返回列表 發帖

[Dec/21/2018] L.O.V.E. - 陳奕迅 (and the duo band) (CD)

歌手:陳奕迅 (and the duo band)
唱片名稱:L.O.V.E.
唱片封面:

推出日期:2018/12/12 ==> 2018/12/21
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 8:15pm (Intro)
02. 破壞王
03. 海裡睡人
04. 漸漸
05. Devotion (Interlude)
06. 敬菸
07. 蠢
08. 瘋狂的朋友
09. Unity (Interlude)   
10. R U N
11. 龍舌蘭
12. 我們萬歲
13. Originality (Interlude)
14. 與你常在
15. 可一可再

附加資料:
預購版贈品: 徽章 (獨立裝潢)

為歡笑與淚水留下印記・刻劃來自團隊間深厚的愛
DUO團隊傾心打造全新大碟《L.O.V.E.》時隔6年,一首首具個人色彩的作品逐漸誕生,讓這個願望不再只是紙言片語。全新大碟《L.O.V.E.》一共收錄8首廣東作品、2首國語作品,以及1首英語作品,由DUO團隊成員包辦曲詞編監全碟製作。6年間先後在英國、廣州及香港三地錄音室進行現場錄音(Live Recording),歷經無數次的反覆錄製及編排後,終讓這批風格多樣的「臣」曲呈現大家眼前。由陳奕迅帶你走進11個「愛」的故事

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

2012年五月天第二人生喺台灣賣咗超過三十萬隻CD
台灣人口大約係香港三倍幾
咁呢幾年喺香港邊隻CD有 ...
timc524 發表於 2019-5-9 14:03

BeGin
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

見到你講野真係火都黎,本來唸住唔會再復你但你真係太離譜。我唔講你d三十萬source堅唔堅,就算堅,果 ...
teennum1 發表於 2019-5-10 07:41

好 就算係台灣人唔多支持音樂都好
代表香港人支持音樂 肯喺音樂付出金錢咩?
台灣執咗好多唱片鋪 講到香港啲唱片鋪好似冇執到 hmv Hong Kong records 咪又係執晒
廣東歌市場已經好細 仲要啲聽眾唔肯出錢買音樂
人地喺上年十月摩天輪個免費concept用咗幾多budget 你又知唔知?
吓吓淨係識要求點點點 但又唔諗吓佢地budget限制  你估佢地有無限budget?
Mv學吓jolin咁 但廣東歌嘅repay同國語歌嘅回報會一樣? 唔好玩喇大佬
做音樂都係business 要考慮收支平衡嘅問題

Btw 張敬軒死gay佬啲fans就死開啦 關你春事咩 見到你個名火到嚟

見到你講野真係火都黎,本來唸住唔會再復你但你真係太離譜。我唔講你d三十萬source堅唔堅,就算堅,果30萬台灣銷量應該過半係大陸貢獻。好心用個腦唸下啦,曾經市場份額台灣第一嘅玫瑰大眾依家剩低一間,最大嘅五大唱片淨係得翻四間,係全台灣唔係台北Wor大佬,佳佳唱片得兩間,光南係兼賣唱片不過人地係supermarket黎,呢d主流大店加埋都唔夠全港cdwarehouse一家多,你話比我知台灣人買碟頂盡有幾多。
五大同佳佳依家主要銷售係通過批發部賣比內地淘寶賣家,供應內地樂迷。
我再講多d實際唱片銷量比你睇啦,jolin舊年張預購版限量一萬張,你search下淘寶d商家hold住幾多拉高黎賣,你就知台灣實際市場可以消化幾多。我再講,香港依家發燒碟出完又出,你幾時見到台灣係咁出過?如果咁多人買,唱片公司都唔係傻豬豬lol,佢地會翻炒架。再再講一樣野,你睇翻台灣五大d銷量榜,好多大牌嘅舊專輯可以係榜前幾位好幾年,2018年年度冠軍係華晨宇2015年隻碟,你覺得咁個銷量情況係可以證明個市場好健康競爭好激烈定係相反?

我講既只係大體趨勢而已。

之前睇過統計,其實台灣樂迷買碟 百分比同香港差唔多, 只不過台灣人口比香港多, 所以實體碟銷量都相應較高 ...
lblemon 發表於 2019-5-9 13:18

咁呢幾年喺香港邊隻CD有近十萬銷量?

Budget呢大佬 香港市場細咁多 香港人唔肯喺音樂付出金錢
香港人可唔可以學吓台灣人買碟支持歌手?
...
timc524 發表於 2019-5-9 12:01

之前睇過統計,其實台灣樂迷買碟 百分比同香港差唔多, 只不過台灣人口比香港多, 所以實體碟銷量都相應較高而已

所以人地喺中環話冇蝕錢 cmon in 啲歌都唔係太主流都賣咁多  之前duncan仲話隻碟 ...
timc524 發表於 2019-1-5 20:05

不如叫個位高層睇下自己旗下其他歌手近期d碟邊隻有killer hit song?

