返回列表 發帖
怕掛念太猖
唱錯字音
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

點解你地可以咁好想像力?jy appreciate Juno Kay 都可以咁陰謀論。十年不變
jasonscy 發表於 2015-7-26 03:45

咪係囉 上次唔小心LIKE左姐 今次都主動appreciate啦

本身首歌只值4分 ..

但係連住3部曲聽就真係值5分 ..

Kay Juno 都好恰如其分 .. 5分

簽名被屏蔽

juno真係廣東歌最後的希望

首歌巳經在我腦海中不停loop !

洗鬼理瓊姐咩
佢係唔抵得人哋阿Kay有首歌爆咗出嚟
而佢偶像同“蒙面歌王”嗰首《世界真細小》近乎零反應

所以先至砌篇千字文出嚟

不如叫佢評下《世界真細小》、《天窗》(合唱版)啦
All in 大美Kay《山林道》!

還我劉翁+王迪詩嘅《關公災難》!!

查實首歌到年底,會唔會贏口碑,輸獎項的?
不過到現時為止真係無乜邊首歌係咁樣大熱討論,

真的很感激Juno為廣東歌爭一口氣
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

回復 160# kissk

太片面了..

标题

謝安琪是我最喜愛的香港女歌手,
一定要練好Live,
唔好俾D Haters(特別係KingJer)執到把柄啊!! ...
香片咖啡 發表於 2015-7-25 19:37

佢啲live 自從爆肺之後就未好過 所以年尾估計要上去拿獎估計都要聽車禍live
無力將天氣逆轉。

佢啲live 自從爆肺之後就未好過 所以年尾估計要上去拿獎估計都要聽車禍live ...
moxy 發表於 2015-7-26 22:31

隻歌易唱就無事
最好的時刻 眼淚的名字都唱得好
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

其實可以拍套微電影用呢三首歌做故事
可能會好好睇

5分
近排不停loop
好鍾意JUNO同KAY呢個配撘

哇!呢個post做左cm熱門主題第二名!之前有無歌做到?

隻歌易唱就無事
最好的時刻 眼淚的名字都唱得好
John 發表於 2015-7-26 23:16

但崖上的波兒

但崖上的波兒
cch 發表於 2015-7-27 00:45

對KAY bb嚟講,隻歌難易程度同平常人標準唔同㗎。因為愛情/藝妓回憶錄佢唱得超好,但平常人覺得簡單嘅K歌例如囍帖街就。。。

回復 8# nicknicknick

wfc?乜意思?

回復 36# lemontea1069

十个like!

評分人數

• Nicholas

有人話個女主角係講阿嬌
Juno同阿嬌合唱會點

嬴口卑...

阿kay依把聲太吸引人聽
Kay既演繹好搶耳

說好的mv 呢

【抽到弱水三千都乾】股市又關Juno事?

係啦,呢期最紅係你啦,紅到連now財經台都用Juno啲歌名嚟講股票,遲啲就嚟連都市閒情教煮餸都教整念念不忘蓮藕煲同羅生門蛋炒飯㗎喇。

如果用Juno啲歌講股票,又點少得從來沒有從來都沒有賺過呢、吃鯨魚的股市呢、弱市三千呢,仲有一隻字明晒嗰首《灰》呀!Juno原來真係萬能㗎!

http://www.tvmost.com.hk/201507241305_article_song

O晒
Gin Lee’s songs are very bored & low!>_<

【抽到弱水三千都乾】股市又關Juno事?
係啦,呢期最紅係你啦,紅到連now財經台都用Juno啲歌名嚟講股票, ...
我等我在 發表於 2015-7-27 12:24

