返回列表 發帖
其實愈聽愈順耳...都唔錯,加埋個MV,睇左少少好似好正咁,
不過如果真係廣東歌就好了!始終最差的就是普通話, ...
issacshek1106 發表於 2014-7-14 21:13

當年轉型拍餃子,個個差評,今日睇番..只會覺得'好彩當年肯去挑戰
唔係叫人格硬去鍾意首歌,只係對我黎講,我會願意睇楊千嬅去挑戰

何況今次好過RON 咁多

唔知夠唔夠時間填番首廣東歌

當年轉型拍餃子,個個差評,今日睇番..只會覺得'好彩當年肯去挑戰
唔係叫人格硬去鍾意首歌,只係對我黎講,我 ...
boysssssss 發表於 2014-7-14 22:43

係呀,佢都講左係因為挑戰,想做一D佢未做過既野先去做呢隻歌,
其實好唔好都係好個人既姐,既然佢自己都行出黎去試,都要接受好同唔好既意見
而我本人睇完之後都真係覺得唔錯,無論首歌同隻舞,所以值得SUPPOUT!
廣東歌佢都會出既應該,不過今年唔知仲可以PLUG到幾多首姐,期待佢隻碟同下年的演唱會!

其实色惑越听越顺系真噶
英文部分的确系五错噶
就系国语发音咬字差D!

mv...不同的千嬅

MV真係好有驚喜
開心係睇到千Fa仲係好有一團火
>3<

唔知道點解大家對《餃子》咁多差評,陳果訪問講過影迷對楊千嬅太苛刻了,覺得佢凈係適合《新扎師妹》呢類喜劇演出,其實外國對《餃子》裡面千嬅嘅演出評價都ok。

千嬅揀演《餃子》其實同佢揀唱《色惑》都有差唔多嘅理由,佢想試新嘢,想突破,雖然可能唔適合,但係未試過,真係唔知。
我一定俾人話係五毛,我預咗。

楊千嬅首次改用勁歌熱舞,一改勁歌慢舞風格...冇得輸!!!!

樓上久違噶
Happy and Blessed.

樓上久違噶
jose 發表於 2014-7-15 02:50

唔好離題啦^^千千17號出MV啦.....好奇袋看呀

2014.07.12 楊千嬅《色惑》
expected STUPID

記得 trailer 得一句已經覺得有伏味,知道係國語歌後就更伏
...
星勤 發表於 2014-7-14 14:20

你試下叫一個講國語的人唱一下哩份詞,再對比下個發音,其實沒區別,楊千嬅發音唔標準沒錯,但未至於你講到差到好似古天樂或阿嬌,其實本身份詞就唔系十分流暢,由首歌一出,就已經各種挑毛病,試問一個系娛樂圈撈了20年的人,真係會唔知自己做緊咩咩?而佢幕後的團隊,會唔知邊D系好邊D唔好咩?
哩兩日叫左好多人聽哩只歌,好多非粉絲都話好聽,估唔到佢都可以唱哩只歌,其實依家踩來踩去都系個班fans,丁太的確是可能再做唔翻以前那個楊小姐啦,但試問一下自己是否還是過去那個模樣?

BTW 其實呢首色惑真係成功帶到話題出黎

回復 215# victor1991415

但係為此丁師奶承受咗極大噶壓力喔

你試下叫一個講國語的人唱一下哩份詞,再對比下個發音,其實沒區別,楊千嬅發音唔標準沒錯,但未至於你 ...
muss 發表於 2014-7-15 10:50

同意!由來生舞開始某903員工已不斷歪曲歌詞意思
到而家色惑又不斷轉載負面評論,想點?
其實首歌根本唔差,啲人可唔可以認真聽下先至評論?

回復  victor1991415

但係為此丁師奶承受咗極大噶壓力喔
belphemon 發表於 2014-7-15 11:00

入行廿年有乜風浪未見?何況負評只是一少撮人
當有三萬唔鍾意你既時候,但係有三百萬人喜歡你既時候,仲使乜愛唔愛?最緊要愛自己!

入行廿年有乜風浪未見?何況負評只是一少撮人
當有三萬唔鍾意你既時候,但係有三百萬人喜歡你既時候 ...
膠膠 發表於 2014-7-15 11:12

個班標榜著自己好喜愛楊千嬅的人,反而是鬧得最毒,毒都算仲要@ 當時人及相關人士,其實哩種行為同瓊姐有咩區別,唔中意可以唔聽,發表意見沒問題,你唔中意可以以後唔再fowllow哩個人,但是沒必要要求人地按照你的想法去做或傷害否定人地的努力,唔系個個都可以做到40歲仲肯著住對10寸高既高爭鞋去跳舞噶,放下成見,多些包容吧~

你試下叫一個講國語的人唱一下哩份詞,再對比下個發音,其實沒區別,楊千嬅發音唔標準沒錯,但未至於你 ...

