返回列表 發帖
美聯社報左,所以好多地方都轉載
John 發表於 2022-7-29 08:58

NY Times - Large Video Screen Falls During Mirror Concert in Hong Kong, Injuring 2
https://www.nytimes.com/2022/07/ ... rror-hong-kong.html

Variety - Giant LED Screen Falls and Injures Two Dancers at Concert for Hong Kong Boy Band Mirror
https://variety.com/2022/music/g ... anceled-1235328558/

The Washington Post - Falling screen hits 2 dancers on stage at Hong Kong concert
https://www.washingtonpost.com/w ... c3dbaee2_story.html

BBC - Mirror: Huge screen falls on dancers at Hong Kong boy band concert
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-62335828

The Guardian - Horror at Hong Kong boyband concert as huge video screen falls on to performers
https://www.theguardian.com/worl ... ls-on-to-performers

Fox News - Hong Kong boy band Mirror ends concert after monitor falls on dancers
https://www.foxnews.com/entertai ... nitor-falls-dancers

Billboard - Two Dancers Injured at Mirror Concert After Large LED Screen Falls Onstage
https://www.billboard.com/music/ ... n-falls-1235119409/

The Chosun Ilbo (朝鮮日報)  - 천장서 떨어진 스크린, 댄서 덮쳤다… 홍콩 공연장서 아찔한 사고
https://www.chosun.com/internati ... AFBLNBP56P6O2RLLFI/

仲有一大堆,咩國家咩language都有,唔逐個post啦
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

其實林家謙主辦係咩公司?佢自己?
希望有信得過嘅人幫佢確保安全…
在這畢生不滅 無極的狀態

班仔人氣就應該唔會跌
某程度上 Frankie 跌落台件事 佢地作為主要表演者都叫做係suffer 緊
況且AK 之前 ...
victor1991415 發表於 2022-7-29 08:42

睇到好心痛,發生事故唔係關心傷者情況,反而好多人乘機攻擊AL同Edan

其實除咗因為佢哋戴住耳機、背對舞台睇唔到之外
仲有最大嘅原因係一出事個陣,現場即刻熄燈20秒
舞台全黑,歌手根本乜都睇唔到,甚至自己都好容易會差錯腳跌落去

好想問公司點解要熄燈?阻礙人上去進行救援工作,實在太離譜!!!

宜家連累埋無辜嘅人被攻擊,明明台上每一個人都係差小小就會出事嘅受害者
尤其阿Mo同AL咁多年感情,AL肯定更加難受自責,以後再表演都會有心理陰影

舞台熄燈片:link  怕引起不安,請慎入!

睇到好心痛,發生事故唔係關心傷者情況,反而好多人乘機攻擊AL同Edan

其實除咗因為佢哋戴住耳機、背對舞 ...
NobodyElse 發表於 2022-7-29 14:29

所以我先覺得d 人反鏡係咪反上腦
根本除左受傷Dancer 同佢地家人
Edan 同Anson Lo 創傷就係最大

MIRROR演唱會意外|麥浚龍父公司控舞台機械工程 ITP負責屏幕安裝及拆卸

人氣男子組合MIRROR昨晚第四場紅館演唱會發生嚴重意外,一部大型屏幕突然墮下,壓傷兩名舞蹈員,其中一人傷勢嚴重,留醫深切治療部(ICU)。

根據演唱會謝幕時的屏幕片尾顯示,今次舞台機械、舞台工程以及視像器材提供,分別由上市公司中建富通(138)旗下的「協興隆舞台工程」、「In Technical Productions」(ITP)(8446)以及「菱藝廣告製作」3間公司負責。當中菱藝廣告於今日凌晨時份,已發聲明否認與屏幕工程有關。

ITP負責演唱會視像工程

而負責視像器材的ITP,過去曾多次負責演唱會視像工程,包括安裝、拆卸和控制現場屏幕效果,不少演唱會及政府官方活動視像工程均由該公司負責,當中包括去年尖沙咀商場K11 Musea的Prada展覽、中環國際金融中心名店Chaumet的展覽LED牆、音樂表演「Summer Pop Live In HK香港夏日流行音樂節」,還有本港和澳門政府的慶回歸活動等。

