返回列表 發帖

山林道 - 謝安琪

單選投票, 共有 251 人參與投票
82.47% (207)
3.19% (8)
4.38% (11)
0.40% (1)
9.56% (24)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 山林道
主唱: 謝安琪

派台日期: 2016-02-01

作曲:周博賢
填詞:黃偉文
編曲:周博賢
監製:周博賢

昨日是小小鬥志 祈求突破悶局闖一次
劈下樹開山兩次 由無路變吋吋慢慢移
要實現當天壯語 沿途活得相當有意義
今天也算為世間貢獻 卻怕轉折處欠勵志

妄想這裡有天 會由樹 變成路
一醒覺經已殺出 這條路
叢林萬里別攔著我 舊時熱情又急燥 不看地圖
我只盼 這裡有天 變回樹 撤回路
疏忽了趕快去補 趁還未老
遺落美好枝葉 換到好前途 皆負數
時候不早了但總算知道

我活著只因我愛 然而沒法事事都裝載
昨日共青春競賽 狼忙像錯過了沒後來
吃玩睡身邊至愛 流程外的統統當障礙
花花世界用半生灌溉 我卻荒廢了某樹海

當初說這裡有天 會由樹 變成路
一醒覺經已殺出 這條路
叢林萬里別攔著我 舊時熱情又急燥 不看地圖
我只盼 這裡有天變回樹 撤回路
疏忽了趕快去補 趁還未老
無謂到所有樹枯了 才環抱

那蔥綠年華及態度 若未忘棄 就拾回原稿
回去 原地照計劃來做

初出發那天 盼由樹 變成路
一醒覺經已殺出 這條路
人情物理直行直過 若然後遺未清掃 可否盡掃
太意想不到 一切困境 會平定 變成路
犧牲最寶貴那些 也難料到
然後賺了獎項 又想走回頭 改定數
時候不早了別等到情懷老

問我初衷鏗鏘的答 不吞吐

唔洗解釋 5分
好聽

中音版既cc 歌
我聽多陣先俾分 (暫時覺得值3.5-4分)
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

侵權喎

5分

侵權喎
艾石仔 發表於 2016-2-2 16:06
agger
btw你傻豬豬俾maya知道個channel係你

雖然Wyman話唔係喜帖街續集, 但都有異曲同工之妙, 歌詞可以兩睇, 代入Kay既音樂路 / 城市既發展
最中意最後個句, 唱得好堅定
但可惜整體水準同喜帖街爭成條街. 曲好平庸, 如果個旋律比祖唱肯定不少劣評, 不過去左Kay身上就肯定有光環, 發覺大家對Kay曲方面要求唔高, 因為佢既詞往往比一切重要. 而且Kay唱得都麻麻, 應該話lee 5-6年都係咁, 把聲好乾好不在狀態, 唱Live更明顯. 去唔返頭幾年個種揮灑自如 =(
Anyways, 都算是不錯的"暫別"歌 / 10週年歌

我只盼 這裡有天 變回樹 撤回路

聽得眼濕濕

5fun無走雞啦。詞好入心,曲都正野。

btw...如果首歌祖祖唱,分分鐘903&RTHK双至尊。不過cm5分百分比就肯定無美Kay高lo。
我祈求美雅拎女銅一定要發生

曲編真係好普通 俾其他人唱係呢度實劣評到上天
詞/意義就好高分
作為一首「大歌」係合格

5fun無走雞啦。詞好入心,曲都正野。

btw...如果首歌祖祖唱,分分鐘903&RTHK双至尊。不過cm5分百分比就肯 ...
787491313 發表於 2016-2-2 16:35
joey唱到個感覺先算la zzzz
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

份詞無得頂填得超有心思! 作為十週年回顧既歌非常點題
裡面有好多都同Kay有關的

我活著, 昨日是小小斗志 (跟我走), 昨日共青春竟賽 (3/8), 吃玩睡身邊至愛 (你們的幸福)
叢林萬里別攔著我 舊時熱情又急燥 (節外生枝)
問我初衷鏗鏘的答 (最好的時刻)