哈哈
犀利喎
紅到咁
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

有人話個女主角係講阿嬌
Juno同阿嬌合唱會點
rubylovessss 發表於 2015-7-27 09:49

我諗都會引起話題既,
大家會瘋狂咁彈阿嬌唱得有幾難聽, 呼籲佢快D退出樂壇之類

有人話個女主角係講阿嬌
Juno同阿嬌合唱會點
rubylovessss 發表於 2015-7-27 09:49

耿耿於懷係04年的歌 ,傳佢鍾意嬌係06年

耿耿於懷係04年的歌 ,傳佢鍾意嬌係06年
aabccc 發表於 2015-7-27 12:37

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/enter ... 0726_00862_001.html

1.「情」有相似
首先《羅》嘅故事與當年「龍嬌戀」嘅時間、背景都相當脗合,有傳2006年Juno開始情傾阿嬌,2007年就正式以短訊發動攻勢,同年喺電影《破事兒》後正式撻着。可惜當時有指阿嬌始終難忘上一個前度男友,「龍嬌戀」最終只係維持咗一年半就宣告玩完。而呢段塵封九年幾嘅舊情,同歌詞所講嘅「十年苦戀」時間、情節相似度高達99%!
2.「一」月之約
《羅》中最後一句歌詞「下個一月,願如期團聚於冰島某地方」,講述呢對戀人曾經約定過喺十年後嘅一月一齊去冰島旅行。登登登凳!咁啱得咁橋,阿嬌生日正正就係1月21日,令人聯想到呢個冰島之旅係唔係十年之前約定嘅「Birthday Trip」呢?真係好浪漫呀!

3.「Hate」囉吉蒂
《羅》入面令人聽得最心痛嘅一句歌詞,好多人都認為係男主角一直以為女主角鍾意哈囉吉蒂(Hello Kitty),點知換嚟對方一句「我愛過哈囉吉蒂嗎?似乎沒有」。再一次咁啱得咁橋,阿嬌原來曾經出席活動時,講過唔鍾意Hello Kitty,而係鍾情米奇老鼠。加上歌詞講到女主角唔鍾意睇漫畫,阿嬌喺一次專訪中都講過唔鍾意睇漫畫,因為唔想諗嘢呀!

4. 翻版「Kay」型
有指Juno今次之所以搵Kay做《羅》女主角,係因為睇中佢同阿嬌都係屬於大大眼、尖尖面嘅女神Type,加上Kay同阿嬌年紀都係比Juno大,可以話係搵Kay「延續」呢段姊弟戀!Kay亦大爆同Juno合唱時,感受到對方投放咗唔少感情落去:「同Juno對唱,佢好似對女主角有濃濃感情,Feel到嗰種苦澀同甜味。」

1.「情」有相似
首先《羅》嘅故事與當年「龍嬌戀」嘅時間、背景都相當脗合,有傳2006年Juno開始情傾阿嬌 ...
rubylovessss 發表於 2015-7-27 12:39

除左第一點fail 外 其他點我無意見

評論一首歌好唔好,曲詞編唱先係重點,情懷只係附加值。
唔明點解因為歌曲對應左耿耿於懷,咁多人就比左咁高既評價。
呢首歌詞還好,但係旋律真係唔算高質。
尾段既合唱都顯得有些亂。
比3分。

這首歌有點喧賓奪主的感覺, Juno 唱得很少,而且有點過火. 而歌名亦改得不好. 幸好Kay 就唱得非常好,而且很有味道. 就給4 分. 另外應該改Kay 唱而 feature by Juno .

這首歌有點喧賓奪主的感覺, Juno 唱得很少,而且有點過火. 而歌名亦改得不好. 幸好Kay 就唱得非常好,而且很 ...
hkwilliamsiu 發表於 2015-7-27 14:45

歌名改得不好?是咪叫原來她不夠愛我會好好聽?

