返回列表 發帖

《940920》(《二月廿九》續集) 討論區

監製/導演: 羅嘉駿
主演: 吳海昕、徐天佑、劉俊謙、蔡思韵
簡介:余家聰(劉俊謙飾)認識Yeesa(吳海昕飾)前一直醉心哲學,對奇幻事件絲毫不感興趣。大學時期家聰為寫博士論文,朋友巴西龜(岑珈其飾)提議他嘗試靈性藥物,卻遇上騙子,丟失了與母親的唯一一張合照。家聰找到當天扮演薩滿的女孩,竟是自己的兒時玩伴林楚凝(蔡思韵飾),但楚凝堅持自己未有參與活動。更難以置信的是,楚凝表示自己有進入相片世界的能力!家聰帶著疑問,與楚凝展開一段奇幻冒險之旅
類型: 科幻愛情

3月7日21:30於ViuTV正式開播
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

今晚9:30有《940920》團隊《今世做電視》
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

支持謙b
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

今次無北海道景

等呢套好耐了

兵佑黨 揮手
近期最好loop歌曲:若要按摩請預我

徐天佑係咪無份拍?
Life was a willow and it bent right to your wind.

徐天佑係咪無份拍?
babyshark 發表於 2022-3-5 20:33

你再擘大眼睇下d posters
近期最好loop歌曲:若要按摩請預我

回復 8# rickychan0809

劇情介紹完全無佢個名,所以先問下
Life was a willow and it bent right to your wind.

喜歡天佑

前幾日先睇完二月廿九
當然會支持
雖然冇乜劇續集會好睇過第一集,
希望可以keep到

謙謙:「會長返嚟啦!聽日就係《940920》首播,大家重溫咗《二月廿九》未先?
與其話呢個係一個愛情故事,我覺得睇角色點樣喺超現實嘅事件中成長更加貼切。我哋處於困境,可唔可以依然選擇相信?信念未必可以帶來改變,但係能夠喺絕境中依然懷着信念,已經係一個好美麗嘅過程。

希望呢套劇,能夠為你哋喺紛亂嘅世界當中,帶來慰藉。朋友們,聽日見!

有啲期待
再將我相信的如煙火般綻放

萬眾期待YEESA出嚟啦
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

好似得10集

小家聰好得意
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

我諗假如觀眾係冇透過宣傳知道有平衡宇宙同穿越嘅話,捱唔到第一集囉

張敬軒

張敬軒客串!

啱啱睇完尋晚嗰集, 諗到個鬼故事,
秋叔話向余母借錢幫林楚凝做手術,
會唔會係中秋當晚秋叔因為冇錢還而動手殺余母,
所以之後突然連夜搬離舊居?

啱啱睇完尋晚嗰集, 諗到個鬼故事,
秋叔話向余母借錢幫林楚凝做手術,
會唔會係中秋當晚秋叔因為冇錢還而動 ...
Pure. 發表於 2022-3-9 21:23

秋叔應該係同余母嘅死有關 甚至我覺得秋叔係本身都識穿越
   包括尋日林楚凝返返去十五日之前秋叔都見到佢 所以感覺秋叔係貫穿所有穿越
   秋叔貌似係老人痴呆 但係每一句說話係推進緊會長幫林楚凝穿越
   不過唔希望係咁狗血啦 純粹係借錢就殺左佢老母哩個太狗血
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

秋叔應該係同余母嘅死有關 甚至我覺得秋叔係本身都識穿越
   包括尋日林楚凝返返去十五日之前秋叔都 ...
Nicholas 發表於 2022-3-10 11:04

如果好似某美國穿越劇 (唔講邊套) 橋段咁,係楚凝穿越搞到秋叔記憶混亂導致腦退化,個情節會好絕同sad

秋叔喺啱啱嗰集,
被困喺房間唔畀出去嗰時,
好似講咗句類似 "唔係我唔記得, 係佢唔記得之嘛"
唔知我有冇聽錯,
暗示有第二個秋叔存在??

秋叔喺啱啱嗰集,
被困喺房間唔畀出去嗰時,
好似講咗句類似 "唔係我唔記得, 係佢唔記得之嘛"
唔知我有冇聽 ...
Pure. 發表於 2022-3-10 22:32

是咪清醒嘅秋叔穿越咗去月圓之夜嘅秋叔

是咪清醒嘅秋叔穿越咗去月圓之夜嘅秋叔
Nicholas 發表於 2022-3-10 22:45

Maybe 一個時空嘅秋叔係清醒, 一個時空嘅秋叔係失智嘅,
而清醒嘅秋叔係知道失智秋叔嘅存在

Edited: 睇完第五集, 覺得誤解咗秋叔嘅意思.
清醒嘅秋叔認為失智嘅佢唔係佢, 所以先有 "係佢唔記得之嘛" 嘅說法,
而唔係指平行時空裡有唔同嘅佢.

