返回列表 發帖
多謝各位CM榜主支持Collar & Marf

練功
Yan 發表於 2024-3-4 22:00

時機已到太早派
未夠分已經落咗榜

p.s. 計埋跨年榜分
圍牆倒下前 = 770 + 60 + 41 = 871
無論計2022定2023都會排到十大第二
不過上榜9星期都應該係近年少數上到>8星期嘅歌
(2023都只係得3首上到8星期: MIZU 繼續繼續 Special One)

Me and the Moon = 40 + 549 = 589
都係差少少先上到十大

旗袋得獎感言
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

CM會員共和榜頒獎禮2023 - 賽後數據
#1 我最喜愛的歌曲 投票結果

有效票數:137票
無效票數:6票

其他 ...
ed8671ed 發表於 2024-3-3 23:57

我對 Gin Lee 唔住
我投咗俾 MIZU
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

AGA #11 Gin #13 On #14
閨 要往生請李飄向西
閨 怎永生可請教上帝

我對 Gin Lee 唔住
我投咗俾 MIZU
616.1314 發表於 2024-3-4 22:21

鬼到笑

鬼到笑
kel_kelvin 發表於 2024-3-4 22:33

九字歌本身起碼30票
啲幸運兒又敢又企街又MIZU又投廢票

九字歌本身起碼30票
啲幸運兒又又企街又MIZU又投廢票
梨胃言 發表於 2024-3-4 22:37

you… why you

you… why you
kel_kelvin 發表於 2024-3-4 22:42

驚敢0票...

鬼到笑
kel_kelvin 發表於 2024-3-4 22:33

我都係 be true to myself 姐
MIZU 先係我今年嘅至尊歌曲!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

我都係 be true to myself 姐  
MIZU 先係我今年嘅至尊歌曲!
616.1314 發表於 2024-3-4 23:38
其實我現在最愛的是幸倪

重要關頭都要變成犧牲品

MUG差少少
Week 24
冠軍歌:JACE - 百妖夜行的修行

原來MUG差6分又可以對分
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

CM會員共和榜頒獎禮2023

CM 共和十大 第十位
塵大師

主唱 : 陳奕迅
作曲 : 林家謙
填詞 : 林海峰
編曲 :  ...
chanchan0909 發表於 2024-3-3 20:10

恭喜臣!估唔到
呢首真係underrated
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

CM 共和十大 第八位
*~Silencio…Shh

主唱 : 邱彥筒
作曲 : INFX (ARTiffect) /  ...
chanchan0909 發表於 2024-3-3 20:30

waaa好冷
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

我哋交俾身在麥花臣既共和榜主 @JayantL
JasOh103 發表於 2024-3-3 21:17

Hi

支持 @JayantL 叫停演唱會幫手頒十大第二同第三位
chanchan0909 發表於 2024-3-3 21:24

相信唔少會然都喺麥花臣

本原 都有

寰亞連續霸咗呢個獎5年
ed8671ed 發表於 2024-3-3 22:33

JF真係好唔值呢個獎 但玩法係咁冇計

過去一年實在有太多令人婉惜的事情發生
再看一下離世的名單
不禁感歎其實香港樂壇 ...
chanchan0909 發表於 2024-3-3 22:42

個轉折好有東張西望feel

CM 共和我最喜愛歌曲大獎

給我話筒,還有一位  

CM共和我最喜愛的 ...
chanchan0909 發表於 2024-3-3 23:40

壓軸笑到

迪迪差唱片 + 聯頒唱片 就大滿貫!
ON差至尊歌 + 聯頒歌曲 就大滿貫!

幸兒差至尊歌 + 唱作金 + 女金 + 唱片 ...
ed8671ed 發表於 2024-3-3 23:50

迪迪應該呢一世都拎唔到共和唱片

同年贏至尊 聯頒 最歌
青春頌 = 山林道 = 未來見 = MIZU
JasOh103 發表於 2024-3-4 00:29

其實得未來見值
青春頌而家睇返勁overrated

追完post
唔計最歌
十大最多驚喜位 但都叫做撞咗5/6首十大
自己top 4都入到

同埋仲以為仙女要白果 竟然都有

其實得未來見值
青春頌而家睇返勁overrated
JayantL 發表於 2024-3-5 01:59

所以未來見贏埋song of the decade

所以未來見贏埋song of the decade
WZA111 發表於 2024-3-5 08:34

MIZU = song of the decade so far

Ciao deserves more
閨 要往生請李飄向西
閨 怎永生可請教上帝

每年聯頒同埋投票都特別有驚喜
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

#3 歌手分數

男歌手
01. 陳健安 (2877)
02. 馮允謙 (2103)
03. 林家謙 (1465)
04. 張天賦 (1328)
05. Gareth.T (1290)
06. 陳奕迅 (917)
07. 藍奕邦 (615)
08. 陳柏宇 (587)
09. 魏浚笙 (531)
10. Gordon Flanders (362)

