返回列表 發帖
這首歌面世後, 評論的人非常多, 讚的, 通常就是話好中, 好聽之類, 不敍. 反而想講講負面評論. 負面評論主要有兩種, 第一, 就是這首歌根本也只是K歌, 不值得那麼大肆宣揚.第二, 就是其實大家只識睇歌詞, 唔識聽歌.
《羅生門》是K歌, 我相信這點爭議很細, 比起《耿耿於懷》, 《羅生門》相對沒那麼K, 但出自伍樂城之手, 這首也有著伍氏的基本K歌模式, 旋律很易記. 問題是, K歌一定很壞嗎? 事實上, 有一些批評太K的人, 他們以往也在等K歌.
個人立場是, K歌無罪, 但做出一首難聽的歌實在罪過, 而難聽, 其實無分K與不K. 這並非擁抱K歌, 樂壇需要有多元曲風, 太單調只是死路一條, 但沒有了K歌, 也算是少了一塊. 而若果單純用這首歌受歡迎, 來證明香港的曲風太少, 也實在偏頗. 就正如總不能說Taylor Swift首張正式走pop路線的專輯《1989》成為美國去年的銷量冠軍, 就說美國只著重pop. 講真, 本港樂壇一池死水, 做乜都唔賣, 近年反而多了些自家製, 或打特定市場的新團隊, 主流歌手部分亦較以前做自己, 歌路較以往來得更闊.
至於歌詞行先, 這點的確是廣東歌的情況. 而這種情況, 由上世紀七八十年開始已經存在. 經典如《獅子山下》 《半斤八両》, 大家都因為歌詞而記得這些歌. 文字, 本來就為記事, 用來抒發情感, 覺得一擊即中, 然後加以厚愛, 我覺得不難理解. 而實際上, 廣東歌詞博大精深, 廣東話有九聲, 要填得好本就難, 而且廣東歌普遍較英文歌詞豐富, 若果流暢如詩, 或意境十足, 予以讚賞也不為過. 當然, 香港樂壇的曲風可以更多元, 大家也應該對不同的風格有更深入的了解, 但文字作為載體, 受到重視, 我並不覺得是壞事.
整個評論的最核心, 其實還是這首歌值不值得這麼紅, 值不值得大家那麼前仆後繼瘋狂洗版. 若果覺得值的話, 以上的負面評論, 早已不存在. 而這組問題, 我自己也曾經問過自己. 一如之前曾經講過, 論歌曲本身的質素, 《羅生門》肯定及不上《瑕疵》, 這首歌很明顯是情懷搭救, 但對舊愛念念不念, 又或者曾經被一巴摑醒的人, 在香港原來就真的有那麼多.
《羅生門》, 並不是我認為今年最好的一首歌, 但我感謝這首歌的存在, 因為它令很多近年很少聽廣東歌的人, 再次聽廣東歌, 這一點其實非常難得. 對於這首歌, 說真的, 我有一份感恩的心.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

簽名被屏蔽

歌係好聽,但係伍樂城個K歌曲式其實同 jinny x hubert - 救救我 冇乜差別。

cm人氣榜

SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

Of course everyone is entitled to his opinion and each constructive opinion Should not be dis ...
Hanson 發表於 2015-7-28 01:04

anyway,每個人都有自己既聽歌主觀感受。即使好多人覺得一首歌好勁,亦希望容許一D唔係刻意抹黑既負面評價。
btw,而家先發現以前個留言打錯左anyway添。

anyway,每個人都有自己既聽歌主觀感受。即使好多人覺得一首歌好勁,亦希望容許一D唔係刻意抹黑既負 ...
Gary 發表於 2015-7-28 02:07

其實拉埋麥生一齊出歌,雖然無緣無故畀咗紅嘅credit佢,但亦分薄咗攻擊kaybb嘅聲音(畢竟kayb本身就有好多hitrate強勁嘅作品),算係同時又賺返些小好處。

這首歌有點喧賓奪主的感覺, Juno 唱得很少,而且有點過火. 而歌名亦改得不好. 幸好Kay 就唱得非常好,而且很 ...
hkwilliamsiu 發表於 2015-7-27 14:45

樓上說歌名沒有問題. 但是一部曲是耿耿於懷, 二部曲是念念不忘, 但是第三部曲是羅生門. 第一和第二都是感情的形容詞.而第三部曲是兩個不同版本的意思, 何奈有相關的味道. 而羅生門過住很少形容在感情上的看法.多數是形容在爭吵事件, 在同一空間中是非不知如何分對錯的意思.羅生門這首歌好明顥是女性主導, 是男方誤解女方和誤放感情的一章, 他祗是放不下, 女方唯有坦白向他說,鄙視他的傻的行為和等他死心的意思. 而男方祗是用無力的理由解釋, 又何有羅生門事件發生. 如果要改名, 我情願翻抄叫仁至義盡好過.