啲MV hea到...
可唔可以學下台灣天后Jolin
wzx0825 發表於 2019-5-9 09:20

Budget呢大佬 香港市場細咁多 香港人唔肯喺音樂付出金錢
香港人可唔可以學吓台灣人買碟支持歌手?
香港人又要免費download用Joox 又要高budget MV

啲MV hea到...
可唔可以學下台灣天后Jolin

可唔可以拍埋蠢mv
艾石仔 發表於 2019-3-20 20:56

《任我行》style MV LOL

BTW
《蠢》係全碟最正
可惜冇plug 希望年尾跨年會唱
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

可唔可以拍埋蠢mv

可唔可以plug埋海裡睡人

再加9場,聽日2pm賣霏

場次資料
MOViE MOViE Cityplaza
Feb 17 (Sun) 1:40pm
.
百老匯電影中心
Feb 9 (Sa ...
阻住 發表於 2019-1-24 22:48

正呀
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

再加9場,聽日2pm賣霏

場次資料
Feb 17 (Sun) 1:40pm
.
百老匯電影中心
Feb 9 (Sat) 3:30pm
Feb 16 (Sat) 9:50pm
.
PALACE apm
Feb 16 (Sat) 3:20pm
Feb 17 (Sun) 3:20pm
.
The ONE
Feb 22 (Fri) 9:50pm
Feb 24 (Sun) 7:35pm
.
My Cinema
Feb 2 (Sat) 3:20pm
Feb 3 (Sun) 3:20pm

蠢 越聽越正

太古城Movie Movie同百老匯電影中心會放套紀錄片,共五場,聽日12nn賣霏

《L.O.V.E. in F.R.A.M.E.S.》
聽 ...
阻住 發表於 2019-1-16 18:18

加咗五場

太古城Movie Movie同百老匯電影中心會放套紀錄片,共五場,聽日12nn賣霏

《L.O.V.E. in F.R.A.M.E.S.》
聽日開始預售‼

一共舉行66場,歷時超過2年的《DUO陳奕迅演唱會》,從互不相識的成員,漸漸成為不可或缺的拍檔,當中也有不少有趣的片段。 一幕幕珍貴的回憶,都讓觀眾在兩小時內一同見證到DUO 團隊的友愛時刻。

音樂紀錄片《L.O.V.E. in F.R.A.M.E.S.》由DUO團隊擔任和音之一的張傑邦執導,內容為陳奕迅(Eason) 與DUO 團隊在2010至2012 年《DUO陳奕迅演唱會》世界巡迴演出期間的幕後花絮,以及6年間先後到英國、廣州及香港等各地錄音室灌錄《L.O.V.E.》專輯的製作過程。

場次資料
Jan 27(Sun) 7:10pm
Feb 17 (Sun) 5:20pm
Feb 23 (Sat) 7:20pm

百老匯電影中心
Feb 2  (Sat) 3pm
Feb 10 (Sun) 3pm

開賣日期為1月17日(星期四) 中午12點
期間限定只做五場!賣哂就無嚕 ~
網上購票Website:
百老匯院線Broadway Circuit: http://bit.ly/2QSQQni

所以人地喺中環話冇蝕錢 cmon in 啲歌都唔係太主流都賣咁多  之前duncan仲話隻碟 ...
timc524 發表於 2019-1-5 20:05

其實eason上一隻碟意思是否指準備中?通常特別提香港銷量都係指廣東碟

《敬菸》音樂上應該係全碟最正,發揮得最盡,和音寫得最好
但啲歌詞真係聽到好尷尬,好似中學生作文以為自 ...
just11256 發表於 2019-1-9 12:53

年輕的這對手 張敬軒
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

T-Shirt版六百零蚊

美球呢排是咪財困
阻住 發表於 2019-1-8 21:02

呢個價錢會唔會太貴
「微笑之中 接受還未有 答案。」

但啲歌詞真係聽到好尷尬,好似中學生作文以為自 ...
just11256 發表於 2019-1-9 12:53

只可以話成隻碟好多歌都係差喺詞方面

但啲歌詞真係聽到好尷尬,好似中學生作文以為自己好有主題好深入咁

T-Shirt版六百零蚊

https://m.facebook.com/389424301219700/posts/1131809070314549/

美球呢排是咪財困

eason & the duo band《L.O.V.E.》Deluxe Edition (CD+Tee)限量特別版[訂金$200]

特別版盒裝size:264 x 2 ...
Alanalan 發表於 2019-1-8 20:41

陳奕迅 (& the duo band) - L.O.V.E (Deluxe Edition) CD+T-Shirt (限量1000盒)
Release Date:10-JAN-2019

特別版盒裝size:264 x 202 x 48 (mm)
4款顏色T-Shirt:
Yellow & Black /
Red & Black /
Grey & Blue /
Purple & Green
每一款均設有:大、中、細碼

From: echo
02 著地 - 鄧麗欣

eason & the duo band《L.O.V.E.》Deluxe Edition (CD+Tee)限量特別版[訂金$200]

特別版盒裝size:264 x 202 x 48 (mm)

