宜) / 保留 (郭頂) /

日期 : 05/08/2017
時間 : 15:00 - 17:00
節目 : MLMF TOP20 之 排榜星期六

Come With Me / 棉花糖(Triple ...
jose 發表於 2017-8-5 15:01
聽緊The Low Mays隻碟 雖然genre唔o岩我 但歌詞幾好笑

2030 - 2130
Prince Music Choice 2017 走勢速報

愁滋味 / 翻牆 / 老人與海 / 阿飛與阿基 /

WE ...
-Prince- 發表於 2017-8-5 20:36
聽講準備播3AM同離心力

我有好多入到五強既單位都得1-2首上榜歌
bagfgfcde 發表於 2017-8-5 21:33
以我個榜為例
所有多過2首上榜歌既男歌手:周柏豪 (6首)、林奕匡 (4首)、陳奕迅 (3.5首)、林一峰 (3首)、陳柏宇 (3首)、小肥 (3首)、黎曉陽 (3首)
所有多過2首上榜歌既女歌手:孫盛希 (5首)、盧凱彤 (5首)、家家 (3首)、Gin Lee (2.25首)、AGA (2.25首)
所有多過2首上榜歌既組合:C AllStar (5首)、Dear Jane (3.5首)、ToNick (3首)、Nowhere Boys (3首)、Yellow! (2.5首)、RubberBand (2.5首)

一個得十個位既榜同一個有廿個位既榜比上榜歌數目其實係無意思
dongbb2332 發表於 2017-8-5 21:48
對號入座下先
只係覺得當自己個榜有成20個位 今年仲要係咁洗榜 每個歌手上榜歌曲都唔係咁多
10個位既榜歌手五強好少上榜歌根本正常不過  

RB有邊三首... 定係2.5
bagfgfcde 發表於 2017-8-5 21:53
RB同Yellow!都係打錯

Dear Jane點樣有4首。。。
ed8671ed 發表於 2017-8-5 21:59
睇黎我對組合合唱歌記憶力好差

我個榜去到WEEK 31有190首上榜歌
上年全年先299首……
但係3.5係點嚟
我今年bam到得羽毛鱗刺上過。。。
ed8671ed 發表於 2017-8-5 22:12
羽毛鱗刺 [1]、終點的擁抱、Keep住你團火、當自強

其實有D擔心五月天今年強搶組合三甲 第6 plug可能會冠 ^^

我又計。。。
直至Week 31 上過162首
上過Top10嘅 剛剛好100首

原來好多歌攝位。。。呵呵 ...
ed8671ed 發表於 2017-8-5 22:24
我去到WEEK 31有112首上榜歌上過Top 10 即係78首攝位
望返《情人自擾》上4星期再re都無頭十位 《終點的擁抱》上榜4星期無頭十位 慘

日期 : 06/08/2017
時間 : 2300 - 2330
節目 : 齊撐派台歌

很晚的晚安 / Hide & Seek / 一直走 / 靈感床 / ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-6 23:29
希望孫盛希之前嘅派台歌會好似難得一遇咁上返

今日聽左呢隻碟 好聽!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

愛嬅亦愛笑!
John 發表於 2017-8-7 21:38
同名歌曲正正子
我發現自己近期同cm喜好走得好遠
喜愛: 空姐, 和每天講再見, 傷心到變形, 天敵, 失魂記, 無人知道雙子座,  ...
John 發表於 2017-8-7 21:46
預hur坤哥第3.5首冠軍歌
我發現自己近期同霏粉喜好走得好遠
喜愛: 逆轉, 殺她死, 狼狼, The Present, 爆笑管家
不喜歡: big得太緊,  ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-7 21:58
你邊度見到人唔鍾意禮物?