如果講touching 我覺得都係最好的債touching D
呢一首就贏在10年鋪排+情懷
個曲恕我直言 同風箏與風差唔多

這首歌面世後, 評論的人非常多, 讚的, 通常就是話好中, 好聽之類, 不敍. 反而想講講負面評論. 負面評論主要 ...
hiraoka 發表於 2015-7-28 00:55

《羅生門》, 並不是我認為今年最好的一首歌, 但我感謝這首歌的存在, 因為它令很多近年很少聽廣東歌的人, 再次聽廣東歌, 這一點其實非常難得. 對於這首歌, 說真的, 我有一份感恩的心.-----------> x 2

市場越大, 越有機會做到好作品, 無論點, 都想香港人多d 留意而家既本地流行曲

回復 215# lblemon

agree

評分人數

• Nicholas

麥浚龍:羅生門mv coming soon!

期待緊mv

這首歌面世後, 評論的人非常多, 讚的, 通常就是話好中, 好聽之類, 不敍. 反而想講講負面評論. 負面評論主要 ...
hiraoka 發表於 2015-7-28 00:55

我又覺得係多左好多唔聽廣東歌既人聽,
但只係聽返呢幾首歌而唔係廣東歌
果剎那大家都去吹捧,但熱潮過後其實肯繼續留意香港樂壇既又係得返本身果堆人
其實唔少香港人只係見邊首hit咪聽下囉,其他既係唔會主動去搵黎聽落去

我又覺得係多左好多唔聽廣東歌既人聽,
但只係聽返呢幾首歌而唔係廣東歌
果剎那大家都去吹捧,但熱潮過後其 ...
tungbilly 發表於 2015-7-28 12:12

點都會有d 人因而聽返而家d 廣東歌既

任何事情有謝安琪就會無限delay
nicholashin 發表於 2015-7-28 13:13

幾時改名做 delay琪?

故事线给3粉。KAY的演唱再加2分。
5分

幾時改名做 delay琪?
aabccc 發表於 2015-7-28 13:41

話時話delay琪隻最初的快樂仲未有
有佢真係咩都delay

羅生門每日都會LOOP幾次
希望官方早D出MV推高點撃率啦
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

neway出左40s trailer
1/8有得唱

話時話delay琪隻最初的快樂仲未有  
有佢真係咩都delay

羅生門每日都會LOOP幾次
希望官方早D出M ...
liebe 發表於 2015-7-28 14:32

娃娃舜久別14年復出舞台
YK連隻荔園歌都未出到

‪#‎KKBOX獨家搶先睇‬ ⚡羅生門迷請注意!!⚡7月30日中午12點,KKBOX將會全港獨家首播麥浚龍 X 謝安琪《‪#‎羅生門‬》MV!
十年前的《‪#‎耿耿於懷‬》,Juno跟吳日言在石板街上擦肩而過;十年後的今天,喺Juno親自操刀之下,究竟點樣同謝安琪演繹呢個羅生門事件?先睇睇預告止渴,到時記得準時登入KKBOX等揭曉!
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

neway出左40s trailer
1/8有得唱
721AXA 發表於 2015-7-28 14:46

Neway個網改左8/8
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

隻歌真係好好聽
Kay唱得非常好, 絕情得黎又好好, 好想開解你, 盡量溫婉, 唔想hurt親你
但其實件事本身又好hurt
女神雖然唔想你唔開心, 但又唔想你繼續幻想落去, 長痛不如短痛, 殘忍都要講
仲要好好人咁, 好想幫你走返出黎, 同你講, 以前幾動人都好, 唔好再望喇

「負心女主角」Kay接受《東網》電話訪問就話:「我已經將傷害減到最低,好多人話摧毀咗個男仔,但其實女主角個語氣,係用一個睇得好開嘅心,勸前度放低段感情。其實首歌最Hit到我嘅係,男女主角嘅角度、感受都唔同,個男仔好鍾意個女仔,但原來佢唔係真正了解對方。其實個女主角發現男主角10年嚟都咁執迷,個心都好酸。」

