返回列表 發帖
望就咁望啦,我知好多人都有聽佢哋合唱個飛女正傳版本,但講真嗰隻歌個key改到咁高千嬅都唔係唱好多。有啲戥千嬅唔抵,較好的演唱會(花樣千嬅及AAL)都冇出碟,出嗰啲又唱得麻麻,L&G已經算最平均但個rundown的確冇乜新意。唔想佢開紅館變咗Kelly咁公式...

八場係咪樂觀得滯?2002最紅嗰時都係7場,仲係3+3+1咁開,今次除非首輪火速去晒飛否則要4+2+2咁樣有點難度。AAL和L&G當年都好似係4+1咁開,AAL去飛仲有啲慢。不過佢之前成日都係一轉公司就即開演唱會,冇乜歌造勢所以去飛唔係咁快,如果佢想開多幾場今次真係要曝光多啲。

PS. 上文引用的報導啲資料唔太準,除咗2月2唔係生日外,minor classics都冇四年前咁耐啦。
Serendipity 發表於 2014-10-26 18:09

印象中千嬅咁多次紅館演唱會都未試過有break架wor,全部都係直踩,

至少AAL / L&G 係100%直踩

睇! 不過1月咁早,仲諗住2,3月添
同埋最平已經250了
tungbilly 發表於 2014-10-24 00:20

今次算係良心價喇,山腰位冇賣到$480

我記得janice山頂價$80好抵架
Pacoho 發表於 2014-11-1 19:14

楊千嬅12年前紅館山頂都係賣 $80

AAL冇得講~由海報到舞台到揀歌到造型到D衫到音樂到唱功都係最好既一次~可惜冇碟~~

開大有病都算~其實D衫都好核突~~

其實真心想佢唱多D 05年打後既歌~
AMSUIC我最想佢唱一葉舟原來過得很快樂同麥芽糖~~

我成日覺得唔駛驚唱冷門會冇人識~基本上千嬅好多冷門歌都係坊間都有一定認識
kenny1102 發表於 2014-10-25 00:10

can't agree more.AAL成件事由頭到尾都好高質素
希望今次搵返朱祖兒,唔好再搵莊少榮。
上次L&G個舞台好核突,啲舞又唔好睇,rundown又保守又悶
其實佢連sidecut concert 都開過,今次rundown可以大膽啲選曲喇
快歌都可以多返一兩part,唔好次次都係熱血青年(內有惡女完全可以替換咗呢首),花樣+年華,真係可以有好多選擇
希望有返放煙花,一於嚟個電子四部曲喇,放煙花,娃娃夫人,扭到十,當女飛俠遇上萬能俠(要改咗個嬌嗲姣婆唱腔)
可以保留返上次L&G rock 個 part, 呢part上次全場氣氛同反應都係最好,但要換歌
至於慢歌,要有多啲mc入面既歌,好自私地想佢唱晒藍與黑,零號,魂斷威尼斯,最亂的歌,我是羊,芬梨道上,稀客,超齡,風采依然,一個人的童話...
仲要加埋 深紫色,鍊金術,single,我等我在,亦舒說,真愛開玩笑(幾乎係新藝寶金牌咁滯)。
唔好意思,太多選擇,冇位留俾甲音樂啲歌,big hit個個都識個啲都唔講喇。

旅行果part好正正啊
electric 發表於 2014-11-2 00:20

旅行個part ok,但我勁唔like小調菊花台個partbtw, 你係咪會飛返泥睇?

Agree
上次氣氛好好 但係其實歌㨂得唔好
Rock果part d 改編左既曲好難聽 睇dvd完全想skip

希望唱亦舒說 ...
ho_ 發表於 2014-11-2 01:44

我當時知道rundown都好失望,
不過現場真係氣氛搭夠,老土啲講句,始終都係情意結,
就好似一個大型既歌迷聚會咁,可以見返好多志同道合既朋友

Agree
上次氣氛好好 但係其實歌㨂得唔好
Rock果part d 改編左既曲好難聽 睇dvd完全想skip

希望唱亦舒說 ...
ho_ 發表於 2014-11-2 01:44

佢有好多歌係幾乎次次都唱,以前會覺得聽到悶晒,完全唔想聽但呢幾年,可能人年紀大咗,心境唔同咗,愈泥愈明白歌詞既意思,反而愈更加鍾意咗某啲大熱作

881 娛樂祥話內部飛全部賣晒
wchild 發表於 2014-11-3 11:02

公售肯定又會好似02年咁啲位黑晒,得返極少數

想問下,如果信用卡優先訂票/公開發售爆咗之後宣布加場仲有冇信用卡優先預訂?
因為上次陳慧嫻係宣布加場個場冇咗信用卡優先訂票

其實如果佢開八場就可以係生日個日開到了

淨係廣州歌迷都訂咗700幾張,點搶

del

希望今次會唱返煉金術同埋06年果幾首
咁多年個人紅館都冇唱過
lemontea1069 發表於 2014-11-6 13:16

好似成隻umlimited都未係紅館唱過

YES YOU ARE RIGHT哩隻大碟係我心目既至尊碟
Kyle_ 發表於 2014-11-6 22:43

上次mc唱咗鏡花水月同芬梨道上,仲係全場強迫下同側田唱咗半首亦舒說,唔知今次會唔會唱

其實出唔出精選唔緊要, 最緊要d精選做得好d,
好似揀番d未出過既歌或者emix,
同埋可以揀多d side cut黎精選, ...
艾石仔 發表於 2014-11-6 22:52

