返回列表 發帖
喔噢 真係估唔到原來10年前已經咁多人鐘意juno
5 分是不能少的
其實呢唔知點解係咪我偏見
美祖個ig post 好葡萄咁

同樣係wyman
同樣係10 年
同樣係合唱
同樣係以舊情人分手再見面既題材
點解香港男歌手同佢合唱開埋演唱會都冇noise
但羅生門1日都唔晒就全部fd 識晒
cch 發表於 2015-7-25 03:28

我都覺。我以為得我一個覺得。寫得有小小刻意,但佢表達起上嚟已經有進步㗎喇,希望係我小人之心啦。
真係諗唔明點解Wyman填俾老友個競爭對手(美K+美千)啲詞會好過填俾老友(joey)嗰啲。

太正,忍唔住呢幾日要聽一次

我都覺。我以為得我一個覺得。寫得有小小刻意,但佢表達起上嚟已經有進步㗎喇,希望係我小人之心 ...
kayzzz 發表於 2015-7-25 04:20

美祖唱歌無乜感情大家都知,她只是唱功較好,但總唱唔出詞所表達的意境,所以填詞人會偏心交好詞給kay和千嬅。
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

5分唔駛諗啦~~~~~

評分人數

• Nicholas

必须5分好吗

評分人數

• Nicholas

我都覺。我以為得我一個覺得。寫得有小小刻意,但佢表達起上嚟已經有進步㗎喇,希望係我小人之心 ...
kayzzz 發表於 2015-7-25 04:20

我地又唔係劉浩龍,好難對美祖念念不忘同耿耿於懷......

喔噢 真係估唔到原來10年前已經咁多人鐘意juno
5 分是不能少的
其實呢唔知點解係咪我偏見
美祖個ig post  ...
cch 發表於 2015-7-25 03:28

但真係冇辦法,樂壇則天唱歌不嬲好似讀字咁,
雖然佢現場真係好穩定,但唱歌真係冇咩感情,十幾年黎都係咁,
謝安琪現場時好時壞,但錄音錄出黎把聲有感情

Btw Juno Kay,希望你地要練好live!!!
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

但真係冇辦法,樂壇則天唱歌不嬲好似讀字咁,
雖然佢現場真係好穩定,但唱歌真係冇咩感情,十幾年黎都係 ...
liebe 發表於 2015-7-25 11:59

其實d氣聲唔多唔少都有d effects既, live好難好似studio version咁正㗎啦, 只係希望佢唔好走音同穩d
    (Juno唱完第一段就要企住等到念念個part )
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

其實d氣聲唔多唔少都有d effects既, live好難好似studio version咁正㗎啦, 只係希望佢唔好走音同穩d ...
JasOh103 發表於 2015-7-25 12:23

有時d 收音差 收唔到d氣音就會變得唔好聽

無論係曲 詞 唱 瑕疵好好多
但羅生門K好多 又咁岩食到耿耿於懷條水
配合天時地利人和 所以Hit左
Kay媽唔係重點 冇左佢 一樣都會Hit得起
自己鐘意瑕疵>>>羅生門

好普通, 完全只係搞gimmick,
寧願聽番 耿耿 同 念念

kay唱得好好聽啊

5分百分比其實係呢首

1.  全日狂聽(5分)
100.00% (1)

愛 100%既人都全日狂聽

反ot 羅 ...
bagfgfcde 發表於 2015-7-24 17:01

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=9345&extra=page%3D5呢首都係100% 5FUN

Credit比曬Juno同Wyman
但成首歌我最欣賞係Kay嘅歌聲

首歌hit rate仲係咁升

Kay媽唔係重點 冇左佢 一樣都會Hit得起
自己鐘意瑕疵>>>羅生門
小豆町 發表於 2015-7-25 12:49

你睇你酸到

Kay媽唔係 ...

係呀! 一切都係巧合

Kay媽唔係 ...