派完呢首就去陪家人真係下台的美藝

曲編我都覺得好聽喎, 個intro一聽就愛上, 真係估唔到會係周生之作
已經係我頭三最愛, 5分!
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

詞/意義就好高分
作為一首「大歌」係合格 ...
721AXA 發表於 2016-2-2 16:36

haha 同意同意!! 呢度好多Kfan ~首歌總括來講唔差, 但未至於講到好好聽, 10大歌之類比起同樣都係sell意義既大歌 (囍 / 雞 / 獨), 水準都係爭d
4分 for佢咁有效率出歌  (雖然MV delay...)

喂 樓上唔好講講下 講咗其他歌手啦
首歌係水準之作
陣間先俾comment

好聽到喊出嚟
體會到佢種辛酸無奈
16年第一首年度之歌!!!

真係學唔知邊個話齋 : 好聽到痛哭
5分

淨係2月就有新歌聽已經值5分啦

已經report左
希望天主捉個uploader落地獄

個曲真係好平好平
平到好似Eric Kwok作品

年度歌曲絕對稱唔上
同囍帖街 / 獨家村 呢幾首年度歌比差好遠
甚至比年度之歌呢啲都差少少

但既然講到明暫別
咁年尾十大應該走唔甩

周老闆個曲真系估吾到,究竟邁亞係咪要等到新年後先肯upload去YouTube?

周老闆個曲真系估吾到,究竟邁亞係咪要等到新年後先肯upload去YouTube? ...
aniceday 發表於 2016-2-2 17:45

應該係想直接出mv

詞/意義就好高分
作為一首「大歌」係合格 ...
721AXA 發表於 2016-2-2 16:36

其實佢近年啲ballads 曲編都差過佢早期嗰啲歌
佢頭兩三隻碟啲歌編曲layering 豐富好多

而家佢啲所謂大歌好多時變左賣歌詞同賣佢把聲線(voice quality) 多過係賣首歌本身
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

應該係想直接出mv
sam6a 發表於 2016-2-2 18:14
連獨家村都淨係得lyrics video(最後得音樂會剪輯版MV),我都吾期望依首會有

5分之作,曲OK,詞優。但編曲較跳躍,會唔會畀返陳珀編曲更好更大氣一啲呢?
講返唱,kay好明顯高音部分唱得比較飄,飄到危危乎。
且咬字方面唔係咁滿意,尤其每句嘅尾字,可以更堅決更實凈一啲。

5分是常識吧

咁我覺得點都好過獨家村ge 起碼依首唱腔冇咁難頂

真係好唔錯,俾5分
聽完個訪問先知道山林道背後歷史
副歌旋律短促綿密

但...點解最後不吞吐收得咁趕

年度十大!
love wins!

Vocal真係不復當年勇,佢仲唱唔唱到後窗知己海豚音,
高音位好危,點解唔潤色下先出街,
曲+編曲方面又普通左啲,三粒字三粒字pattern熟口熟面,
好在份詞同個atmosphere救翻首歌,
山林道係咪預告真係收山

Kay不嬲高質女神
好好聽
好感動
紀錄佢10年步伐
有回憶
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

well done

評分人數

體育生1S

5分for sure
曲又係食糊作, 詞又好正
個編曲正如kay所講都係溫暖
唯一係vocal差d, 不過首歌真係為kay度身訂造咁
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

暗諷時下熱話「大白象
5分畀少左。

又靚又敢言,諗唔到原因唔喜愛佢。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

一醒覺經已殺出 這條路
寫得好貼切

笑,已經再無人問個MV幾時出喇

我只盼 這裡有天變回樹 撒回路
疏忽了 趕快去補 趁還未老
時候不早了 但總算知道

好有意思

份詞冇得輸 已經值5分
利申:唔係鏡粉

詞幾好,但係曲好平庸啊,比起條街,呢條道真係差左D。
3分。

細細個住係呢道

K回顧自己十年黎既寫照感覺好深,5fun

淡得黎好正, Pop 同舒服之間平衡得幾好
btw Report 左~ 邁亞 do things 唔該~

淡得黎好正, Pop 同舒服之間平衡得幾好
btw Report 左~ 邁亞 do things 唔該~
kwanie 發表於 2016-2-2 21:46

笑,John應該又會聽唔到

寓意上,确实不可一同对比...
但单从文字质量上讲,山林道和喜帖街 差5止10条街...
喜帖街用各种意象营造的意境实在太易令人进入作者营造的故事场景了,例如窗花、落霞、阶砖、小妆台等等...