這首歌有點喧賓奪主的感覺, Juno 唱得很少,而且有點過火. 而歌名亦改得不好. 幸好Kay 就唱得非常好,而且很 ...
hkwilliamsiu 發表於 2015-7-27 14:45

唔知羅生門點解的話 可以去查下 歌名絕對符合主題

上面有人話 臨尾唱得亂 但根本個情節就係咁
juno以為自己了解對方 但對方的想法完全唔同 所以各執一詞

首歌紅 帶到多尐人聽返廣東歌係好事
但都太多人知尐唔知尐 亂咁評價 對首歌都有尐可惜

其实我觉得更阴暗的结局是《超生培欲》,爱你十年算什么,爱你爱到恋尸癖。

其實男主角十年後既感受係「念念不忘」已經交代左,
「羅生門」定必側重女主角既感受啦,
至於FEAT. OR DUET,
個人認為作品係由兩位歌手共同構思、參與,
純粹以演唱段數、字數多寡去決定FEAT. OR DUET,並唔適合

「念念不忘」同「羅生門」中明確指出雙方對過去戀情既睇法完全不同,
大家各說各話,聽者完全唔知邊個講既係真話,咪就係人地口中講既羅生門囉,
所以我唔明歌名「羅生門」改得有幾唔好,
唔通要叫「男女大不同」?

很嚇人既就係唔容許有其他意見,一見到睇法唔同,就話其他人係亂咁評論。
你可以覺得呢首歌非常好,但請唔好專制的否定其他人。
anyway,尾段唔鐘意。
瑕疵>念念不忘>羅生門

很嚇人既就係唔容許有其他意見,一見到睇法唔同,就話其他人係亂咁評論。
你可以覺得呢首歌非常好,但請唔 ...
Gary 發表於 2015-7-27 16:21

瑕疵唔會仲更加亂咩?
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

回復 192# disappoint

係啊,但係相對而言,三首歌我最中意瑕疵既旋律。

回復 193# Gary

Agree.

評分人數

• Nicholas

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

kingjer吹到係低質罐頭k歌(唔知佢係同咩歌比) 我覺得太誇張了 分明想用自己影響力煮死首歌

你可以覺得呢首歌非常好,但請唔 ...
Gary 發表於 2015-7-27 16:21

反羅生門既人又何嘗唔係專制地話係成班人跟風聽

巳經洗晒腦 @@
咩越難越愛 眼淚的秘密拜拜~

每次再聽,ex 的畫面就在腦海中
呢首歌ge vocal 係處理得好好

kingjer吹到係低質罐頭k歌(唔知佢係同咩歌比) 我覺得太誇張了 分明想用自己影響力煮死首歌 ...
721AXA 發表於 2015-7-27 19:37

因為天后最近都無唱罐頭K
全部都係大師作品 mi re do 嘎

反羅生門既人又何嘗唔係專制地話係成班人跟風聽
evan001 發表於 2015-7-27 20:23

係呢度應該冇人咁講掛,起碼也唔係。
但係我留言之後有D人既評論的確有D專制。

冇人唔俾你有其他意見,你諗多左
Hanson 發表於 2015-7-27 19:23

前面某個話唔識評論可惜首歌既留言你或者睇漏左lor。
anywat,我覺得首歌ok,但冇好到五星既程度。當然,我尊重每個人都有自己既聽歌感受。

係呢度應該冇人咁講掛,起碼也唔係。
但係我留言之後有D人既評論的確有D專制。 ...
Gary 發表於 2015-7-27 23:47
好似唔關你事 ._.
只係你下面o個位坤哥fans話「羅生門」歌名改得唔好 就引黎好多人指出「羅生門」其實係一個適合既歌名

5分!! Juno x Kay!!!

評分人數

• Nicholas

好似唔關你事 ._.
只係你下面o個位坤哥fans話「羅生門」歌名改得唔好 就引黎好多人指出「羅生門」其實係一 ...
nicholashin 發表於 2015-7-27 23:51

其實歌好唔好聽都係主觀既,唔好太偏離就ok。
    但係以自己為最終標準覺得其他人既唔同睇法就係亂來既,咁樣就過分左少少。