歌詞入面,男主角因為對女主角念念不忘,經常會Check住舊愛嘅Facebook,Update吓對方近況,原來Kay都會一樣咁長情:「慶幸同我相愛過嘅男仔都係好男仔,依家都做到朋友,會關心對方,我都會喺Facebook睇心儀嘅人嘅近況,所以呢首歌真係Hit到我。」
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

‪#‎KKBOX獨家搶先睇‬ ⚡羅生門迷請注意!!⚡7月30日中午12點,KKBOX將會全港獨家首播麥浚龍 X 謝安琪《‪#‎羅生門‬》MV!
十年前的《‪#‎耿耿於懷‬》,Juno跟吳日言在石板街上擦肩而過;十年後的今天,喺Juno親自操刀之下,究竟點樣同謝安琪演繹呢個羅生門事件?先睇睇預告止渴,到時記得準時登入KKBOX等揭曉!
hinz 發表於 2015-7-28 15:43

如果Yan出嚟合唱一定好正
>3<

娃娃舜久別14年復出舞台
YK連隻荔園歌都未出到
Lewis 發表於 2015-7-28 15:42

尋晚電視有播過荔園主題曲 MV
幾十秒廣告片段
有 Kay 坐旋轉木馬
如果一個普通人能左右一些人的決定
這些人也未免太可笑了吧

《一個怪異小圈子》

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

hinz 發表於 2015-7-28 21:03

搞乜akay個頭咁濕
微露事業線

CM係有好多盲粉嘅存在
一講首歌嘅負評 就話人地葡萄
有D仲過份 首歌應該改做Kay媽自己唱/featuring Juno
我想講 呢首歌絕對係Juno
Idea 歌曲製作上 全部都係Juno
Kay媽只係Juno邀請番黎幫手咋
唔該唔好喧賓奪主

CM係有好多盲粉嘅存在
一講首歌嘅負評 就話人地葡萄
有D仲過份 首歌應該改做Kay媽自己唱/featuring Juno
我想講 呢首歌絕對係Juno
Idea 歌曲製作上 全部都係Juno制定
Kay媽只係Juno邀請番黎幫手咋
唔該唔好喧賓奪主
小豆町 發表於 2015-7-29 00:26

"Idea 歌曲製作上 全部都係Juno制定"?? Are you serious??
   你當Wyman同伍樂城死㗎???睇到依句都知係啲盲反要貶低美KAY啦。

FYI,成個構思係Wyman嘅主意,唔該你做好資料搜集先啦,醒目。如果一首歌個IDEA係邊個諗,首歌就全部屬於邊個,而唔使理邊個唱嘅話,即係首歌係Wyman嘅??真係有邏輯。

我見到大部份KAY fans對juno都好客氣,亦都好感謝juno俾機會KAY發揮,只係唔想人否定KAY對首歌嘅contribution。如果你咁都要否定,你個人都幾霸道。

"Idea 歌曲製作上 全部都係Juno制定"?? Are you serious??
   你當Wyman同伍樂城死㗎???睇到依句都知 ...
kayzzz 發表於 2015-7-29 00:38

係我唔好 打錯粒字 令你唔會我嘅意思
wyman同伍樂成又唔係出碟果個 最多咪俾下意見(主要係阿Y)
佢地都叫對首歌有貢獻
Kay媽對首歌嘅貢獻?有少少嘅 就係幫手做女聲
但其實換成任何一個女歌手都得(唔計上面嘅陰謀論)
依家係你地覺得Kay媽太重要 有D甚至想刪走Juno果名
我睇唔過眼先出聲
你反過來話我霸道 你都幾搞笑下喎

我睇唔過眼先出聲
小豆町 發表於 2015-7-29 03:21

我睇法調轉
謝安琪係〈羅生門〉入面既氣質同唱都係無懈可擊
換成任何一個女歌手都唔得
謝安琪係剛剛好, 既有足夠成熟, 因為始終事隔十年, 唔可以太年輕, 如果唔係Juno就戀童,
又唔會比人感覺太老(例如憶蓮, 佢歌聲可以好deliver到, 但成件事唔夾),
亦有呢個氣質托得起女神地位, 即使換做吳日言, 大家只會覺得幻想破滅, 但謝安琪就仍然可以係幻想一部分,
至於其他年紀相若既女星就更加談不上個種感覺(試想像楊千嬅...唔)