日期 : 07/08/2017
時間 : 2220 - 2240
節目 : 又要揀自plug

現在你好嗎(原子邦妮) / 火炭麗琪(FOTAN LAIK ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-7 22:37
原來你想自plug火炭麗琪多過Mr.既歌 傷心

王嘉儀又派歌。。。
LM睇佢好似鄧小巧咁勁多榜俾女金
bagfgfcde 發表於 2017-8-8 18:10
總好過做好隻碟但一plug收工嘅歌手 e.g. 林二汶

佢係直男鍾意既女歌手呀 學野啦
bagfgfcde 發表於 2017-8-9 10:55
佢應該對香港嘅直男鍾意嘅女歌手多啲興趣 (唔計你)

喂呀
dongbb2332 發表於 2017-8-9 15:25
唔係好正路咩

_登都有人支持周二珂架
利申 都係果句 我冇_登ac
bagfgfcde 發表於 2017-8-9 16:28
兩個間線代表唔同字……

日期:10/08/2017
時間:16:15 - 18:00
節目:五日不見,如隔一生

AV (Interlude) (The Low Mays) / 愛情動作神功 / I Don't Know, I Don't Care / R.E.M. (小肥) / 一三 / 8 (Chochukmo) / 防彈衣 / 火炭麗琪 (FOTAN LAIKI feat. YoungQueenz) / 棉花糖 (Triple G) / 盛夏的舞 (Heyo feat. 衛詩) / Backseat Love (MastaMic feat. Soul Jase) / 給男神的面書 / Sleepers (Stereo is the answer) / 遊園地 / 月球上的人 (周國賢) / 灰狗 / 內外 (小肥) / 男藍 / 擊敗人 (黃明志) / 能傷心是種奢侈 (林一峰) / 如果青春不會有盡頭 / I'll Be With You (鄭融) / 霸氣情歌 (陳柏宇) / 花季 / 萬中無一 / 自療 /

日期:10/08/2017
時間:16:00 - 16:15
節目:Random Picks

無法一吻 (sp'ACE) / 愛人 (楊千嬅) / 難得一遇 (林奕匡) / 喬治克隆人 /

日期 : 11/08/2017
時間 : 2130 - 2230
節目 : 失語者

異類的同類 / 活著是最好的死亡 / 失語者 / 菲林 /  ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-11 22:30
其實你以前已經寫過初聽感

呢隻碟我覺得幾平庸 啲慢歌唔夠以前嘅好 最後揀咗兩首輕快歌算
生鏽遊樂場我無咩印象
jose 發表於 2017-8-15 23:46
咁快對首歌無印象
日期 : 23/06/2017
時間 : 0600 - 0700
節目 : 小爾激光 之 健心一粒鐘

生鏽遊樂場(蔡健雅) /
jose 發表於 2017-6-23 07:06

日期 : 17/08/2017
時間 : 1315 - 1415
節目 : 叫我city boy 不過嚟自新界

火炭麗琪(FOTAN LAIKI) / 惡世 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-17 14:19
呢個應該係你咁耐以黎最正嘅playlist 可能因為無XX宇 又唔係淨係得XX雅

我唔接受呢個讚美
因為我既playlist全部都好正
bagfgfcde 發表於 2017-8-18 08:55
你睇唔到個「最」字?

睇到呀
我覺得全部都一樣咁正 所以冇「最高質」之談
bagfgfcde 發表於 2017-8-18 12:47
陰公 原來你覺得呢個世界首首歌既質素都一樣

由於個playlist係由高質會員 即係我 排既
所以全部都值滿分
個個playlist都滿分 結果齊齊排第一 ok??? ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-18 12:53
小朋友要返黎現實世界啦

日期:18/08/2017
時間:14:15 - 15:00
節目:Today's Picks

Kat In a Hat (Wong Way Down) / 愛情動作神功 / 脂肪葡萄 (陳詠謙) / 十二個音 (張學友) / 寡人 / I Don't Know, I Don't Care / 自由像你 (胡琳) /

時間:16:45 - 17:15
節目:重溫NH TOP 20兩週冠軍歌

頌讚詩 (林奕匡) / 小確幸 (movin') / Children Song (周國賢) / 停止繁殖 (林奕匡) / 郭源潮 (宋冬野) /

時間:17:30 - 18:15

我不去想 / 未單身 (A-Lin) / UWILC / 1+4=14 (live@本地薑週末) (達明一派) / 你哪位 / 此刻無價 / Something happens (一零三零事變) / 無法一吻 / 內外 /

時間:18:30 - 18:45
節目:五字歌

麥克折射線 (Nowhere Boys) / 如何掉眼淚 (鄭秀文) / 異類的同類 (Live@列穆尼亞演唱會台北場) (蔡健雅) / 第一個早晨 (林奕匡) /

終於得閒既一日 要瘋狂播歌

1030-1100
支持梁漢文!!!!!!!!!!!