根據其創業板上市文件顯示,其公司業務範圍涵蓋「廣泛的視像顯示解決方案,包括有關視覺效果設計及技術可行性的執行前諮詢、視像顯示設備供應、定製視像顯示解決方案、現場設備安裝及表演過程中的一般技術支援(如操作視像控制單元),以確保所期望視覺效果的順暢顯示」,意味該公司除提供屏募租借外,亦提供安裝和操控等技術支援。

稱往績記錄無捲入重大傷亡事故

文件又提到,往績記錄期內,在營運過程中,並無捲入重大傷亡事故,又強調高度重視僱員的職業健康與安全,會為負責視像顯示設備現場安裝、操作及拆卸的視像技術人員,提供在職培訓。而項目經理及/或指定為主管的經驗豐富的視像技術人員,則會在整個安裝及拆卸期間留守在現場,以監督操作及確保所有安全規定得以遵守。

協興隆由麥浚龍父公司擁有

至於另一間負責今次演唱會機械工程的協興隆,則與藝人麥浚龍父親麥紹棠有關。麥紹棠為上市公司中建富通主席兼行政總裁,其持有公司4.72億股,佔總股本54.02%,而中建富通則持有協興隆73%股權。

根據中建富通2021年年報,該公司於2016年7月收購協興隆的控股權益。而協興隆主要為香港、內地、澳門及東南亞的現場流行曲演唱會,以及其他活動提供舞台機械工程服務,創辦人及董事總經理為區家鑫。

LINK
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

好想問公司點解要熄燈?阻礙人上去進行救援工作,實在太離譜!!!
NobodyElse 發表於 2022-7-29 14:29

真係無人解釋過你聽?咁惟有我講講
跌落蒞嘅電視重未知有無駁電
如果唔斷電有機會會漏電令傷者觸電
再者現場根本無後備光
所以惟有斷咗佢先
但歸根究底佢本身嘅安全安排就肥佬咗囉

Edan 同Anson Lo 創傷就係最大 ...
victor1991415 發表於 2022-7-29 14:33

好多反鏡嘅想踩到mirror收皮另外都有啲隊友粉落井下石
平時爭上弦一打餐飽都算啦,而家連人命事故都可以攞嚟攻擊隊友,可唔可以有返啲人性
唔通打沉咗AL同Edan,佢哋偶像就可以獨善其身,根本有咩事係會影響埋mirror成隊囉

成晚瞓得唔好,一直留意住阿Mo嘅情況
無幾耐之前阿Mo仲出過post話多謝AL帶佢上紅館
而家搞成咁,真係好難受好難受

...
kenneth 發表於 2022-7-29 14:43

原來係咁,咁呢個解釋都講得通
因為尋晚我有入場,當時全場都一齊大叫開燈
我隔離左右嘅鏡粉都嚇到喊,十分混亂,每次諗起個畫面都好驚

其實除咗因為佢哋戴住耳機、背對舞 ...

唔駛咁勞氣, 退一萬步講, 就算真係睇到, 前一秒仲focus 係個表演, 表演者都唔一定可以幾秒就反應得黎
有留意過下mirror 就知佢地係咩人, 即時反應唔代表咩,
有同理心既人都會擔心在場既感受, 冇既就唔駛解釋咁多, 慳番D氣

原來係咁,咁呢個解釋都講得通
因為尋晚我有入場,當時全場都一齊大叫開燈
我隔離左右嘅鏡粉都嚇 ...
NobodyElse 發表於 2022-7-29 14:46

理解你感受 一定好唔舒服
但當刻第一傷者嘅情況係最優先嘅考慮
所以惟有咁安排
好高興可以幫到你理解

唔駛咁勞氣, 退一萬步講, 就算真係睇到, 前一秒仲focus 係個表演, 表演者都唔一定可以幾秒就反應得黎
有 ...
people 發表於 2022-7-29 14:49

理解你感受 一定好唔舒服
但當刻第一傷者嘅情況係最優先嘅考慮
所以惟有咁安排
好高興可以幫到你理解 ...
kenneth 發表於 2022-7-29 14:50

多謝你哋好感恩呢度可以理性討論
隔離連登我已經唔敢再上去睇,太多黑心說話好恐怖
真係希望唔好再二次傷害任何一個當事人
亦都希望公司放班仔休息下,沉澱下 唔好再成日當佢哋賺錢工具