今日楚凝同會長喺天台一場,點明咗呢5集嘅主旨,非常白,所以抄低咗
方便冇睇套劇嘅人,寫返演員名

反白睇,防劇透

蔡思韵:我有穿越能力,但係就乜都改變唔到,個天係咪喺度玩緊我。
劉俊謙:人生好似好多嘢都冇得揀,失憶唔到我哋揀,比最愛嘅人拋棄唔到我哋揀,可能對秋叔嚟講,係佢意識最清醒嘅時候,可以自由咁揀,係對抗命運唯一嘅辦法。
蔡思韵:但爺爺(秋叔)唔係為咗佢自己揀,爺爺係為咗我哋揀,揀咗個最辛苦嘅方式離開。
劉俊謙:我一直搵緊嗰張相,係我同我阿媽嘅唯一合照。你離開勵德樓個晚,我阿媽自殺,之後我一直喺度諗,係咪我做錯咗啲乜嘢呢,我覺得一定係我做錯咗啲乜嘢,先至會令到我阿媽咁唔開心,好想搵到答案,我好想搞清楚點解件事會咁樣發生。讀咗哲學之後,我先至發現原來好多嘢唔係剩係得黑同白,啱同錯,我哋可能未必認同對方嘅決定,但係大家承受嘅嘢都唔同,我哋能夠做嘅就係尊重對方嘅決定,尊重佢嘅選擇,用我哋嘅記憶,延續佢哋嘅存在。

好可惜,我比較鍾意的一個角色在戲中死咗……唔知最後結局係點呢?
仲有5集!好亂……

好正 認真毛客串

哩個橋段好恐怖

金都男主角 做過舞台劇係唔同啲

某演員唔係以為自己好好演技下嘛 個個鏡頭都肉緊到痾爛屎咁  躝啦

今集咩事
完全無Yeesa

朱康好唔掂喎

睇完尋晚嗰集,
覺得個修補遺憾服務好無謂,
要有幾低智先可以諗到呢個服務

撞一撞就失憶?

接近第10集,開始好睇,但好似女主角好蠢,有D位唔太正常?但時間線同空間可以穿在一起,亂……

《940920》下篇負評不斷
導演Steve坦承誤判
親解台灣原版分別

由 #羅嘉駿(Steve)監製兼執導,#劉俊謙、#蔡思韵、#吳海昕、#徐天佑 主演的ViuTV原創劇《940920》,故事延續極高口碑的劇集《#二月廿九》,上周首播已有迴響,但今周進入下篇,播完第六、七集,被批評得體無完膚。

Steve前晚在劇集出街後,仍有開台傾偈,但昨日宣布要休息過冷河,閉關一日後,在第八集播出前, IG撰下長文道出作為創作人所能承受,Steve坦承指近幾日失眠發惡夢兼胃口不佳,但仍在各平台睇完不同意見,自覺因誤判,令心血作品不似預期:「這次劇本上的失誤確實是我個人的判斷問題,我是作出決定的人,要負上最大責任,與編劇和演員無關。」

《940920》由決定開拍之初,遇到唔少波折,原本劇集有部份故事要到台灣拍攝,可惜因為疫情要臨時改變計劃,正如他說牽一髮動全身,無論劇本、場景與演員都要在短時間內執位。原本Steve希望待《940920》大結局,才會分享台灣版本的故事,但經過今次批評,Steve提早拆解兩個版本的不同之處,當中涉及到今次廣受批評的部份:「回想2年前,我們決定要拍940920台灣版,故事中林楚凝是一個大學生,她和父親秋叔(對,不是爺爺,菱姨是楚凝的後母)都有入相能力,二人一直以來都因入相後遺症而受到短暫失憶的折磨。」原版本中,余家聰與楚凝成立「神聖幾何學會」,就出於研究穿越能力而成立。Steve寫道:「這個版本的940920,沒有阿月、沒有奸角、沒有什麼懸疑成份、也沒有勵德樓,家聰只有兩個目的,救回困在時空遁環的林楚凝,和搞清楚94年9月20日發生了甚麼。」

