返回列表 發帖
越loop越正

邁亞反省下啦,呢首歌咁好勢,就咁放相再加audio都儲到唔少view啦,已經少左一日view,睇下佢再流失多幾多v ...
HOTMAN 發表於 2014-9-23 23:21

有官方啦~
@澤日生ChristopherChak:入行以來我只發表過25首歌, 當中有五分一是與@謝安琪合作的。能一直在音樂上產生化學作用, 是很特別的緣分[呵呵] Kay的演繹讓我對這首歌的意義有更深刻的認知和感受, 她的聲音就是與眾不同[good]

我想是去年任我行的走勢

呢首歌係今年以來聽過最正既粵語歌~

我諗真係應該有十大既節奏
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

[純FF] 有無機會播到十大 再 衝女金!? [/純FF]

有官方啦~
kenny1102 發表於 2014-9-24 14:29

佢25首歌聽落來都系一個風格

loop到癲

903會唔會谷到遲來的至尊歌呢
janickfu 發表於 2014-9-24 12:27

咁勝利杜點算
DM多仔多到覆唔哂

咁勝利杜點算
mosesming 發表於 2014-9-24 15:33

呢首好過勝利道多多聲~

5分啊! 勝利道死開得唔得?
...

咁勝利杜點算
mosesming 發表於 2014-9-24 15:33

繼續千年老二
>3<

照字面解似係高層次版GE ‘雙冠軍’, 講不同GE 價值觀
但由KAY 唱出黎, 又變左KAY GE 主題曲.
更又可能隱喻中港關係..

開post未夠一日已經過150個五分,是咪Cm紀錄之一...
anyway, 冇女金,有至尊又最歌?

我尋日覺得好悶 今日已經上癮
對cc 真係又愛又恨
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

其實CC 作d旋律好優美
編曲既人又多數配上鋼琴同弦樂
令CC 既作品甚有陳輝陽影子
但前者既作品風格,數目同音樂造詣明顯唔夠輝陽多元化同高
期待CC 有d 快歌melody 出產

好好聽,好有鍾無艷嘅感覺
5分

比王菲唱應該會將首歌推到再高一個層次
4分
Happy and Blessed.

聽多幾次
原來系講小店加租店主無奈結業難捨難離心情
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

先睇班底就可以给5分

一直LOOP中

其實CC 作d旋律好優美
編曲既人又多數配上鋼琴同弦樂
令CC 既作品甚有陳輝陽影子
但前者既作品風 ...
Kyle_ 發表於 2014-9-24 19:47

以 cc 咁一成不變
應該有生之年都唔會見到佢作快歌

幾正都好,星味道都會係至尊

今年最正金曲, 有機會拿叱咤前3位歌曲.
至於女金比較難, 因為今年Fiona很勁, 估計有3首冠軍歌加3首上榜歌, Kay最多是2首冠軍歌加1首上榜歌.

聽完之後
希望讓條勝利道卑獨家村la

聽完之後
chb23 發表於 2014-9-24 23:15
我估難啲,十大高位有可能多啲
任我行 失憶蝴蝶

Very touching song if you treat it as a love song
Very meaningful song if you treat it as a political song
I can't find any reason don't give 5 score

聽完之後
chb23 發表於 2014-9-24 23:15

搏最歌可能仲有機
大家投唔到雞蛋
可能會將D票過哂比獨家村
DM多仔多到覆唔哂

我估難啲,十大高位有可能多啲
remus 發表於 2014-9-24 23:34

有難度
而且kay現在又唔系在大公司
只是願望咋

有難度
而且kay現在又唔系在大公司
只是願望咋
chb23 發表於 2014-9-24 23:53
學樓上話齋,最歌有機bor
任我行 失憶蝴蝶

回復 83# chb23

雖然唔係大公司,但903應該鐘意Kay,話哂叱咤捧佢上天后,所以都有機會。

呢兩日不停loop緊獨家村,真係愈聽愈好聽,akay真係唱得好有感情
任我行 失憶蝴蝶

条条胜利道通独家村
我一定俾人話係五毛,我預咗。

好好聽

其實歌詞和曲子都差過《任我行》,好歹林夕還有金句

一直以黎,我極度喜歡澤日生嘅中式旋律
完全將女性果種孤獨又楚楚可憐表達出黎

5分

5分
首詞好靚

唔知係咪一開波就將隻歌同雞蛋與羔羊咁用政治角度黎聽隻歌
再加埋夕爺本身都係政治方面間唔中有d評論
以下呢段總覺得係形容緊最近幾個月香港既政治環境咁

我亦很怕一心軟 會將就得更辛酸
換到飽暖失去自己一世不甘願
任你嘲笑孤僻也好偏激也好只會自詡清高也好
好過純淨的嘴臉 被媚俗的唇扭轉

好坦白講, 我初步感覺反為係kaybb唱得唔夠好
而上次"在雨中不能說雨"易入口好多, 因為情歌題材, 唱腔適合
...
John 發表於 2014-9-25 01:25

正視愛都榜上有名

係QQ音乐已经有得听,而家无限次单曲循环中!
Break down the invisible wall blocking me from my call.

一睇CC X 林夕就知係好嘢,今次題材仲切合社會時勢,5分

算啦 D VIEWS 雞蛋都賺哂...遲D實有得聽 唔好咁針著啦
henhenhen 發表於 2014-9-23 23:27

雞蛋儲咗去舊account laughcry

任我行 + 獨家村 =在獨家村裏任我行
http://www.dbc.hk/radio1/focus-d ... B%E6%88%91%E8%A1%8C
任我行 失憶蝴蝶

今日kkbox第三
聽日gemgem派歌之後睇怕又要跌
nicknicknick 發表於 2014-9-25 20:01

gem 計國語榜

MIX左都好正,
唔知有冇機會可以睇到佢兩個同場唱呢兩首歌呢
iamaboyyobamai 發表於 2014-9-25 22:45
係就好lor,不過機會很微啦
任我行 失憶蝴蝶