返回列表 發帖
我又覺得佢人氣唔算跌得勁
佢儲落個批fan base太厚 有好多fans即使佢有咩負面新聞都會盲撐佢既 ...
kayzzz 發表於 2020-4-20 01:40

跌啦 佢fans 係唔少 不過 以前加埋街客 聲勢係勁
    但無咗街客 佢都無比人特別多人撐 上年瓊姐選最女
     祖祖仲少票過Kay , 唔覺佢有好多死忠粉!
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

**** 本內容被作者隱藏 ****
hehehaha 發表於 2020-4-20 02:02

本帖隱藏的內容需要積分高於 300 才可瀏覽
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

本帖隱藏的內容需要積分高於 300 才可瀏覽

話說真係hit而百大不入嘅歌應該有:
那誰
長相廝守
原來她不夠愛我
mosesming 發表於 2020-4-20 00:55

呢三首都係果一年好hit,不過唔傳唱。咪敵唔過時間尤其係吳業坤,真係過份吹捧,結果而家跌到連雪櫃都冇位俾佢入。

其實,呢十年,我覺得係話題性主導左音樂

曲 (Final Top 11)
6.5 - 藍奕邦 (4, 7, 62, 65, 66 - 1/2, 72, 86)
5 - 馮穎琪 (9, 12, 13, 16, 83)
5 - 澤日生 (5, 6, 11, 92, 93)
4.5 - 周國賢 (27, 34, 36, 66 - 1/2, 79)
4.5 - 林家謙 (45, 47, 64, 78 - 1/2, 96)
4 - 方皓玟 (3, 8, 24, 58)
3.5 - 盧凱彤 (26, 29, 37, 74 - 1/2)
3 - 王菀之 (31, 35, 63)
3 -  Supper Moment (15, 57, 76)
3 - AGA (30, 39, 100)
3 - Vincent Chow (52, 75, 76)

詞 (Final Top 11)
19 - 黃偉文 (9, 19, 31, 33, 38, 43, 45, 46, 52, 55, 63, 64, 65, 69, 75, 77, 78, 79, 90)
16.5 - 林夕 (5, 6, 7, 11, 21, 35, 37, 50, 56, 60, 70, 76, 82 - 1/2, 87, 89, 92, 93, 95)
8 - 周耀輝 (12, 13, 16, 26, 67, 83, 84, 96)
7 - 藍奕邦 (4, 36, 48, 62, 66, 72, 86)
6 - 陳詠謙 (17, 39, 40, 47, 88, 94)
4 - 方皓玟 (3, 8, 24, 58)
4 - 林若寧 (30, 44, 53, 80)
3 -  Supper Moment (15, 57, 76)
3 - 小克 (27, 34, 81)
2 - Serrini (10, 49)
2 - 盧凱彤 (29, 74)

Company (Final Top 13)
18 - 東亞/寰亞 (9**, 22, 23, 26, 31, 35, 42, 43, 50, 60, 62, 63, 66, 69**, 72, 75, 89**, 96*)
16 - Universal (5, 11, 19, 21, 30, 37, 39, 48, 52, 56, 68, 70, 74, 76, 92, 95)
6 - EEG (77, 78, 87, 90, 94, 98)
5 - 紅線音樂 (15, 20, 57, 59, 73)
5 - Warner (53, 54, 88, 99, 100)
4 - Strawberry Fields (3, 8, 24, 58)
4 - 邁亞音樂 (6, 14, 33, 55)
4 - Sony (7, 17, 40, 45)
4 - Silly Thing/Imagine Nation (16, 38, 46, 93)
4 - bma (27, 34, 83, 84)
4 - 維高文化/華研 (36, 64, 79, 86)
4 - Frenzi Music (12, 13, 67, 96*)
4 - Kingdom C (9**, 25, 69**, 89**)

辛苦晒咁多位搞手 做得好好睇既百大選
好開心可以參與 係一個好好既機會回顧返過去十年既香港樂壇
同埋睇下以前自己揀既十大同而家睇返有咩唔同haha
期待五十碟既結果

那誰
長相廝守
原來她不夠愛我
mosesming 發表於 20/4/2020 00:55
其實長相廝守唔係真係HIT
嗰年最歌五強都真係好難投得落

佢本身都係有唱功之人
所以會keep 到一定fan base
上次ig 開live 擺番上youtube 都好快有廿萬views

唔 ...
放空 發表於 2020-4-20 01:43

同埋美祖一路走來都係不斷有負面新聞 所以支持佢既都會繼續支持
美瑞賣情懷之餘 個形象好好多 冇乜負面新聞 變相佢d fans反而無美祖個批咁死忠

same as Eason / hins
hehehaha 發表於 2020-4-20 01:42

依個答唔到你
要叫eason/hins做XX之星同拍投票宣傳片先知 :P

佢儲落個批fan base太厚 有好多fans即使佢有咩負面新聞都會盲撐佢既 ...

