返回列表 發帖
如果講唱功徐佳瑩第一個 OUT 啦
賴爽 發表於 2015-5-18 22:54

點都好過Jolin
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

點都好過Jolin
fifty1205 發表於 2015-5-18 23:05

又唔係走下文青就叫唱功好既
如果講穩定 Jolin 一定比 Lala 好,Lala 只係聲底比較好
同埋下下淨講唱功咁張惠妹可以冧多 5 年都無問題

又唔係走下文青就叫唱功好既
如果講穩定 Jolin 一定比 Lala 好,Lala 只係聲底比較好
同 ...
賴爽 發表於 2015-5-18 23:10

我都覺
LaLa係好擅於用氣聲去營造首歌既氛圍e.g尋人啟事,失落沙洲呢d都好
唱live穩定性我覺得都還ok既
Jolin個種跳唱都唔係一般女歌手駕馭到
講唱live穩定amei同A Lin贏緊啦
可惜金曲獎唔係剩計呢樣

好開心KAREN有咁多項提名,其實《不散,不見》真係好高水準,曲詞唱製作都係,不過冇乜noise,現在有評委認同係好事,反而上次隻《寶貝》我覺得較悶,純粹係聽佢唱功。

其實jolin入圍女歌手可以話贏硬 對手太弱
奈何連提名都無 而家我覺得應該lala or karen攞歌后

今次第二次only
佢都係出左三張專輯
但第二張有人在等零入圍
CunninG 發表於 2015-5-18 22:24

又好似係喎,感覺上老是見到他的名字,
不過佢D歌係幾正,希望有一日到佢。

Weibird 呢隻碟我就覺得有啲悶
反而前兩隻仲好聽
不過都開心佢同三位香港男歌手入圍

歌曲獎           作曲  作詞    編曲   制作   演唱
尋人啟事         √     √       √      ×    √
用餘生去愛       ×     ×       ×     ×    √
偏執面             ×     ×      ×     ×     √
島嶼天光搖滾版  ×     ×      ×     ×     ×
Play我呸          ×     ×      √     √     ×

提名歌曲獎既5首歌我都未聽過,不過邊首得獎都好明顯
徐佳瑩應該係歌曲獎攞返個安慰獎
Gin Lee’s songs are very bored & low!>_<

歌曲獎           作曲  作詞    編曲   制作   演唱
尋人啟事         √     √       √      ×    √
...
我等我在 發表於 2015-5-20 20:29

有時又唔係咁計
《島嶼天光》分分鐘爆個小冷
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

...
我等我在 發表於 2015-5-20 20:29

大藝術家曲詞編同單曲製作都無入圍 一樣贏

btw 仲諗住二汶有機會執到d提名;( (其實有無報?)

台灣蘋果日報 : 林憶蓮金曲登台娜娜助陣 作曲獻唱療癒寶島

金曲獎頒獎典禮6月27日將在台北小巨蛋舉行,今年特地邀請金曲歌后林憶蓮來台表演,由歐陽娜娜拉大提琴助陣。據悉製作單位半年前就盛情邀約林憶蓮,雙方籌備至今,她有感於台灣去年災難新聞不斷,決定親手創作歌曲獻給台灣,典禮當天將首度發表,另她也將演唱蘇芮的《奉獻》,到時30名救難人員會一起現身台上,接受致敬。
林憶蓮1990年底在台灣推出《愛上一個不回家的人》專輯大賣,之後唱過《當愛已成往事》、《傷痕》、《至少還有你》等膾炙人口歌曲,在台灣樂壇佔有一席之地,當年跟李宗盛結婚更是轟動一時,讓她一直視台灣為自己的家。前年她並以《蓋亞》專輯獲得金曲獎歌后。
陳鎮川填詞
林憶蓮看到台灣去年、今年因發生空難和氣爆事件,社會氛圍低迷,讓她更期許要用音樂療癒人心。為了這次表演,她自掏腰包編曲費用,找來香港音樂製作人倫永亮編曲,由典禮製作人陳鎮川幫她寫詞,典禮當天倫永亮也將表演鋼琴,歐陽娜娜負責拉大提琴,聯手演出。第一次參加金曲獎演出的歐陽娜娜昨開心說:「能和兩位很棒的音樂人一起合作,是我的榮幸,對我未來的音樂之路也會有更多啟發。」金曲獎今年將頒發特別貢獻獎給二姊江蕙和陳揚,歐陽娜娜表示二姊是她的偶像,當天希望有機會見到二姊,未來她也想在二姊的演唱會上演奏。今年金曲獎入圍名單競爭激烈,歌王由「歌神」張學友與「E神」陳奕迅2度對決,張學友因忙拍攝電影,可能無法來台參加金曲獎,但陳奕迅可望在典禮上表演,另入圍最佳國語女歌手的張惠妹也受邀演出,但礙於之前剛忙完演唱會,體力透支,目前還沒點頭答應。
典禮求準時
當天典禮預計共有8段表演,每段表演長度控制在6分鐘以內,以藝人獨自表演為主,不會有合體和大堆頭表演,主辦單位希望今年典禮可以準時在11點半前結束,盡量不要超時。