唱方面, 謝安琪唱呢首歌都唱得好好
佢好完美咁表現到個種既絕情又溫柔既態度, 其實好想你清醒, 但又唔敢去太盡,
好想叫你「不用常回看」既帶點說教, 帶點憐憫, 但又帶點決絕的感情
因為站在謝安琪角色, 佢要表達既野係好複雜, 但佢表達得到, 其實好不容易, 呢樣野唔係個個做到

Kay係呢首歌入面係好重要的元素
而且係難以取代的元素

我覺得而家當合唱都算係理想
Juno有份唱, Kay都有份唱
個Project係Juno, 隻歌係由Kay deliver出黎

wyman同伍樂成又唔係出碟果個 最多咪俾下意見(主要係阿Y)
佢地都叫 ...

其實你真係諗多左喎,冇人要刪走juno個名咁誇
相信唔少留言既人都相信呢首歌既成功係兩位歌手都有付出努力得出黎,
我就諗唔到邊一位香港歌手可以取代到佢地去演繹到呢首歌,

如果你覺得可以換做其他女歌手,不如你提議一兩個出黎大家討論下?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

我睇法調轉
謝安琪係〈羅生門〉入面既氣質同唱都係無懈可擊
換成任何一個女歌手都唔得
謝安琪係剛剛好,  ...
John 發表於 2015-7-29 03:41

講得好好, 多謝你幫我講左我好想講既野, 換任何女歌手都得真係are you kidding me
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

睇到有人講

話唔定係JUNO自己俾錢買同宣傳
有錢有宣傳,分分鐘itune 自己買番 !

咁係咪cm成二百幾分都係juno比錢?
首歌hit又話人地用錢宣傳
唔好聽咪唔好再聽囉 嘈咩

聽完感覺, YUM K 真係好YUM~ 唔係浪得虛名
一首高質K 歌, 但56X D arrangement 真係好嘈, 冇層次

5分for sure
人妻演繹一流<3
好鐘意佢第二段verse個d氣聲
我深信依個樂壇冇乜邊個適合得過佢唱依首歌<33
真係好耐未試過咁鐘意人妻既歌

其實首歌好聽唔需要不斷特登搵其他歌手泥特顯
出十個post有十個都係潤其他歌手/粉絲
成件事真係好無謂
歡迎對號入座

首歌紅到分手跳樓都關佢事....

佢地都叫對首歌有貢獻
我睇唔過眼先出聲
你反過來話我霸道 你都幾搞笑下喎

你唔係打錯垃字咁簡單啦,直情係屈得就屈。
"有D甚至想刪走Juno果名"?? KAY fans幾時有講過?如有講過,歡迎引用嗰個留言證明。唔好up得就up!
你幾時見我/其他KAY fans話唔准話首歌唔好聽?好唔好聽好主觀,點會唔俾你講???
係有啲有心人死踩話歌hit唔關KAY事,啲fans先反駁。你話歌hit唔關KAY事就得,fans話關KAY事就唔得,仲唔係霸道?
如果CM有得派膠,我真係會派10粒膠俾你。

http://www.tvmost.com.hk/201507272220_video_goldensong_gloriayip
27/7《勁曲金曲》 冠軍歌:《中女羅生門》葉蘊儀
歌詞改得勁搞笑
Gin Lee’s songs are very bored & low!>_<

呢首歌既威力
Lewis 發表於 2015-7-29 18:49

crazy

據悉,事主曾從事汽車買賣工作,但最近失業。陳女外貌娟好,於酒吧工作。她今晨在手機通訊程式更新狀況,節録麥浚龍與謝安琪近日hit爆的合唱曲《羅生門》歌詞:「動人時光,未必地老天荒」。似乎流露了陳女對感情的態度。
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

今晚有訪問, 又要搞到2點幾先訓
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

簽名被屏蔽

27/7《勁曲金曲》 冠軍歌:《中女羅生門》葉蘊儀
歌詞改得勁搞笑
我等我在 發表於 2015-7-29 18:54

真係唔知講咩好,首歌而家咁紅,有人惡搞係絕對的
唔知黃偉文聽左會點?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

