返回列表 發帖
押韻,又作壓韻,是指在韻文的創作中,在某些句子的最後一個字,都使用韻母相同或相近的字

唔好意思 ...
CunninG 發表於 2014-7-12 19:24

不如你自己唱OR 搵個國語叻既人唱 再講 ~_~  睇下人地第一次聽唔聽得明唱緊咩

當然千嬅國語咬字不嬲唔好

see how miriam dances

不如你自己唱OR 搵個國語叻既人唱 再講 ~_~  睇下人地第一次聽唔聽得明唱緊咩

當然千嬅國語咬字不嬲唔 ...
Nathan 發表於 2014-7-12 19:33

就係因為唱左所以覺得填得無問題 (for 唱only , 內容唔識評)
比起普通話, 英文先大問題 ,我聽左幾次都只聽到get down get down , 其他唔睇歌詞都唔明佢唱緊咩英艾

就係因為唱左所以覺得填得無問題 (for 唱only , 內容唔識評)
比起普通話, 英文先大問題 ,我聽左幾次都只 ...
CunninG 發表於 2014-7-12 19:39

英文有大問題?  HOW?  我睇COMMENT 有D人話 "反而英文唱得OK"

英文有大問題?  HOW?  我睇COMMENT 有D人話 "反而英文唱得OK"
點解 發表於 2014-7-12 19:46

點解點解你咁鐘意系度單單打打既 :$? 我上左水先一個星期... 已經見過你好幾次單單打打
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

押韻,又作壓韻,是指在韻文的創作中,在某些句子的最後一個字,都使用韻母相同或相近的字

唔好意思 ...
CunninG 發表於 2014-7-12 19:24

家陣又唔係講野,係唱歌阿嘛(+﹏+)~妳d拼音用於講野係無錯,但份詞配旋律就唔會係同一回事lor

點解點解你咁鐘意系度單單打打既 :$? 我上左水先一個星期... 已經見過你好幾次單單打打 ...
Nicholas 發表於 2014-7-12 20:02

OT: 我得罪你?

我只係唔認同果位人兄所講 呢首歌既英文比國語更大問題-.-

點解 發表於 2014-7-12 19:38

d相......點解真係有種感覺......嗯
btw奇袋千嬅演唱會
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

It seems that Miriam no longer cares about singing K songs to compete for end-of-year music awards. She tries to have another breakthrough with this song. Not sure why some people are so negative about it. Yes, her Mandarin pronounciation needs improvement. But her English pronounciation is actually pretty good. Whoever doesn't get it is either deaf or have poor English listening skills. I do agree it could've been better if this was a Cantopop song as her second plug in 2014.

難聽到
1分

Sunny Wong?算吧啦!

真係一D都唔好聽

意思係份詞唔押韻所以咬字會有影響
肥千 發表於 2014-7-12 17:51

認同!份詞用國語去讀,本身就不押韻,不順。感覺是以廣東話做藍本,然後改寫成不標準的國語詞。

我唔想佢比人話跳老舞==

OT: 我得罪你?

我只係唔認同果位人兄所講 呢首歌既英文比國語更大問題-.- ...
點解 發表於 2014-7-12 20:48

OT: 吾係呀:) 只不過係你話咩靠人緣上位果D 第一同首歌無關... 第二可能引起罵戰... 無需要打出來...
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

幾時先肯擺上itunes

fans都咁話
國語真係唔係楊小姐可以輕易嘗試的

1分

首歌咁短既

來生舞既MV到依家都未出,咁快就出呢首?想點?!

愈黎愈多1分出現

呢首真係唔得...
就算望住歌詞都唔知佢唱緊乜...

叫我吞吞你吐吐
超鍾意呢句 ~

呢首真係唔得...
就算望住歌詞都唔知佢唱緊乜...
kitty1992 發表於 2014-7-13 22:38

如果睇歌詞都唔知佢唱咩..你普通話好差下喎

首歌咁短既
炎力 發表於 2014-7-13 13:54

可能考慮到千fa只可以跳2分幾鐘

可能考慮到千fa只可以跳2分幾鐘
快劍俠 發表於 2014-7-14 10:38

Happy and Blessed.

jose 發表於 2014-7-14 10:42

呢個FA 先係最真既FA, 隨意亂跳已經好OK...

BTW 最尾果張好 M CLUB

聽講《色惑》劣評如潮 特別係死忠fans特別唔鐘意 搞到丁師奶壓力好大

永遠都系咁,出新的時候又會話哩只沒上只好,但之前出的時候又系踩到一文不值喔~~~ ...
muss 發表於 2014-7-11 14:14

Ready or not  我是Support的, 起碼佢唱得舒服。但呢首我地聽得辛苦…兩碼子

OH YEAH 確定咗係出單曲 大家唔使擔心會玷污張廣東碟了

OH YEAH 確定咗係出單曲 大家唔使擔心會玷污張廣東碟了
belphemon 發表於 2014-7-14 12:04

SOURCE???

SOURCE???
wchild 發表於 2014-7-14 12:11

微博 7.17出mv, 8月出單曲
...

回復 185# wchild

《色惑》MV將於7月17日楊千嬅新曲《色惑》發佈會隆重首播,而單曲專輯《色惑》,將於8月內公開發售,誓必掀起全城熱話!