似乎歌神遲啲先會係二姐封咪演唱會找數唱家後...

已知表演陣容

陳奕迅 + 十八人樂團 - 「八號風球」組曲(90年代香港歌手的經典國語歌曲)
林憶蓮 + 倫永亮 + 歐陽娜娜 - 獻給台灣的新歌 + 蘇芮的《奉獻》
張惠妹 + A Team - 阿妹+阿密特跳舞組曲
羅志祥 - 跳唱「羅氏舞曲」
徐佳瑩 - 阿密特、蔡健雅、林憶蓮、戴佩妮、陳珊妮組曲
周杰倫 - 上台彈奏《落雨聲》向江蕙致敬
MATZKA + 黃連煜 + 董事長樂團- 「原、台、客語」唱出台灣熱情的一面

另外, 除歌神未firm, 其他九位金曲歌王/后提名人確定出席, 但歌神會現身既機率都很大

張惠妹做壓軸果段表演都 10 分鐘啦
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

已知表演陣容

陳奕迅 + 十八人樂團 - 「八號風球」組曲(90年代香港歌手的經典國語歌曲)
林憶蓮 + 倫永亮 + ...
阻住 發表於 2015-6-22 10:21

有tanya份?? <3
香港歌手經典國語歌曲

睇咗各個預測,總括黎講:
歌曲/專輯:Jolin vs Lala
歌王:歌神 vs 吹神
歌后:Lala vs 娃娃 (其實好多預測5個都差唔多票數)
肥婆馬上收皮

睇咗各個預測,總括黎講:
歌曲/專輯:Jolin vs Lala
歌王:歌神 vs 吹神
歌后:Lala vs 娃娃 (其實好多預測5 ...
fifty1205 發表於 2015-6-23 13:45

歌后真係5 個都差唔多
唔信karen今次會第三度封后
私心想A Lin

歌后真係5 個都差唔多
唔信karen今次會第三度封后
私心想A Lin
victor1991415 發表於 2015-6-23 13:54

希望A-Lin可以好似JJ舊年咁贏返次,實在陪跑得太多次啦
肥婆馬上收皮

唱片業界人士票選 金曲獎看好張學友、徐佳瑩稱王封后

【三立新聞網】

本周六(27日)就是金曲獎頒獎典禮,有媒體特別邀請包括唱片公司、創作人、DJ…等21
4名唱片業相關人員,針對本屆最佳國語男、女歌手,還有最佳國語專輯、最佳年度歌曲
這4個獎項進行線上票選,結果分別以張學友、徐佳瑩,以及蔡依林的《呸》與《Play我
呸》最被看好。

這項由聯合報系推出的金曲獎預測調查,在最佳國語男歌手部分,由「歌神」張學友與「
E神」陳奕迅分居1、2名,且「雙神」僅差1票;而最佳國語女歌手票選,除了第5名的A-L
in外,前4名票數都頗為接近,最高票是48票的徐佳瑩,第2、3、4名的魏如萱、張惠妹、
莫文蔚,票數分別是45、44、43。

最佳國語專輯方面,本屆入圍9項的蔡依林《呸》氣勢如虹,取得84票、得票率39.3%,
票數比第2名徐佳瑩《尋人啟事》的39票要多了1倍以上;至於最佳年度歌曲,蔡依林的《
Play我呸》依舊獨占鰲頭,拿下88票,居次的則是去(2014)年太陽花學運期間的代表歌
曲,滅火器樂團的《島嶼天光搖滾版》,得到41票。
論盡樂迷,敢愛敢恨

開場會係主持人哈林演出
第一段表演由陳奕迅上陣
8 分鐘時間唱 26 首香港歌手嘅國語歌曲
最尾壓軸表演係張惠妹 10 分鐘 Dance Medley
論盡樂迷,敢愛敢恨

學友要拍戲...唔去

好多樂評人都有唔同預測
不過真係好難講
上年都好多tip周華健大熱

a-Lin争氣呀
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

啱啱我無聽錯掛 ??? 聽晚 vani 同學友一齊去金曲獎 ???

