返回列表 發帖

誠邀各位協助搜集最新派台歌資料 (2015年2月至12月)

本版收集所有香港華語派台歌曲(但不包括新城電台國語力排行榜、新城電台音樂先鋒榜、TVB8金曲榜以及RoadShow粵語歌曲排行榜之派台歌),收集歌曲的來源包括商業電台、新城電台、香港電台以及無線電視再加上my903.com所顯示的派台歌曲,而其他來源如歌手Facebook/微博恕不接受。

協助收集歌曲每首歌加一分

以下情況不獲加分:
1. 發表其他會員早前已提供的資料
2. 提供非以上來源所收集的派台歌
3. 提供不完整資料(如沒有出處或出處不夠詳盡, 只填寫電台名稱而沒有節目名)
4. 提供非真實性資訊 , 違者將按版規扣分第6項處理

* 由於舊既"誠邀各位協助搜集最新派台歌資料" 資料太多 故決定每一年開一個帖收集該年之所有派台作品,敬請留意

格式如下:
01 / 01  903 Music

張敬軒 - 井 (廣)
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

02/02   my  903  com
陳綺雯 - 輪候急症室 (廣)
Robynn & Kendy - 蝶亂飛(廣)
周慧敏 - 天盡頭(廣)

林泳 - I Dare You(廣)

評分人數

03/02   晨「希」.Good Day
謝安琪 - 篋神(廣)

李紫昕 - 知己(廣)

評分人數

03/02  my903.com
連詩雅 - 浪漫前夕(C)

評分人數

04/02   my  903  com
若琪 - 攀心人(廣)
楊千嬅 - 最好的債(Let's Begin現場版)(廣)

評分人數

04/02   my903.com
CF@C AllStar X 鍾鎮濤 - 煙花非花(C)
農夫 - 好彩分手(C)

評分人數

無力將天氣逆轉。

04/02 叱咤樂壇
劉德華 - 回家的路 (P)

評分人數

04/02   my903.com
Gentlemen - C'mon Gentlemen(廣)

評分人數

06/02 叱咤樂壇

ZolarWind - 乾坤卦 (c)

評分人數

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

07/02 廣東爆谷

MasterMic - 14 HK Rap Up (c)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

07/02  my 903 com
丁悅 - 謊言(國)
詹瑞文 - 陰公豬(廣)

評分人數

09/02       開心家天下
薛家燕/蕭正楠/麥長青 - 報恩(廣)

9/2 今日正

蔡健雅 - 停格 (p)
王力宏 - 你的愛 (p)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

10/2 叱咤樂壇

劉浩龍 - Change Your Life (c)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

10/02  爸爸媽媽你好嗎? 之紫昕有你
岑日珈 - I Wanna Be Carefree(廣)

評分人數

10/2 一切從音樂開始

莫文蔚 - 境外 (p)

*本週重點推介派台歌

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

12/2 叱咤樂壇

AGA - 若 (c)
SiS樂印姊妹 - 不要只是有夢(c)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

12/02  叱咤樂壇

SiS樂印姊妹 - 不要只是有夢 (廣)

評分人數

• CunninG

12/02   爸爸媽媽你好嗎? 之紫昕有你
謝偉倫 - 風中的塵埃(廣)

評分人數

13/2 廣東爆谷

小塵埃 - 飛吧! 獨角仙 (c)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

13/2 在晴朗的一天出發 - 早安,同學早 !  

Yan Ting Feat. 吳雨霏 - Gonna Be Alright (c)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

13/2 叱咤樂壇

鄧智偉 - 史詩式 (c)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

14/2 中文歌曲龍虎榜

張學友 - 你說的 (p)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

16/2 my903.com

楊立門 - 再牽的手 (c)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

16/2 my903.com
flumpool - 孤獨 (p)
周興哲 - 在你耳邊說 (p)

評分人數

17/2 廣東爆谷

White Dimension - 粉紅解密 (c)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

17/2 my903.com

關楚耀 X 自由發揮 - 狼來了 (p)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

17/02   音樂通世界
鄭秀文 - 總有一個人(廣)