和每天講再見(李幸倪) /
dongbb2332 發表於 2017-8-19 11:21
我而家都淨係loop最尾兩首
HOTMAN 發表於 2017-8-19 12:13
我都係
bagfgfcde 發表於 2017-8-19 12:20
你知道嗎?
每聽一次《和每天講再見》 人生就會少左380秒
Gin Lee

你知道嗎?
就算唔聽首歌人生都會少左380秒
咁我寧願花呢380秒去聽呢首咁好聽既歌

珍惜Gin Lee  ...
JasOh103 發表於 2017-8-19 13:19
係都聽《有淚多好》啦 聽完仲有7秒嘆息

時間:15:00 - 15:30
節目:舉高隻手

把你的外套留在後巷 (郭頂) / UWILC / 內外 / 我愛京達卡 (小塵埃) / Dreamcatcher / 不敢當 (林奕匡) / We Are Colourful (Supper Moment) /

日期:20/08/2017
時間:11:20 - 14:00
節目:It's a love story / Baby just say...

花季 / 一 (AGA) / 萬中無一 / 如果我們不曾相遇 (五月天) / 女孩 (韋禮安) / 哪裡只得我共你 (Dear Jane) / I'll Be With You / 一刻戀上 (C AllStar) / 難得一遇 (林奕匡) / 我敢愛 (吳雨霏) / 感情需要 (衛詩) / 小確幸 (movin') / 愛情小品 (林奕匡) / Love You To The Moon And Back (Yukilovey) / 真得不似是真 (馮允謙) / 安全感 / 第一個早晨 (林奕匡) / 終於我們 (周柏豪 feat. 岑寧兒) / 時間做證 / 紅棉路上 (梁詠琪) /

不敢當 (林奕匡) / 吃定我 (AGA) / 愛比死更冷 (周國賢) / 其實怕選擇 (趙學而) / 為何要我愛上你 (連詩雅) / 只好再見 (Mr.) / 長相廝守 (ToNick) / 逾越生死 (C AllStar) / 別說沒愛過 (韋禮安) / 風鈴的味道 / 水星記 (郭頂) / 別來無恙 (陳柏宇) / 少女時代 (陳凱彤) / 保留 (郭頂) / 很晚的晚安 / 親愛的仇人 (陳柏宇) / 最好的債 (楊千嬅) / 愛情動作神功 /

時間:18:00 - 19:00
節目:九唔搭八

作曲家 (李榮浩) / 喜劇之王 (李榮浩) / 次世代 (王梓軒) / 點止冰冰 (王梓軒 feat. 陳奐仁) / 蘇眉 (吳雨霏) / 今夜煙花燦爛 (吳雨霏) / 停止繁殖 (林奕匡) / 兜圈 (林宥嘉) / Castle On The Hill (Ed Sheeran) / 化蝶 (何韻詩) / 傷逝 (葉倩文) / 有個人 (張學友) / 這麼近 (那麼遠) (張學友) / 這個冬天不太冷 (張學友) / 天變地變情不變 (張學友) / 天變地變情不變 (Gin Lee) /

時間:19:00 - 19:20
節目:就那麼剛剛好

剛剛好 (薛之謙) / 有事嗎? (大嘴巴) / 初學者 (薛之謙) / 節拍崛起 (Project Ace) / Like a Gun (Remix) (王嘉儀 feat. Dough-Boy) /

日期:21/08/2017
時間:20:00 - 21:00
節目:人生十首最深刻的歌

生我的命(吳雨霏) / 喜歡喜歡你(何韻詩) ...
jose 發表於 2017-8-21 20:19
一個旅人 Good taste!

日期:22/08/2017
時間:22:00 - 22:45
節目:What's Your Story?

郭源潮 (宋冬野) / 漂向北方 (黃明志 feat. 王力宏) / 弗雷德之夢 (狄易達) / 少年他的奇幻漂流 / 時空 (周國賢) / 浪人 (Supper Moment) / 四季 (陳奕迅) / 緋荔榭‧少年 (張敬軒) / 紅河村 (林一峰) / 漫長路 (周啟生) /

