返回列表 發帖

獨家村 - 謝安琪

單選投票, 共有 393 人參與投票
88.30% (347)
2.54% (10)
1.27% (5)
0.25% (1)
7.63% (30)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Discovered

歌曲: 獨家村
主唱: 謝安琪

收錄大碟: KONTINUE
推出日期: 2014/9/29

派台日期: 23/9

作曲:Christopher Chak
作詞:林夕  
編:Ted Lo
監:Alvin Leong

我相信自求多福 只想販賣與眾不同

若你為求風光去鞠躬 祝福你成功

這小店就如美夢 不想因應恩客易容

就算將過得很窮 賣它僅有的種

你怪我不夠笑容 不懂跟風變通

難及你沒原則 犧牲那初衷 隨舊情斷送

盲愛和自愛不易兩全 讓我忍痛一刀就這麼兩斷

沒法跟你輕輕鬆鬆假裝卿卿我我只好放手

守護我的獨家村

和你同做過的美夢發完 讓我一個擁抱互相許過的夙願

任你毀我誇我自甘孤僻 都不要自尊心給折損

請你圓滑的嘴臉 別拿幸福來規勸

我跟你同床發夢 可惜語言再不相同

大概做人不想太委曲 都將要絕種

我不屑為求相擁 可啞忍到心裡裂縫

若我所見不相同 獨守一角青空

我怕折腰你怕窮 彼此怎可折衷

唯願歲月靜好 不好跟你安寢 情自然壽終

沒法跟你輕輕鬆鬆假裝卿卿我我只好放手

守護我的獨家村

忘我和自我不易兩全 讓我忍痛一刀就這麼兩斷

若世間愛拖得一天過得一天怕將底牌揭穿

抵我懷著我獨眠

我亦很怕一心軟 會將就得更辛酸

換到飽暖失去自己一世不甘願

任你嘲笑孤僻也好偏激也好只會自詡清高也好

好過純淨的嘴臉 被媚俗的唇扭轉

各走各路如試煉 不知你或我更安然

無悔未曾可將你改變 都不被你污染

5分
其實覺得好好聽
d歌詞想表達既意思都好多種...
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

cc每一首歌頭幾次都係會覺得
_,  好悶 又係咁
但loop一排之後就一定上癮
每一首都係咁=__________=
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

5分不解釋
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

完全覺得係講緊中港關係,隱晦版雞蛋與羔羊,5分

有良心既,5分都嫌太少

Christopher Chak 林夕 謝安琪
呢三個名5分已俾
初心傷過
重新再跳

kay唱中國風真係好正
melody唔夠之前幾首易記,但都十分好loop
就係夕爺份詞已經值五分 希望首歌幫到kay上三甲
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

完全覺得係講緊中港關係,隱晦版雞蛋與羔羊,5分
aussie2013 發表於 2014-9-23 22:48

其实由呢个方面谂好多歌都可以表达D嘢

5 fun for kay * cc * mr. lam

首首歌都可以一曲多解 愛噶

其實呢首詞應該無你地諗到咁多...中港完全唔關事XD

寧可獨家村,也不願為了迎合大眾而隨波逐流,失去自我
這正是Kay令人喜愛的態度
Kay證明了: 獨家村也總會有人欣賞和守護
年度誠意之作!!!
浪漫願他不要改 所信是模糊 仍肯冀待

聽咗第一次就中意
又唔覺得悶喎
把聲真係好有味道
一路聽有啲畫面一路係咁出嚟

BTW 入到chorus 可以通去"不方便的真相"

其實首歌講緊好多野咁
但係第一次聽會系覺得講緊謝十年出道以黎既情況(只想販賣與眾不同、你怪我 ...
nicknicknick 發表於 2014-9-23 22:59
份詞真係豪情萬分
男歌手都冇邊個carry到
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

淨係個陣容已經夠俾5分
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

俾咗五分,詞曲都好好,akay把聲真係好好聽http://v.youku.com/v_show/id_XNzg4NDc5MDY0.html
任我行 失憶蝴蝶

已經狂聽整日。

邁亞反省下啦,呢首歌咁好勢,就咁放相再加audio都儲到唔少view啦,已經少左一日view,睇下佢再流失多幾多view

邁亞反省下啦,呢首歌咁好勢,就咁放相再加audio都儲到唔少view啦,已經少左一日view,睇下佢再流失多幾多v ...
HOTMAN 發表於 2014-9-23 23:21

我寧願佢唔好出, 快D出MV好過...

