返回列表 發帖

重發: [長文慎入]淺談2023年五台選擇冠軍歌之取向

編按: 此乃本人於此壇首度發佈之原創討論帖, 帖中分析如有流於主觀或拾人牙慧之處, 敬請見諒!

本人就去年五家電子傳媒嘅音樂流行榜冠軍歌作出整理同分析, 所得之結論, 將於本帖陸續發布。

方法: 本人參考中文維基百科有關2023年各大傳媒音樂流行榜冠軍歌之條文, 歸納出每首冠軍歌之得主及其隸屬之主要唱片公司(如有), 並就各單位之冠軍次數, 男女歌手及組合之奪冠形勢, 各榜單之獨家冠軍歌, 多台冠軍歌之榜單組合及各主要唱片公司於不同榜單奪冠之次數, 作出分析。

概論) 各榜單冠軍歌手/單位總數及多冠單位之分析

本人得出舊年嘅903榜有36個冠軍單位, 其中24個有一首冠軍歌, 12個擁有多於一首冠軍歌。一眾多冠得主如下:

三冠- Dear Jane, Ian, 陳伯, MC
兩冠- Anson Lo, Eason, Gin Lee, Jay Fung, Lolly Talk, 陳健安, RubberBand, 家謙

港台榜有27個冠軍單位, 其中15個有一首冠軍歌, 12個擁有多於一首冠軍歌。一眾多冠得主如下:

五冠- MC
四冠- AGA, 炎明熹(Gigi), Jay Fung
三冠- Eason, Gin Lee, 陳伯, JW
兩冠- 學友, 魏浚笙(煨Sir), 欣宜, 洪嘉豪

997榜有38個冠軍單位, 其中25個有一首冠軍歌, 13個擁有多於一首冠軍歌。一眾多冠得主如下:

三冠- Jay Fung
兩冠- AGA, Eason, Gin Lee, 炎明熹(Gigi), 陳伯,  魏浚笙(煨Sir), 古巨基, Lolly Talk, MC, 陳健安, 家謙, 泳兒

TVB榜有30個冠軍單位, 擁有一首冠軍歌同擁有多於一首冠軍歌嘅單位各有15個。一眾多冠得主如下:

五冠- 炎明熹(Gigi)
四冠- Gin Lee
三冠- Eason, 陳伯
兩冠- AGA, 姚焯菲(Chantel), 胡鴻鈞, 吳業坤, Jay Fung, 欣宜, JW, 曾比特(Mike), 千嬅, 泳兒, 鍾柔美(Yumi)

Chill Club榜有42個冠軍單位, 其中33個有一首冠軍歌, 9個擁有多於一首冠軍歌。一眾多冠得主如下:

三冠- Anson Lo
兩冠- ERROR, Gin Lee, Ian, 陳伯, Jer, Kay, 姜濤, MIRROR

於各榜單有獨家冠軍嘅得主如下:

903-艾粒, 林狗, The Hertz, Sammi (feat. Jeffrey), Serrini(獨唱歌)

港台-周董, Janice, 劉華, 顧定軒(Zeno), 洪嘉豪 (1+1*)

997-安俊豪, 吳保錡(Poki@ERROR), 古巨基(x2), 張國榮(身後冠軍), 吳啟洋(Phoebus@P1X3L), 鄧小巧

TVB-胡鴻鈞(x2), 千嬅, 鍾柔美(x2), XiX, 余宗遙(DEZ), 李靖筠, 葉巧琳, 林智樂, 吳若希, 黎明

ViuTV-Yellow!, KOLOR, ToNick, Kay(x2), 麗英, Gareth.T, P1X3L, 吳林峰, Ivana/Serrini(合唱歌)

*為當年獨家冠軍, 其後成為跨年兩台冠

分析1) 各主要唱片公司及獨立/來自小型唱片公司之單位於流行榜單之冠軍歌數量

注: 喺TVB榜同Chill Club榜, 由於電視台之間嘅門戶之見, 因此TVB嫡系嘅TVB Music Group(TMG)/愛爆音樂同ViuTV嫡系嘅大國文化自動唔會喺對家上榜。

