返回列表 發帖

告別煤氣燈 - Gin Lee

單選投票, 共有 91 人參與投票
61.54% (56)
8.79% (8)
6.59% (6)
1.10% (1)
21.98% (20)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: kel_kelvin

派台日期: 07/05/2024

作曲 : 楊鎮邦  / Yoona@addoilmusic
填詞 : 鍾說
編曲 : Derrick Sepnio張德銘 /Fergus Chow貢多傑
監製 : Derrick Sepnio張德銘 /Fergus Chow貢多傑

和藹的聲線總聽出有苛求
能綁手綁腳使我不要豐收
寧願把希望於暗室裡拘留
一直說很荒謬

我 這麼衷心想觸及美夢
身邊很狠心推推搪搪阻著前進
你勸每句我也要相信
多溫順

Say you love me
But it kills me
你說生活就不得已
Can you love me
放我高飛不餵飼
活在地獄裡糾纏
為何名為至善

而口中親切總割開我心頭
流淌的鮮血跟痛苦也不休
皮膚的表面一早鋪滿憂愁
多痕癢的遷就

快 清清楚楚解釋著每字
周遭的聲音反反覆覆擾亂原意
你也有你過去的癡
不輕易

你說生活就不得已
放我高飛不餵飼
活在地獄裡糾纏
難題全浮上面

為我好
這句縱使很恐怖
好 寛恕對方可開脫迷濛
傷透也好想給你驕傲
再別逃

你說生活就不得已
聽我心底的故事

各有想像是否可以
抱我找心的意義

是誤會別再糾纏
來形容為試煉
妒忌落幕才實踐
融和愁眉苦臉
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

回復 1# Nicholas

Official Audio

Ginlee悶到訓著

歌曲宣傳人員好有愛
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

首歌好過dumdum 但都係又悶又娘又煩

個歌名已經夠娘了

love mi

Ginlee悶到訓著
梨胃言 發表於 2024-5-19 22:43

個cover art人頭係咪begin嚟

Say you love Mi
But it kills Mi
Can you love Mi

鍾說其實係寫畀老鼠安?

回復 6# hkbaby

其實我一直都唔知“娘”係咩意思?乸?
體育生1S

串流新低

悶界指標

又霉又棄唔好意頭。2000s ballad
閨 要往生請李飄向西
閨 怎永生可請教上帝

年度催眠悶歌
Gin Lee’s songs are very bored & low!>_<

上面堆robots又自動留言踩Gin,內容一式一樣,可以置諸不理

But it kills Mi
Can you love Mi
boy4dudes 發表於 2024-5-19 23:21

覺得幾悶….係咁say u love mi, 幾煩

告別霉悶李幸兒

幾時先有返BMA時期既質素 整返首馮穎琪啦

幾時先有返BMA時期既質素 整返首馮穎琪啦
KITSTON 發表於 2024-5-20 11:53

找楊鎮邦可能原本想做我說
幸福多於我預期

找楊鎮邦可能原本想做我說
on07111 發表於 2024-5-20 13:20

英皇:我雪

Diff.少人聽過Count to Ten
但係依首頭3日仲低過Diff.

笑死,仲flop過diff

上面堆robots又自動留言踩Gin,內容一式一樣,可以置諸不理
愛我別走 發表於 2024-5-20 09:31

其實都幾煩
齋低能9up 無意義
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

其實都幾煩
齋低能9up 無意義
ricnature 發表於 2024-5-21 00:50

其實最悶係佢哋 唔係gin lee
Cantonpop lover

其實最悶係佢哋 唔係gin lee
cantonpoplol 發表於 2024-5-21 01:00

上面條訪問片11:11開始

kel_kelvin 發表於 2024-5-21 01:03

幸倪越唱越強
其實都幾煩
齋低能9up 無意義
ricnature 發表於 2024-5-21 00:50

begin連生日會都有去
愛李變成恨李

kel_kelvin 發表於 2024-5-21 01:03

造就更好

Gin 訪問話知道 online haters 特登去攻擊佢打擊佢, 佢話你越黎越成功, 就會越黎越多 haters 聲音. Wow, someone has found the diva in her, slay!

MV 下星期出, 佢話拍 MV 吊威也吊左四個鐘

踩 Gin 堆自動留言其實幫佢 d posts 快 d 加頁數, I simply ignore them and just be zen about it

Just ignored those haters here, same comments everytime
Weekly Pick: 戀愛腦之死 - 陳健安

Ginlee悶到訓著
梨胃言 發表於 2024-5-19 22:43

午睡時有堅李溫柔的聲音,真摯的情感陪我入睡,真係一件好幸福的事
幸福多於我預期

哭泣健康指南 vs Diff. vs 霉棄燈 (Week 1-2)
01 | 6,235 | 5,962 | 1,879
02 | 12,617 (+6,382) | 13,846 (+7,884) | 11,603 (+9,724)
03 | 18,292 (+5,675) | 18,876 (+5,030) | 18,538 (+6,935)
04 | 24,426 (+6,134) | 23,246 (+4,370) | 27,354 (+8,816)
05 | 34,863 (+10,437) | 28,125 (+4,879) | 35,480 (+8,126)
06 | 51,596 (+16,733) | 32,293 (+4,168) | 42,848 (+7,368)
07 | 60,765 (+9,169) | 36,421 (+4,128) | 49,620 (+6,772)

