返回列表 發帖
你自己追post
有fans話唔想千嬅返大陸拍真人show
致敬單野我真係唔mind,咩叫好多人對佢印象差左?你自己唔鍾意唔代表其他人一樣唔鍾意
仲有如果唔鍾意但連fans都要成日提咁咩居心先?咩叫提有咩問題,問題係件事已經被淡忘你地班fans仲要成日提羅,咁仲唔係害佢
咁關心人地政治取向不如關心下佢新歌啦
最好的債 發表於 2015-11-18 14:02

佢做過做咩唔可以提? sor, 我係die hard,但唔係盲粉,下下護主心切

你先搞清楚向共x啲老兵致敬係代表啲咩先喇

明顯就係有人落order要佢致敬
一嚟淨係係微博post
二嚟又寫殘體字
electric 發表於 2015-11-18 14:16

我一路都覺得係 丁 子 X WO, 是不是我太天真?

希望丁生都識保護千嬅,人需要剛剛好的PR,才對
Make it simple.

Please don't OT

呢隻正喎
第一次聽唔錯,應該係慢熱型個種歌,愈煲愈有味

佢做過做咩唔可以提? sor, 我係die hard,但唔係盲粉,下下護主心切

你先搞清楚向共x啲老兵致敬係代表 ...
Jacz 發表於 2015-11-18 14:24

我都相信千嬅夠大方,接受得起抨擊嘅,而唔需要自我審查。我哋有我哋個主流普及嘅價值觀,千嬅咁貪得意又好,存心討好又好,都同佢過往論調形象相差好遠。
近年港支關係日趨嚴峻,要就敏感嘅話務避重就輕可以講得上係基本常識,否則拍幾得港片同唱幾多港歌感覺都係離曬地,舉個例tvb就有唔少呢種偽人。
   空穴來風自有因,大家知香港工作師奶不嬲畀人咩形象啦,希望千嬅可以帶領全港中產階級港媽係向正面方面走啦唉,而唔係越來越膠。

評分人數

歌曲前段有點《來生舞》的感覺, 副歌就相對較為陽光, 雖然及不上同屬話題作, 年初派台的《最好的債》, 但A段及副歌都是正常的. 怪的位在C段, 編曲放慢, 並變得較溫馨, 似是唱完fade out, 但歌曲卻沒有在此完結, 反而再唱一次副歌, 情感上有點跳tone, 奇怪.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

''美滿滿了惹苦惱 永遠有永遠枯燥''  ,都係林夕GE 歌詞對我口味多D
令我諗起 遠在咫尺 但呢隻寫得冇咁白.
另外, 放落哪一天我們會飛 都幾MATCH WO

''美滿滿了惹苦惱 永遠有永遠枯燥''  ,都係林夕GE 歌詞對我口味多D
令我諗起 遠在咫尺 但呢隻寫得冇咁白.
...
快劍俠 發表於 2015-11-18 15:24

OH YEAH,係俾蘇博文的歌呢!
有無人可以剪返個MTV?
Make it simple.

真係好正,千嬅呢2年D歌做乜好左甘多
wakakaxp 發表於 2015-11-16 21:39

The lyricists (not just Wyman and Lin Xi) seem to write songs that really fit her current stage of life.

千嬅係903好少有呢種待遇,除非真係小城大事個種hit爆全城既質素
如果格硬力谷又樣衰佐D,唔想佢俾人話 ...
Jacz 發表於 2015-11-17 13:59

Only happened once in late 2010 - 我係我, 18>3>3>8>2>2>1

2010 叱咤十大 第十位〈我係我〉, 女歌手 銅獎, 最喜愛的女歌手.

官方版 youtube 地址
https://www.youtube.com/watch?v=te1jtIucRQ8
swl 發表於 2015-11-18 16:41

OH YEAH,係俾蘇博文的歌呢!
有無人可以剪返個MTV?
stone@stone 發表於 2015-11-18 15:52
諗諗下都覺得幾回應到"哪一天"
唔幸褔... 某程度上都因為未領略到"剛剛好" :\

越聽越有feel,eason和音好正呀,今年咁多好歌都冇女金

CD version正好多  但如果首歌fade out就直接完會好D 突然亂入副歌扣好多分  ...
nicholashin 發表於 2015-11-18 18:54

覺得係特登個arrangement係咁
    好似諗諗下覺得掛住佢 但同自己講 得呢少少唔算既
    之後再黎一次副歌 咁既關係先係剛剛好lol
    你幻想下 大可以個C段都係激動咁唱 無禁好feel

cd version清d 但我鐘意電台version多D唔知點解haha

但我覺得結尾收得好轉突兀
本來以為電台version係咁
但原來official就係咁

來生
不容易遇見
的债
天橋
在若無旁人的太空  
剛剛

隻碟會叫 <好好舞? 好好愛!> 同 <Shall we dance? Shall we talk!> 對應嗎?

反OT :首歌真喺剛剛,尤其喺各有各跳的個段。

5 Marks !

致敬相係一個公關災難,係不爭既事實。當然唔會影響死忠粉絲對偶像既喜愛,但確實會扣左印象分。至於接內地騷,要睇程度去到邊啦,目前仲OK既,而且覺得千嬅而家都夠成熟同有智慧去攞個平衡。

講返剛剛好,陳奕迅作曲比楊千嬅,已經等左好耐好耐,等到已經冇晒感覺先至出現,我覺得係遲左,多過剛剛好。不過遲到好過冇到,淡淡然幸福甜蜜既歌聲,好代表到各自成為天王天后,紅過後歸隱感恩既心態。呢首歌係有華星feel,但依然果句,何秀萍可以回歸未?

