返回列表 發帖
做左D 分析, 排左每年歌曲代表頭3 位又有D 新發現

1st

2nd

3rd

你們的幸

那邊

六月飛

青春頌

睜開

任我

獨家

雞蛋與羔

高山低

你是你本身的傳

榴槤乜乜

差一點我們會

銀髮

還不夠

油尖旺金毛

假使世界原來不像你預

Let Us Go Then You and I

剎那的烏托

未來

愛情是一種法國甜

願榮光歸香

最後的信

在錯誤的宇宙尋找

1. 用年份咁再分, 再排, 個結果幾意想不到
2. 大家比 ELLEN 既同情分係好多
3. Serrini 同蒸肉餅 作為獨立音樂 佔到幾席位
4. MK 代表 DEAR JANE 一首都入唔到
5. kay 同小明係勁既, 估唔到二汶都咁勁
6. 情歌佔比唔多, 大多社會歌, 勵志人生歌

希望佢會上嚟見證自己變Fell Lam
Frankiekiekie 發表於 2020-4-20 22:17

"多謝每一位曾經支持過我嘅CM人員"

Oh, he knows.

限咗投票對決選多過三首歌或以上嘅歌手有啲唔公平
希望00-09年代選真係咩限制都冇 ...
timc524 發表於 2020-4-20 21:25

Yo, I don’t want to see delusional stans ruin the result.

公開秘密嚟
kwanie 發表於 2020-4-20 21:53

希望佢會上嚟見證自己變Fell Lam

做咗個比較,初選分數同決選分數差距高於 80%,
而且總分排名位於 150 名之內, 有以下幾首

勇悍‧17麥浚龍201864.5412.35-80.9%
小伙子Supper Moment2012725.2-92.8%
SimpleLoveSongRubberBand20105510.4-81.1%
Imperfect周柏豪2012516.5-87.3%
Creo en Mi (ft. Jackson Wang)鄭秀文201851.635.85-88.7%
時代古巨基2010438.45-80.3%

決選係因為少人投所以普遍低分??
kwanie 發表於 2020-4-20 21:36

初選係每三年揀三十首
決選係十年先揀三十首
你話個分數點會唔低?

頭 8 首歌都唔係情歌....
而且都係 HIT
證明 香港地 真係唔需要做咁多情歌出0黎
時代造就一首又一首回應時代既歌曲...

前來參觀包尾
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

睇到Phil嘅ig留言 先知道原來佢曾經都係CM會員
CM真係人才輩出
小伙子. 發表於 20/4/2020 21:48
公開秘密嚟

小巧係真天后
天后位101咁都攞到
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

強烈懷疑大家見到陳詠謙所以唔投 而衝住投Wyman首水星
JasOh103 發表於 2020-4-20 21:10

沿途幾多障礙 埋頭撞向未來
不過大家做飯歌都投,應該唔關事ge...

睇到Phil嘅ig留言 先知道原來佢曾經都係CM會員
CM真係人才輩出

莫文蔚 ig 分享咗瑕疵入選張圖同帖
What a queen!
bagfgfcde 發表於 2020-4-20 21:39

喊咗

仲有之前霏姐都有share Come With Me
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

莫文蔚 ig 分享咗瑕疵入選張圖同帖
What a queen!

決選係因為少人投所以普遍低分??

If only uses 初選

IN (from highest to lowest): 小伙子, SimpleLoveSong, 突然一生人, 卜卜卜, Creo en Mi , Imperfect, 強弱, 舊街角, 亂世情侶, 侘寂
OUT: 撐著 (67), 你倫敦 我紐約 (72), Good Night (73)**, 生於斯 (89), 青春常駐 (90), 破地獄 (91), 很不低調 (97), SS14 (98), 停半分鐘聽一闕歌 (99), Better Me (100)

**If no quota limitation for artists, Good Night would not be in the initial top 200!

If only uses 決選

IN (from highest to lowest): 日月無光, 當你走了以後II - 觸景傷城, 后會無期, 重生, To Whom, 困獸都市  
OUT: 今生不回家 (79), Run Away (85), 告別我的戀人們 (87), 只有一事不成全你 (88), 勇悍‧17 (93), 人非草木 (95)

We can see which songs are helped/hurt by the voting structure. The only one that stood out is只有一事不成全你, as Pakho has no other songs to really pull votes from it. Which means if we start this whole process 3 months later, this song would likely not make it in.