Edan 同Anson Lo 創傷就係最大 ...
victor1991415 發表於 2022-7-29 14:33

佢哋根本反應唔切
有班盲反嘅仲話佢哋冇人性 -_-
不正常人類推介榜 2024 Week 25
1. 喃嚒師感官漫遊 - 林家謙 2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷 3. 唞 - 陳柏宇

真係希望 ...
NobodyElse 發表於 2022-7-29 14:55

連登唔好睇啦
根本思路唔同 睇嚟傷身又傷心

佢哋根本反應唔切
有班盲反嘅仲話佢哋冇人性 -_-
荷蘭番茄 發表於 2022-7-29 14:56

其實最冇人性就係個班「人」

都係啊 發生咗呢件慘事都無人想...
旁觀者只可為佢哋祈求/祈禱無事...
但見唔少人講啲說話 真係睇到會為呢個扭曲世代/思想傷心...
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

真係希望 ...
NobodyElse 發表於 2022-7-29 14:55

唔好睇連登啦
根本就係攻擊人多...
最重要,如果你真係釋放唔到心中個種鬱結...隨時講出黎!!!
佢地係時候要review下呢種deadline文化,同埋你班仔係紅,但如果仲用以前唱片公司心態,我簽你十年,呢十年你唔洗旨意訓既做事方式...
大家只會更加討厭你公司,而唔係班仔!
做番一個俾足準備時間 唔洗太多舞台效果 用作品說話既一個演唱會 摑我地一巴又好 摑haters一把都好...好過而家咁!

而家連阿Mo都有人反

而家連阿Mo都有人反
FoldCC 發表於 2022-7-29 15:31

反乜9 ?

反乜9 ?
victor1991415 發表於 2022-7-29 15:32

話阿Mo老豆有份登報支持止暴制亂,BC死全家有報應

FoldCC 發表於 2022-7-29 15:34

無腦。佢老豆係藍咁又點
佢個仔受傷又關政治事
再將我相信的如煙火般綻放

真係希望 ...

公司當然有責任
但無可否認冇公司Mirror未必走到今日呢一步
大家講公司賺到盡?即食文化?用人用到盡?
李澤楷度縮係人都知
但上面所講既劣質文化全香港人都應該要反省
到底係淨係ViuTV/Makerville會咁做定其實每個香港人行到嗰個位置上面
都係會接受chur到盡、歌手表演者未準備好、即食文化?

FoldCC 發表於 2022-7-29 15:34

又係連登?

又係連登?
victor1991415 發表於 2022-7-29 15:53

都係連登盲反果堆

唔好睇連登啦
根本就係攻擊人多...
最重要,如果你真係釋放唔到心中個種鬱結...隨時講出黎!!!
佢地係時 ...
rfv123 發表於 2022-7-29 15:31

永遠想利潤最大化
但冇諗過依家跌左落一個好深既trap 度

...
kenneth 發表於 2022-7-29 14:43

嗱 即使嚮事後條線都重係吊住
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔好睇連登啦
根本就係攻擊人多...
佢地係時 ...
rfv123 發表於 2022-7-29 15:31

作為觀眾我而家都唔敢再睇演唱會啲片住
更何況係班鏡仔肯定好大陰影,特別AL同Edan

我覺得viutv好似都冇心栽培佢哋
今次演唱會各方面都畀人感覺係唔專業同臨急抱佛腳

公司當然有責任
但無可否認冇公司Mirror未必走到今日呢一步
大家講公司賺到盡?即食文化?用人用到盡?
...
lokzai 發表於 2022-7-29 15:44

即食文化除咗公司有責任,鏡粉咩都肯接受都係好大嘅問題
今次演唱會睇得出其實好多成員,根本未具備呢個能力上紅館表演
所以先話想趁今次意外畀班仔沉澱下,ready好先再出嚟

李家超:已主動聯絡阿Mo家人 抵港後安排醫院探望
https://www.hk01.com/sns/article/797989
離不開 留不低

MIRROR演唱會︳意外取消餘下8場 門票內部認購+綑綁銷售料賠逾億
      2022-07-29 12:55 列印 文字大小

MIRROR演唱會昨晚發生墜屏意外,今晨文旅局局長楊潤雄發聲明稱,政府已指示演唱會即時暫停,直至舞台結構證實安全。根據MIRROR演唱會售票資料,今次12場演唱會目前只舉行了4場,尚有8場或需要全數退票,再加上MIRROR經理人黃慧君(花姐)承諾會處理第4場的門票,未計算可能需支付的兩名受傷舞蹈員賠償金等,估計今次主辦方大國文化至少需賠償一億港元。