佢本身都係有唱功之人
所以會keep 到一定fan base
上次ig 開live 擺番上youtube 都好快有廿萬views

唔似人瑞 賣嘅係情懷
一奶共啲人即刻離棄佢啦
最近佢最hit 嘅咪fans 狙擊佢嘅fb group
多功能呀婆
連佢自己都要上去睇

same as Eason / hins

Kay 真係 注定係容祖兒 天敵 兩個鬥生鬥死  你數果堆人中最後都係只得謝一人成為皇后
    所以 惡勢 ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 00:48

羅生門好似一日百萬View, YouTube

而家容祖兒人氣跌得咁勁,都係一種報應。
tonycheung1986 發表於 2020-4-20 01:36

佢儲落個批fan base太厚 有好多fans即使佢有咩負面新聞都會盲撐佢既

最深刻係美kay 2014年大熱都拎唔到tvb最女之後 從此絕跡tvb頒獎禮
第二年美祖tvb最女既對手由美kay變左做 ...
kayzzz 發表於 2020-4-20 01:31

而家容祖兒人氣跌得咁勁,都係一種報應。

泳兒咁唱得 比人hea 就知咩事
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 01:30

呢個係,最記得好似13年勁歌時,容祖兒拎最女定金曲金時,果下不屑樣子   仲有公開講泳兒唱有誰來愛我賣弄技巧
#姊妹friendly fire姐

老實講
我覺得唔係謝安琪打敗左容祖兒
11,13年呢d容祖兒仲有鬥心時,都係排除左謝安琪
而係容祖兒係16年攞 ...
tonycheung1986 發表於 2020-4-19 23:37

最深刻係美kay 2014年大熱都拎唔到tvb最女之後 從此絕跡tvb頒獎禮
第二年美祖tvb最女既對手由美kay變左做弱希

果年(定係再後果年?)美祖無坐成場 係最尾先出黎攞最女 之後就更加逐漸淡出埋tvb 頒獎禮
所以有時d野唔係你格硬贏到盡就好既

關妃咪俾佢對手攞家姐事件打壓lor從來容太后覺得自己地位有危險時,係用手段踢人入冷宮 ...
tonycheung1986 發表於 2020-4-20 01:19

泳兒咁唱得 比人hea 就知咩事

那誰  我投經過那些年 / 小幸運 好過
艾石仔 發表於 2020-4-20 01:17

Agger

反OT
話哂那誰都係當年最歌大熱
DM多仔多到覆唔哂

其實當年謝妃真係唔少野,
一個咁惡的勢力都可以同佢爭一日之長短,雖然冇試過徹底嬴一次。
當年諗住囍帖 ...
jaytang 發表於 2020-4-20 00:36

關妃咪俾佢對手攞家姐事件打壓lor從來容太后覺得自己地位有危險時,係用手段踢人入冷宮

呀!呀!
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

那誰
長相廝守
原來她不夠愛我

那誰 我投那些年 / 小幸運 好過

其實是有種人差d乜 100大都冇

可以加埋驗傷、連續劇、不許你注定一人、百年樹木、我的宣言嘅
powerful 發表於 2020-4-20 00:58

亂世情侶明明19年頭都好hit 之後抗爭時期都好都硬tag首歌
但係話咁快就被遺忘了

突然發覺 其實Mr.喺年代初都有啲代表作值得入

而加個list 組合/樂隊偏弱勢

就算唔鍾意唔弱戲,都不能否認越南越愛嘅係hit ge
不過呢個係cm選擇

powerful 發表於 2020-4-20 00:58

正宗K 歌
流行性高
特質性低

那誰
長相廝守
原來她不夠愛我

那誰
長相廝守
原來她不夠愛我

歌紅人唔紅冇計

如果CM選百大MV
唔洗選都知邊個贏
mosesming 發表於 2020-4-20 00:53

情人甲獨唱版岩唔岩

登登 你好勇敢
kayzzz 發表於 2020-4-20 00:52

平凡活到精彩 敢於越界

那誰
長相廝守
原來她不夠愛我
DM多仔多到覆唔哂

登登 你好勇敢
kayzzz 發表於 2020-4-20 00:52

登 你個頭 我係洗衫仔
    容祖兒當時真係delete 我留言喎 !
    好小家 des !

