返回列表 發帖

威廉 - 何韻詩

單選投票, 共有 137 人參與投票
79.56% (109)
2.92% (4)
5.11% (7)
2.19% (3)
10.22% (14)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 25/09/2023

曲:何韻詩
詞:何韻詩
編:李端嫻
監:黃耀明、何韻詩、李端嫻

漂亮的青年
已事隔著很多年
這合照內畫面 離我多麼遠

那是快樂的一年
送別了幸福之前
你共我並肩中 尋遍這樂園

記憶中的盛夏
也許有點偏差
讓我一人 回去吧

格仔恤衫 卡帶
過山車 跟 煙花
和你一同 走進

臨近冬季  追逐理想
一人留守 一人前行

何時竟也 飽受創傷
不能回首 不理然後

你若有日想冬眠
要在快樂消失前
歲月會在手中溜去 很突然

那夏季極想拖延
正是雪下訪之前
接下告示 方知 遊戲終止了

有些告一段落
有些也許不可
遺憾只留遺憾

某些太早謝幕
某些開花得果
願我終能闖過

臨近冬季  追逐理想
一人留守 一人前行

人人都也 身負重傷
不能回首 只能前望

忙著轉變  身段快長
一人搖手 一人仍舊

時日可修復那裂痕
找回 原本的 那一個我

告別的威廉
我共你或許相連
那讓我在此刻 回你 安好了
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

絕對支持!太耐冇出歌了!

Who is 威廉? Hocc's gay best friend when she was young?

支持hocc!
Aga,Fiona Fung fan

新歌正
Welcome Back hocc

hkwilliamsiu
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

女金應有水準
今日派嘅得呢首達標
就係咁簡單

Welcome Back!

第一句 好像講緊我  曲詞簡潔 但夠入心 清脆結他聲 加上hocc的聲線有足夠自癒性 5+ fun
Ps : 漂亮的青年 已事隔著很多年
       還有我喜歡著格仔的恤衫

自出咗嗰刻開始一直loop
真係符合大家對佢嘅水準的期待的一隻歌
達明一派聖誕節要開騷呀~

繼續出歌就會支持
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

有冇人覺得係親愛的瑪嘉烈嘅續集?
慘綠青年 -> 漂亮的青年
如你出走那一天 沒人看見 -> 臨近冬季 追逐理想 一人留守 一人前行

曲詞好一體 睇到分詞同個演繹好真摯 感動

唔係差,但聽一次就唔想再聽第二次
曲好悶,大部分人好難 同呢份詞 產生共鳴
如果擺落碟做side track比較適合
唔適合用嚟plug.

D melody雖然係咁repeat,但係一D都唔覺得悶,反而好入腦
全曲一氣呵成,聽完又忍唔住再play多一次

份詞好多留白,只是運用大量意象來營造一種慨歎的意境,
上半段:青年、樂園、盛夏、格子恤衫、卡帶、煙花
下半段:冬季、冬眠、歲月、雪下、謝幕、裂痕
正如訪問所說,不想指得太明白首歌想表達什麼,讓聽眾自己去解讀自己的故事

告別的威廉
我共你或許相連
——
這個威廉,可以是歌者的往日摯友,也是歌者,是他,是你,是我。

題外話,
佢話宋冬野上身變宋冬菇,好多年前佢演唱會翻唱 莉莉安 好好聽,loop咗好多年

D melody雖然係咁repeat,但係一D都唔覺得悶,反而好入腦
全曲一氣呵成,聽完又忍唔住再play多一次

份詞好 ...
WIL-HIN 發表於 2023-9-26 10:17

相片中hocc著緊格仔恤衫 威廉亦可能是年青時的hocc 她是想向自己過往說聲hi和安好
好喜歡最後一段 "告別的威廉我共你或許相連 那讓我在此刻 回你 安好了 " 聽完後好感動

好聽
有感覺
把聲真係有感染力過新一代歌手好多
佢知自己想做啲乜歌
唔洗諗得太商業
係另一個境界

把聲好聽已經好足夠 唔洗搞咁多野

好聽
有感覺
佢知自己想做啲乜歌
唔洗諗得太商業
係另一個境界 ...
haha123 發表於 2023-9-26 10:56

Exactly
成日諗首歌唔夠搶唔夠catchy 做咩
咩都話悶 到底有幾怕悶 同埋到底咩叫有新意
Hocc 呢首真係做緊佢自己既嘢
佢呢個階段都唔會再理賣得好唔好
成首歌我覺得曲詞編唱都好有水準 唔差過佢全盛時期