1.1) 喺舊年嘅903榜, 喺七大唱片公司(英皇, 寰亞, 大國文化, Sony, TMG, 環球同華納)之中, 以大國文化取得嘅冠軍歌數量最多, 有14首; 除咗4首係俾ERROR, COLLAR及其成員嘅單飛歌(Fatboy同Marf), 另外10首都係俾MIRROR或個別鏡仔。呢個現象, 似乎引證本人心目中, 由於近年ViuTV承播903頒獎禮而形成903-ViuTV音樂共同體嘅說法初步成立(惟須等待整個回帶系列完成後再引證), 而且由於大國同港台關係冷漠, 而997又大致hea播鏡歌, 令大國文化喺舊年進一步向903靠攏。

寰亞則以9首成為冠軍歌第二大戶, 但係有兩首份屬903旗下DJ(林狗同艾粒)。Jay Fung同On仔就各佔兩首, 其餘三首就來自釗峰, Sammi(feat. Jeffrey)同雲浩影。結果同各人舊年嘅表現大致相稱, 但係本人認為Jay Fung同On仔都值得有更多冠軍歌。

華納就以1首之差屈為擁有第三多903冠軍歌嘅唱片公司。當中MC同Dear Jane就各佔3首, 其餘2首就來自陳蕾同Kiri T。Dear Jane下半年3首派台歌連續上冠, 明顯係華納發功谷佢哋上叱吒組金嘅後果; 而陳蕾啱啱贏得嘅叱吒女金, 靠嘅似乎係非冠軍歌有較佳播放率; 另外, 為何903選擇伸縮自如的愛而唔係神的不在場證明做冠軍, 同喺MC嘅第二人格同救命稻草之間連續2首無冠, 就十分耐人尋味。

Sony, 英皇, 環球同TMG喺903心目中, 似乎成為唱片公司當中嘅邊緣人。當中Sony嘅3首冠軍歌就全數來自陳伯, 而Phil嗰首台前幕後為何單單喺903無冠, 就令本人搲頭。至於英皇, 近年給予本人嘅印象係喺903心目中形象偏差(留待不日發布嘅本系列昔日回帶再作評論); 而舊年嘅3首冠軍歌, 全數都係五台冠軍歌(軒公 x1, Gin Lee x2), 其餘嘅派台歌, 就無論來自元老級人馬, 一線歌手同邊緣人都一概無冠。環球方面, 由於公司被指近年同903關係惡劣, 舊年亦僅得3首冠軍歌(Eason x2, AGA x1); 其中AGA明明舊年全面復勇, 卻只得1首903冠軍歌(五台冠嘅MIZU), 喺本人心目中, 乃舊年樂壇一大冤案; 其餘單位, 就即使係全民造星出身嘅, 都一概無冠。最後, 本人唔清楚係903嘅DJ反無線在先, 定係佢嘅聽眾群普遍反無線; 但客觀現實係, TMG近年喺903榜似乎只有一席預留冠軍位; 而舊年嘅幸運兒就係Gigi炎明熹。

其餘11首出自獨立單位或小型唱片公司歌手嘅903冠軍歌, 分別來自RubberBand(x2), Lolly Talk (x2), 家謙(x2)同另外五個單位(雷同二友,The Hertz, Pandora, Serrini同Jeffrey魏浚笙)。當中家謙, Lolly Talk, Serrini同Jeffrey嘅冠軍歌, 都有明顯嘅谷獎考慮; 反而地位崇高嘅RB, 為何坐擁兩冠, 卻失落叱吒頒獎禮組合三甲, 就成為舊年樂壇另一大冤案。唔通係表示佢哋嘅樂壇影響力漸成強弩之末? 最後 The Hertz, Pandora同雷同二友獲903冠軍歌, 本人就認為係903睇心情選擇真.獨立單位上冠軍嘅表現, 似係903相中有關冠軍歌符合當時903嘅台格或DJ喜好。