女歌手
01. AGA (2372)
02. Gin Lee (2031)
03. 鄭秀文 (1479)
04. 邱彥筒 (1371)
05. 陳蕾 (1168)
06. 王嘉儀 (872)
07. 謝安琪 (843)
08. 陳凱詠 (813)
09. 何韻詩 (788)
10. 張蔓姿 (619)

組合
01. RubberBand (1780)
02. The Hertz (1406)
03. COLLAR (1267)
04. Lolly Talk (767)
05. Charming Way (592)
06. KOLOR (564)
07. 雷同二友 (323)
08. Nowhere Boys (305)
09. per se (225)
10. Pandora (156)

Gareth.T is so robbed and should have won 男銅 over Terence Lam

幻國一姐險勝前一姐

吓kelly is not in top 10??
閨 要往生請李飄向西
閨 怎永生可請教上帝

凱詠年尾出歌都上到第8
Week 24

吓kelly is not in top 10??
cubex___ 發表於 2024-3-5 23:23
我冇計錯嘅話係14 得464分

烈愛成灰        113
談情的價值        261
風眼        90

Really sad
閨 要往生請李飄向西
閨 怎永生可請教上帝

壓軸笑到
JayantL 發表於 2024-3-5 01:54
希望有條片係 : 共和21/共和首次「雙最歌」!Gin Lee、AGA好閨蜜共同奪獎
#3 歌手分數

男歌手
01. 陳健安 (2877)
02. 馮允謙 (2103)
03. 林家 ...
ed8671ed 發表於 2024-3-5 22:12
陳柏宇低分到

我冇計錯嘅話係14 得464分

烈愛成灰        113
談情的價值        261
風眼        90
liwaynejason 發表於 2024-3-6 02:35

CM唔支持
離不開 留不低

#4 唱作人/唱片分數

唱作人
分數按曲詞比例計算

02. 陳蕾 (2336)
03. 馮允謙 (1953)
04. 林家謙 (1725)
05. 陳健安 (1579)
06. The Hertz (1291)
07. RubberBand (1169)

唱片
須最少3首上榜歌

01. 《Life afteR Life》陳健 (2877)
02. 《In Good Time》馮允謙 (2103)
03. 《JUNTOS》RubberBand (1780)
04. 《Dream》鄭秀文 (1479)
05. 《PRESENT》The Hertz (1226)
06. 《CHIN UP!》陳奕迅 (917)
07. 《漂漂亮亮地死去活來》藍奕邦 (615)
08. 《4891》黃妍 (151)

黃妍係咪擁有最多一週命歌曲嘅歌手?

weiquan 發表於 2024-3-7 00:17

其實都係好事
如果唔多上榜
主要真粉比分
分分鐘超感動
個個都背負住外間壓力
真係"世界以痛吻我而我歌唱"嘅情況
去到會有一種好團結嘅感覺
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

#4 唱作人/唱片分數

唱作人
分數按曲詞比例計算

02. ...
ed8671ed 發表於 2024-3-7 00:07

Sammi有第四

一年上4首都係一週命都應該前無古人

我心中尚未崩壞的部分 10>X>X>8>X

天光前 7>9>X

7月24日大道 7>X
心的全部 9>X

異地書 7>X
反烏托邦三部曲 10>X
哀傷的作者 10>X
日光漂白 4>X

天光前 7>9>X
...
ed8671ed 發表於 2024-3-7 00:56

22年原來冇上歌女但有上724同心的全部
Week 24

天光前 7>9>X
...

4891嘅成績好似好過九道痕跡

印象中Ian都唔少

天光前 7>9>X
...

小妍叻叻
進步好大
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

小妍叻叻
進步好大
John 發表於 2024-3-7 02:12

多得你做咗CM大腸佢先有咁大進步

多得你做咗CM大腸佢先有咁大進步
米色蘇 發表於 2024-3-7 02:18

原來我2023年貢獻咗33分比黃妍比例好高 好勁

異地屍 10
反鳥 9
哀傷的XX 7
日光阿伯 7

btw心的全部有兩週
2022年第52至53週
9>6

LaFS 9>X
樹熊 10>X
九字歌 5>5>3>3>2>6>7>X (yes really)
Distance 9>X
留一天 3>4>X
同埋原來鏡中鏡有亞軍
閨 要往生請李飄向西
閨 怎永生可請教上帝