返回列表 發帖
其實聽多幾次真係好鬼上腦
呢首歌放係演唱會真係可以抄得起個場
同埋聽完加大力度再聽色惑真係好爽

其實聽多幾次真係好鬼上腦
呢首歌放係演唱會真係可以抄得起個場
同埋聽完加大力度再聽色惑真係好爽{ ...
victor1991415 發表於 2014-7-11 13:48

我寧願佢演唱會唱處處吻更洗腦更正囉
我都唔明點解千嬅會give up左呢首歌咁好un既快歌
初心傷過
重新再跳

我寧願佢演唱會唱處處吻更洗腦更正囉
我都唔明點解千嬅會give up左呢首歌咁好un既快歌 ...
MiRi 發表於 2014-7-11 13:56

其實佢唱到快歌既 不過真係唔係READY OR NOT同色惑呢類呢類岩JOEY OR SAMMI 佢地唱多D
BTW 其實
Burn it burn it girl  快快把我迷住
Dancing dancing girl  夜色擋不住
Bounce it bounce it girl  被甩也不哭

呢段演唱會真係可以玩大合唱

其實廣東話版既

有 吵我 扭到十 呢D 反而我覺得好正

可能楊千嬅既國語發音真係有D 難頂

首曲其實幾好聽的

其實佢唱到快歌既 不過真係唔係READY OR NOT同色惑呢類呢類岩JOEY OR SAMMI 佢地唱多D
BTW 其實
Burn it  ...
victor1991415 發表於 2014-7-11 13:59

我估冇乜人識合唱囉,除非死忠
初心傷過
重新再跳

創新 係一件好事  但呢類型既歌曲並唔岩楊千嬅既唱腔唱,呢首歌比其他女歌手會發揮得更好。
其次國語咬字真 ...
釘釘 發表於 2014-7-11 10:08

永遠都系咁,出新的時候又會話哩只沒上只好,但之前出的時候又系踩到一文不值喔~~~

我估冇乜人識合唱囉,除非死忠
MiRi 發表於 2014-7-11 14:12

只歌先出得一日,話hit唔hit都言之尚早,反而我覺得今次既宣傳做得幾好,起碼好多平台都上曬焦點推薦

咬字发音毁掉了

所以聽完千嬅唱啦啦誇啦啦個人都真係會啦啦誇啦啦~

我又唔覺佢係世界女WO~至少佢唔係個D對人講人話, 唔 ...
kenny1102 發表於 2014-7-11 13:28

超級認同你

永遠都系咁,出新的時候又會話哩只沒上只好,但之前出的時候又系踩到一文不值喔~~~ ...
muss 發表於 2014-7-11 14:14

唔覺 斗零踭 火鳥 甚至去到親 都係一致好評
由星星同學到呢隻咪證明楊小姐自火鳥反彈之後再探谷底囉

Meridian係好聽, 但之前實在太好, 個時感覺倒退都好正常
只係之後連做得認真好聽既K歌也沒有 就會覺meridian唔錯
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

其實廣東話版既

有 吵我 扭到十 呢D 反而我覺得好正

可能楊千嬅既國語發音真係有D 難頂

首曲其實幾好聽 ...
MAMA 發表於 2014-7-11 14:11

我連不認不認還需認都ok, 係你幸福嗎頂唔到
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

Me ...
John 發表於 2014-7-11 15:34

OT 少少火鳥黎講 應該真係一致好評喎
係咪谷底我又唔敢講 不過再次証明佢一唱呢類歌就10成出事
佢唔係唔知自己定位係邊 係真係太想玩新野

我要 讓我重新愛上你 ge千fa
but 呢首4分啦 新嘗試

Me ...

