返回列表 發帖
曲聽得舒服
唱就繞梁三日
歌詞有深度 唔單止表達對自己歌手生涯嘅感受
仲隱約令人反思社會上不同問題 (eg 大白象工程

樣樣加埋剛剛好 好聽之餘有深度
5分

不造作, 不矯情既唱腔
最後副歌 字字鏗鏘有力
呢個先係真正既謝安琪

我给了5分,唔知点解话我灌水。呵呵。so funny
體育生1S

well done
zuzu2589 發表於 2016-2-2 19:32

高音好小小唔穩,好似好趕急已經要出咁甚至有時每個字好似好吞吐,冇咗連貫性

PS 你propic 搵番原圖先發現好大

終於有機會聽到
感覺好似容祖兒d歌

不過都係一貫作風, 唔比分住
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

終於有機會聽到
感覺好似容祖兒d歌

不過都係一貫作風, 唔比分住
John 發表於 2016-2-3 01:45

john 你終於有機會聽到首歌喇
感覺好似容祖兒d歌 -->我識有幾個joey fans都覺得首歌好聽

john 你終於有機會聽到首歌喇
感覺好似容祖兒d歌 -->我識有幾個joey fans都覺得首歌 ...
kayzzz 發表於 2016-2-3 01:57

我都識有Joey fans話唔錯, 仲話好過雞蛋超多
佢唔中意雞蛋首歌

出呢個廣告都唔UP山林道
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

少有覺得KAY的歌好好聽
呢首唔錯~~5分!

聽左幾次,暫時都覺只值3fun,曲真係好麻麻
好彩YY詞寫得好

求MV~~~~

個派台COVER 真係笑爆咀..
派緊菲情歌?
始終都係期待KAY +周老闆 一D 玩野少少GE 歌

abcxyz302006 發表於 2016-2-3 03:21

Up 左就冇人去itunes 俾錢聽喇
Btw 我覺得首歌好獨家村feel
5分!! 好鍾意段bridge!!
人大了珍惜今次不可有下次

abcxyz302006 發表於 2016-2-3 03:21

可能mv係留黎散加場既飛

可能mv係留黎散加場既飛
sam6a 發表於 2016-2-3 11:54

又係喎

又係喎
abcxyz302006 發表於 2016-2-3 12:00

LV已出

http://youtu.be/hMBU1vnkR18
山林道官方版本

評分人數

LV已出

山林道官方版本
sam6a 發表於 2016-2-3 12:19

個LV好正呀‌~~
唯一怪就係,最後果度,sharp cut咁濟,做咩唔比個ending music 長D。。。。。。@@

個lyrics video咁業餘

不過見佢今個星期出就算佢啦

btw 照咁睇邁亞係唔係淨係得五個員工呢?剪片嗰個係咪幫手㩒 車立 嗰個?

btw 照咁睇邁亞係唔係淨係得五個員工呢?剪片 ...
kayzzz 發表於 2016-2-3 15:19

仲頹過A Music d花絮MV
關於邁亞員工數量...謝安琪14年攞我最喜愛個陣好似數哂
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

睇L.V.睇到份詞有幾句有個另外既VERSION
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

KAY媽殺出條路
准我喜愛的都可伸手抱抱

10年又過去, 又暫別了.
容天后昔日既所有對手 (千/hocc/kay) 都相繼收山/轉戰其他方面發展
得返自己一個係度磨女金 等睇佢黎10年同GIN/JW/AGA班2010後生爭獎

首歌聽聽下又ok左, 不過都係爭D

個LV都拍得幾肉酸下

其實LV拍好d 到時冇錢MV都可以將LV當正式MV啊
寰亞d Lyrics Video就整得好靚

個LV都拍得幾肉酸下

其實LV拍好d 到時冇錢MV都可以將LV當正式MV啊
寰亞d Lyrics Video就 ...
PangChiYeung 發表於 2016-2-3 17:26

其實低成本都可以好好睇,依個就.............
不過kay fans對邁亞期望真係好低,有MV/LV就得

其實低成本都可以好好睇,依個就.............
不過kay fans對邁亞期望真係好低,有MV/LV就得 ...
kayzzz 發表於 2016-2-3 17:30

個人覺得呢個好過獨家村LV
起碼有D野睇吓

btw 照咁睇邁亞係唔係淨係得五個員工呢?剪片 ...
kayzzz 發表於 2016-2-3 15:19
有Lyrics Video已經要開香檳慶祝,之前國語碟乜都冇