消息來源 http://www.stars-hk.com/wsp-topic.php?tid=116513

好洗腦!!!其實真係幾好聽!如果可以replug做粵語應該會幾好聽!哈哈。。。
不過都係期待粵語2nd plug!

Oh by the way, the MV looks soooo hot and stunning! Miriam does look so hot there!
The damn preview made it look bad :(   But the MV is NICE :)

http://m.youtube.com/watch?v=DMIRmu9JIaw

嘩!!!個mv型到顛!
我覺得個mv完全cover左本身首歌既不足!
亦係楊千嬅入行廿年首個跳舞mv!!!

2014.07.12 楊千嬅《色惑》
expected STUPID

記得 trailer 得一句已經覺得有伏味,知道係國語歌後就更伏
果然,一聽整首歌,真係想聽一段就熄機
但熄機原因唔係因為首歌有乜問題,而係楊千嬅好核突哂國語發音
既然我頂唔順新青年理髮廳嘅懶音,又點頂得住楊千嬅啲國語?

其實只聽首歌,唔計唱,首歌又未至於咁差
部分人都將《色惑》同容祖兒《加大力度》比較
我覺得兩首歌嘅編曲部分其實都做得好好
至少會令人有真係聽緊跳舞歌聽緊 party song 嘅感覺
由其當音樂走向趨向電子化之後
節拍強勁嘅跳舞歌而家不論響香港定台灣都買少見少
至於歌詞,其實唔重要,「Give Me What You Got」其實係俾乜你?唔重要!
「加大力度好嗎?」其實加大乜野力度?唔重要!
最重要係首歌夠令你忘記一切搖頭 fing 腳就得
但,若真係要比較,《加大力度》我會覺得稍勝
容祖兒不論唱快歌嘅感覺定國語嘅咬字都比楊千嬅優勝
聽完《色惑》再聽《加大力度》,真係高下立見

楊千嬅為《色惑》寫左一段文字放響 facebook:
「生有限,我們懂,活無限,實踐不易。
當中須要勇氣與熱誠,我係我,要改變,
首先要「得罪」自己走出尋常的框架,
很冒險,但很刺激,亦雖努力非常,
但我是飛女,難得火焰仍在,讓你們跟我燃燒下去,
衝過20年吧,也許有天我真的要回歸平淡,
亦不忘有發生過,回憶無限。你們願意嗎?」

咁大段野都係想講希望大家接受佢今次呢個新嘗試
但我只會回應,段文字寫得幾感人幾好睇都好
你嘅國語都係好難聽,破壞左首歌嘅美感
如果呢首歌係廣東歌,可接受程度應該會高好多吧?
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

呢個FA 先係最真既FA, 隨意亂跳已經好OK...

BTW 最尾果張好 M CLUB
wchild 發表於 2014-7-14 10:53

千嬅岩跳呢D XD

OR芭蕾都OK

2014.07.12 楊千嬅《色惑》
expected STUPID

記得 trailer 得一句已經覺得有伏味,知道係國語歌後就更伏
...
星勤 發表於 2014-7-14 14:20

岩 如果係廣東歌成件事就唔同曬

完全聽唔到唱乜
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

微博 7.17出mv, 8月出單曲
siongguan 發表於 2014-7-14 12:22

好聽D 講句, 佢好有心做呢個PROJECT....
但佢D 國語歌真係好唔掂

越聽越好聽
不過行緊路唔可以聽
如果唔係會好容易跟住跳舞架

好難聽

越聽越好聽 x 2

好彩投左5分 !!

如果唔係個MV形象...首歌算唔錯

其實愈聽愈順耳...都唔錯,加埋個MV,睇左少少好似好正咁,
不過如果真係廣東歌就好了!始終最差的就是普通話,其他其實好好
加油,楊千嬅!

其實愈聽愈順耳...都唔錯,加埋個MV,睇左少少好似好正咁,
不過如果真係廣東歌就好了!始終最差的就是普通話, ...
issacshek1106 發表於 2014-7-14 21:13

睇完後覺得一個40 YRS OLD既女人仲肯挑戰自己唔係容易   同埋跳得唔錯真係
   加上知道呢隻歌唔影響廣東大碟後 好感度上升左好多
   (其實唔知係唔係睇左FANS意見....)

睇完後覺得一個40 YRS OLD既女人仲肯挑戰自己唔係容易   同埋跳得唔錯真係
   加上知道呢隻歌唔影響 ...
jason567 發表於 2014-7-14 21:23

其實真係唔錯的,只係可能大家第一下都比佢普通話嚇親,就好似成隻歌唔掂咁....
不過如果佢出隻廣東版就正了!

睇左MV MAKING OF 對首歌好感多左...

講真千嬅既國語當然有進步空間,但真係覺得首歌歌詞填得比較難唱,尤其是"沿著原始的穴"呢句,真係讀都唔順口。只得夠講千嬅好大膽試一啲吃力不討好既事...但唔緊要既,佢都知大家睇慣佢邊種形象,呢次只會係個別嘗試之後又會回復正常。
好彩係出單曲,但照咁睇越來越似係水舞間的同類作品...