1.2) 至於港台榜, 大概係因為台方想喺音樂路線上同903打對台嘅緣故, 因此對環球唱片相對厚待, 令其成為唱片公司之中嘅冠軍歌最大戶; 而AGA就成為港台此舉嘅最大受惠者; 皆因11首環球冠軍歌之中, 佢已經獨佔4首(其中2首係港台獨家冠軍); 其餘嘅有三首來自Eason嘅Chin Up!專輯, 2首來自歌神學友, 而Kelly同Mike曾比特就各佔1首。

TMG則與華納同以8首並列冠軍歌第二大戶。其中港台同TMG之間, 近年就被指因應大國文化同903過從甚密而加緊合作; 此說自21年港台與TVB協辦香港金曲頒獎典禮之後, 就更加甚囂塵上。綜觀去年喺港台榜嘅TMG冠軍歌, 有一半係來自Gigi炎明熹; 而JW王灝兒亦有3首, 餘下一首就出自吳業坤(坤哥)。似乎港台喺選取TMG嘅冠軍歌手時, 會傾向唱功相對較佳者。

至於華納, 雖然冠軍歌數字上同903睇齊, 但所屬歌手就與前者大不同 (皆因陳蕾同Kiri T棄戰/被ban, 以及Dear Jane 喺去年大部份時間仍然被ban);單係MC就已經獨佔5首(包括3首港台獨家冠軍)。而港台去年亦似乎對華納嘅第二號男歌手洪嘉豪厚愛有嘉, 俾咗對方2首獨家冠軍歌(雖然其中一首後來成為跨年兩台冠)。餘下一首嘅得主就屬於現已離巢嘅大師姐衛蘭Janice。

作為港台榜冠軍歌第三大戶嘅寰亞, 冠軍歌得主就集中喺Jay Fung (4首)同欣宜(2首)身上。港台被指設立禁播名單嘅禍患, 於此就顯露無遺, 令去年首首高質嘅陳健安(On仔)因為其所屬嘅C AllStar被ban, 而無緣冠軍。

Sony同英皇, 就同以5首緊隨其後。前者明顯受惠於陳伯改變歌路而強勢回歸(獨佔三首冠軍歌, 林奕匡Phil同布志綸就各佔一首), 而後者則成為Gin Lee重磅轉會嘅得益者(亦獨佔三首冠軍歌, 軒公同克勤就各佔一首), 填補泳兒因減產同歌路問題而退居邊緣人嘅空白。

其餘9首出自獨立單位或小型唱片公司歌手嘅港台冠軍歌, 分別來自周杰倫(周董), 劉華, 城城, 陳曉東, 温拿樂隊, Lolly Talk, Jeffrey魏浚笙(x2)同顧定軒(Zeno) 。當中只有Zeno可以稱得上係真.獨立歌手; 而Lolly Talk同Jefferry都係當得時令嘅超人氣單位。其餘五個單位之中, 除周董之外, 都係唔同年代嘅經典(但大眾心目中評價人殊言殊)嘅歌手/組合;反映台方若干高層對樂壇經典歌手/組合抱有嚴重情意結,無視有關歌曲嘅音樂質素。

值得留意嘅係, 大國文化喺舊年完全無法取得任何港台冠軍歌。有傳兩者交惡嘅遠因係21年港台同無線協辦香港金曲頒獎典禮時亂拆MIRROR成員角逐男歌手獎, 而近因係舊年全員缺席港台頒獎禮。究竟最終係因為大國課金全面向903傾斜而導致港台冷待, 抑或港台先冷待, 導致大國倒向903, 就不得已知。縱使部份反鏡者會因為去年鏡歌普遍質素停滯, 不值冠軍而覺得此舉合理, 但本人更認為COLLAR同Marf, 因此成為最無辜嘅受害者,令佢哋較高質嘅歌曲無法展現於該台聽眾之前。

總括而言, 由於大國文化喺冠軍歌上清零, 令港台喺冠軍歌嘅選擇更加向傳統唱片公司傾斜; 而真.獨立歌手若要得到冠軍, 就只有令歌曲切合台格並動過審批, 難度甚高。