靚仔tim我都以為DJ點都入一首 點知係piece雅入到
frankie_0401 發表於 2020-4-20 00:44

到此為止話哂都係香港華納步入流行曲市場嘅起點

如果哪裡只得我共你mv pair 主角同在錯誤的宇宙對調,可能入十大就係Dear Jane  ...
powerful 發表於 2020-4-20 00:51

如果CM選百大MV
唔洗選都知邊個贏
DM多仔多到覆唔哂

如果哪裡只得我共你nv個主角同在錯誤的宇宙對調,可能入十大就係Dear Jane  ...
powerful 發表於 2020-4-20 00:51

你令我幻想緊tim 做mv 男主

我有留言叫佢唔好再霸奬 比有能者上位 唔好阻住地球轉 我好似比佢delete 留言

登登 你好勇

frankie_0401 發表於 2020-4-20 00:44

不如叫piece雅分半首到此為止俾DJ
話哂DJ版都hit
DM多仔多到覆唔哂

Kay 真係 注定係容祖兒 天敵 兩個鬥生鬥死  你數果堆人中最後都係只得謝一人成為皇后
    所以 惡勢 ...

最衰都係英王
點解joey唔自組公司姐?
開條branch 俾joey 同hins啦 好心

如果哪裡只得我共你mv pair 主角同在錯誤的宇宙對調,可能入十大就係Dear Jane

一個咁惡的勢力都可以同佢爭一日之長短,雖然冇試過徹底嬴一次。
當年諗住囍帖 ...

所以 惡勢力先打擊Kay 咁不遺餘力  尤其 2014-2015 Kay 係聲勢上蓋過容祖兒
    我好記得 當年 羅生門 一出 連容祖兒都係Facebook 講呢首歌 話好耐未試過有廣東歌引起樂迷追聽
    我有留言叫佢唔好再霸奬 比有能者上位 唔好阻住地球轉 我好似比佢delete 留言

#3 係咪用黎開票
b01091018 發表於 2020-4-20 00:41

for 50碟
200大排名/分數聽晚出

Dear Jane仲有靚仔Tim添
mosesming 發表於 2020-4-20 00:25

固然gimmick上嘅signature大好多,但唔會係唔關音樂事
Dear Jane情歌嘅音色、曲式係幾獨家架wor ...
HOTMAN 發表於 2020-4-20 00:33

太過走火入魔...千遍一律又唔好聽
反而以前嘅yellow fever, rising star好聽好多

不過當然好多人鍾意佢哋嘅情歌多啲

當年好多人俾左哪裡只得我共你十大
可能銀河早d出會remind到d人投票
Tim今年又冇著皮褲去頒獎禮 ...
HOTMAN 發表於 2020-4-20 00:41

我16-18期間灌咗秋與冬
哪裡都值得入既其實 可惜
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

獨家村首詞真係不得了
以歌論歌
獨家村>任我行
add 發表於 2020-4-20 12:40 AM

係, 其實我覺得曲詞都比任我行好D
真係過幾多年都好岩聽!

太平公主

我杯茶係cm個5分百份比好似係joey歌曲之冠tim不過小品k歌唔會入啦 ...
on07111 發表於 2020-4-20 00:39

牆紙as a signature 啦始終係突出d

小日子都為joey 扳回一城既
add 發表於 2020-4-20 00:29

真心覺得呢10年 小日子算係祖兒嘅代表作之一
連候選名單都冇入圍
希望小日子可以喺唱片度有一個較好的名次啦

#3 係咪用黎開票
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

cm 真係都好唔喜dj d三部曲
小伙子. 發表於 2020-4-20 00:39

當年好多人俾左哪裡只得我共你十大
可能銀河早d出會remind到d人投票
Tim今年又冇著皮褲去頒獎禮

當年諗住囍帖 ...

獨家村首詞真係不得了
以歌論歌
獨家村>任我行

cm 真係都好唔喜dj d三部曲