然後,疫情爆發,台灣封關。
控制不少環境,被迫改劇本,Steve形容編劇房一片愁雲慘霧:「牽一髮動全身,基本上改了地點,等於重頭開始。」Steve指填補劇情的過程中,加入了很多元素但又想保留台灣版的設計,令好多劇情變得有形無神:「以為有些情節可以輕輕帶過,怎知會出現災難性影響。說實話,我好像失去了判斷好壞的能力。」他指為《940920》忙足四年,原本以為可以填補《二月廿九》遺憾,可惜帶來更大遺憾,明言下套劇集會繼續努力,希望有更好經歷。
補充:
《940920》分10集,今周開始進入下篇。尤期是剛播出的第六、七集,有網民睇完紛紛表示不似預期,簡單歸納以下數點網民投訴:
一)阿月角色大暴走,無論楚凝與家聰都忽然衝動單拖見阿月,將自己投入到危險處景;
二)楚凝第七集撞到後腦短暫失憶,被指做法「大台」兒戲;
三)「試當真」放入劇集毫無作用,有網民建議做法參與巴西龜與嘉嘉的地平說短片,當外傳更恰當;
四)覺得Yeesa要做主角,應該有更多戲份,盲目反對楚凝。

出文後,Yeesa吳海昕即留言力撐︰「永遠支持我刀!」劇中家聰媽簡慕華︰「加油,繼續努力。」唔少網民都留言為刀導打氣。

創作人透過作品抒發所想,一旦失誤,就如情感失控。呢點作為導演又是演員彭秀慧好明白導演Steve心情,她留言給他︰「每一個創作都不容易,已驗證作為導演,每一個決定都只能屬於當下,而每一個當下都有很多因素,只因為著緊才會感到遺憾,只因為想做得更好,才會感到沮喪,路漫漫成功或失敗,都不是一次定輸贏,也不必有輸贏,我都會這樣提醒自己,繼續努力。」

對,只因著緊,才會感到遺憾。

#娛壹

《940920》下篇負評不斷
導演Steve坦承誤判
親解台灣原版分別

由 #羅嘉駿(Steve)監製兼執導,#劉俊謙、# ...
HOTMAN 發表於 2022-3-16 20:52

依2集部分情節勁膠

依2集部分情節勁膠
梨胃言 發表於 2022-3-16 20:55

其實係 朱柏康狗血過tvb 同埋唔好係咁為左出邊個邊個而出 同條story line冇關嘅真係唔洗出
    得果10集都仲晒哩d集數去出其他人 個重點又縮到得10分鐘咁就真係唔係咁好
    不過條故事線都仲係叫冇好大漏洞 不過失憶果part真係又係唔合理- -

Yeesa is the HBIC!
nicknicknick 發表於 2022-3-17 11:12

Yeesa哩輯都轉左做入相啦

依2集部分情節勁膠
梨胃言 發表於 2022-3-16 20:55

抵啦,用得某演員就預咗仆直,
一個人出得一part仔就破壞一套劇,破壞力驚人

抵啦,用得某演員就預咗仆直,
一個人出得一part仔就破壞一套劇,破壞力驚人 ...
HOTMAN 發表於 2022-3-17 17:19

阿月破壞哂全套劇

點解套劇要加奸角
次次阿月出現啲劇情都好膠

得返1集忍埋佢 不過一有朱柏康條線就好差

得返1集忍埋佢 不過一有朱柏康條線就好差
edwardngwy 發表於 2022-3-18 01:21

而家套劇嘅問題同去唔到台灣拍似乎無乜關係

其實套戲開頭有啲悶
之後係好啲 係呢個禮拜劇情有啲膠 朱康好恐怖

點解套劇要加奸角
次次阿月出現啲劇情都好膠
梨胃言 發表於 2022-3-17 22:17

係 全部都係 CLS
   唔識欣賞朱栢康喺哩套劇嘅角色設定
    CUT走所有人朱栢康個角色其實係stand alone 係可以開多套劇

好膠
Yeesa又自爆

係 全部都係 CLS
   唔識欣賞朱栢康喺哩套劇嘅角色設定
    CUT走所有人朱栢康個角色其實係stand al ...
Nicholas 發表於 2022-3-18 21:46

係咪第一次大結局無開FB Live

係咪第一次大結局無開FB Live
梨胃言 發表於 2022-3-18 22:34

係啊 唔敢開驚俾人 _