邁亞反省下啦,呢首歌咁好勢,就咁放相再加audio都儲到唔少view啦,已經少左一日view,睇下佢再流失多幾多v ...

算啦 D VIEWS 雞蛋都賺哂...遲D實有得聽 唔好咁針著啦

絕對值5分, 期待kay 為首歌親自解讀

賣碟歌,plug得好,5分
Gin Lee’s songs are very bored & low!>_<

5! Love everything about it, Kay's voice, the melody &lyrics
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

要VIEWS? 好簡單, 將MV交俾帶要停, 下個禮拜三喺佢個SHOW放大銀幕作全球首播

講真, 應該會直接upload官方MV

至尊歌級別
希望MV拍得有內涵d
love wins!

寧可獨家村,也不願為了迎合大眾而隨波逐流,失去自我
這正是Kay令人喜愛的態度
Kay證明了: 獨家村也總會有 ...
jonlam2 發表於 2014-9-23 23:10

Yes keep be Kay not K
love wins!

應該可以超越雞蛋與羔羊的5分票數(217票5分)及%(89.30%)?
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D3

[1st impression]咁多5分? 咁奇怪
唔明點解首歌要用好大路 溫柔既方式表達獨家村
應該要好tough 好型家嘛 如果係proud of 自己既獨家村
無咩特別吸引到我既地方
CC首首歌都係咁

一首出碟大路歌 完。[/1st impression]

不過聽多陣先畀分 話唔定慢慢會有味道

不過仍然期待碟入面其他既歌 :)

堅正!

淨係個陣容已經夠俾5分

份詞講緊what?

評分人數

LOOP LOOP 下又幾正 5 FUN

歌詞有好多种意思吧。
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

kkbox
新歌榜 #5
本地榜 #7

總係覺得首歌串緊送禮勤

撇開中港矛盾呢個含義唔講。呢首《獨家村》,可以算係夕爺寫俾Kay媽嘅《楊千嬅》,但係《楊千嬅》換個名字都可以成立,但係《獨家村》真真正正打正寶號咁為Kay媽發聲,換另一個唱絕對無咁多共鳴(另一個音樂歷程襯得起呢首歌嘅,我凈係諗到Candy)。

以前唔了解Kay媽究竟係點樣一路走來嘅人,聽完呢首歌,特別係留意呢份詞,相信都會對Kay媽肅然起敬。裡面嘅“你”同“我”,可以理解為中港,可以理解為主流與Kay媽嘅關係。其實唔講到咁搞層面,呢首心跡之作,足夠感動。

不過曲真係麻麻,悶咗啲。
我一定俾人話係五毛,我預咗。

雖然我鐘意Kay
首歌亦係誠意之作
但個旋律真係唔多好聽
聽咗幾次都留唔低印象
反而個腦不斷出現任我行首歌
不過都比5分支持

作曲:Christopher Chak
填詞:林夕
編曲:Ted Lo
監製:Alvin Leong

我相信自求多福 只想販賣與眾不同
若你為求風光去鞠躬 祝福你成功
這小店就如美夢 不想因應恩客易容
就算將過得很窮 賣它僅有的種

你怪我不夠笑容 不懂跟風變通
難及你沒原則 犧牲那初衷 隨舊情斷送

沒法跟你輕輕鬆鬆假裝卿卿我我只好放手 守護我的獨家村

我跟你同床發夢 可惜語言再不相同
大概做人不想太委曲 都將要絕種
我不屑為求相擁 可啞忍到心裡裂縫

我怕折腰你怕窮 彼此怎可折衷
唯願歲月靜好 不好跟你安寢 情自然壽終

沒法跟你輕輕鬆鬆假裝卿卿我我只好放手 守護我的獨家村

忘我和自我不易兩全 讓我忍痛一刀就這麼兩斷
若世間愛拖得一天過得一天怕將底牌揭穿 抵我懷著我獨眠
我亦很怕一心軟 會將就得更辛酸 換到飽暖失去自己一世不甘願
任你嘲笑孤僻也好偏激也好只會自詡清高也好
好過純淨的嘴臉 被媚俗的唇扭轉

各走各路如試煉 不知你或我更安然
無悔未曾可將你改變 都不被你污染

只能說
沒有白等
正 希望KAY穩定落嚟之後出歌可以快D
5分
>3<

903會唔會谷到遲來的至尊歌呢
>3<

5 points
歌詞令人反思 加上kay 唱得真係唔錯
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

「夙願」點解呢?

「夙願」點解呢?
Joseph 發表於 2014-9-24 13:30
長存很久已有的愿望
任我行 失憶蝴蝶