返回列表 發帖

标题

邊個歌手得?梁洛施又太細吖。葉佩雯或者梁詠琪其實都勉強可以吖,彭羚又好似老咗啲。 ...
kenneth 發表於 2015-7-30 06:18

Gigi / Kelly得唔得?
無力將天氣逆轉。

簡簡單單嘅一個mv 幾好呀
kay好索!

MV released

yumk唔係浪得虛名, d眼神d嘴真係_死我, 點忘記你呀頂
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

Gigi / Kelly得唔得?
moxy 發表於 2015-7-30 12:46

kelly應該好少少 雖然離地 但都係善良的女神 不過某d詞可能要小改
gigi既形象應該係繼續收兵/一腳伸開你唔理你lol
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

yumk唔係浪得虛名, d眼神d嘴真係_死我, 點忘記你呀頂
JasOh103 發表於 2015-7-30 13:35

真係痴線
成日靠淫形象搵食sosad 但又真係好正[bomb] 唔得喇
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

YUMK POSE 溼身 眼神

廢事虛脫 MV睇完一次就算

真係痴線
成日靠淫形象搵食sosad 但又真係好正 唔得喇
John 發表於 2015-7-30 13:41

仲要d頭髮又濕濕又show d事業線咁
    如果最後個鏡頭, Juno要嘴落去既同時Kay就消失先blackout就正啦

就算肯plug 去tvb, 以電視尺度連氹都ban, 呢首又點會唔ban
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

就算肯plug 去tvb, 以電視尺度連氹都ban, 呢首又點會唔ban
kevinlai1621 發表於 2015-7-30 14:10

連中學生應該談戀愛都要改名==
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

mv都真係幾簡單
羅生門真係要速速冠勒喎
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

速速冠=入唔到十大?:(

J0HNS0N 發表於 2015-7-30 16:27
其實無啲咁嘅事。
“我們“第一week就冠最後十大尾,“愛你“直成無冠都入十大。
上兩年勁多首冠完,落咗榜一陣都re上蒞播。

呢兩首歌都10(幾)年前喎
nicholashin 發表於 2015-7-30 16:37

所以近幾年都興冠完落榜又再播過嚕。

J0HNS0N 發表於 2015-7-30 16:27

近年都有WK2就冠,
好似bang bang bang, ap唔會高到邊

[雞蛋裏挑骨頭]
我覺得Kay mv對嘴對得唔好
後面唱得較激果段個嘴依然只係好係前面果幾段咁 開得勁細

一shoot過既mv 係幾勁同鏡頭幾靚~
但個背景可唔可以有多d野睇

official mv

===
成日形住kay mic嘴好似mic錯歌詞咁

Kay真係好吸引
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

《蘋果》專訪
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20150730/54032328
《羅生門》引起嘅共鳴,係源自我哋面對舊愛不捨及執迷,十二年前嘅《耿耿於懷》已經說明若懷內放滿對你的愛,害怕一直也再沒法戀愛,但人總需要勇敢生存,多年後的「他」身旁已經另有愛侶,只是骨子裡仍然放不下那個「她」。

麥浚龍(Juno)噚日接受本報專訪,感謝外界對《羅生門》喜愛,說到由《耿耿於懷》延伸嘅《念念不忘》系列嘅出現:「如果只係做《念念不忘》講返十二年前呢個男仔,吸引唔到我去做,我想好誇張咁做,我好貪心,想知道十二年後呢個男仔更多嘅事,我要做一隻碟去講佢同佢身邊出現嘅人同事,好似角色扮演咁,用一隻碟去知多啲呢個男仔。」

這刻嘅Juno係堅「離地」嘅,離地係因為佢「導演」身份,喺新碟《Addendum》裡面,除咗演唱者,亦係一個說故事的人。Juno表示:「拍完電影,習慣咗講故事嘅模式,如果我哋將呢個男仔嘅故事變成電影,咁就唔可能只係得佢一個角色。到正式同阿Y(黃偉文)開動呢件事,我就同佢通電話話《念念不忘》、《瑕疵》同《羅生門》係必須有嘅。有得呢個十二年前嘅男仔,就會想知十二年前嗰個女仔,即係Kay(謝安琪)嘅相反視點,同埋呢個男仔十二年後嘅現任伴侶點睇,即係Karen(莫文蔚)。」