另外,據MIRROR演唱會售票時的報道,有傳12場演唱會門票,有約七成均屬內部認購,以「買豬頭搭豬骨」作近似於捆綁式的方法銷售,例如有銀行信用卡推出「優先預訂」吸引粉絲申請信用卡;亦有不少信用卡會員以積分或cash dollars換購門票等。因此,是次大規模退票很可能不止牽涉現金退款,同時亦包括非現金賠償。

同時,MIRROR演唱會主辦方亦提供網上直播門票,原訂於7月30日、7月31日及8月5日場次進行,門票為380元及280元,即需退票場次為3場,但預訂直播門票人數難以估計,相信同樣是大數目;除了門票退票問題外,今次主辦方亦很可能需向兩名受傷舞蹈員作賠償阪醫療費用,還未計算可能需支付、因取消場次而需向贊助商的賠償,估計今次演唱會意外,很可能令主辦方大國文化作逾億賠償金。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2359433/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-MIRROR%E6%BC%94%E5%94%B1%E6%9C%83%EF%B8%B3%E6%84%8F%E5%A4%96%E5%8F%96%E6%B6%88%E9%A4%98%E4%B8%8B8%E5%A0%B4-%E9%96%80%E7%A5%A8%E5%85%A7%E9%83%A8%E8%AA%8D%E8%B3%BC-%E7%B6%91%E7%B6%81%E9%8A%B7%E5%94%AE%E6%96%99%E8%B3%A0%E9%80%BE%E5%84%84

MIRROR演唱會︳意外取消餘下8場 門票內部認購+綑綁銷售料賠逾億

M ...
Cath 發表於 2022-7-29 16:53

仲未計班仔依家咁差狀態下
應該好多show 同廣告、劇、電影都要postpone

即食文化除咗公司有責任,鏡粉咩都肯接受都係好大嘅問題
今次演唱會睇得出其實好多成員,根本未具備呢個 ...
NobodyElse 發表於 2022-7-29 16:11

所以望翻轉頭的確Mirror既崛起部分原因的確係香港人情緒上既缺口需要抒發
我本身唔鍾意Mirror固然覺得佢地未夠資格上紅館亦都唔睇好
但對於Mirror,甚至對於ViuTV有機會唔通唔把握唔試一次?
只能夠講以後真係需要有空間同時間比佢地更加努力
八月仲有個日本音樂節
到時候點拆呢個彈又係一次考驗
一次係製作工程公司既責任
第二三次可以blame落Viu同Makerville
最後要走得長久就要靠自己既努力

到依家都仲係好傷心
當然傷者嘅苦痛係難以想像,我哋講咩都冇用
但更加係因為網上啲流言蜚語而感到好憤怒
今次對香港娛樂/流行文化工業真係重創,元氣大傷,亦感到好氣餒

所以望翻轉頭的確Mirror既崛起部分原因的確係香港人情緒上既缺口需要抒發
我本身唔鍾意Mirror固然覺得佢 ...
lokzai 發表於 2022-7-29 17:35

休息又好,沉澱又好
都真係要停一停諗一諗
未講的說話寫滿在信箋
郵差多謝你知 我心所向位置

尋晚係現場真係嚇親,朋友喊咗好耐,到而家都未平復,唔敢睇任何相關嘅片同相,希望好快有好消息GOD BLESS

尋晚係現場真係嚇親,朋友喊咗好耐,到而家都未平復,唔敢睇任何相關嘅片同相,希望好快有好消息GOD BLESS{ ...
JanJan937 發表於 2022-7-29 17:59

想像到目擊嘅話真係好難受
如果真係情緒上handle唔到,記得要搵專業人士協助

總之好好保守自己內心面對落井下石既人
件事身心受傷既人真係太多

希望大家有咩可以係度抒發
同埋停止上連登

尋晚係現場真係嚇親,朋友喊咗好耐,到而家都未平復,唔敢睇任何相關嘅片同相,希望好快有好消息GOD BLESS{ ...
JanJan937 發表於 2022-7-29 17:59