情願佢好似L&G咁出返隻好似HOME既EP好過,包裝精美,又可以造勢

希望新曲精選ONLY收返親, 星星同學, 沒有目的地, LIGHT ME UP, 色惑就算, 最多加埋傳說中的忽然念舊~唔好 ...
kenny1102 發表於 2014-11-7 09:09

出呢堆真係情願佢唔好出wo,如果要出精選,出返隻sidecut精選好過

收呢d歌。想變成賣得最差既碟?

仲有2個幾月開, 千嬅夠唔夠時間準備啊,成日走去宣傳電影 ...
Nathan 發表於 2014-11-7 13:15

得返2個月,真係唔知佢點準備
話說,佢校長套戲有冇話幾時上畫?同林海峰個套拍完位未?

一定要宣傳電影,係美千秘密宣傳演唱會工具
2003年,2004年果精選係咪賣得最差精選 ...
Pacoho 發表於 2014-11-7 15:26

你話 "傻仔" 果隻?

美祖出慢歌+快歌兩精選
千嬅應該出主打精選 + sidecut精選兩張一齊出,應該有睇頭吸引人買 ...
Pacoho 發表於 2014-11-7 15:28

有得諗wo,不過最想都係出sidecut精選

sidecut精選始終有風險,加埋主打精選公司先賺得番,因為美祖快歌精選係唔賣得,反而慢歌精選ok,但兩精 ...
Pacoho 發表於 2014-11-7 16:21

如果真係好似你講咁就好了
或者好似2010年咁,囍愛精選 + Home + L&G DVD, 記得當時反應同銷量都唔錯
btw,其實係咪官方講咗會出精選 or 大碟?

啱啱check咗,得返25/26 $380了,其他全部賣晒了

其實官方未firm,不過寰亞不嬲都唔讚成大碟,楊千嬅又focus去拍戲,所以出得成大碟機會比較微。
btw,如 ...
aussie2013 發表於 2014-11-9 16:13

半邊天好正,唔知有冇專輯收錄過 又過去的女人? 呢首都好正

最好冇~唱自己歌就算~最好仲要冇嘉賓~~
kenny1102 發表於 2014-11-10 13:21

X2 自己歌都唱唔晒,如果係要照顧街外客,寧願佢唱返啲大熱作

咁好賣今次
victor1991415 發表於 2014-11-10 13:40

今次仲要冇乜點promote,又冇乜廣告

有過去的女人?女兒紅同simply me精選都有收錄
Pacoho 發表於 2014-11-10 13:44

原來一早已經收錄咗,個兩隻我都冇買到

同意唔好翻唱啦,唱哂自己歌
請嘉賓係有需要,千嬅都要休下息麻,不過唔好請e神吹水呀 ...
Pacoho 發表於 2014-11-10 13:48

上次吹咗半個鐘前兩日先睇返,笑到爆肚

拎左影后身價都唔同哂.千嬅已昇華到唔使點賣廣告都做到成績的層次 ...
Pacoho 發表於 2014-11-10 13:55

咁始終宣傳都係好緊要架,特別係港鐵站,巴士站廣告

其實FB 都好多人SHARE, 已經免費宣傳左...KING JER 都有曲線宣傳
wchild 發表於 2014-11-10 14:12

咁係咪要多謝瓊姐

其實啲飛去得好慢
比起Sammi Joey 既優先...
ho_ 發表於 2014-11-10 16:26

好過佢自己以往既記錄咪得囉

好驚,我仲未買,聽日買唔買好?

我都猶豫緊呀
Kyle_ 發表於 2014-11-11 17:04

我一場都未買

點會唔係MARK呀...2002,2004,2007,2010 4次演唱會個音樂總監都係MARK
係BAND LEADER 係人山人海
MC就應該 ...
Kyle_ 發表於 2014-11-12 01:12

2010 band leader is gaybird

其實睇番dvd寫2010 music director都係gaybird
electric 發表於 2014-11-12 01:49

係,AAL好似都唔係 Mark Lui

几鍾意何丙, 佢做個FEEL 應該會係華麗而有格調, 襯晒六福D 珠寶...鍾意睇美千着端莊長裙架. ...
lblemon 發表於 2014-11-12 01:20

知唔知何丙做過邊個演唱會既music director or band leader?