提到「聲演」前度嘅Kay與「聲演」現任嘅Karen,Juno直言自構思「他」的故事開始,已經意屬兩人:「我要知道呢兩個女仔處於咩心態、狀態。我同Karen識咗好多年,而透過Karen嘅形象,有種淡然感覺,好快觀眾就會接受到呢個淡然味嘅角色。而我從Kay嘅歌,聽到佢好叻運用把聲,佢有種不捨,兩個都係我第一人選,於是我即刻打畀佢哋邀約。」

至於《瑕疵》及《念念不忘》合唱比例,Juno表示係刻意佔較少部分,佢話由於冇受過正統音樂及電影訓練,創作上啲人可能會問「Why」,但佢會問「Why not」,Juno謂:「拍完電影之後,我習慣企後一步去睇,Day 1我要做《瑕疵》同《羅生門》就已經諗住比例係2:8咁樣,因為故事嘅女主角都要有足夠場口去交代,要夠戲份去飾演,點解合唱歌一定要一人一半?」

回復 281# rubylovessss

創作上啲人可能會問「Why」,但佢會問「Why not」點解合唱歌一定要一人一半?

GUTS!

[雞蛋裏挑骨頭]
我覺得Kay mv對嘴對得唔好
後面唱得較激果段個嘴依然只係好係前面果幾段咁 開得勁細 ...
jason 發表於 2015-7-30 17:37

Juno is the MV director, there are reasons why he directed Kay and himself to mic嘴
開口勁細.

For Juno's character, he does not want to appear too much like a 瘋子 in front of the love of his life. So he keeps his 激動 under wrapped.

For Kay's character, she does not want to appear too keen to interact with Juno's character as she wants to let him down gently.

《蘋果》專訪

《羅生門》引起嘅共鳴,係源自我哋面對舊愛不捨及執迷,十二年前嘅《耿耿於懷》已經說明若懷 ...
rubylovessss 發表於 2015-7-30 21:16

2:8比合唱真係好破格,我buy

有冇人可以分析下個MV想表達咩
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

youtube有人話:

Kay個咀係咪生飛滋 點解唱歌個陣好似開唔到口咁
妹下妹下咁就一個mv, 藝術既野我真係唔識欣賞

又講得啱喎,笑死。

個mv我唔鍾意 感覺係削弱左首歌既畫面
尤其Kay既眼神, 身體動作, 同埋最尾同Juno一齊企既身位, 似係勾引人多過勸人放低

個mv我唔鍾意 感覺係削弱左首歌既畫面
尤其Kay既眼神, 身體動作, 同埋最尾同Juno一齊企既身位, 似係勾引人 ...
John 發表於 2015-7-31 02:10

Simple is good sometimes, but this MV is way too simple! Without any prop (and Juno basically recycled the similar idea, look and style as 瑕疵 MV), this is a rather disappointing MV. There is not much for Kay and Juno to work with apart from the camera and each other.

I don't agree Kay 似係勾引人, because she did not approach Juno, he approaches her. She just stood still and didn't retreat.

Kay's wet hair look make her look like 從噩夢中醒來 or being a bad dream.

Juno basically looks like a "tone down" 瘋子.

Overall, I like 瑕疵 MV better, but I prefer  羅生門 the song.

呢個mv咪仲正過正式mv!!雖然唔係佢地唱

有冇人可以分析下個MV想表達咩
KYC0347 發表於 2015-7-31 00:40

The POV is mostly from Juno's perspective (even though Kay singsmost of the song). We started off with a third person’s perspective (we see onlyJuno first). Then Kay appears, we then get into J’s POV (point of view) andwalk slowly towards K. Towards the end of the song, we return to a third person’sperspective again and see both of them with the look of 無奈.

The MV blurs between reality and dream as to whether Juno’scharacter did bump into Kay’s character on the street or not. To me it is morea dream - this reflects that for 10 years, J has been dreaming about K, as sheis the love of his life. He has been dreaming and kidding himself that K wouldremember him and have a rendezvous in Iceland with her 10 years later. MV capturesa dream (J’s dream). In ‘reality’, J has been living in a dream for 10 years(like a living dead).

If you look carefully, although K rocks her body slightly, she actually standsin the same spot the whole time. We are mostly in J's perspective approachingher. K's small mouth movement and the occasion blurry images also reinforcethat this is a dream / dream-like vision in J’s head. Is she really real?