火鳥個幾只派臺歌,當時一出都系好多人彈噶,彈佢唱得唔夠激昂啦,白天鵝旋律奇怪啦,不過咁耐既事,應該沒人記得(或者講過唔認)
   算啦,沒辦法做到大眾喜愛,能做自己喜歡做的事情也不錯,還是默默地支持佢吧

火鳥個幾只派臺歌,當時一出都系好多人彈噶,彈佢唱得唔夠激昂啦,白天鵝旋律奇怪啦,不過咁耐既事, ...
muss 發表於 2014-7-11 17:14

試問又有幾多女歌手可以得到大眾既喜愛又諗係千嬅當年拎最女既喜愛論

Me ...

嗯..MERIDIAN其實唔差..隻碟有種淡淡憂傷..鍾意D純音樂

https://www.youtube.com/watch?v=-nla_t7LbNg

條片開頭千嬅再講點解會唱呢首歌, 我都幾同意, 來生舞唔係唔好, 但係千嬅近年成日唱D好化, 好感觸既歌, 已經有D悶, 難得有新嘗試, 支持!

某人啲粉絲又係咁特登入黎投一分

其實我覺得對一個上左岸已經冇野好爭既歌手黎講,佢肯跨出咁大步,應該係予以鼓勵而不是只貶低佢囉!
我覺得新嘗試未必係最適合千嬅,但係值得鼓勵囉!
做乜今次連啲死忠fa粉都唔撐丁太?

1分
新嘗試就要支持同鼓勵既話
咁good quality 歌手出首垃圾係咪都要俾5分 唱首垃圾歌好有突破呀

其實我覺得對一個上左岸已經冇野好爭既歌手黎講,佢肯跨出咁大 ...
膠膠 發表於 2014-7-11 20:05
雖然我係無雙黨,但今次我都唔鍾意首歌,但唔想俾一分咁低,所以冇投票喇
任我行 失憶蝴蝶

其實我覺得對一個上左岸已經冇野好爭既歌手黎講,佢肯跨出咁大 ...
膠膠 發表於 2014-7-11 20:05

好心就唔好挑釁人啦
真係咩粉都有幾個膠膠係到

1分
新嘗試就要支持同鼓勵既話
咁good quality 歌手出首垃圾係咪都要俾5分 唱首垃圾歌好有突破呀 ...
bagfgfcde 發表於 2014-7-11 20:11

如果漿唱首嗌都唔嗌既歌
唔比1分又點話~ 但唔嗌既歌邊係hair漿歌

其實好好loop
除咗咬字差啲

4分

聽來生舞好過

好心就唔好挑釁人啦
真係咩粉都有幾個膠膠係到

如果漿唱首嗌都唔嗌既歌
唔比1分又點話~ 但唔 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-7-11 21:03

真係唔知邊個挑釁邊個啦

其實我真心覺得色惑幾正!琴日loop完,今日已經上左腦

vocal唔得
陳柏宇   LOST AND FOUND
陳柏宇   THE NEXT MOMENT
陳柏宇   ESCAPE

有點失望 丁太的確唔適合唱呢類型噶歌
唱唔到歌詞露骨噶味道
同類型噶歌都係Joey駕馭得好d 例如垂涎 ...
CyrusLee 發表於 2014-7-10 18:13

本身可能已經唔岩唱呢類歌, 加埋FEEL到佢夾硬要就住國語發音, 變到唱得好硬。
求毒坤演唱會門票一張 $500
(你比我, 舉牌另議)

真係唔知邊個挑釁邊個啦

其實我真心覺得色惑幾正!琴日loop完,今日已經上左腦 ...
膠膠 發表於 2014-7-11 22:27

咁又真係好難睇唔出係邊個挑釁邊個既
連最大美粉都係投2分既時候
都唔知你句1分出處係邊

一開頭兩句有D驚嚇...
chorus其實唔錯,AB段就唔得
但D普通話真係好un耳,d咬字真係咁難執?!