本帖隱藏的內容需要積分高於 99999999 才可瀏覽
舊時狂熱過的,一想到便能躍現

有人是咪喺度灌水
不正常人類推介榜 2024 Week 25
1. 喃嚒師感官漫遊 - 林家謙 2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷 3. 唞 - 陳柏宇

回復 10# 荷蘭番茄

非也, 只係本人先留位, 後編輯, 繼而發佈之方式。如果各位對此做法有任何異議, 本人可以請求版主/admin 刪除本帖, 待每節完稿後先正式上線。

支持樓主
希望今次會用多啲概念詞

希望最後嚟個懶人包  標明邊間公司好人邊間公司衰人
不知所謂

你當呢度係草稿?

你當呢度係草稿?
kwanie 發表於 2024-1-27 11:15

可能屋企電腦無word
電話又無備忘錄

你當呢度係草稿?

喜歡草兒
DM多仔多到覆唔哂

你當呢度係草稿?

未 draft 完就開 po
咁個 po 開嚟托_
1. 喃嚒師感官漫遊 - 林家謙 2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷 3. 唞 - 陳柏宇

回復 15# wing

唔好意思, 我淨係識喺電話打中文, 而且只有在家時至有時間草擬(數據背後之 source Excel 檔案本人並無隨身)。我重申當本人完成此帖後, ,往後嘅原創分析文都會先完稿後發佈。
Stay tuned!

期待你嘅分折同揭露音樂共同體嘅可惡性質
閨 要往生請李飄向西
閨 怎永生可請教上帝

手機冇notes或者google doc咩

回復 20# Yan

已裝Google Docs, 但係數據背後嘅 Excel檔案淨係laptop至有。都係嗰句, stay tuned!

20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
在這畢生不滅 無極的狀態

Google sheets says hi
69h 發表於 2024-1-28 15:43

會Excel還不夠!Google Sheet試算表10大必學功能,搞定8成商務報表
https://www.cheers.com.tw/article/article.action?id=5101605
作者/林文婷 | 2023-05-04

讀完這篇文章,你可以學到的3件事:
1. 多人共用的管理報表技能:試算表各種小工具可以有效管理權限、格式,甚至救回舊資料。
2. 獨家函式技能:可帶入即時外匯匯率、股票資訊、虛擬貨幣匯率資訊,甚至即時做Google翻譯。
3. 多元的外掛擴充程式:能串接FB粉絲頁、Google分析工具,也能批次生成短網址、發送電子報等。

製作試算表,究竟用Excel跟Google sheet有什麼差別?
做為橫掃企業商用軟體市場逾30年的微軟Office家族一員,Excel一直是製作商務報表、圖表的最佳工具。但隨著近年跨部門專案成為趨勢,後進者Google推出的Google Sheets試算表,具有免費、可供多元平台及多人共用協作等優勢,並提供即時雲端儲存的服務,逐漸成為愈來愈多企業愛用的線上利器。

樓主可唔可以分析明荃歷年plug歌之取向
離不開 留不低

樓主可唔可以分析明荃歷年plug歌之取向
LoveMirkay520 發表於 2024-1-28 18:54

四台冠軍歌總數
903 - 1(自由女神)
RTHK - 13(春殘夢斷、山歌情誼長、像白雲像清風、渺渺情、京華春夢、用愛將心偷、千王群英會、風箏樂、楊門女將、好姻緣、勇敢的中國人、萬水千山總是情、自由女神)
997 - 1(自由女神)
TVB - 2(自由女神、華麗轉身)

港台80年代好愛荃
DM多仔多到覆唔哂

回復 24# 69h

我指嘅係本人嘅資料來源。

唔好意思, 令大家久等! 本帖之#1(概論)及#2分段(唱片公司及冠軍歌數量之關係分析-903篇)乃已完成之分析, 歡迎大家就此集中討論。其餘分段, 本人希望於三或四月完結之前分期奉上。

由於近年ViuTV承播903頒獎禮而形成903-ViuTV音樂共同體嘅說法成立
以前TVB夠播叱咤,又唔見佢哋有海棉體?