漫長路 望著目標艱辛去到 原來空得圈套 落入那漆黑囚牢
漫長路 夢幻像火深宵醉抱 祈求相依可到老
但在這孤單旅途 殘餘撕碎地圖 滿地飛舞

希望我既taste唔會嚇親人

日期:23/08/2017
時間:12:25 - 12:45
節目:十號風球下的新歌進場

新預感 (林宥嘉) / 身旁 (韋禮安) / 急救中 / Give Me A Ride (The Bright Lights) /

日期:23/08/2017
時間:14:30 - 15:15
節目:三十年前

香港八幾 / 後卡式時代 (龍世傑) / 1984 (Swing) / 我們的八十年代 (周啟生) / 你是八十年代 (何韻詩) / 改潮玩代 (鍾舒漫 feat. MC仁) / 喬治克隆人 / 重口味 (The Headmaster Mix) (陳奕迅/譚詠麟) / 四季交易會 (假音人) /

日期:26/08/2017
時間:14:40 - 15:00
節目:Rap One - Love Is Pain

你最美麗 (陳奐仁) / 健康美 (陳奐仁) / 驚輸 (陳奐仁) / 愛的力量 (陳奐仁) / 清潔阿嬸 (陳奐仁) /

日期:26/08/2017
時間:17:35 - 18:00
節目:舒文不輸陣

3AM (AGA) / 寡人 / 冥想練習 (許志安) / I Don't Know, I Don't Care / 萬中無一 /

日期:28/08/2017
時間:23:25 - 23:30
節目:或許難以放手 你才不斷回首

念 (Demo) (Siu Yuen) /

https://streetvoice.com/siuyueneric/songs/519317/

日期:29/08/2017
時間:00:00 - 00:30
節目:深夜新歌進場

人間失格 / I Do / 歌謠 / 身旁 / 黑膠 / 我怎會如此 / 不唱情歌 /

日期:29/08/2017
時間:00:40 - 00:55
節目:Do you wanna chill?

爵士日與夜 (粵語) (Project Ace) / 棉花糖 (Triple G) / 九號鞋 / Rearview Mirror (Kiri T) /

依然覺得棉花糖份詞唔o岩音係敗筆

我覺得唔大問題
成首歌營造出個氣氛已經合格有餘
同埋歌詞講嘅嘢幾直率
好似依家咁突登唔做修飾我覺得ok

或者咁講 首歌似想做到棉花糖咁入口即溶 唔洗太多思考嘅
jose 發表於 2017-8-29 01:11
我覺得chill既歌唔代表要刻意唔o岩音
尤其歌曲既用字偏向拗口 影響左首歌既感覺
比如「放低軀殼 追溯原始嘅感覺 / 情緒嘅襯托 三分鐘嘅快樂」需要好細心既咬字

最扣分係hookline之後用上既「慵懶」
發音拗口 唔o岩音 而且深澀到完全唔chill 好破壞個感覺
This playlist 岩 flow
HOTMAN 發表於 2017-8-29 01:39
感覺香港好少人識做呢type歌 ><

日期:30/08/2017
時間:20:20 - 20:45

磚頭 / 老佛爺 / 人在野 / 人間失格 / 太空艙 /

日期:31/08/2017
時間:00:05 - 00:25
節目:咩歌黎架?

照照 / Green Tea Biatches (GTB) / 越過山越過海 (MouseFX) / 一三 / 告別完再聚 (鐵樹蘭) /

只知道大概不想講再見
就先別說什麼再見 今天過了還會有明天
說再見為何不見
再見了再見 再見你繼續放任吧
再見我的初戀 跟你一起也不枉
bagfgfcde 發表於 2017-8-31 22:09
睇黎你會好支持我下一首自plug

日期:02/09/2017
時間:15:55 - 16:15
節目:好神奇呀!

富林太空站 (The Low Mays) / 无孩政策 (The Low Mays) / 劈友夜 (The Low Mays) / 劈友街 (The Low Mays) / 劈友問題 (The Low Mays) /

個mv幾好睇 (一定要fullscreen)
jose 發表於 2017-9-2 16:41
會唔會太難拍 見到部M要推去咁多地方就覺辛苦
btw 主音個樣有D似T-ma

唔想見到某yum婦 thanks
HOTMAN 發表於 2017-9-2 19:08
Kar__?

日期:02/09/2017 (SAT)
時間:19:00 - 20:00
節目:JUNO十大 2017version

第10位 -- 酷兒 - 收錄"Words  ...
hehehaha 發表於 2017-9-2 19:02
揀首咁廢既歌做第一位
明明一首瑕疵已經贏曬成隻Evil is a Point of View