啱啱我無聽錯掛 ??? 聽晚 vani 同學友一齊去金曲獎 ???
chanchan0909 發表於 2015-6-26 21:49

咁咪候選歌王歌后到齊?!
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

咁咪候選歌王歌后到齊?!
liebe 發表於 2015-6-26 23:00

我諗我無聽錯掛, vani 好似話我都黎呀, 學友無理由唔黎呀係咪先, 跟住好似話會一齊黎 ...

張學友來不來金曲獎?座位曝光大解密
http://star.chinatimes.com/news/20150626004966-261101

睇黎學友真係黎到

睇黎學友真係黎到
chanchan0909 發表於 2015-6-26 23:21

d相好似。。。大吉利事

d相好似。。。大吉利事
on07111 發表於 2015-6-26 23:24

尤其二姐嗰張 ...

希望歌王唔係方生都係學友啦 陳生就唔好啦
歌后希望係lala 或者wawa 啦

youtube 有冇直播架

今晚就係啦
好似係近年最多大星既一年?
十位準歌王歌后 Jolin 周董 二姐 小豬
好正
P.S. A Lin加油!

歌后希望係lala 或者wawa 啦  ...
-Prince- 發表於 2015-6-26 23:29

LALA
同樣唔想係陳生
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

原來 eason 同 karen 呢 2 張響香港被人劣評嘅專輯,響台灣都極好評…
論盡樂迷,敢愛敢恨

歌后希望係lala 或者wawa 啦  ...
-Prince- 發表於 2015-6-26 23:29

我都覺得Eason呢隻唔應該拎歌王,比較想張學友拎
歌后五強表現平均,好難估

Karen 其實隻碟個人都幾喜歡
但心當然想Lala 啦。(A-Lin 其實隻碟都唔差)

希望大同得啦......

Play我呸係台灣好hit?點解咁多人會投佢票?
Gin Lee’s songs are very bored & low!>_<

睇黎學友真係黎到
chanchan0909 發表於 2015-6-26 23:21

聯合報11:53消息:「歌神」張學友確定出席金曲奬,今天一下戲,直奔香港機場,下午抵台,唱片公司安排接機,視班機抵達情況,必要時直奔金曲奬會場。

我等我在 發表於 2015-6-27 12:37

唔單只 hit,而且質素上乘

太好啦,十位歌皇歌后都出現!
論盡樂迷,敢愛敢恨

人在台北但冇時間番酒店睇
網上有冇直播?

歌王都係估eason好了
學友始終係最後一個入圍

其實香港樂壇真係欠karen太多啦,不過好彩有台灣同大陸既市場支持佢。。。希望今次Karen可以第三次封后la...雖則對手實力旗鼓相當
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

我等我在 發表於 2015-6-27 12:37

唔知咁講岩唔岩
Jolin某程度上都等如JY係香港既地位 ❨even 更高)
呸 呢張碟的確好堅

唔知咁講岩唔岩
Jolin某程度上都等如JY係香港既地位 ❨even 更高)
呸 呢張碟的確好堅 ...
victor1991415 發表於 2015-6-27 16:51

...應該唔可以將呢兩個人放埋一齊比較
怕你會畀人鬧

睇唔到呀喂.....= ="

add 發表於 2015-6-27 15:19

youtube 只限台灣
論盡樂迷,敢愛敢恨

youtube 只限台灣
星勤 發表於 2015-6-27 17:02

你有冇方法睇到? 我在金曲fb問緊.....

DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

算幾順
dongbb2332 發表於 2015-6-27 17:19

其實今年唔算關自己事
算是習慣一種吧。

算幾順
dongbb2332 發表於 2015-6-27 17:19

多謝哂!
論盡樂迷,敢愛敢恨

HUSH 真係越睇越型~
論盡樂迷,敢愛敢恨