Dear Jane舊年3首派台歌全冠

懷著金曲之夜:?

至於英皇, 近年給予本人嘅印象係喺903心目中形象偏差

東京人壽、The Brightest Darkness、Dum Dum、隱形遊樂場:

而陳蕾啱啱贏得嘅叱吒女金, 靠嘅似乎係非冠軍歌有較佳播放率

泳兒:?

為何903選擇伸縮自如的愛而唔係神的不在場證明做冠軍, 同喺MC嘅第二人格同救命稻草之間連續2首無冠, 就十分耐人尋味。

咩前因後果邏輯嚟....

本人就認為係903睇心情選擇真.獨立單位上冠軍嘅表現, 似係903相中有關冠軍歌符合當時903嘅台格或DJ喜好。

原來電台呢個死物可以有心情
你党台冠顧定軒 = 支持 indie
The hertz Pandora 雷同 = 唔係 indie

0分重作啦
真心respect俾人笑咁多次都唔收檔

你當呢度係草稿?

我正式成為五台代言人,並發表演說。
Week 22
冠軍歌:黃妍 - 黃言

回復 30# 荷蘭番茄

個人推算, 大國文化得以形成(而星夢娛樂無法達到)同903近乎結盟嘅關係, 係MIRROR熱潮嘅後果(903多位DJ被傳為鏡粉, 而當年無綫並無任何能風靡全城嘅嫡系樂壇單位, 足以令其重錘課金予903)。

至於蛋記, “形象較差”係指相對大國同華納, DJ似乎只會選擇三數首主打歌熱播, 導致冠軍歌數量偏低, 亦唔似鏡仔一樣, 連隊內邊緣人都喪播。

不過我亦唔排除係同蛋記嘅課金策略有關。呢樣還需不日完成嘅回帶系列引證(本人長遠打算將此分析涵括整個MIRROR時代, 即打從鏡仔首獲冠軍歌嘅2020年)。

回復  荷蘭番茄

個人推算, 大國文化得以形成(而星夢娛樂無法達到)同903近乎結盟嘅關係, 係MIRROR熱潮嘅後 ...
EricC2021 發表於 2024-1-29 07:14

發表偉論真的很興奮
Week 22
冠軍歌:黃妍 - 黃言

903-艾粒, 林狗, The Hertz, Serrini(獨唱歌)
你漏咗三米
離不開 留不低

另外, 為何903選擇伸縮自如的愛而唔係神的不在場證明做冠軍, 同喺MC嘅第二人格同救命稻草之間連續2首無冠, 就十分耐人尋味。
就令本人搲頭
喺本人心目中, 乃舊年樂壇一大冤案
最後, 本人唔清楚係903嘅DJ反無線在先, 定係佢嘅聽眾群普遍反無線
反而地位崇高嘅RB, 為何坐擁兩冠, 卻失落叱吒頒獎禮組合三甲, 就成為舊年樂壇另一大冤案。唔通係表示佢哋嘅樂壇影響力漸成強弩之末?

想睇分析但係好多問題都解答唔到

回復 34# LoveMirkay520

已連同DJ喺903嘅冠軍歌局面一併修改。多謝提醒!

根本係已經有既定立場然後捩橫折曲咁攞啲so called例子嚟「證實」自己論點

想像到樓主人到中年經歷緊mid life crisis一無是處又無所事事所以要做啲野充實下自己/攞attention/prove your value
But it just makes u seem more pathetic

多謝樓主為CM帶嚟歡樂
Week 24
冠軍歌:JACE - 百妖夜行的修行

想睇分析但係好多問題都解答唔到
Yan 發表於 2024-1-29 11:47

因為本人將採納嘅研究角度眾多, 預計完成品將會係超重磅文章, 敬請耐心靜候!