Are you kidding?How about Jinny吳?
心跳像一把尖刀
愛恨難逃,
心鎖了霧。

想同所有話羅生門hit同KAY無關嘅人講:

你試下係Google打"羅生門",而第2個搜尋建議係"羅生門 謝安琪",可以見到係好多聽眾嘅心目中,KAY佔咗一定分量。

(可憐嘅juno並無出現係搜尋建議度,但真係要讚佢係好有胸襟俾大部份美KAY唱同發揮)。

希望過一陣 "羅生門 麥浚龍 謝安琪" 會係搜尋建議第一位。

謝安琪唱得好好

係呀! 一切都係巧合
henhenhen 發表於 2015-7-25 16:26

只不過偶然遇過 這種愛雨停便過
其實同偶然 留不低都可以夾埋聽
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

Are you kidding?How about Jinny吳?
Samuel0919 發表於 2015-7-25 16:51

Juno 果時暗戀12歲既女童..omg
唔似痴情..似戀童多d..
還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好
『剛剛好』 -
Eason X C.Y Kong X 林夕 X 美千

4分,其實個編曲好普通,都係Twins 年代亂世佳人既編曲
但歌詞同Kay既演繹真係好好
平時Kay唱歌把聲都係偏 ...
JeanLuc 發表於 2015-7-24 16:17

其實係成隻歌都好twins feel...同家明一樣.

雖然不及瑕疵,不過5分FOR SURE LA

想同所有話羅生門hit同KAY無關嘅人講:

你試下係Google打"羅生",而第三個搜尋建議係"羅生門 謝安琪",可以見 ...
kayzzz 發表於 2015-7-25 17:02

份詞關kay事,d重點字眼係現實kay有關例如
福島-臨崖
冰島-slowness/載我走
狄更斯-最好的時刻
唔知 wyman 有心定巧合

謝安琪是我最喜愛的香港女歌手,
一定要練好Live,
唔好俾D Haters(特別係KingJer)執到把柄啊!!
All in 大美Kay《山林道》!

還我劉翁+王迪詩嘅《關公災難》!!

謝安琪是我最喜愛的香港女歌手,
一定要練好Live,
唔好俾D Haters(特別係KingJer)執到把柄啊!! ...
香片咖啡 發表於 2015-7-25 19:37

呢個世界真係好多舒文

份詞關kay事,d重點字眼係現實kay有關例如
福島-臨崖
冰島-slowness/載我走
狄更斯-最好的時刻
唔知 wyma ...
aabccc 發表於 2015-7-25 19:20

你會唔會係過份解讀呢..........

YY D詞不嬲都比較直接, 唔覺佢會玩到咁深入=.=

呢個世界真係好多舒文
Lewis 發表於 2015-7-25 19:43

你up mud ar ?
All in 大美Kay《山林道》!

還我劉翁+王迪詩嘅《關公災難》!!

你up mud ar ?
香片咖啡 發表於 2015-7-25 21:37

舒文=酸民囉

KKBOX:
羅生門
麥浚龍 & 謝安琪
涵蓋率:45.610%

瓊嬸酸到打一大篇文出嚟

成篇都唔敢提謝安琪個名
nicknicknick 發表於 2015-7-25 21:48

依家首歌個勢咁勁,人地某啲fans(唔係全部)梗係嚇到賴c啦。
人地今年原本諗住"名正言順"攞女金㗎嘛,依家搞首近幾年最hit嘅歌你叫人地點算?唔驚頒獎禮俾人噓?

梗係踩低首歌㩒住個勢啦,所以你咪見到嗰啲"唔關KAY事"嘅POST囉。

kingjer個post唔提KAY個名啲酸味都出晒嚟。

瓊嬸酸到打一大篇文出嚟

成篇都唔敢提謝安琪個名
nicknicknick 發表於 2015-7-25 21:48

LOL 無視咗謝安琪

kingjer曾在jy forum讚過念念不忘..

瓊嬸酸到打一大篇文出嚟

成篇都唔敢提謝安琪個名

我好想知佢話last二重唱都亂, 咁瑕疵佢咪聽唔入耳
  至於詞大過曲, 呢個係香港樂壇特色, 廣東歌當年係靠口語詞同改篇詞起家, 唔睇詞, 廣東歌真係無market
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

LOL 無視咗謝安琪
rubylovessss 發表於 2015-7-25 22:04

瓊jer 冇彈kay 我當佢讚緊架喇 哈哈
btw 我都唔明Canton pop 點解成日都比人印象咁次等 聽多d hiphop R&b 好似高人一等咁? 將音樂種類分等級先係香港樂壇既悲哀

我好想知佢話last二重唱都亂, 咁瑕疵佢咪聽唔入耳
  至於詞大過曲, 呢個係香港樂壇特色, 廣東歌當年 ...
kevinlai1621 發表於 2015-7-25 23:04

