返回列表 發帖
未聽已經投咗1分,但原來唔差,編曲聽得出有擺到心機,作曲部分也不差,唱的部分都係咁,反正隻隻都係咁唱,詞也 ...
MaplO 發表於 2015-11-17 20:59

我都有差唔多感覺,但我覺得林夕填俾fa應該要再好啲。

[純廢UP] 其實而家六首歌出左街, 有四首都叫做有共通點~
共通點就係 以千嬅做中心, 黎到佢哩個人生階段既經 ...
Kyle_ 發表於 2015-11-17 20:41

天橋應該都係千嬅自己既野
佢地(于、fa、舒文)ig 之間 d 互通講既所以最後 d 歌都連得埋既
(除左來生舞... 但聽嘉姐口吻可能來生舞係唔計架
因為佢提到新碟既 plug 係由好不容易開始數既)

電台版 d 聲太雜,聽多陣先講
其實今隻碟有幾隻我都好鐘意
不過都係差唔多款既慢歌
...
但我都係疑點利益歸於被告之—
俾佢出左碟成隻碟聽先評論啦
----------------------------------
今年佢有時做既野好 lovable
有 d 野又令人好疑惑
不過近來我覺得佢其實都係0個個佢

例如 li 首歌
有 d 人會覺得佢拎番段舊聞黎講
可能係有 d 商業計算,
但佢亦可能真係當一次機會等佢地 4 個人(再)合作既

楊小姐接大陸show 目的係想在廣東外ge地區開演唱會,eg:上海啊 北京啊 呢d
20年啦,距沒去過咖,距仲係想以歌手身份去大陸ge
講真 變個唔想巡迴走遠d

天橋應該都係千嬅自己既野
佢地(于、fa、舒文)ig 之間 d 互通講既所以最後 d 歌都連得埋既
(除左來生 ...
mix_nzi 發表於 2015-11-17 21:10

來生舞放最尾咪可以當一個終結LAW~

都唔係既 只能說如果到最後真係勁流失
楊千嬅繼續都係會一個香港故事
一種在中港"新"關係下的香港人如何 ...
stone@stone 發表於 2015-11-17 17:09

起碼可以做得冇咁難睇,李克勤GEM呢啲真係幾乎跪低咁滯,始終覺得楊千嬅一向image係典型港女(正面),始終同內地有啲格格不入

Agree,但我覺得陶毒佢既一定係丁生,
唔知夕爺可唔可以出幾句聲,或者出份詞提提千嬅 ...
stone@stone 發表於 2015-11-17 19:03

太空其實已經有啲係想同佢洗底,將離地變做一件正面啲嘅事,不過丁生似乎唔甘心佢哋兩公婆一齊浮游在大氣了和時代鬥輕鬆,反而想孖住北上
雖然佢真係一個好老公,但係真係跪求佢唔好搞到佢老婆40幾歲人變為內地女歌手

Can't agree with you more
每一年都陪同佢失望又期待
wchild 發表於 2015-11-17 19:51

那天涯為佢我移開,天關顧大家好不容易

起碼可以做得冇咁難睇,李克勤GEM呢啲真係幾乎跪低咁滯,始終覺得楊千嬅一向image係典型港女(正面),始 ...
myungwon 發表於 2015-11-17 22:24

希望我地講既野佢睇到

講真 be fair, 佢上年擺左好多時間係香港 係training

拍左兩套明知只有本地市場的電影

五個小孩無佢都未必開到戲

香港的電視台幾有心搞音樂就大家都知 你搵到個值得佢上去既節目嗎?

紅館開完 廣東碟錄完

去內地再闖下 不算很過份

希望佢吸取教訓 唔好跟埋d損友做岸膠野

剛剛好 止於至善 真的好不容易
Make it simple.

