返回列表 發帖

討好式戀愛 - 鄧小巧

單選投票, 共有 54 人參與投票
33.33% (18)
3.70% (2)
3.70% (2)
9.26% (5)
50.00% (27)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 20/05/2024

曲:AGA 江海迦
詞:鄧小巧
編:Johnny Yim
監:舒文@Zoo Music

多一點順應他
少一點我不怕
不要衡量是誰偏差
討好式戀愛對嗎
避開爭執強裝優雅
不要呈現問題分岔

犧牲腰骨風骨
只配合你準則

討好你深得你心愛哪需理由
漸失去自尊也越討厭自己 最後
卑躬屈膝 通通接受
討好你得心應手愛哪需報酬
活埋自己 為留住你
便無視她於街邊輕輕挽著你的手
暗地裡顫抖

天生不懂委屈
根本我的體質

討好你深得你心愛哪需理由
漸失去自尊也越討厭自己 最後
卑躬屈膝 通通接受
討好你得心應手愛哪需報酬
活埋自己 為留住你
若難受轉身偷偷清洗按住那傷口
太怕你會走

收起堅強
飾演羔羊
美麗善良
多麼卑微
精準演技
不識穿你

能令你 愉快嗎 我在努力抹淚痕
你在努力愛別人

討好你甘心痛心最愛的理由
羞愧自卑究極討厭自己最後
扭曲身心 含淚接受  ha 太怕放手
討好你不肯放手愛哪可強求
沒懲罰你 為留住你
願承受千夫所指掩飾你的荒謬
美化每寸傷口
不正常人類推介榜 2024 Week 25
1. 喃嚒師感官漫遊 - 林家謙 2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷 3. 唞 - 陳柏宇

回復 1# 荷蘭番茄

Official MV

可能會有人(even當事人)會覺得我串, 但真心建議舒文去做下hearing test睇下hearing loss去到乜嘅程度.

幾年前開始聽佢錄嘅vocal佢就已經boost treble+apply melodyne(修音)得好勁, 到今年已經係影響聽感 (九秒九成首lead vocals聽感上都edit得十分harsh). 今次連首歌都係佢做mastering就將佢呢種"審美"加倍放大, 用乜嘢嘢聽都好都係聽半首就開始耳痛, 首歌一啲層次都無, 更令我覺得已經唔係單純審美問題, 而係佢真係有聽力損失而又無人知道or肯同佢講...

迪迪最多1分嘅歌

呢首一分隨時多過奪金,曲唔順耳之餘vocal好唔順耳
舒老闆的監製能力備受質疑
閨 要往生請李飄向西
閨 怎永生可請教上帝

好似娟姐

Vocal 咩事
舒文監製出哂事

Frenzi Music時期嘅歌好太多,咁樣嘅出品,唔通幕前後嘅品味都咁有問題?

aga係唔係專登將d 好歌自己收埋,然後將啲唔好聽嘅demo send 比其他歌手

係咪唱緊山歌
賣國賊陳蕾勾結外國或境外勢力危害國家安全!

隻歌聽到好un耳 曲風同Vocal完全都唔夾
長命先可以撐過去
痊癒中 應該多喝水

有無aga demo版

收起堅強
飾演羔羊
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

個曲唔差, 但AGA唱會好好多

居然咁唔好聽

1分比Ada

Live更加刺耳

佢轉左唱腔後 覺得唔好聽 刻意做到把聲好厚 但唔好聽

首先隻歌MIXING 好差, 編曲好嘈, 人聲唔突出但VOLUME 又好大 2 邊鬥嘈
唯一可取係今次份詞有進步

個曲好聽喎
同阿波羅一樣
又係唱果個強姦左首歌

aga係唔係專登將d 好歌自己收埋,然後將啲唔好聽嘅demo send 比其他歌手
NelsonWu 發表於 2024-5-24 09:13

除左better me
Weekly Pick: 戀愛腦之死 - 陳健安

唔易接受,但無上面講到咁難聽
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

除左better me
Willjohnson 發表於 2024-5-26 13:03

果時未出道,唔駛收埋

白髮齊眉好聽好好好好好多
「微笑之中 接受還未有 答案。」

小巧寫親啲詞都麻麻,同埋依家形象有啲迷失,感覺俗咗好多
反而想聽佢cover<喃嘸師感官漫遊>

Ada創作不嬲都ok,支持佢做幕後

曲ok,演繹+編曲問題

可能會有人(even當事人)會覺得我串, 但真心建議舒文去做下hearing test睇下hearing loss去到乜嘅程度.

幾 ...
mikan 發表於 2024-5-23 23:52

睇完你comment基本上係唔係好明,但係聽得出無層次呢點,我嘅答案就係編曲拿埋一箸咁,可能就係你講嘅原因。
FIGHT for 陳柏宇

首歌好悶,到喉唔到肺,估唔到幾年英皇幾位女銀可以聽得下係vincy。當時預告aga作曲就知道唔會好聽得去邊...自從aga自己出道走到幕前後被親其他人唱嘅歌旋律都很差很差

Aga 曲風唔啱小巧, not a good try

以AGA畀人嘅曲嚟計算唔錯啦
只不過編曲太垃圾 唱又差

聽個Intro已經好有迦味
Week 24
冠軍歌:JACE - 百妖夜行的修行

首歌係份詞太差,小巧做乜填詞填上癮?
我祈求美雅拎女銅一定要發生

收起堅強
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

聽耐咗覺得無咩大問題 只係各方面都唔出色
小巧填詞曝露咗自己無包裝下係同大部分歌手一樣咁俗