[FF]
Kay 第一句歌詞:很感激 戀戀我十年仍不休
一聽就毛管㢥了,好複雜既情感,
加上Kay 又真係出道十年,我覺得成件事真係岩岩好,
亦覺得wyman 除左fulfill Juno 個故事之外,亦剛巧送了一首十年紀念作品俾Kay ~~~
[/FF]
氣聲、斷音帶出既情緒完全就係無奈、猶疑同不捨,
我就好鍾意啦

你唔係打錯垃字咁簡單啦,直情係屈得就屈。
"有D甚至想刪走Juno果名"?? KAY fans幾時有講過?如有講過 ...
kayzzz 發表於 2015-7-29 18:25

Kay妹不知唱得幾好聽

自從聽完羅生門之後
開始喜歡聽Juno嘅歌
希望呢首年尾會有好多獎
我最喜愛歌曲我一定會投呢首

羅生門角度看麥浚龍「羅生門」
真想不到,麥浚龍一首《羅生門》令「大家」急不及待分享,然後「大家」爭著分享自己的共鳴及愛情經驗;跟著是各「樂迷」開始解釋《羅生門》的成功因素;再最後是不少「haters」開始質疑究竟這首《羅生門》有啥特別並慨嘆香港樂迷水準低。
樂迷的反應與評論都頗為弔詭的,弔詭的地方有幾個層面;而很多人都想知究竟《羅生門》為何會爆紅,這也相信就其實在這幾個「弔詭」層面上可找到一些線索。容我長氣,試試逐點解說,由麥浚龍開始講起,慢慢分析。
麥浚龍的口碑
2002年出道的麥浚龍在這十多年以來已經取得了一定的音樂地位及口碑。當人人爭唱K 歌的時候,有品味加有財有勢的麥浚龍則偏偏逆道而行。他先經歷了環球時代那些《愛上殺手》香港新人典型作品,給大眾笑到面黃後,麥浚龍加入呀哥開設的Silly Thing 開始自己話事,逐漸走小眾型格路線,亦即現今最多人用的字眼「文青」路線。2007年由王雙駿處理的一張【Chapel of Dawn】成為麥浚龍至今的音樂代表作,是樂迷皆追捧的佳作;2009年的EP【天生地夢】則出產了他的單曲代表作《弱水三千》,張亞東把馮穎琪的旋律編成冰冷電子流行,尤如港版Massive Attack 的《Teardrop》;林夕的詞則配合歌曲意境及風格,令這作品成為近年香港樂壇曲詞編俱佳的傑作。
麥浚龍小心經營其文青形象,設計攝影服裝造形均是品味之選,合作的音樂人到歌手都是小眾樂迷偏愛單位,再加上其「自己人」潮流雜誌Milk 的宣傳幫助,麥浚龍早已成香港文青界的一個指標(當然,不要忘記其電影作品如《殭屍》的幫助)。低調不得罪人沒有什麼負面新聞的Juno形象亦甚好,所以跟人家說你聽Juno是會瞬間得到一種文化身份認同。同時,麥浚龍懂做PR及與傳媒關係良好,《羅生門》一出,媒體均配合宣傳再有黃偉文配合造勢,當然事半功倍了。
不過同時間,香港人最愛的還是易聽易唱的洗腦K歌,對很多人來說最念念不忘的還是麥浚龍的K 歌情歌作,當年最早有《有人》及《沒有人》,然後到2004年《耿耿於懷》成為當年K 場其中一首大紅作,造就這個《耿耿於懷》三部曲得以成事。
...............
from: http://3cmusic.com/home/
Gin Lee’s songs are very bored & low!>_<

如果講touching 我覺得都係最好的債touching D
呢一首就贏在10年鋪排+情懷
個曲恕我直言 同風箏與風差唔多 ...
mgiks 發表於 2015-7-28 09:54

風箏與風幾好吖。

其實你真係諗多左喎,冇人要刪走juno個名咁誇
相信唔少留言既人都相信呢首歌既成功係兩位歌手都有付出努 ...
liebe 發表於 2015-7-29 03:47

邊個歌手得?梁洛施又太細吖。葉佩雯或者梁詠琪其實都勉強可以吖,彭羚又好似老咗啲

邊個歌手得?梁洛施又太細吖。葉佩雯或者梁詠琪其實都勉強可以吖,彭羚又好似老咗啲。 ...
kenneth 發表於 2015-7-30 06:18

Kelly?

風箏與風幾好吖。
kenneth 發表於 2015-7-30 06:02

其實我覺得風箏與風既旋律比羅生門好。唔好鄙視我。