08 | 68,993 (+8,228) | 39,721 (+3,300) | 56,055 (+6,435)
09 | 76,880 (+7,887) | 41,646 (+1,925) | 60,020 (+3,965)
10 | 85,031 (+8,151) | 43,388 (+1,742) | 63,323 (+3,303)
11 | 93,130 (+8,099) | 44,786 (+1,398) |
12 | 100,741 (+7,611) | 46,441 (+1,655) |
13 | 106,924 (+6,183) | 48,270 (+1,829) |
14 | 114,119 (+7,195) | 49,839 (+1,569) |

期待煎快啲唱煤氣燈live 一定會好爆
長命先可以撐過去
痊癒中 應該多喝水

MV 下星期出, 佢話拍 MV 吊威也吊左四個鐘
boy4dudes 發表於 2024-5-21 01:31

東方標題:李幸倪被「吊」四個鐘:辛苦但開心
離不開 留不低

東方標題:李幸倪被「吊」四個鐘:辛苦但開心
LoveMirkay520 發表於 2024-5-21 17:55

李幸倪被情緒勒索 遭前輩叫唔好發明星夢

李幸倪(Gin Lee)現身電台宣傳今年第二首派台歌《告別媒氣燈》,她表示:「之前首《Diff.》喺2月尾推出,我都希望承接去年個勢,繼續勤力出歌嘅節奏。」她指新歌圍繞情緒勒索,亦令她憶起曾遇上類似的經歷,她說:「問好尊重嘅前輩意見,佢哋或者想敷衍我,就叫我唔好發明星夢,呢啲情緒勒索都好困擾,不過我係『打不死嘅小強』咁先可以繼續做歌手。」

Gin Lee又謂日前拍攝MV時,聞可以首嚐「吊威吔」滋味時大叫「好正」,但當被凌空吊高逾4小時後,感覺相當難受:「原來好辛苦,頸,腰,腹,大髀罅雖然冇勒到瘀,但好痛,拍完即刻叫工作人員幫我除安全帶,到最後嗰10個Take,因為我個動作係懸浮喺半空再向後昂,長期時間下,我有反胃感覺,好在忍得住,冇嘔到。」又指跟拍攝完後,忍不住跟導演說吊威吔試過便算,下次可挑戰玩水。

李幸倪(Gin Lee)現身電台宣傳今年第二首派台歌《告別媒氣燈 ...
梨胃言 發表於 2024-5-21 17:58

前輩好慘 講真話都畀人話情緒勒索

點解叫唔好發明星夢係情緒勒索

Yan 發表於 2024-5-21 18:09

一睇就知又係幸兒自己作故事
一係就係追夢時期嘅挫折 一係就係唔知喺邊嘅富貴男友

Yan 發表於 2024-5-21 18:09

不過我係『打不死嘅小強』
諗起「Gin Lee被曱甴爬上身 冷靜被譽為『堅姐』」

佪前輩係咪犧牲品MV個導演
唔怪得個MV拍到煎煎咁既樣

一睇就知又係幸兒自己作故事  
一係就係追夢時期嘅挫折 一係就係唔知喺邊嘅富貴男友  ...
WZA111 發表於 2024-5-21 18:18

點解咁多年都無記者去Grand Austin搵吓邊個係富貴男友

李幸倪(Gin Lee)現身電台宣傳今年第二首派台歌《告別媒氣燈 ...
梨胃言 發表於 2024-5-21 17:58

又指跟拍攝完後,忍不住跟導演說吊威吔試過便算,下次可挑戰玩水

水著幸倪
Harvard都不可教導

boy4dudes 發表於 2024-5-20 19:43

是隔多年又自己作曲,仲有幾首,想知唔係ballad啲歌係咩歌
Harvard都不可教導

有緣先聽(1分)       
23.44% (15)

haters可以返屋企喇

是隔多年又自己作曲,仲有幾首,想知唔係ballad啲歌係咩歌
Garfield 發表於 2024-5-21 19:10

你的模樣 你的短訊 是我狠下心的犧牲品
幸福多於我預期

又指跟拍攝完後,忍不住跟導演說吊威吔試過便算,下次可挑戰玩水
Garfield 發表於 2024-5-21 19:06
可以 ask Vincy for tips - 通電 & 沉溺 MVs

Garfield 發表於 2024-5-21 19:10
希望係同其他人合作. Wishlist:

作曲人: Fergus Chow, Vincent Chow, Alex Fung, Jay Fung, Vicky Fung, Derrick Sepnio

Genre: Dance, Jazz Pop, Power Ballad & R&B

點解咁多年都無記者去Grand Austin搵吓邊個係富貴男友
梨胃言 發表於 2024-5-21 18:21

可能同早兒一樣係日本隱形男友呢
幸福多於我預期

可能同早兒一樣係日本隱形男友呢
on07111 發表於 2024-5-21 20:28

可能留返紅館尾場先宣布同富貴男友結婚

哭泣健康指南 vs Diff. vs 霉棄燈 (Week 1)
1 | 6,235 | 5,962 | 1,879
2 | 12,617 (+6,382) | 13,846 (+7, ...
梨胃言 發表於 2024-5-21 12:54

wow wow wow coming for big hit
等我都stream多啲先
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

「新歌的 MV 涉及科幻題材,其中一幕 Gin 要吊威也演出一個凌空懸浮動作,由於要將她吊到五米高,所以公司也為她買了保險。」

Link

希望科幻還科幻,唔好太複雜要觀眾太燒腦 (e.g. 好多人睇唔明 ChatMrE 個 MV). 下次玩水又要買保險