差一點我們會飛初選點解可以咁高分@@

觸執毛 good night 都係決選分高過初選分

銀髮白同剎那的烏托邦好姊妹到初選同分  ...
powerful 發表於 2020-4-20 21:17

你唔講都唔知
呢兩首都真係幾癲大家都係連住投 兩首歌最後應該都唔會差幾票

鏗首青春頌決選第三高分 都證明佢真係冇其他歌搶票
其他歌手都有兩三首歌搶票 ...
小伙子. 發表於 2020-4-20 20:53

限咗投票對決選多過三首歌或以上嘅歌手有啲唔公平
希望00-09年代選真係咩限制都冇

願榮光好似係唯一一首歌決選分數高過初選分數
小明兩首十大 傳奇初選分數高過假使 但係決選分數假 ...
小伙子. 發表於 2020-4-20 20:39

觸執毛 good night 都係決選分高過初選分

銀髮白同剎那的烏托邦好姊妹到初選同分

家明
噴到
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

你們的幸福初選好高分系咪第3?
我祈求美雅拎女銅一定要發生

香港人 險勝 方皓玟

Shiga太多好歌啦。要質感有舊街角,要big hit有說一句,要wyman有水星逆行 ...
on07111 發表於 2020-4-20 20:59

強烈懷疑大家見到陳詠謙所以唔投 而衝住投Wyman首水星

同埋cm好嘔心
一邊喺RK收皮post話上年碟underrated
但荷光明明年度級但得148
Frankiekiekie 發表於 2020-4-20 21:03

R&K Was Robbed

JANICE 同 HANA 都係17-19年拎過四台女歌手大獎
喺呢度居然連林二汶、岑寧兒、Serrini呢啲冇乜叫座力既歌 ...
Hanson 發表於 2020-4-19 21:42

你唔講埋今時今日有2百幾萬人睇嘅許冠傑
阿Sam與阿Tam連初選都冇而可惜

同埋cm好嘔心
一邊喺RK收皮post話上年碟underrated
但荷光明明年度級但得148

Fail lam 195 196

好接受唔到Shiga最低嗰首係 只要和你在一起
明明最高質 ...
JasOh103 發表於 2020-4-20 20:54

Shiga太多好歌啦。要質感有舊街角,要big hit有說一句,要wyman有水星逆行

咁睇落CM人都唔係太反GEM啫
DM多仔多到覆唔哂

鏗首青春頌決選第三高分 都證明佢真係冇其他歌搶票
其他歌手都有兩三首歌搶票 ...
小伙子. 發表於 2020-4-20 20:53

咁Alfred都有首第96位。反而Phil 就無啦,兩首19X位置

我真係大大聲D_I出嚟
強弱我放A

Fail lam 195 196

好接受唔到Shiga最低嗰首係 只要和你在一起
明明最高質

鏗首青春頌決選第三高分 都證明佢真係冇其他歌搶票 青春頌係鏗嘅絕對首選
其他歌手都有兩三首歌搶票

小巧

作育英才春風化雨嘅教育大學我最喜愛的女歌手衛蘭嘅派台歌天敵居然只係高過因長期被環球投閒置散而久久沒有 ...
kwanie 發表於 2020-4-20 20:20

Keeva話晒曾經都係金拱門女歌手,衛蘭食金拱門嗰陣都要聽佢!

強弱101
殘念

后會無期真係可惜。
估唔到突然一生人都108..仲以為該死的快樂高d

美祖5首歌加埋好似高gin lee 5首歌加埋少少

願榮光好似係唯一一首歌決選分數高過初選分數
小明兩首十大 傳奇初選分數高過假使 但係決選分數假使高過傳奇唔少
證明決選投票假使>>>傳奇最後決定all in假使? 傳奇決選分數有d低

101-110嗰堆好似好聽過91-100
mosesming 發表於 2020-4-20 20:27

107 deserves better
應該同99對調

101-110嗰堆好似好聽過91-100
DM多仔多到覆唔哂

Dear Jane 183 198

作育英才春風化雨嘅教育大學我最喜愛的女歌手衛蘭嘅派台歌天敵居然只係高過因長期被環球投閒置散而久久沒有新作嘅麥家瑜所唱嘅好得很0.01分你哋有無品味。

末日快車排好低

好不容兒169
JayantL 發表於 2020-4-20 20:07

仲衰過 只知要飛

Thank you!

Btw, can the remaining Miriam fans talk about what changed for 好不容易遇見愛? I always thought that that would be the more personal song for her when compared to 最好的債. Quite surprised by this huge discrepancy.

I look forward to play with these numbers a little more

未來見真係贏到開巷
小明輸願榮光輸個馬鼻 0.04分
小伙子真係差小小咋
而家睇完全部結果之後 有d後悔冇投票但係當時覺得要喺200首歌入面揀30首歌出黎 真係好好好難所以放棄左投票

Can we see this also?

Curious which songs I might have been able to vote for ...
kin888 發表於 2020-4-20 19:59

sure!
可以整理下再share

小伙子慘

第一位真係時代曲