笑,John應該又會聽唔到
kayzzz 發表於 2016-2-2 21:55

KKBox 咪有囉

曲好流暢動聽,雖然冇乜記憶點,但係依種歌係越聽越有味道嘅。旋律淡淡然再加一個高潮,好配合份歌詞 (「 ...
kayzzz 發表於 2016-2-2 21:26

根本同條街係兩件事, 3/8延續篇就真
Loop到聽唔到點算
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

其實YY表面同容好Friend
但最好既詞的確係俾fa & kay
呢首5分冇得輸

初聽真系以為系Christopher Chak 作曲,完全佢的 Style

謝安琪的新歌《山林道》, 讓我想起《祝英台》及《年度之歌》, 這首歌就像將這兩首歌夾埋, 然後再做得pop少少.
她本人的歌聲, 顯然也回不到初出道的模樣, 但比起去年的任何一首已經唱得好, 整體也比去年的任何一首都要做得好.
這首歌, 我最喜歡的是黃偉文的詞, 提起尋回初衷, 提及收起奮鬥時的不顧世情, 我覺得這很適合謝安琪. 其實, 我不需要另一個跌膊嘟咀扮女神的女明星, 這種女星坊間已經有太多, 我只需要一個把歌唱好, 能真正為香港人發聲的女歌手.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

其實首歌好普通,佢又唱得唔太好,成日覺佢咬字唔清,但係歌詞好有意思同好易有共鳴!

連健吾都share首歌喇,仲未有MV -______-

首歌真係好kay媽,特別鐘意佢嘅voice,同埋D咬字好與眾不同,特別吸引
呢首聽第一次已經覺得欲罷不能,抵贊,絕對值得5分
誰又妄想一曲一世,讓人忠心到底~

post喺度多啲人睇到

曲好流暢動聽,雖然冇乜記憶點,但係依種歌係越聽越有味道嘅。旋律淡淡然再加一個高潮,好配合份歌詞 (「一醒覺經已殺出 這條路」)。

詞就一貫Wyman高水準,有啲人話wyman作詞水準下降左,但係佢俾Kay嘅詞冇一次係失準嘅。只能夠講佢哋每次合作都係好有火花。
其實 謝安琪x黃偉文 已經係一個brand,每次都令人期待。值得一提嘅就係,其實佢哋合作成功,唔單單係因為wyman作詞作得好,亦係因為Kay將wyman嘅詞deliver得好好。
無論係喜帖街/羅生門/年度之歌 依啲典型大歌歌詞,定係 港女的幸福星期日/神奇女俠的退休生活 依啲比較另類嘅歌詞,kay都演繹到歌詞嘅精髓,完全唔覺突兀。kay係山林道嘅演繹好多細節位都做得好好,特別係最尾一句唱得淡然得來又好堅定,為成首歌加晒分。

編曲方面就小小趕貨水準,如果首歌係陳柏編嘅應該會豐富好多。

唱方面, Kay生完仔之後把聲都係有少少緊,但係整體演繹都係恰到好處,交到功課。

至於啲人搵依首歌同喜帖街比都係多餘,人哋wyman都話明山林道唔係喜帖街嘅續集,唔搵聽喜帖街嘅心態去聽依首歌,應該都會聽得好享受。

預期首歌應該唔會太hit,始終旋律無典型K歌嘅hook ,又唔係情歌,預期流行程度唔會太高。但大部份kay fans 應該都會好鍾意首歌。

依首歌表達得最好嘅,係Kay嘅氣質。

5分