辛苦你們了
好好休息 慢慢嚟
大家都支持你哋
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

希望大家有咩可以係度抒發
同埋停止上連登
釘釘 發表於 2022-7-29 18:15

停止上連登的確好重要

事發前日日都追住睇我賢嘅演出,而家都唔會想睇了…
望除咗台上嘅鏡仔、dancers、工作人員等身心可好返,現場見到或網上影片同言論被影響嘅人都可快快走出陰影…
PRAY CONTINUOUSLY…

如果有需要…望埋呢個連結啊 有專家講述… 望大家唔會咁…
【創傷後遺症】MIRROR演唱會嚴重意外!觀眾目擊事故恐現創傷後遺症!精神科醫生指須留意是否出現7大症狀

M ...
Cath 發表於 2022-7-29 16:53

唔係想落井下石 只係想講今日早前講過大國會蝕到入肉而有會員唔同意 而家估計蝕成億就真係証明到

P.S.: 希望阿Mo可以大步攬過 聽到有機會全攤真係好心酸
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

唔係想落井下石 只係想講今日早前講過大國會蝕到入肉而有會員唔同意 而家估計蝕成億就真係証明到

P ...
leroyjaime 發表於 2022-7-29 19:57

我補多句,初初劉華演唱會取消15場,報紙都話賠過億⋯
最後,劉華公司出年報只係賠咗一千萬多啲⋯
自己睇報紙有幾多水份係入面

「料」過億⋯
再者大sponsor都係自己人,左手交右手,你估佳佳真係會用左手斬右手?
而且係有提供服務或保險,所以點會係「賠」⋯

仲有內部飛,每張都收$120手續費,呢條都一定唔會退,計番呢度仲有三場正收益⋯
都仲未計公開發售手續費同城市售票對拆

同埋而家無咗防疫規例?又可以計full house 1.25萬座位?

係要賠,但一定無賠咁多囉

停止上連登的確好重要
wing 發表於 2022-7-29 19:16

真係好癲
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

其實我都唔鍾意教主
見Ig 佢同阿Mo都朋友
佢都唔想朋友有意外發生
佢唱個時都唔知後面仲咩
一熄燈先知
再將我相信的如煙火般綻放

真係不能想像香港演唱會竟然可以發生咁嚴重嘅事故
更不能想像香港竟有咁多冷血涼薄嘅人
不但可以取笑傷者「抵死」
更以上帝視覺炮轟現場表演者冷血
真係諗唔明香港教育點可以教出啲咁嘅人

Mo係一個好有熱誠好專業嘅舞蹈員
每個Anson Lo嘅mv同舞台表演都會見到佢嘅演出
跳得有力又夠投入
希望阿Mo手術成功 平安渡過難關
亦希望鏡仔 dancers們好好照顧自己嘅情緒

Makerville今次責無旁貸
必定要徹底調查 作出交代
推人出去搵咁多錢返嚟
卻視人命如草芥 真係離晒大譜

P ...
leroyjaime 發表於 2022-7-29 19:57

細路仔唔識野。。見多些外面世界你就會明白。

如果三面台會唔會好啲,對觀眾都係好事,可以一次睇清12個人
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

如果三面台會唔會好啲,對觀眾都係好事,可以一次睇清12個人
ifeinano 發表於 2022-7-29 20:53

走位會輕鬆好多
但一係有機會被睇慣四面台既香港觀眾認為歌手動線單一無聊冇誠意
二係紅館確實唔太適合開三面台
三係三面台入場人數會減少,度縮李澤楷唔知會唔會接受

細路仔唔識野。。見多些外面世界你就會明白。
kk8733 發表於 2022-7-29 20:47

即使排除晒人為製造事故嘅可能性
齋去講有關嘅機構敷衍塞責無做好安全措施
都完全唔值得原諒囉

更何況疑點重重
一日未查到水落石出kenneth都係唔會罷休嘅!
明示/暗示停止徹查嘅人可以休矣

深淵嘅盡頭係深淵
要接受無盡黑暗嘅可能性
集氣啊
成日就咁逃避責任
見到集氣兩隻字一律視作逃避責任
用「聚集正能量」做藉口去支開責任

viutv係人血饅頭好可恥
快d去日本買東京人壽
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了