返回列表 發帖

剛剛好 - 楊千嬅

單選投票, 共有 229 人參與投票
73.80% (169)
4.80% (11)
5.68% (13)
0.44% (1)
15.28% (35)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: KYC0347

歌曲: 剛剛好
主唱: 楊千嬅

收錄大碟: /
推出日期: /

派台日期:16/11/15

Youtube MV連結:

歌詞:
作曲:陳奕迅
填詞:林夕
編曲:C.Y. Kong
監製:陳奕迅 / C.Y. Kong

相識識得不太淺 心聲講得不太深
不必知的不知道 也好
梯級攀得不太高 漫漫步亦像過路
彷彿剛巧講這句 你好

還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好

好不好給天數數 各有各也會擁抱
過去以為世間竟有最幸福 最好
剛好彼此得不到 各有各要跳的舞
你我以前最稀罕那角色畢竟 已做到

可追憶的不太少 肯傷心的不太多
不慍不火的牽掛 也好
只講專心工作好 但別累壞易感冒
不加不減的親切 更好

何況在當日 宏願是你我 能過得 美好

好不好給天數數 各有各也會擁抱
過去以為世間竟有最幸福 最好
剛好彼此得不到 各有各要跳的舞
你我以前最稀罕那角色畢竟 已做到

剛巧當天偏差太大 幸運是未好到變壞
為何懷疑尚有點想抱 只得一點不算數

好不好給天數數 美滿滿了惹苦惱
過去太陶醉於比較與誰好 最好
剛好彼此得不到 永遠有永遠枯燥
各有各忙最初想要過的一生 已望到
我們已 剛剛好

of coz 5 fun
sooooo loopable

無用義氣腔is great

電台版音質差聽唔清
隱約聽到好似和音係Eason(?)

好耐都無咁堅定咁比楊小姐5分 對上已經是最好的債
首歌不溫不火,就好似楊小姐同Eason既關係咁
初心傷過
重新再跳

EASON + FA~~唔駛諗 一定5分
首歌份詞超正~~今年FA D歌首首都好正

派得剛剛好 直接衝上十大拎女金唔該
好好聽囉 5分for sure

成件事都拎硬5分喎
陳奕迅 + 林夕 + 楊千嬅...

首歌幾好聽 加埋林夕份詞
絕對係5分

聽第一次未聽哂已經決定要俾5分
唔知幾耐冇試過係千千既歌身上發生

份詞真係痴線
圓滿地講左千嬅同Eason嘅關係
無可能唔係5分
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

當然5分!

林夕送楊千嬅既詞點可以咁正噶 5分,雖然我都係最愛好不容易遇見愛
...

同最好的債一樣吸引到唔聽楊千嬅o既我

很有味道!要慢慢睇下份詞先!好恨有live聽!

電台版好似怪怪地..都係留返iTunes 或者Moov 先再比分
一切從心

其實唔係因為Eason x 千嬅咁噱頭之外,講真首歌佢唱得好悶下

fa呢個唱腔令人聽得好舒服,再加埋個班底,冇唔比5分嘅理由:)

留名睇失禁
btw 得返女銅,謝王薛三個人爭

林夕份詞好正
女金pls, 今年四首都咁高質!!

剛剛好5分
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

林夕送楊千嬅既詞點可以咁正噶 5分,雖然我都係最愛好不容易遇見愛 ...
siongguan 發表於 2015-11-16 20:06

好不容易遇見愛真係聽到依家都唔會skip

陳奕迅&林夕&楊千嬅
單係呢3個名都值5分啦!!!~

electric 發表於 2015-11-16 21:01

X2
聽左成千次

呢首真係近十年美嬅最好聽個首 <3

隻歌真係好正
林夕填得太好
會唔會派得太遅...我寧願下年先派

淨係睇 EASON X 夕爺 X 千嬅 已經夠比5分啦!!
仲要加埋久違既C.Y. KONG!
份詞真係講中哂EASON同千嬅20年黎, 分手再見亦是密友既經歷
期待CLEAR FULL VERSION
而家真係好期待千嬅新碟.....痴線咁多正歌係入面

好聽A
不過入CHORUS果度個編曲好似好澎湃咁
但一CHROUS就跌左WATT
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

真係好正,千嬅呢2年D歌做乜好左甘多

黎緊呢隻真係神碟xdd
好不容易遇見愛+最好的債+剛剛好
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

黎緊呢隻真係神碟xdd
fifty1205 發表於 2015-11-16 21:44

快d出碟啦!好期待!

