返回列表 發帖
太悶,離女金更進一步

首歌唔係好悶,
但個訪問好悶== 好似錄音機咁, 又自強不息~主持們都不停Q 佢, 好似唔認同咁
又黎呢D 大製作MV 諗起信果D 燒車MV 問佢點解吊威也D反應笑死. 擺明問佢呢隻歌有呢個需要咩

首歌唔係好悶,
但個訪問好悶== 好似錄音機咁, 又自強不息~主持們都不停Q 佢, 好似唔認同咁
又黎呢D ...
快劍俠 發表於 2024-5-22 01:23

反而覺得個訪問幾搞笑 鍾意幸兒答佢地點解會肯去試吊威吔:吊嘅話個訪問先有野講 同埋 做人唔好太舒服
希望呢首快啲出mv快啲plug完 唔好阻住plug雙雙數年7月SOTY

睇歌名以為係開燈熄燈呢D悶歌
點知咁澎湃

Say you love Mi
But it kills Mi
Say you love Mi
Can you love Mi

鍾說其實係寫畀老鼠安?  ...
boy4dudes 發表於 2024-5-19 23:21

鄭瘦文2024演唱會主題曲
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

煤氣燈
Can you love me
Say you love me
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

有無人話我知,其實你地講既“娘”係咩意思?
體育生1S

zuzu2589 發表於 2024-5-22 11:56

衣著老土
Weekly Pick: 戀愛腦之死 - 陳健安

衣著老土
Willjohnson 發表於 2024-5-22 22:45

gin:我從來都不是娘惹菜
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

歌難聽

和霉氣燈講再見
LoveMirkay520 發表於 2024-5-22 20:33
霉氣燈 霉氣燈講再見
有電奉獻
活到今天 也許 才是幸福起點
熬米粥食全年
今晚會想吃榴蓮
炒燜炸 願快

盲反既嘢,其實未必一定有原因

Say you love me
Barbecue Sweet
=)

霉氣燈 霉氣燈講再見
有電會為誰奉獻
活到今天 也許煎蛋 才是幸福起點
熬米粥食全年
你今晚或會想吃榴蓮
煎 ...
boy4dudes 發表於 2024-5-23 01:34

改得好好
幸福多於我預期

今日聽呢隻歌突然諗起「以愛情的罪名」
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

John 發表於 2024-5-24 00:18

第一次聽已經覺得hookline好似 令我諗起2019年。。。

第一次聽已經覺得hookline好似 令我諗起2019年。。。
kel_kelvin 發表於 2024-5-24 03:37

以愛情的罪名得19個1分 告別我就快追到
原來幸福門得11個1分
幸福多於我預期

John 發表於 2024-5-24 00:18

以愛情的罪名係佢career worst
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

以愛情的罪名得19個1分 告別我就快追到
原來幸福門得11個1分 ...
on07111 發表於 2024-5-24 12:48

浮世繪堆歌無投到票添… 唯有心入面投1分

浮世繪堆歌無投到票添… 唯有心入面投1分
kel_kelvin 發表於 2024-5-24 14:33

喘息空間好過IDK Dum Dum

喘息空間好過IDK Dum Dum
梨胃言 發表於 2024-5-24 14:53

由呢首開始就首首5分了

由呢首開始就首首5分了
kel_kelvin 發表於 2024-5-24 15:22

比奪金中止左
幸福多於我預期

比奪金中止左
on07111 發表於 2024-5-24 15:24

poor 蘭兒

比奪金中止左
on07111 發表於 2024-5-24 15:24

唔記得IDK 街燈係咪投咗1分

唔記得IDK 街燈係咪投咗1分
梨胃言 發表於 2024-5-24 15:29

街燈張學友版比左一分
幸福多於我預期

街燈張學友版比左一分
on07111 發表於 2024-5-24 15:40

今年仲未有過百一分
女歌手應該得早兒有機會

IG Live
1. 呢首歌ban過另一份詞

2. 想再同牙夕合作 「2020年...或者之前都有同夕爺合作過」 幸兒講錯野了

IG Live

2. 想再同牙夕合作 「2020年...或者之前都有同夕爺合作過」 幸 ...
kel_kelvin 發表於 2024-5-24 23:53

睇嚟幸兒仲記得敢係夕爺填

睇嚟幸兒仲記得敢係夕爺填
梨胃言 發表於 2024-5-24 23:57

始終敢係同夕兒合作嘅代表作 第一時間諗起都好正常

IG Live

2. 想再同牙夕合作 「2020年...或者之前都有同夕爺合作過」 幸 ...
kel_kelvin 發表於 2024-5-24 23:53

最後一首已經係侘寂?
幸福多於我預期

IG Live
2. 想再同牙夕合作 「2020年...或者之前都有同夕爺合作過」 幸兒講錯野了
1. 除 Oscar 同 朱琳 外, 佢應該唔會 reject 其他 experienced 填詞人?