另外, 作為一位業餘流行音樂愛好者, 本人只能以我所知盡一己綿力研究, 而且本研究只涵蓋冠軍歌, 如未能完全觸及各傳媒與唱片公司, 歌手/組合, 甚至聽眾/觀眾群之間嘅角力, 請見諒!

2009年6月8日,無綫音樂台,新節目。
【音樂共同體】逢星期五6:00pm 重播音樂台【音樂共同體 ~ 復刻黑膠版】余宜發主持;介紹心水懷舊節目。

商台(余宜發)-無綫 音樂共同體

回復 40# 魑魅魍魎

未曾聽過此陳年音樂節目, 皆因當年未正式成為流行音樂愛好者。恕我孤陋寡聞!

根本係已經有既定立場然後捩橫折曲咁攞啲so called例子嚟「證實」自己論點

想像到樓主人到中年經歷緊mid l ...
路人乙 發表於 2024-1-29 12:01

幾好,我教書教到abusing statistics嗰課又有多啲例子用
我要多謝佢幫輕我寫notes嘅壓力

21 傾城

幾好,我教書教到abusing statistics嗰課又有多啲例子用
我要多謝佢幫輕我寫notes嘅壓力 ...
CMH 發表於 29/1/2024 13:38
乜嘢叫倒果為因真係活生生嘅例子

唔好意思, 令大家久等! 本帖之#1(概論)及#2分段(唱片公司及冠軍歌數量之關係分析-903篇)乃已完成之分析, 歡 ...
EricC2021 發表於 2024-1-28 23:49

e先生詳盡又精湛嘅分析真係令cm仝人獲益良多
一定要繼續努力

乜嘢叫倒果為因真係活生生嘅例子
kwanie 發表於 2024-1-29 20:32

有時係互為因果 有時亦可以係量子糾纏 非果亦非因

打同睇嘅人都真係嫌自己時間太多太得閒?
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

e先生詳盡又精湛嘅分析真係令cm仝人獲益良多
一定要繼續努力 ...
kenneth 發表於 30/1/2024 02:55
並沒有

星勤 發表於 2024-1-30 16:42

E會員:衝呀衝 找不到空

E會員:衝呀衝 找不到空
losyes 發表於 2024-1-30 23:52

愛祖力會員:來不及回頭 回頭太囉嗦 而你我 很忙
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

星勤 發表於 2024-1-30 16:42

其實得閒就不如踏實砌個playlist
上平台聽歌同打一堆歌名俾網絡引擎detect,都好過寫啲可能聽日就過期嘅分析
21 傾城

回復 50# LushKillYourMus

我嘅終極目標係勾勒出MIRROR時代嘅流行榜冠軍歌趨勢。不過我嘅研究係由舊年倒敘做起, 故完成需時。

搞咁耐文都未打完就水咗40分參與返嚟,真係爽

經過慎重考慮, 為維持本區及整個論壇之和諧, 加上小編亦未必再有充份時間草擬相關帖文, 本人決定於完成本帖後, 取消發佈原定之2020-22回帶篇帖文; 改為整合並分析有關數據, 不日直接發布關於MIRROR時代流行榜選取冠軍歌趨勢分析之結論篇。亦會於此後暫別原創研究之發佈, 直至本系列之2024年更新版。

本人謹此再度為草擬本帖過程中帶來之負評同對本壇資源之佔用衷心致歉!

經過慎重考慮, 為維持旺角及整個大灣區之和諧, 加上小編亦未必再有充份時間草擬相關帖文之回應, 本人決定於樓主完成本帖後, 取消發佈原定之2024-46白卡式回覆; 改為略過並忽視有關數據, 不日間接發布關於Team AK時代流行榜選取冠軍歌趨勢分析之加拿大篇。亦會於此後暫別原創研究之閱讀, 直至等咗28年再出更新版。

本人謹此再度為草擬本帖回覆過程中帶來之負評同對本壇資源之佔用衷心致歉!

4 - 8 幾時先有?
再遲我會將全部combine into 1 post,
thanks

deadline 2月16日 多謝