曲係有d普通
次次bridge完左都好想佢直接入outro, 而家次次都俾佢嚇一跳又入番chorus
anyway, 我都會俾5分
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

陣容好令人期待
但係千嬅唱得好拉牛上樹,拖住拖住咁
副歌由其明顯
曲亦都唔搶耳不是一聽就會鍾意
3分

黎緊呢隻真係神碟xdd
fifty1205 發表於 2015-11-16 21:44

好不+最好+剛剛好都真心正而且係一個theme,但來生+天橋+太空好怪而且個theme好亂,可唔可以放兩隻碟啊。

Not bad, 低半kEy可能更好

算系幾好聽
不過我個人鐘意最好的債多d
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

近2年都係得一首色惑無咁悶.但又出左single.
amusic 時期都仲有女飛俠同不認不認,宜家似無了

好鍾意個曲
一貫Eason平淡嘅旋律
但千嬅個唱腔真係頂唔順
好驚呢種姣聲

個Vocal如果再實啲會好好多, 亦同首歌夾啲.

其實唔係因為Eason x 千嬅咁噱頭之外,講真首歌佢唱得好悶下
Qwerty 發表於 2015-11-16 20:38

身為fans也不禁要贊同

楊千嬅繼致敬後又一投共力作

剛剛聲咁親暱,仲要話人好

講返隻歌, 佢把聲都幾尖幾刺耳下, 個key明明係 ...
John 發表於 2015-11-16 22:35

其實當日千嬅係向老兵致敬,係咪真係唔可以,係咪咁就係投共,
正如我唔會覺得祖兒一月一日橋埋手就係反雨傘運動,
我知ot,但亂扣帽子攻擊人本身好似係共產黨最愛的鬥爭

講返首歌 個 key 唔係千嬅唱得最舒服,但又未到姣,
呢個key, 不如eason合唱埋啦
Make it simple.

LOVE THIS !!! The quality of her songs these few years are fantastic !!!
__曾踏破過深海
          尋求你我所愛__

近2年都係得一首色惑無咁悶.但又出左single.
amusic 時期都仲有女飛俠同不認不認,宜家似無了 ...
on07111 發表於 2015-11-16 22:33

我都覺火鳥打後出既歌
首首曲風都好淡(係得 來生舞 特別小小)
除左fans會 J 之外
街外人應該唔太會起痰
通常都靠填詞+情懷救返
唯一開心係千嬅近幾年唱Live好左百倍(只限演唱會/音樂會,不包括頒獎禮)

色惑個曲其實好正
可惜冇出廣東話版

Chorus個bridge有少少怪,but overall都好唔錯,希望快d出碟。
舞來舞去 不日內開始錄音。

好聽!!!
無得彈

只得一點不算數............
NICE VOCAL!!!

一點是....那角色....
那角色   畢竟 已做到
好不好給天數數.....
數....
數你.......

癡線,聽到上曬癮...
第一次聽真係好一般,聽多幾次就覺得...離唔開

太過商業化嘅作品。

相信冇人唔想睇陳楊曖昧?佢兩位都有家室啦下化?

只可以講,兩位都係好有計算嘅人,好知聽眾,尤其佢地嘅"粉"

Btw 林夕今鋪其實係hea 千嬅

X3
呢首要等CD Ver 慢慢聽下先

之前播出的節目已經透露就是寫兩人之間的關係

5分

評分人數

Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

好期待有音質較理想既版本
隻歌初步聽落好eason

楊千嬅呢隻碟好中年 好配合佢
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

隻歌幾悶.
但係份詞又係世界級,加上陳奕迅,楊千嬅,林夕三個人,無懈可撃
個編曲都要讚,有種玄妙又神秘,又模模糊糊既感覺,正
編曲仲正過個曲,但點都5分
FIGHT for 陳柏宇