你真係好cute cute
無啦啦又關阿嬌事
我諗你太耐冇聽過佢啲歌

你真係好cute cute
無啦啦又關阿嬌事
我諗你太耐冇聽過佢啲歌
jasonng 發表於 2014-7-15 12:11

我一時霖唔到有邊個普通話比較普通的藝人,的確太耐沒聽,但印象當中佢既普通話同丁太差唔多,如有冒犯請原諒

個班標榜著自己好喜愛楊千嬅的人,反而是鬧得最毒,毒都算仲要@ 當時人及相關人士,其實哩種行為同瓊姐 ...
muss 發表於 2014-7-15 11:29

原来fans吾可以鬧?GOODEST LOGIC? 有冇想過人地點解要鬧?都係為左距好
...

C All Star is SMARTEST
其實首歌真係唔差,曲詞編都幾好,只係千嬅咬字同唱法問題
同埋MV真係好揼本,造型堅正,將之前Single Cover重口味feel完全打破
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

原来fans吾可以鬧?GOODEST LOGIC? 有冇想過人地點解要鬧?都係為左距好
siongguan 發表於 2014-7-15 12:34

我覺得fans唔可以盲捧,但亦唔可以盲鬧囉
可以畀意見,但我覺得今次色惑一出好多fa粉既反應都over左,搞到千嬅好大壓力

C All Star is SMARTEST
其實首歌真係唔差,曲詞編都幾好,只係千嬅咬字同唱法問題
同埋MV真係好 ...
fifty1205 發表於 2014-7-15 12:45

我又覺得Fa 唱腔冇問題喎
係d 咬字
其實我真係想知點解要出pth 唔出廣東話

其實首歌真係唔差,曲詞編都幾好

如果首歌係Kary+陳詠謙 有d人又會撲出黎話份詞好爛 副歌唔知想點 個曲好難聽架啦

其實千嬅去到呢個 LEVEL 已經冇需要/冇可能再吸納一班新 FANS
佢只係靠十九年黎儲落一大班超級忠實 FANS 既支持已經足夠佢一路行落去
今時今日就算佢出多一隻 少女的祈禱 小城大事 級數既歌對佢既事業唔會好似當年有咁大幫助
反而搞下突破,做 D 咁多年黎都未做過既野會令一班 NON-FANS FEEL 到佢對自己既事業仲有熱誠
而o個班支持左咁多年既 FANS 亦都唔會因為一首 色惑 而放棄佢
所以我覺得出一隻咁既歌係值得既

我又覺得Fa 唱腔冇問題喎
係d 咬字
其實我真係想知點解要出pth 唔出廣東話 ...
victor1991415 發表於 2014-7-15 13:07

我覺得佢仲係好想打入大中華市場
但係呢d歌詞有d over囉

我覺得佢仲係好想打入大中華市場
但係呢d歌詞有d over囉
electric 發表於 2014-7-15 14:01

咁的確楊千嬅除左電影叫殺得入大中華市場音樂真係未入到去住

我覺得fans唔可以盲捧,但亦唔可以盲鬧囉
可以畀意見,但我覺得今次色惑一出好多fa粉既反應都over左,搞 ...
膠膠 發表於 2014-7-15 12:47

邊有盲鬧?之前來生舞都贊?
...

總之我覺得唔差 我亦唔會受其他“有心人”影響 支持千嬅今次的新嘗試

其實千嬅去到呢個 LEVEL 已經冇需要/冇可能再吸納一班新 FANS
佢只係靠十九年黎儲落一大班超級忠實 FANS 既 ...
wildchild 發表於 2014-7-15 13:53

我系微博睇到好大一班fa 粉開始變賣緊多年來累積翻來的珍藏,似乎變心唔系講講下了

我系微博睇到好大一班fa 粉開始變賣緊多年來累積翻來的珍藏,似乎變心唔系講講下了 ...
muss 發表於 2014-7-15 14:41
吓,唔係咁大鑊嘛,千嬅嘅忠心粉絲應該唔會咁做啩
任我行 失憶蝴蝶

我系微博睇到好大一班fa 粉開始變賣緊多年來累積翻來的珍藏,似乎變心唔系講講下了 ...
muss 發表於 2014-7-15 14:41

賣俾我呀!我係唔會變心

siongguan 發表於 2014-7-15 12:34

鬧可以,但是鬧也有度,我看到有最毒的評論(fans club的成員):你還是回去生仔啦,不要再出來侮辱音樂了!試問這首歌用得上侮辱兩個字嗎?類似咁既言辭還比比皆是,根本就不是理性評論音樂作品的問題了,是人身攻擊!