我反而覺得系歌詞問題,比較似廣東話式國語文字。我國語都幾好,但有幾句真的比較不順。

歌詞厲害, 但整體失敗
唔睇歌詞根本聽唔清歌詞, 亦無誘惑感覺, 我只覺得肉緊
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

首歌難聽就算造型仲要抄襲麥當娜

首歌難聽就算造型仲要抄襲麥當娜
so305244299 發表於 2014-7-12 03:11

咁就抄麥當娜

張poster貼係旺角佐敦,唔知D 人會唔會以為有新夜場開張
如果係林珊珊的idea, 真係靠害。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

張poster貼係旺角佐敦,唔知D 人會唔會以為有新夜場開張
如果係林珊珊的idea, 真係靠害。 ...
dom 發表於 2014-7-12 10:02

有無相睇下係咩效果

首歌又唔係咁差如果PTH好少少的話

btw, 我幾鍾意ready or not係演唱會個version, 比cd版型極多

但唔知點解聽多幾次
又好似順耳左

首歌出左幾日
我放低嬅迷身份去聽 其實真係唔會鍾意
但講真 真係好好un
Pth 咬字真係好致命 我既睇法係首歌冇問題
楊千嬅唱都冇咩問題 問題點解要國語
呢首如果係廣東話 真係可以hit 過烈女

噢原來千嬅係TOP
好過RON喔!!
強烈要求有粵語版
好啦以後唱K可以SO HOT->加大力度->色惑咁唱

我反而覺得系歌詞問題,比較似廣東話式國語文字。我國語都幾好,但有幾句真的比較不順。 ...
berry_008 發表於 2014-7-12 00:35

我都覺歌詞問題,D音變咗.

聽頭幾句完全聽唔出係國語

1分
靠害

我都覺歌詞問題,D音變咗.
Nathan 發表於 2014-7-12 15:43

如果係歌詞問題就會好似加大力度咁比人問加大D乜你見呢家有無人咁問?
所以其實係咬字問題

如果係歌詞問題就會好似加大力度咁比人問加大D乜你見呢家有無人咁問?
所以其實係咬字問題 ...
CunninG 發表於 2014-7-12 17:41

意思係份詞唔押韻所以咬字會有影響

好明顯係楊千嬅自己既IDEA
TABOO個澳門活動係INSPIRATION

個活動PR係丁子高間公司

千嬅有去睇

想問監製嘅 於逸堯 係咪即係 于逸堯?

點解唔係廣東話架...............

意思係份詞唔押韻所以咬字會有影響
肥千 發表於 2014-7-12 17:51

押韻,又作壓韻,是指在韻文的創作中,在某些句子的最後一個字,都使用韻母相同或相近的字

撕開一層層黑色的禮服(fú)
濺起一滴滴彩色的水珠 (zhū)
濕了不只我的皮膚 (fú)
所以它不怕躺下來
所以它不怕站起來
沿著原始的穴  找到野獸的路 (lù)

Give me what you’ve got, don’t stop
它不怕忍不住 (zhù)   只怕我們受不住 (zhù)
Get down, get down, and I’m on top
它不怕忍不住 (zhù)  我不許你說不 (bù)
Burn it burn it girl  快快把我迷住 (zhù)
Dancing dancing girl  夜色擋不住 (zhù)
Bounce it bounce it girl  被甩也不哭 (kū)
不說不說不 (bù) show me what you’ve got

快嚐嚐纏繞著一段蕾絲的保護 (hù)
試試只穿上一片面罩的暴露 (lù)
有一些欲望叫不如 (rú)
所以它不如慢慢的來
所以它不如喊出來
原來是太滿足  還不滿足 (zú)

Give me what you’ve got, don’t stop
它不怕忍不住   叫我吞吞你吐吐 (tǔ)
Get down, get down, and I’m on top
它不怕忍不住   我不許你說不
Burn it burn it girl  快快把我迷住
Dancing dancing girl  夜色擋不住
Bounce it bounce it girl  被甩也不哭
不說不說不
我不許你說不 不如

唔好意思, 你既講法唔多成立