希望我地講既野佢睇到

講真 be fair, 佢上年擺左好多時間係香港 係training

拍左兩套明知只有本地市場 ...
stone@stone 發表於 2015-11-17 22:54

agree 拍咗五個小孩同哪一天真係好好,北上方面希望佢把握到個balance避重就輕啦

最愛係來生舞 最可以感動到我 最耐聽都係里首 (personally)

希望我地講既野佢睇到

拍左兩套明知只有本地市場 ...
stone@stone 發表於 2015-11-17 22:54

都係果句 我唔MIND 佢北上搵人仔, 容祖兒 KAY EASON 都上啦
果張相 部份NON FA FANS 都當佢係真心膠, 未必真心奶共

"討厭政治" 果D甚至唔會CARE

其實首歌真係好 eric kwok
eason 係咪唱得太多 eric kwok
疏遠佢啦
星勤 發表於 2015-11-17 14:13

星勤兄 幾時有歌評? XD

星勤兄 幾時有歌評? XD
wchild 發表於 2015-11-18 00:42

等佢出左 official 先啦
呢期新歌好多呢…
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

https://youtu.be/3mxd_fa2PZc

呢個version音質比較好
即刻好聽左好多

我估今年千嬅隻碟會仲淡過「準備中」
但淡有淡好
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

只得一點不算數 果到好正!
和你結過 那些黨派 你是最好那段債

原來連千千cafe都重新開番
真係好感動

原來連千千cafe都重新開番
真係好感動
electric 發表於 2015-11-18 09:52

係wor
今次真係剛剛好喇
隻歌melody好簡單, 好易入腦, 而家個腦已經成日諗住個幾粒音, 咩剛剛好得不到, 各有各去擁抱
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

呢個version音質比較好
即刻好聽左好多

我估今年千嬅隻碟會仲淡過「準備中」
但淡有淡好 ...
John 發表於 2015-11-18 01:28

其實都唔淡
回歸番最原本既千嬅
係冇乜快歌同激昂既
但首首都聽到鬼咁舒服 正喎

其實都唔淡
回歸番最原本既千嬅
係冇乜快歌同激昂既
但首首都聽到鬼咁舒服 正喎 ...
ho_ 發表於 2015-11-18 10:07

我鍾意呀
平淡是福, 千嬅現時既年紀同心態好配合佢唱呢d歌

好不容易遇見愛, 愛在旁若無人的太空同剛剛好都係好平淡既野黎,
但呢d平淡係建基於時間過去, 人大左諗野唔同, 是窩心的自然
隻隻歌內容都好似, 好不容易遇見愛係「回望每寸滄海 原來最愛非愛」, 最好的債係「一樣難匹敵光陰那樣快」, 愛在旁若無人的太空係「都失了重 不必再去分輕與重」
都係講緊唔計較, 放開懷抱
而呢種唔再在意係同Unlimited Meridian個期講得好深, 甚至用佛偈黎開解自己唔同, 千嬅每首歌都唱得好暖, 而聽既人亦一路會聽到想笑(唔係聽完不認不認還需認/色惑新城live個隻恥笑)

雖然突破就冇乜, 叫做自己唱返自己
如果想試多d新野, 睇黎都要等千嬅唔知幾多年後再出新碟了

根本都無人提,好心就咪提啦
開大果次先勁,果陣未算紅得穩陣
現在千嬅百毒不侵,只要勤力出新歌就可以 ...
最好的債 發表於 2015-11-17 19:07

開大個次係咩???

開大個次係咩???
雞翼仔 發表於 2015-11-18 10:25

果次病到七彩啊嘛
其實都唔係咁污點啫
至少開大同放煙花隻舞真係跳得好認真
我鍾意呀
平淡是福, 千嬅現時既年紀同心態好配合佢唱呢d歌

好不容易遇見愛, 愛在旁若無人的太空同剛剛 ...
John 發表於 2015-11-18 10:21

我都習慣咗佢唔出碟
依家覺得出唔出碟好似冇所謂咁
只要keep住出下歌已經好滿足

終於youtube有official lyrics video啦!!!!
快d擺上iTunes啦plzzzz

[純廢UP] 其實而家六首歌出左街, 有四首都叫做有共通點~
共通點就係 以千嬅做中心, 黎到佢哩個人生階段既經 ...
Kyle_ 發表於 2015-11-17 20:41

I think you can still link the songs together:

Miriam <生, 死, 戀> "Love, Life and Death"