2. 其實 Gin 講完2020年多謝夕爺 (何方) 合作知道自己講錯野, 即時補鑊 mentioned 和每天講再見 同 天地一沙鷗, demonstrated "Live in the Moment"

最後一首已經係侘寂?
on07111 發表於 2024-5-25 00:38
Officially (as 林夕) yes! Unofficially (as 何方) 係 Dear Secrets 嘅歌

最後一首已經係侘寂?
on07111 發表於 2024-5-25 00:38

可能係呢首 然後畀幸兒ban q咗

1. 除 Oscar 同 朱琳 外, 佢應該唔會 reject 其他 experienced 填詞人?

2. 其實 Gin 講完2020年多謝夕爺 ( ...
boy4dudes 發表於 2024-5-25 00:48

佢訪問話想搵新生代嚟填 唔係experienced都make sense experienced嘅佢都唔 敢 ban啦

佢訪問話想搵新生代嚟填 唔係experienced都make sense experienced嘅佢都唔 敢 ban啦 ...
kel_kelvin 發表於 2024-5-25 01:10
訪問被問佢嚟緊自己作個首 ballad 邊個填, 好似 Woody 問 "大師級?" 佢尷笑懶神秘無答, 似係 光頭 or 周耀輝

訪問被問佢嚟緊自己作個首 ballad 邊個填, 好似 Woody 問 "大師級?" 佢尷笑懶神秘無答, 似係 光頭 or 周耀 ...
boy4dudes 發表於 2024-5-25 02:03

希望許弘毅!
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

唔錯,首曲好聽

MV coming soon
Weekly Pick: 戀愛腦之死 - 陳健安

回復 1# Nicholas

Official MV

回復  Nicholas
boy4dudes 發表於 2024-6-3 18:02

啲大頭可以cap做頭像

回復  Nicholas
boy4dudes 發表於 2024-6-3 18:02

吊4個鐘吊到反胃 出到嚟真係得嗰幾秒 笑死

MV idea 應該係來自 2009年 Sci-fi/Horror movie Splice (不過 MV 少 horror element, 因為最後科學家無被殺只係被困, 當然遲 d 都會缺氧而死).

今年明顯造 MV budget 大減 / 無左 YT 大哥人情卡 special, 上年兒登 ChatMrE 同樣係科幻 MV 超級正, 煤氣燈個 production cheap 好多, cheap slime and prop, budget 最貴應該係吊威也同買保險

kel_kelvin 發表於 2024-6-3 19:26

吊得開心就得
離不開 留不低

kel_kelvin 發表於 2024-6-3 19:26
訪問佢講真話: 拍4個鐘因為要拍 different angles, 不過 MV 得幾秒 (其實半空 shots 加埋有13秒架)

其實有啲意外霉氣燈咁flop
我覺得chorus都幾洗腦
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

Poor Things (Gin’s Version)
吊住啲位諗起Gaga chromatica paper magazine嗰photoshoot

影后歌后集合於一身 = talent
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

MV 我覺得OK WO, 但又話吊WIRE 好多ANGLE , 笑死, 得一下, 仲要係個個ANGLE 都見唔到 樣

special one 2.0

MV 我覺得OK WO, 但又話吊WIRE 好多ANGLE , 笑死, 得一下, 仲要係個個ANGLE 都見唔到 樣 ...
快劍俠 發表於 2024-6-4 00:43
其實 MV 有四個吊威也 shots from 3 angles:

1. 2:49 to 2:51 Angle 1 - side close-up shot (開始被吊起上升, 清楚見到 Gin 個大頭樣)
2. 2:54 to 2:57 Angle 2 - aerial shot (見到全身上升但見唔到 Gin 個樣)
3. 2:57 to 2:59 Angle 3 - side distance shot (見到側面+大半身上升但好暗)
4. 3:05 to 3:10 Angle 3 - side distance shot (見到側面+大半身下降但光 d)

其實有啲意外霉氣燈咁flop
我覺得chorus都幾洗腦
JayantL 發表於 2024-6-3 23:41

Lol 你見樓上嗰幾個fans係攻擊批評首歌嘅人  而唔係讚首歌 就知首歌有幾咁好聽啦