今年楊千嬅d歌都幾好聽

睇佢ig 佢係咪去台北拍呢隻MV

快D出碟 條頸長過FIONA同長頸鹿LA

和音係Eason?把聲唔似佢喎!

其實呢,我好想在電視上睇千嬅唱live,今年除了演唱會外,根本沒有平台可以去唱歌....不過佢本身又忙~當知道千嬅會參加內地嘅音樂節目,我當然知道絕對唔夠內地歌手嚟,千嬅唱功唔系屬於比賽嘅類型。但我又好想睇千嬅唱歌,好想睇佢選咩歌,只要佢肯唱,我作為fans一定願意聽!況且可以俾內地觀眾知道,楊千嬅除了系一名演員,還是一名專業嘅歌手。
講返新歌,系好慢熱,聽了幾次才順耳,宜家都覺得幾好聽~

我覺得唱到「只得一點不算數」之後黎一段激昂音樂再慢慢靜落黎就完結咁真係剛剛好

我覺得唱到「只得一點不算數」之後黎一段激昂音樂再慢慢靜落黎就完結咁真係剛剛好 ...
treee 發表於 2015-11-19 12:57

好似<舊約>咁~哈

如果尋日真系去台灣拍mv, 咁可能有eason.. eason病倒去左醫院, 個女仔背影似人瑞._.
圖片出處來自watermark
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
...

wow
amazing concept
electric 發表於 2015-11-18 11:54

咁我寧願唔要CONCEPT LAR.. 一陣好似SOMETHING OLD SOMETHING BLUE 95搭8

如果尋日真系去台灣拍mv, 咁可能有eason.. eason病倒去左醫院, 個女仔背影似人瑞._.
圖片出處來自waterma ...
siongguan 發表於 2015-11-19 13:57

有視頻,個女人唔系人瑞,系d工作人員

有視頻,個女人唔系人瑞,系d工作人員
mjmasato 發表於 2015-11-19 14:14

所以應該唔會有eason...病到咁點拍!大家諗多咗

來生舞 出de時候 唔明點解一聽覺得好感動 有種哭的衝動 幾鐘意呢d小品
剛剛好 幾上腦
好不好給天數數 各有各也會擁抱

剛好彼此得不到   各有各要跳的舞

剛剛好 後接 來生舞
好不容易遇見愛 後接 來生舞
約GE 人就不同了
大誤

「還是會想念」個句和音係Eason?

Only happened once in late 2010 - 我係我, 18>3>3>8>2>2>1

2010 叱咤十大 第十位〈我係我〉, 女歌 ...
boy4dudes 發表於 2015-11-18 18:00

原來《我係我》既走勢咁勁架,完全唔記得佐,淨係記得當年好離奇地攞佐叱吒第十位

唔知《剛剛好》呢個禮拜上唔上到榜呢?

覺得903會谷呢首,話晒都係Eason作曲

來生舞 出de時候 唔明點解一聽覺得好感動 有種哭的衝動 幾鐘意呢d小品
剛剛好 幾上腦
好不好給天數數 各有 ...
ericp222 發表於 2015-11-19 14:51

其實來生舞係幾touching
到依家我都會loop

的確千千既慢歌係好感人慢熱既
唔係k歌咁簡單
5分

其實來生舞係幾touching
到依家我都會loop
electric 發表於 2015-11-19 18:10

Me too, I still listen to 來生舞 often this year. I wish 剛剛好 do well the rest of the year

致敬相係一個公關災難,係不爭既事實。當然唔會影響死忠粉絲對偶像既喜愛,但確實會扣左印象分。至於接內地 ...
powerful 發表於 2015-11-18 23:55

楊千嬅之前訪問親口講隻碟有何秀萍周耀輝

siongguan 發表於 2015-11-19 13:57

係工作人員
eason係去準備金馬獎的表演

始終好耿耿於懷最好的債居然冇一個正式mv,又冇派TVB。如果好不mv有kelly,最好的債mv有y,剛剛好mv有Eason,咁就正到喊!

aussie2013 發表於 2015-11-19 21:41

大碟有埋陳輝陽 伍樂城 蔡德才 梁基爵 哩4個就真係無憾, 千千可以圓滿地收山

大碟有埋陳輝陽 伍樂城 蔡德才 梁基爵 哩4個就真係無憾, 千千可以圓滿地收山 ...
Kyle_ 發表於 2015-11-19 21:53

好似冇Jason..

aussie2013 發表於 2015-11-19 21:41

邊個訪問講?我淨係記得佢講過有首Mark Lui x 邦邦
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

回復 195# Kyle_

千千新碟有陈辉阳?

邊個訪問講?我淨係記得佢講過有首Mark Lui x 邦邦
fifty1205 發表於 2015-11-19 22:12

最好的債出街前有個好似係kkbox定邊度既訪問,我要搵搵

Eric Kwok 兩首齊咗

首歌好悶。。之前首太空好聽d

作曲填詞個兩位真係無得輸
真心好聽,Fa又無得輸 5分sure

The more I listen to it the better it gets !!! Love it !!!!
Is it on iTunes yet???????
__曾踏破過深海
          尋求你我所愛__

Me too, I still listen to 來生舞 often this year. I wish 剛剛好 do well the rest of the year {:1_1 ...
boy4dudes 發表於 2015-11-19 20:24

yes 我覺得最好loop既就係來生舞 好感動既詞