1月10日 正式上市
.
CD Tracking:
1. 8:15pm   
2.破壞王   
3.海裡睡人
4.漸漸
5.Devotion
6.敬菸   
7.蠢
8.瘋狂的朋友
9.Unity
10. R U N   
11.龍舌蘭
12.我們萬歲
13.Originality  
14.與你常在  
15.可一可再

Source from sky music

今時今日仲賣到四萬張
仲要係國語碟
真係犀利
JayantL 發表於 2019-1-5 18:27

所以人地喺中環話冇蝕錢 cmon in 啲歌都唔係太主流都賣咁多  之前duncan仲話隻碟冇令人衝去買碟嘅「killer hit song」
利申有買cmon in
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

今時今日仲賣到四萬張
仲要係國語碟
真係犀利

只係計香港定點?
如果係都唔錯喎
janice001 發表於 2019-1-5 17:11
佢話香港

新浪娱乐:12月21日实体专辑也发售了,新专辑目前的销售成绩,你觉得还满意吗?

陈奕迅:我真的没有太追着那个数字。以前卖5万张实体专辑就是白金唱片,后来又调整到卖25000就是白金专辑了,因为市场一直萎缩。

我还是蛮肯定地说,我大概有两万个死忠粉丝,每一次我出专辑,都有两万人会支持的。上一张专辑在香港好像4四万销量吧,很不错的数字,实体哦。然后我就觉得,哇,那真的太感谢他们的支持了。因为这也是我继续做实体专辑的动力,就觉得你要做出来,而且要做得更好。因为现在找个CD播放器都非常难,都是用手机或者耳机听。现在实体专辑算是一个纪念品、奢侈品。那我应该要加倍努力吧。

eason話上次隻碟賣左4萬張
manyo111 發表於 2019-1-5 16:55

只係計香港定點?
如果係都唔錯喎
以初心 對抗暴雪
不怕在低温中氣喘
願望無懼否決

eason話上次隻碟賣左4萬張

隻碟好正
充滿愛 充滿真誠
唔知點解感受到陳奕迅係真心鍾意唱呢隻碟既歌 ...
John 發表於 2019-1-5 14:48

的確如此,好耐未聽過咁樣既eason

覺得Eason喺《C'mon in~》同呢隻碟都係好享受唱歌
《The Key》、《Rice & Shine》同《準備中》就係交功課f ...
nicholashin 發表於 2019-1-5 15:43

認同
亦係近年佢聽得最開心嘅兩張大碟
唔洗爭獎又冇咁多商業計算
支持佢

隻碟好正
充滿愛 充滿真誠
唔知點解感受到陳奕迅係真心鍾意唱呢隻碟既歌
John 發表於 2019-1-5 14:48
覺得Eason喺《C'mon in~》同呢隻碟都係好享受唱歌
《The Key》、《Rice & Shine》同《準備中》就係交功課feel

隻碟好正
充滿愛 充滿真誠
唔知點解感受到陳奕迅係真心鍾意唱呢隻碟既歌

呢隻碟歌既melody一般般,詞就無研究過
Gin Lee’s songs are very bored & low!>_<

漸漸過度段堆和音好正
但係後面聽唔清楚唱咩

D詞真係9 9 地...
自創"吻停"呢d term出黎
Lewis 發表於 2018-12-28 14:29

每次聽到Eason 唱佢d 9詞
就超火滾

呢首愈聽愈喜歡
remus 發表於 2018-12-26 14:36

D詞真係9 9 地...
自創"吻停"呢d term出黎

即係t-shirt版係城市傳聞

懷疑送T-shirt係執咗嘅HMV先有囉
remus 發表於 2018-12-26 14:57

Sky music都話冇 通常佢地咩都有

我知呀 但佢海佈寫左t shirt 版現已上市但行左好多間都唔見有 所以先問下 可能我表達唔好 ...
misterben111 發表於 2018-12-26 14:47

懷疑送T-shirt係執咗嘅HMV先有囉
任我行 失憶蝴蝶

澄清 陳奕迅 L.O.V.E 預購版是沒有T-shirt跟的. 因網上流傳有T-shirt, 特此通知.
實體專輯將於12月21日全 ...
hinz 發表於 2018-12-26 14:40

我知呀 但佢海佈寫左t shirt 版現已上市但行左好多間都唔見有 所以先問下 可能我表達唔好

其實有冇人見過隻t shirt版?
misterben111 發表於 2018-12-25 11:16

澄清 陳奕迅 L.O.V.E 預購版是沒有T-shirt跟的. 因網上流傳有T-shirt, 特此通知.
實體專輯將於12月21日全面上市。

from echo
02 著地 - 鄧麗欣

呢首愈聽愈喜歡
任我行 失憶蝴蝶

作為陳奕迅20年忠實Fans,我loop唔起隻碟
因為d詞破壞晒
每次聽到天花將剝落哲言同好似小學生寫既猶幸更健康我都會skip左首歌

唔知而家買仲有無徽章送呢?

其實有冇人見過隻t shirt版?

Hana? 邊位吖? 啲cm友成日吹奏佢銷量好
銷售日期[17-12-2018至23-12-2018]
1)  EasonChan & The D ...
timc524 發表於 2018-12-24 13:29

10個位都係香港歌手,好感動!