學3c果個陳大文話齋(好似係
其實歌詞真係香港樂壇最勁最突出既一環

瓊姐有一個pt ie 首歌好聽但唔算咁勁 我都認同
不過其實佢講黎講去咪又係hk人聽歌既現象 eg k歌仲係好work 詞大過曲
呢啲五年前甚至十年前已經講緊既野 佢而家拎返黎講有乜Q用姐
咪又係懶借題發揮其實係想踩首歌一下
同埋我覺得首歌各方面 esp 詞同唱 已經做得唔錯
仲有
佢篇文咩女主角女聲 又唔講係謝安琪 真係笑左勁耐
btw 係呢件事上再一次驗證瓊姐其實係憎kay愛fa愛jo

瓊嬸酸到打一大篇文出嚟

成篇都唔敢提謝安琪個名

真係隔住個mon d酸味都出曬來, 不過都多謝佢啦幫首歌做宣傳 鍾意首歌/份詞/Juno/kay既人係唔會比篇咁既野影響到, 會突然間唔鐘意左首歌. 所以要多謝佢仲share link令更多人識首歌去youtube聽下, 幫手谷views
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

嫌天后IG段野唔夠酸咩
kingjer仲要酸多成千字出黎
雖然佢講啲野我都認同
但出自佢把口就真係笑了
DM多仔多到覆唔哂

何生咪仲酸
漫天子彈 朦起雙眼 都會為你分擔

嫌天后IG段野唔夠酸咩
雖然佢講啲野我都認同
但出自佢把口就真係笑了 ...
mosesming 發表於 2015-7-25 23:47

一個K歌天后既盲粉講哩D說話, 真係笑而不語
BTW 好明顯係葡萄緊啦....大家都出十年續集,大家都一男一女合唱,CAST仲要勁過人~
但自己偶像果首同哩首比, 個回響真係差天共地

真係隔住個mon d酸味都出曬來, 不過都多謝佢啦幫首歌做宣傳  鍾意首歌/份詞/Juno/kay ...
JasOh103 發表於 2015-7-25 23:14

最低能就係有個白癡KAY fans係鄉土post king jer段文,話撐king jer。我心諗,king jer使L你撐咩。難得KAY出首有質素又爆HIT嘅廣東歌,做fans仲要幫king jer手踩多腳。

簽名被屏蔽

噴..我轉左工 都番工番到傻左嗎?
原來我係未評分..為什麼我一直覺得自己比左分架
5分 for sure

何生咪仲酸
tobby 發表於 2015-7-25 23:50

唔明。 首歌關何生咩事?@@

嫌天后IG段野唔夠酸咩
雖然佢講啲野我都認同
但出自佢把口就真係笑了 ...
mosesming 發表於 2015-7-25 23:47

其實我又唔覺得天后個post係酸
不過佢應該會覺得Y文明玩佢

唔明。 首歌關何生咩事?@@
newguy 發表於 2015-7-26 00:07

其實想講hocc新歌上唔到itunes榜no1噶
漫天子彈 朦起雙眼 都會為你分擔

最低能就係有個白癡KAY fans係鄉土post king jer段文,話撐king jer。我心諗,king jer使L你撐咩。難 ...
kayzzz 發表於 2015-7-25 23:54

邊位咁白痴
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

其實想講hocc新歌上唔到itunes榜no1噶
tobby 發表於 2015-7-26 00:20

應該冇呢隻歌都上唔到掛
何cc隻歌真心唔得

以今次為例, 撇除Juno系列之後, itunes最高銷量好似係無條件同楊千嬅新歌
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

成日覺得d藝人歌手無你地講到咁小氣咁複雜,有時會唔會諗多左?

點解你地可以咁好想像力?jy appreciate Juno Kay 都可以咁陰謀論。十年不變

不如開個post討論瓊姐或者最想邊個首歌有續集啦好嗎?

講番首歌 你話覺得首歌普通我又唔覺得係
歌詞都感動到我 特別係呢幾句都好鍾意

那動人時光 不用常回看
難忘的因你太念念才難忘
容易眼淚流十年 難在擦乾
你未忘 我未忘 猶勝伴在旁
(你未忘 我未忘 情信亦泛黃)
我愛過哈囉吉蒂嗎似乎沒有
你每晚更新的臉書卻無謂看