返回列表 發帖
MV好正
樹海同美媽拍到好美
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

X2

謝大媽攞住束花扮立立果到真係美到痛哭

呢個MV同最好的時刻同最初的快樂同一個系列{:1_9: ...
nicknicknick 發表於 2016-3-1 20:45

因為都係同一個導演拍
全部都好高質

本身首歌已經好高分
再加埋個 MV 真係年度級既作品

一個拍得好既MV真系對首歌有好大幫助,吾同人由左跑去右嗰幕好靚

Such a high quality MV, make me have watery eyes.

好襟聽!

因為都係同一個導演拍
全部都好高質
Telson 發表於 2016-3-2 02:07

雞蛋與羔羊都係同一個導演啊,Leecat Ho
雖然山林道都拍得靚,但我都係鐘意雞蛋與羔羊個MV多d
JeanLuc

the MV is so nice!!!

因為都係同一個導演拍
全部都好高質
Telson 發表於 2016-3-2 02:07

最好的時刻同最初的快樂都係MV救首歌
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

Not sure how long we have to wait until we can listen to this song on her CD

Maybe 2018.

個MV好靚

最好的時刻同最初的快樂都係MV救首歌
sam6a 發表於 2016-3-6 14:42

最初的快樂應該吾算今次個高質MV無可否認帶返起Lyrics Video Hit rate

live算好左少少
不過一去到d高音唔知走到去左邊

live算好左少少
Flambeau 發表於 2016-3-6 18:00

有啲真音用左假音
btw 請繼續練歌

live算好左少少
Flambeau 發表於 2016-3-6 18:00

After 爆肺, her live performance has really suffered.

I agree, live算好左少少.

保時捷違泊封塵
1周收13張告票

林海峰直線宣傳可恥.

根據選舉條例公平原則 我要提晒全部上榜歌名

舊街角脂肪葡萄飛滋之歌大吟釀山林道我好得閒生於斯親熱Show Me多少年有理想永遠很近風箏青鳥多想你愛我一雙手我有分數 叮噹可否不要老完美初開   
47. Bring Him Home
week24
1 . the hertz        瘋子

個MV好高質,應該係KAY出道以黎拍得最好MV

Wondering whether this would be Kay's 4th RTHK 全球華人至尊金曲獎, and once again missing out on 最優秀流行女歌手大獎

Wondering whether this would be Kay's 4th RTHK 全球華人至尊金曲獎, and once again missing out on 最 ...
boy4dudes 發表於 2016-3-10 23:27

It wont be her fourth song of the year on rthk and surely she wont get best female singer at rthk awards

It wont be her fourth song of the year on rthk and surely she wont get best female singer at  ...
kayzzz 發表於 2016-3-10 23:30

Released way too early in the year. If this song is released in July or after, it will have better chance.

簽名被屏蔽

我覺得有可能喎
Hanson 發表於 2016-3-11 02:11

Song of the year or best female singer?

Song of the year or best female singer?
kayzzz 發表於 2016-3-11 02:19

I reckon maybe song of the year, best female singer will be the same person until eternity.

I reckon maybe song of the year, best female singer will be the same person until eternity. {:1_9: ...
boy4dudes 發表於 2016-3-11 06:37
不過山林道上左第三位又未有精選,連個冠軍都危危乎

不過山林道上左第三位又未有精選,連個冠軍都危危乎
aniceday 發表於 2016-3-11 10:49

有冇機會真係死位就BYEBYE

有冇機會真係死位就BYEBYE
mamakin 發表於 2016-3-11 20:48

等睇四台全死位byebye 夠哂刺激
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

等睇四台全死位byebye 夠哂刺激
sam6a 發表於 2016-3-11 20:57

TVB might not even let it chart

Kay might not plug it to TVB

TVB might not even let it chart  

Kay might not plug it to TVB
boy4dudes 發表於 2016-3-12 10:36

MV就有啦,不過派吾派去Tvb仲係未知之數

睇完五個小孩的校長version好愛呢首歌

MV就有啦,不過派吾派去Tvb仲係未知之數
aniceday 發表於 2016-3-12 14:51

肯定plug 不過tvb未必會上

肯定plug 不過tvb未必會上
JayantL 發表於 2016-3-12 23:22

可能plug有鬼first

其實我前一兩日先第一次睇個mv
由第一個人好揀唔揀 揀造遮(傘) 已經估到有野
一路到毋忘初衷 真係好感動
謝安琪真係真正屬於香港人既天后
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