少少覺得編曲重手左,畢竟係hocc都老了
依首歌最好都係幾支結他伴住佢就夠
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

以為編曲會有多啲驚喜+曲其實有啲重複之前作品
但一開聲個種魅力真係所有現今歌手恨都恨唔嚟

不愧是真正的女金

最尾有明哥

想聽番成個訪問,

我以為我會唔鐘意首歌, 有時怕佢太想DELIVER 好多MESSAGE變得首歌唔好聽, 但呢首出奇地冇WOW FACTOR 但又好入腦, 唔通真係因為有明仔監制唔同D?

佢獨立之後GE 歌是有種人, 極夜後, 都唔係好岩我, 呢隻反而有番佢第1隻國語碟比得番我GE 感覺

唔知點解諗起滿地可
其實唔係邊個位似,但個情懷就係諗起,都係懷緬過去常陶醉
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

想聽番成個訪問,

我以為我會唔鐘意首歌, 有時怕佢太想DELIVER 好多MESSAGE變得首歌唔好聽, 但呢首出奇地 ...
快劍俠 發表於 2023-9-26 17:20

可能都真係同明哥有關
首歌幾有親愛的瑪嘉烈個種feel

無需多言
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

想聽番成個訪問,

我以為我會唔鐘意首歌, 有時怕佢太想DELIVER 好多MESSAGE變得首歌唔好聽, 但呢首出奇地 ...
快劍俠 發表於 2023-9-26 17:20

但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

曲同詞都好正
Week 24
冠軍歌:JACE - 百妖夜行的修行

諗起李宗盛首山丘,有經歷嘅人唱喱類題材
特別入心入肺

聽完903訪問,菇自己彈番結他(左邊條track)????????

評分人數

評分人數

L5588

想聽番成個訪問,

快劍俠 發表於 26/9/2023 17:20
佢有講過就係唔想寫太多message

係會聽上癮,特別最後一段

或者呢個威廉 係過去嘅自己
首歌簡單舒服就已經足夠

如果有查理、淑儀、露絲、瑪利、勞斯、萊斯
為何不命名 威廉的(迪)里斯 (Denise)

不過呢首唔係呢個系列
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

HOCC+明哥-MIRACLE
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

如果有查理、淑儀、露絲、瑪利、勞斯、萊斯
為何不命名 威廉的(迪)里斯 (Denise)

不過呢首唔係呢個系列  ...
l00540 發表於 2023-9-27 21:40

因為好早就已經有一首“迪里斯的婚禮” XDDD

5分唔係俾歌手經歷嘅同情分
係俾首歌嘅演繹、質素

在這畢生不滅 無極的狀態

好好聽 intro 兩把吉他已經好投入到
hihihi

封面左邊係梅姐?

或者呢個威廉 係過去嘅自己
首歌簡單舒服就已經足夠
sabsls 發表於 2023-9-27 12:28
聽完訪問, 我同意威廉似係過去嘅自己.

封面左邊係梅姐?
Kfmusic 發表於 2023-9-29 20:53
應該唔係, 胸部太平似男?

好聽
有感覺
佢知自己想做啲乜歌
唔洗諗得太商業
係另一個境界 ...
haha123 發表於 2023-9-26 10:56

其實唔需要同新一代歌手比 。不如講下if同佢嗰一代仍然有出歌嘅歌手比較,想知

其實唔需要同新一代歌手比 。不如講下if同佢嗰一代仍然有出歌嘅歌手比較,想知 ...
schoe 發表於 2023-9-30 02:11

各有千秋,冇得比
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

聽完訪問, 我同意威廉似係過去嘅自己.

應該唔係, 胸部太平似男?
boy4dudes 發表於 2023-9-30 01:06

都似係講自己 比佢個cover art誤導左

聽聽下諗起Eason四季

好想可以投呢首

好想可以投呢首
haoyangzhang 發表於 2023-10-1 16:11
CM會員共和榜: 2023年度我最喜愛的歌曲第三季季選投票可以投呢首

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=23671