鬧可以,但是鬧也有度,我看到有最毒的評論(fans club的成員):你還是回去生仔啦,不要再出來侮辱音樂 ...
muss 發表於 2014-7-15 15:11

咁人地覺得難聽到侮辱左唔得?言論自由來,吾鍾意你咪當睇唔到lor
...

其實睇D盲粉真係好好笑
前個幾頁仲話緊某女歌手D粉絲入黎投一分
依家就話叫自己D粉係到盲鬧
真係嬋又係你 _又係你 真係膠膠的

BY 個靚 WAY
其實首歌正常聽多幾次就會越黎越熟
會順耳番 其實可以聽多幾次
等自己對耳唔知點解接受左D發音
就會覺得首歌好聽左

FA 粉會變賣佢D 碟
唔會下MA

絕對支持,5分。期待17日嘅MV。

點解有啲人身為版主都可以咁其身不正既?

其實色惑可以話係千嬅咁多年黎最好既快歌!亦係投入最多心機既一首歌!
練舞,動員六十人拍mv!其實一個出道廿年既天后肯行出咁大步絕對值得稱讚!
睇過mv預告,今次真係堅跳勁舞,絕不兒戲!

同埋點解撐自己偶像都唔得?要俾人單單打打?
CM幾時變到咁?

其實睇D盲粉真係好好笑
前個幾頁仲話緊某女歌手D粉絲入黎投一分
依家就話叫自己D粉係到盲鬧
真係嬋又係你 _ ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-7-15 15:52

你係板主真係唔信 ....

其實色惑可以話係千嬅咁多年黎最好既快歌!亦係投入最 ...
膠膠 發表於 2014-7-15 17:06

撐自己偶像 冇問題
同樣地話自己偶像新歌好難聽都冇問題
而無端端惡意地話某人d粉特登入黎投一分就有問題 亦遠遠超出左撐自己偶像既範圍

「同意!由來生舞開始某903員工已不斷歪曲歌詞意思
到而家色惑又不斷轉載負面評論,想點?
其實首歌根本唔差,啲人可唔可以認真聽下先至評論?」

「不斷」轉載負面評論 有冇理據? 佢有冇瘋狂地發帖話首歌好難聽?
你講到好似唔鍾意首歌既都係冇認真聽過咁   真係霸道 lol

另外 唔知該位版主做左d乜令你覺得佢其身不正呢? 講出你說話既矛盾之處?
老實講 第一段講既野9成半都係事實

反OT: 首歌真係好難聽 等下plug算

哎唷 依家做皮主真係冇陰公
講個意見就話人其身不正
唔通只可以鐘意首歌先可以做到皮主嗎
都係個句啦~ 你唔係一開始攪事既 我都唔會針住你啦

繼續BY個令WAY
坐等美麗嬅出MV
希望有番個近年令令既跳舞MV

其實隻歌好洗腦
得閒冇事會冇啦啦哼
GIVE ME WT YOU GOT ..DON'T STOP

DANCING DANCING GIRL...........

丁生係WEIBO某個POST回復左FANS
講到明係一個PROJECTS  而家唔講得住
同埋千嬅而家見到FANS咁 好大壓力 叫大家支持佢
睇埋個MV先

其實成件事最ON9係 寰亞
成隻歌根本就適合一次過連MV整上YOUTUBE + 一次過派歌
同埋又唔講清楚係一個PROJECT既歌
搞到班FANS分化晒

如果係單曲+PROJECT 歌
我完全接受 仲好佩服千嬅40YRS OLD 仲肯去TRY

簽名被屏蔽

點解要不斷強調首歌好難聽.....

淨係睇到呢句我都已經想派一打膠比你
睇埋其他post就直頭要聯絡塑膠廠  

BTW, 呢首歌好難聽
唔 ...
窩輪仔阿豪 發表於 2014-7-15 18:58

或者要清空左自己啲耳屎再聽下,可能有另一番新景象^^

老老竇竇
我都覺得近呢幾年好多楊千嬅fans都懶公正甘批評佢d歌
even火鳥當時都有fans話差

簽名被屏蔽

老老竇竇
我都覺得近呢幾年好多楊千嬅fans都懶公正甘批評佢d歌
even火鳥當時都有fans話差 ...
electric 發表於 2014-7-15 20:32

因為好多FANS仲懷念緊 2002-2006 既千FA

Another unsuccessful upbeat song from Miriam.

其實色惑可以話係千嬅咁多年黎最好既快歌!亦係投入最 ...
膠膠 發表於 2014-7-15 17:06

最好既快歌...

聽多左幾次
真係唔掂 一分都俾多
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

簽名被屏蔽