有Lyrics Video已經要開香檳慶祝,之前國語碟乜都冇
aniceday 發表於 2016-2-3 18:33

不要再說了

aniceday 發表於 2016-2-3 18:33

講真hea 底整Lyric Video 真係10分鐘搞掂
冇人手唔係藉口 根本佢地就係懶
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

首歌麻麻地

好心maya啦, vedio
原來歌詞有'或'既
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

頂 個LV 真係垃圾到唔想睇  (原諒我咁惡)
個舊景我諗連D港女拍片都可以拍得靚過佢
D字幕可唔可以認真D   有時斷有時連埋一齊
最抵死連VIDEO 都可以串錯

D字幕可唔可以認真D   有時斷有時連埋一齊
最抵死連VIDEO 都可以串錯
thomas199028 發表於 2016-2-3 21:04

其實你唔算惡,comment得都算中肯
每一點都駁唔到
笑死

越loop越覺副歌有搜神記影子
連intro都似似地
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

D字幕可唔可以認真D   有 ...
thomas199028 發表於 2016-2-3 21:04
咪就係, 拍LV冇揹LV已經係最敗筆之處
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

首歌歌詞好有意思,突顯到佢本人對造音樂依條路既原則,目標。堅守自我係一件唔容易既事,特別係响香港依個咁細既市場。份詞值5+
曲方面,係有少少凙日生既影子,但又無獨家村,你們的幸福及鍾無艷咁突出。但係襟聽,不失為佳作。所以都值5
唱方面,Kay 把聲好似有少少沙。又無左家明,羅生門既婉轉溫柔。唱得比較實,但都係交到水準。5
基本上,論質數,應該可以同唔同班底既獨家村有得比。但係我覺得山林道就係欠左一份令人一聽就覺得佢會大hit 既感覺。

首歌5 FUNS 啦一定~
不過硬係覺得最尾果句好L怪==
係YUMK 唱得怪定個旋律怪...聽極都覺得好UN耳
BTW 個LV想點....不停手震-.-
好似係YUMK 自己揸GAY ?!

其實我就覺得曲似任我行.. (都係CC野啦..)
但係編曲完全冇記憶位
真係好似大文話美祖D大氣編曲

咪就係, 拍LV冇揹LV已經係最敗筆之處
sam6a 發表於 2016-2-3 21:52

算啦,個Lyrics Video已經好過獨家村嗰個好多啦,應該拍得好趕急,所以打錯字

首歌歌詞好有意思,突顯到佢本人對造音樂依條路既原則,目標。堅守自我係一件唔容易既事,特別係响香港依個 ...
PoonOn 發表於 2016-2-3 22:07
個曲真系好似Christopher Chak,依首歌感覺上應該難唱過獨家村,希望Kay練好Live

Google trend數據顯示:
山林道係0809囍帖街以來, 最多人爆search既歌
你們的幸福同雞蛋都要死開
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

你們的幸福同雞蛋都要死開 ...
sam6a 發表於 2016-2-3 22:42

笑,因為之前無放上youtube嘛,search嚟search去都search唔到咪要狂search囉
首歌如果真係hit,hit rate會高啲喎

你們的幸福同雞蛋都要死開 ...
sam6a 發表於 2016-2-3 22:42
你們的幸福點擊率嬴曬

你們的幸福點擊率嬴曬
aniceday 發表於 2016-2-4 10:32

你們的幸福hit過利東街
btw山林道喺鄉土負評如潮(仿如與世隔絕)
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

聽一聽
明顯係趕工貨...
竟然冇人tag 過客別墅
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

聽一聽
明顯係趕工貨...
竟然冇人tag 過客別墅
b01091018 發表於 2016-2-4 12:50

咁真係趕工嘛

唔搵番Eric Kwok

唔搵番Eric Kwok
swl 發表於 2016-2-4 15:00
殭主題曲, 好似係
到最尾我勝利 我得到你
尚要百般遷就你

其實我覺得呢首歌編得幾好,strings 唔太多,因為電木結他已經好full。5分!
JeanLuc

大把LV就咁用iMovie loop相乍喎,呢個都叫做有誠意啦
JeanLuc

咁真係趕工嘛
abcxyz302006 發表於 2016-2-4 13:34
Maya有睇Youtube comment,即刻改返錯誤