睇完五個小孩的校長version好愛呢首歌
electric 發表於 2016-3-12 23:12

呢隻歌咁多條片一齊谷
希望會爆
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

呢隻歌咁多條片一齊谷
希望會爆
John 發表於 2016-3-14 03:50

本身睇official mv就覺得佢個樣做乜突然咁似楊千嬅
跟住就見到個校長mv

個MV好似政府勞工處個D 廣告, 老土死, 香港D MV 真係一大堆搵D 二打六行行企企, 加D 好老
土既字幕旁白就收貨,  個D 咩暗戀/失戀/離婚 MV 又係個個都差唔多係搵兩條二打六扮
情侶, 首歌又係個D 做左幾十年既K 歌編曲, 香港文化而家只有鬥老土 , 算罷啦, 真係為曾經係亞洲最潮最國際化帶領華人文化既城市默哀...
睇黎香港好快可以同大陸同胞文化上接軌

申利: 曾經係KAY FANS, 不過自從佢喜貼街後唱好多老土罐頭K 歌之後已經對佢亦同時對香港樂壇無感

個MV好似政府勞工處個D 廣告, 老土死, 香港D MV 真係一大堆搵D 二打六行行企企, 加D 好老
土既字幕旁白就收 ...
hkchart 發表於 2016-3-14 07:42

呢位會員負能量好大喎

呢位會員負能量好大喎
賴爽 發表於 2016-3-14 08:39

真正正能量既人係唔會怕負能量, 亦唔會去得閒標籤咩係正負能量, 只係個D 兩頭唔到岸
既人先會怕被影響

比D 正能量安慰返你

真正正能量既人係唔會怕負能量, 亦唔會去得閒標籤咩係正負能量, 只係個D 兩頭唔到岸
既人先會怕被影響{: ...
hkchart 發表於 2016-3-14 08:50

首先啦,可能我幾鍾意舊嘢,MV 唔覺有咩問題,作為樂迷都知喺香港做唱片,又唔似歐美個班人有咁大嘅資金去做 PRODUCTION,
唔好話希望個 MV 有咩新嘅突破,想好似 WORK 個 MV 咁請多啲老臨都應該比唔起,
講音樂可能大陸個班人仲有前瞻性,一首小蘋果都 HIT 到大街小巷出埋國際喎,係咪先

講開又講啦,做香港歌手真係好難做,
有班成日話自己無留意樂壇好耐,又話對香港樂壇無感,
扮到自己好清高,得閒又要加兩咀抽下水,
如果我係謝安琪聽到自己個 FANS 話自己係咁唱老土 K 歌,
我都唔知比咩反應好 LU

其實如果首歌張相靚d就好lu

首先啦,可能我幾鍾意舊嘢,MV 唔覺有咩問題,作為樂迷都知喺香港做唱片,又唔似歐美個班人有咁大嘅資金 ...
賴爽 發表於 2016-3-14 09:28

事實, 香港樂壇真係未試過咁老土, D 歌十幾年都係差唔多咁樣, 你話如果90年代初
黎明D 歌同70年代末羅文既歌差唔多風格, 或者80年代張國榮既歌同60年代個D 粵
語殘片既歌差唔多既話, 唔知個時會唔會比人話老土呢,
其實BUDGET 低唔代表一定冇創意, 外國大好評既MV都唔少係D 窮X獨立/四五線音樂人, 問題唔係MV少幾個臨記或者唔夠電腦特效,
係本身毫無深層構思, 根本就搵幾條二打六行行企企, 然後打幾個字幕交帶件事就算,
真係小學生都唸到呢D 屎橋,
講真, 勞工處都拍到呢類MV...好心唱片公司唔好抄人地D 橋啦
https://www.youtube.com/watch?v=nqTrASEII-0

事實, 香港樂壇真係未試過咁老土, D 歌十幾年都係差唔多咁樣, 你話如果90年代初
黎明D 歌同70年代末羅文 ...
hkchart 發表於 2016-3-14 13:13

頂,睇到個勞工處廣告真係笑咗
Btw我都想kay搵新班底合作下,唔好淨係plug cc式 k 歌

5分

Despite being in a small company, this MV is actually a lot better than her MVs when she was with UMG. Hope they can get their act together and release a EP or CD this year.

Despite being in a small company, this MV is actually a lot better than her MVs when she was with UM ...
boy4dudes 發表於 2016-3-14 16:50

Lyrics Video圍繞返kay自己的歷程,MV就講返不同人物各有各堅持,兩段片各有各好

170冠咩
誰又妄想一曲一世,讓人忠心到底~

好好聽. 今個星期903冠應該無問題,年尾入十大就更加好.
陽光點的歌 發表於 2016-3-31 17:42

Hi William, thanks for supporting Kay's new song!
山林道 應該是本周903冠軍了,還是聽聽這首意味深長的歌曲吧。有好窩心的感覺。

Maybe TVB will let 山林道 chart when 《殭》 播出

Maybe TVB will let 山林道 chart when 《殭》 播出
boy4dudes 發表於 2016-4-2 23:54

hope so, but it's not very likely...

boy4dudes 發表於 2016-4-2 23:54

首歌上吾到勁歌榜機會越來越大