評分人數

17/02 my 903 com
Josie & the Uni Boys Featuring 盧凱彤 - 1001羅夏克(國)
范曉萱 + A - 年(國)

評分人數

18/02 叱咤樂壇
吳雨霏 - 我敢愛(C)

評分人數

18/02     爸爸媽媽你好嗎? 之紫昕有你
草蜢/王詩齡 - 財神到 (國/廣)

19/02    音樂通世界
薛家燕、滕麗名、湯盈盈、吳若希、方伊琪、蕭正楠、麥長青、梁烈唯、于洋、安德­尊、鄧梓峰、鍾志光-倩女喜相逢之新春頌獻(廣)

20/2/15 廣東爆谷
林一峰 - 飛向理想的世界 (C)

評分人數

20/02   娛樂旗艦店
G.E.M. -多遠都要在一起(國)

評分人數

23/02   金曲挑戰站
林師傑 - 不再說謊(廣)

評分人數

25/02    金曲挑戰站
金貴晟 - 虹之間(國)

評分人數

25/02  叱咤樂壇  903 Music

譚詠麟 - 情憑誰來定錯對(廣)
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

joey2009 發表於 2015-2-25 14:05

14年已派台

joey2009 發表於 2015-2-25 14:05

16/12/14 my903.com
譚詠麟 - 情憑誰來定錯對 (c)

無力將天氣逆轉。

26/2 my903.com

雨僑 - 糖衣 (c)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

26/02 my 903 com
孫燕姿 - Radio(國)

評分人數

重覆都有得加分?
hinz 發表於 2015-2-26 18:38

已改 thx
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

2.20確認左有派到去RTHK?
moxy 發表於 2015-2-26 22:51

呢個係新城節目... 確認左係...
而商台網頁2.25先upload 姐...

其實新城既節目又點確認呢
利申: 真係想知

其實新城既節目又點確認呢
利申: 真係想知
kwanie 發表於 2015-2-26 23:08

其實discovered 果個post 我係今日先至加分
如果你有留意的話 我故意將非my903.com 或 其他未必100%可靠的來源唔加分住
我既做法係將新城派台既歌曲分開處理 然後留意其他台有冇話呢首係派台歌
如果無法查明或者仲未聽到有可靠既source 既話 我都係唔會加分住
我亦都以免有會員亂打最新派台歌既來源 好多歌我都係去到my903.com 出左我先加分
以呢個情況來講,多遠都要在一起呢首歌系新城節目率先首播,以暫時版規都係可以收集新城節目所播放既派台作品
所以我會加2月20個post 既分 而唔會加後者2月25日既post 既分
系我附加版規未實行之前 新城節目都係可取既
如果呢位會員有乜野問題 可以去意見諮詢區去提出你地既意見 我地一定會好好聆聽大家既意見
P.S. : 而請大家留意系3月1號開始 我地版係唔會接受任何新城節目既首播派台歌曲既資料
請大家留意 我地係一律不接受

Consultation :
積分        用戶名        時間        理由
貢獻 +1        Nicholas        2015-2-26 12:41
- - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - -
而我對moxy 會員致歉 係本人加多左一次分比同一首曲目
系度公開同您講番唔好意思

其實discovered 果個post 我係今日先至加分
如果你有留意的話 我故意將非my903.com 或 其他未必100%可靠 ...
Nicholas 發表於 2015-2-26 23:52

其實係我以為宜家已經實行新版規
所以就發咗 比版主造成困擾嘅話 真系唔好意思。
無力將天氣逆轉。

27/2 my903.com

許廷鏗 - 美夢之後 (c)

評分人數

02 著地 - 鄧麗欣

27 / 2 / 2015 my903.com

鄭欣宜 - 你瘦夠了嗎?(C)

評分人數

02/03  my 903 com
狄易達 - 一凍一熱(N3ON Remix)
(廣)
側田 - WeTouch
(廣)

評分人數

03/03  my 903 com
After10 - 低沉(C)

評分人數