New life (and love for a child) - 親 + 星星·同學
Love is sweet at the beginning - Light Me Up
Love (in deep) - 愛在旁若無人的太空
Love is sometimes lust - 色惑
You may not end up with your greatest love in this life - 最好的債 + 剛剛好
Love is a long lesson in life - 天橋 + 好不容易遇見愛
Death (not afraid of dying when you find the one you love) - 來生舞

I think you can still link the songs together:

Miriam  "Love, Life and Death"

New life (and lo ...
boy4dudes 發表於 2015-11-18 11:50

wow
amazing concept

果次病到七彩啊嘛
其實都唔係咁污點啫
至少開大同放煙花隻舞真係跳得好認真

我都習慣咗佢唔出碟
依家 ...
electric 發表於 2015-11-18 11:00

但係楊千嬅以往最正就係一隻碟一氣呵成MA><

音質真係好重要 OFFICAL VERSION 好聽好多

唔知點解將啲歌夾埋一齊都可以幾「unlimited 」

開大果次令大眾對千嬅唱功失去信心作為歌手/天后呢個先係最大污點,千嬅要用十年時間先可以成功洗底
其實 ...
最好的債 發表於 2015-11-18 11:59

冇錯,而且老兵致敬呢件事根本就冇人提,完全唔知提來做咩
正如千嬅話齋,人氣系儲番來,8次的最女絕對唔系無啦啦你果年中意我就拿到
所以我覺得絕對唔會因為老兵致敬呢件事影響到大家對楊千嬅的喜愛
而且去大陸show我覺得沒咩問題,做藝人邊個唔想紅遍全亞洲,千嬅仲有呢團火想紅,想去香港以外的地方發展,等更多的人認識楊千嬅,完全覺得沒問題!

睇好楊千嬅今年剛剛好拿最女!!!!!!!
__曾踏破過深海
          尋求你我所愛__

開大果次令大眾對千嬅唱功失去信心作為歌手/天后呢個先係最大污點,千嬅要用十年時間先可以成功洗底

其實我覺得根本好多人係人雲亦雲就話千嬅唱得唔好
聽都唔聽就話佢走音扮喊blah blah....
根本上早係07年開始千嬅唱live都已經好穩定

其實我覺得根本好多人係人雲亦雲就話千嬅唱得唔好
聽都唔聽就話佢走音扮喊blah blah....
根本上早係07年開 ...
electric 發表於 2015-11-18 12:19

人云亦云者眾,
但每年頒獎禮,千嬅有好多時都唔夠穩定
其實我又覺得千嬅唔駛再囉女歌手獎
囉埋WYMAN一隻歌就剛剛好

聽完CD version,聽到eason啲和音,好正

聽完CD version,聽到eason啲和音,好正
膠膠 發表於 2015-11-18 13:15

又係歌詞版MV~

希望千嬅有時間拍返晒D PLUG歌MV~
難得今年咁多好歌但冇畫面去襯托~

又係歌詞版MV~

難得今年咁多好歌但冇畫面去襯托~ ...
kenny1102 發表於 2015-11-18 13:23

我覺得 剛剛好 個lyrics video 好正 wor
Btw, 唔計 色惑,咁多plug得 好不容易遇見愛 有mv -_-
...

又係歌詞版MV~

難得今年咁多好歌但冇畫面去襯托~ ...
kenny1102 發表於 2015-11-18 13:23

應該係budget 多過時間問題

我覺得 剛剛好 個lyrics video 好正 wor
Btw, 唔計 色惑,咁多plug得 好不容易遇見愛 有mv -_- ...
siongguan 發表於 2015-11-18 13:26

除咗好不容易遇見愛
由星星同學打後d mv佢已經冇露面

除咗好不容易遇見愛
由星星同學打後d mv佢已經冇露面
electric 發表於 2015-11-18 13:32

你唔係當作 色惑 真係 米奇老鼠 下?   尊重翻首歌好wor, 冇首歌可能都冇let's begin
...