J basically looks like a "tone down" loony withbeard. After 10 years, he could not believe he finally touches his gently onher face in this dream.

Kay's wet hair look makes her look like she is waking upfrom a bad dream / or inside a bad dream (what happen when you are a bad dream?You feel like you are stuck and cannot move). So, if you wish to interpret fromKay’s POV, she is surprise that he still longs for her love for 10 years, butshe feels uncomfortable because she does not want to hurt him. For her, beingloved by someone who she has no feeling for is like a bad dream too.

youtube有人話:

Kay個咀係咪生飛滋 點解唱歌個陣好似開唔到口咁
妹下妹下咁就一個mv, 藝術既野我真係唔識 ...
kayzzz 發表於 2015-7-31 00:56

我反而見到既係佢流鼻血
但又唔係勁流果隻

唔知係陰影定咩,但我覺得似係表示將死/已死既人
成個形象都好似講緊kay個角色唔係到咁

再睇番念念不忘歌詞就更加覺得係死左,至於點project去到冰島
再催毀呢個男孩就不得而知
但仲點係目黑男孩又關事lol

我反而見到既係佢流鼻血
但又唔係勁流果隻

唔知係陰影定咩,但我覺得似係表示將死/已死既人
成個形象都 ...
艾石仔 發表於 2015-7-31 13:53

死左仲識 update fb 咁驚嚇
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

死左仲識 update fb 咁驚嚇
星勤 發表於 2015-7-31 14:27

另一個project —— 《鬼同你update》。

另一個project —— 《鬼同你update》。
Issac_12A 發表於 2015-7-31 14:28

個女主角好多年前搭小巴撞車死左ga la ,你唔知咩?

頭先調轉個mv播 成個mv個feel好恐怖 女主角好似死左咁

頭先調轉個mv播 成個mv個feel好恐怖 女主角好似死左咁
aabccc 發表於 2015-7-31 17:05

點倒轉播?
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

點倒轉播?
abcxyz302006 發表於 2015-7-31 17:28

有d app 可以將條片 倒轉播的你打 reverse video 之類

MV好簡單
兩位主角都演得幾好既

其實份詞真係無得輸
不過都恭喜伍樂城 似乎重型回歸

MV好簡單
兩位主角都演得幾好既
liebe 發表於 2015-7-31 18:28

我真係想個MV拍到好似電影FEEL咁 呢個太簡單

個MV似係由尾拍返上嚟,歌詞「下個一月」就要唱「月一個下」咁~ 之後倒轉播,所以好似唔夾咀型...同「午夜凶鈴」女鬼「貞子」一樣,咁樣可以製造一般人對正常表情動作嘅不自然感覺,加上Kay成身濕晒咁,有人估計呢個女仔角色已於福島死於海嘯...

Neway 尋晚 (7/31) 有得唱!
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

個MV似係由尾拍返上嚟,歌詞「下個一月」就要唱「月一個下」咁~ 之後倒轉播,所以好似唔夾咀型...同「午夜 ...
megaman 發表於 2015-7-31 23:40

唔係喎, Reykjavik既歌詞有提到福島係男女主角以前一齊去過既地方, 如果死左(近日)點聽舊同學講嘢呀
    冰島係約左會去既地方, 所以男女主角都應該未死既 一個講冰島一個講福島應該係想表達個contrast: past vs future, 放下vs繼續執著

Neway 尋晚 (7/31) 有得唱!
星勤 發表於 2015-8-1 00:40

正 今日走去唱

連中學生應該談戀愛都要改名==
hinz 發表於 2015-7-30 14:17

改成d乜

5分...song of the year

評分人數

• Nicholas

今期hit到爆既一首歌,有可能金曲金

5分,今年几HIT

評分人數

• Nicholas

故事背景真係一流.曲差少少

其實羅生門指雙方各執一詞,咁女方有冇可能講假話呢?
歌詞最後既冰島,令我想起“自由行”裡面既“最怕世上遊遍 發覺沒有此人 冰島也沒有避世的小鎮”。

其實羅生門指雙方各執一詞,咁女方有冇可能講假話呢?
歌詞最後既冰島,令我想起“自由行”裡面既“最怕世 ...
Gary 發表於 2015-8-1 22:00

但係有自由行果陣未有耿耿於懷