大家快啲買爆埋第五場,等佢再加!!!gogogogogo
膠膠 發表於 2014-11-12 12:13

$250 好似full咗?

點會唔係MARK呀...2002,2004,2007,2010 4次演唱會個音樂總監都係MARK
係BAND LEADER 係人山人海
MC就應該 ...
Kyle_ 發表於 2014-11-12 01:12

L&G 好似完全唔關Mark Lui事,band leader 係 Gaybird, 阿于都有負責一樣野,唔記得係咩,好似係顧問?

睇黎丁太都破唔到5場命運
wchild 發表於 2014-11-12 13:30

依家仲係信用卡預售, press con都未開喎,開佐press con會多人買啲?

2010 原來已經冇用mark lui @@...
2007我都幾肯定仲係MARK LUI做總監
阿于就次次都有既, 有個咩音樂顧問定 ...
Kyle_ 發表於 2014-11-12 13:50

sorry,我記錯咗
AAL
音樂總監: Mark Lui
音樂統籌: 于逸堯
創作總監: 朱祖兒
總監: IDA WONG
舞蹈總監: ALAN MAK / RICKY TONG @ARi- DANCE CULTURE
工程總監: 陳木興

hocc 演唱會
octave or 我和秋天有個約會舞台劇
王菀之水百合, 何丙係音樂總監之一. ...
lblemon 發表於 2014-11-12 13:57

HOCC 上年既MMT好正,唔知今次幫千嬅會搞成點

千嬅揾班底的能力高, 眼光唔錯, 今年六福贊助, 打扮應該都係華麗既, 我覺得揾何丙, 音樂性重, 都几適合. ...
lblemon 發表於 2014-11-12 15:12

如果好似aal咁就好嚕,all都係六福贊助

我想問l&g sponsor 係邊個?
快劍俠 發表於 2014-11-12 15:29

好似係 東亞娛樂 / 銀河Galaxy / TVB

29/1 一定比佢做休息日...我估頂盡加到31號!
hin0526 發表於 2014-11-12 16:34

咁樣加法好似冇乜謂喎,你話29有個break跟著加到去2/2就話啫

贊助商都送不少  4成行規
小布丁 發表於 2014-11-12 16:14

送四成?咪姐係差唔多一半係街外客?咁演唱會既氣氛會好差架播,有冇可能呀?

唔紅果d 歌手, 唔奇; 紅果d, 一定唔會送4成咁多(除非贊助商贊助好多好多錢)

但係, 有時贊助商會霸佔內部 ...
lblemon 發表於 2014-11-12 16:23

的而且確係有贊助商送飛,2010年我朋友睇某天後既演唱會4張飛都係送既,
不過話送四成,基本上冇乜可能喇,特別係佢呢啲級數既歌手。

當然有贊助商送飛, 80年代首次入紅館睇校長演唱會, 就係買花王洗頭水抽奬抽中的, 過一年, 又係花王抽中奬 ...
lblemon 發表於 2014-11-12 16:54

係,依家送飛比例係冇咁高,好多都係真金白銀買

好唔鍾意贊助商霸住d 飛, 令信用卡優先訂的飛好後, 同埋贊助商用唔晒的飛會稍後放去城網賣, 導致冇咁熱心 ...
lblemon 發表於 2014-11-12 17:15

其實唔一定架,我上次睇何韻詩同陳慧嫻,用東亞訂,係$380第一行喎,啲位OK架,不過當時係urbitx訂,過咗12點就開始,AEG就未試過,$680都未訂過。

urbtix? 唔會卦, 你應該係指用aegticketing訂吧! 你應該好早訂到, 所以咁前. 遲少少訂的話, 27, 28行甚至 ...
lblemon 發表於 2014-11-12 17:32

sorry,我搞錯咗,都係AEG訂,不過我兩次都係訂到21行,何韻詩個次係綠區,陳慧嫻個次係黃區正中間

體力都其次,千嬅把聲帶實捱唔到7場以上
其實無謂為咗係紅館過生日而格硬開咁多日LOR, 到時把聲拆曬走曬音仲 ...
Nathan 發表於 2014-11-12 22:39

係咪講緊我

你好好彩, 我在aeg 訂懷疑超過10次, 中價飛最叻只訂到22或23行咋, 成日訂到25,26行 ...
lblemon 發表於 2014-11-13 10:22

其中唔記得咗係陳慧嫻定係何韻詩唔係第一時間買,但都買到21行, 係幾好彩

我估加多一至兩場
可能休息三日
加開2/2 1/2

不過冇所謂啦
開到好多場但沙晒聲好咩?
自己已經買左飛
只係 ...
jason567 發表於 2014-11-13 10:34

休息三日可能性幾乎係0播,因為你break都係要俾錢租場架
如果係24-27,29-30,1-2,咁都話有可能,但係佢又加咗28號,基本上係生日開得成既機會好微喇