你唔係當作 色惑 真係 米奇老鼠 下?   尊重翻首歌好wor, 冇首歌可能都冇let's begin ...
siongguan 發表於 2015-11-18 13:35

我之前仲日日loop色惑mv

好心咪害千嬅啦
千嬅係有需要去大陸show,因為大陸當千嬅係演員多過歌手
我唔想人地話香港天后得千嬅同祖兒衝唔出香港羅
總之出新廣東歌加係大陸曝光下我就滿足
最好的債 發表於 2015-11-17 19:13

咩叫害佢,冇人話唔俾佢去大陸做野,參加節目
係好多人唔buy佢致敬單野

冇錯,而且老兵致敬呢件事根本就冇人提,完全唔知提來做咩
正如千嬅話齋,人氣系儲番來,8次的最女絕對唔系無啦啦你果年中意我就拿到
所以我覺得絕對唔會因為老兵致敬呢件事影響到大家對楊千嬅的喜愛
而且去大陸show我覺得沒咩問題,做藝人邊個唔想紅遍全亞洲,千嬅仲有呢團火想紅,想去香港以外的地方發展,等更多的人認識楊千嬅,完全覺得沒問題!
chj0928 發表於 2015-11-18 12:09

提有咩問題? 冇做過咪唔提囉,做過就預佐人會提架喇,今日冇人提聽日都會俾人巢返出泥講架喇
老老實實,單野唔多唔少都影響佐好多人對佢既印象,甚至無啦啦多佐幾個好難聽既朵
ok,你可以話死忠依然撐佢,但你敢唔敢講佢既演唱會,電影係100% die hard去睇先?

我都想千嬅紅遍大中華,但唔係用致敬咁樣既方式囉

用啲咁既方式,我唔知係咪奶共,但至少係無知唔熟讀歷史
吃力不討好

PLUG左呢首 年尾最女機會大增!算有少少GIMMIC
不過都係喜歡最好的債多D

其實千嬅今年拍左兩套港產片,又派左好多新廣東歌,對香港人已好有交代,唔明某fans咩心態?連千嬅去內陸接show都唔鍾意,你估千嬅得香港先有fans?

其實佢自己都要負責任,最爆紅個幾年既live真係好嚇人
我覺得佢真正成功洗底係Let's Begin
當然之前既Minor Classics 同 YY Concert 都令到唔少人對佢改觀佐
但真係可以同Let's Begin黎比較
even佢今年1/1都仲要唱得好恐怖下

但係楊千嬅以往最正就係一隻碟一氣呵成MA><

音質真係好重要 OFFICAL VERSION 好聽好多 ...
stone@stone 發表於 2015-11-18 11:58

係,佢近年啲碟都冇佐一氣呵成,concept既感覺
火鳥係有既,但幾乎首首差唔多的慢歌,好悶

來生舞放最尾咪可以當一個終結LAW~
kenny1102 發表於 2015-11-17 21:56

但來生舞會唔會入碟架? 定係好似之前「親」個堆野咁當係普通的一隻single?

你自己追post
有fans話唔想千嬅返大陸拍真人show
致敬單野我真係唔mind,咩叫好多人對佢印象差左?你自己唔鍾 ...
最好的債 發表於 2015-11-18 14:02

其實我有諗過影致敬相係咪內地SHOW合約要求~
冇啦啦做乜要影~

其實我有諗過影致敬相係咪內地SHOW合約要求~
冇啦啦做乜要影~
kenny1102 發表於 2015-11-18 14:07

明顯就係有人落order要佢致敬
一嚟淨係係微博post
二嚟又寫殘體字

咩叫害佢,冇人話唔俾佢去大陸做野,參加節目
係好多人唔buy佢致敬單野

提有咩問題? 冇做過咪唔提 ...
Jacz 發表於 2015-11-18 13:42

其實睇返,唔少Tag 左千嬅的FACEBOOK STATUS都會有人重提
愛千嬅的更應該看到此隱憂
KING姐都提過幾次 (明明LETS BEGIN 果KING姐都寬容左)

但都想講返 當日千嬅個CAPTION 係 向老兵致敬
可以指國軍 及 當日有份參與抗日的共軍(雖然唔多)
如果因為我地對共黨的不滿 而完工排拒 有中國身份認同的港人 以至 對中國人民有正面貢獻的中國人表達正評
其實都好有問題 當然我好明白現在社會的整體情緒係如何而來

剛剛好,其實真係好難的學問