返回列表 發帖

2015 饑饉三十 討論區

開幕禮︰4/11 - 14:00-14:45 (直播)
鄭俊弘、Super Girls、馮允謙、鄭欣宜、A2A、連詩雅

民歌基地︰4/11 - 19:00-20:30 (直播)
洪卓立、林奕匡、小塵埃、陳慧敏、李拾壹、許廷鏗

饑饉音樂之旅︰4/12 - 18:00-20:00 (直播)
周柏豪、林欣彤、梁文禮

直播詳情  http://www.my903.com/famine30_2015/prog/Live
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

據說好大機會落大雨 希望唔會太影響活動

應該唔會太大雨掛,
好似今日咁微微雨都仲好, 上年曬到一個點

實情講左 閉幕音樂會 除左 Pakho Mag 之外,仲有邊個未?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

實情講左 閉幕音樂會 除左 Pakho Mag 之外,仲有邊個未?
Bluejays 發表於 2015-4-10 16:04

梁文禮

民歌基地 應該仲有 新青年理髮廳

民歌基地係網上直播
903 第二日先錄音轉播
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

Bluejays 發表於 2015-4-10 16:04

今年分享晚會會同 finale 一齊做
所以今年閉幕叫做「饑饉音樂之旅」
而嘉賓亦只有三位饑饉之星

其實今年都會有神秘嘉賓出現響饑饉營入面架
例如 4 月 12 號中午,張敬軒就會出現響 22+8 嘅部分當中
而又唔只得軒仔一個喎~ 不過就賣個關子先

另外,民歌基地每年都會有壓軸特別嘉賓,今年一樣有

仲有,陳明恩會響星期日朝早同營友分享生命見證同唱歌
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

11/4/2015

活動: 饑饉三十2015開幕禮
嘉賓: 曾鈺成、阮水師、趙煥明、陳志雲、
         陳靜嫻、刁展威、陳重義、周柏豪、
         林欣彤、梁文禮、A2A、Super Girls、
         連詩雅、馮允謙、鄭欣宜、鄭俊弘、
         Colin、Donald、Jacky、Vani、
         小儀、占、朱薰、西瓜、
         森美、家媛、細So、急急子、
         麻利亞、謝茜嘉、檸、李慧琼、
         涂謹申、馮檢基、梁家傑。
時間: 14:00 - 14:45

活動: 饑饉三十2015誓師儀式
嘉賓: 周柏豪、林欣彤、梁文禮、A2A、
         Super Girls、連詩雅、馮允謙、鄭欣宜、
         鄭俊弘。
時間: 14:45 - 15:00

活動: 饑饉三十2015 - 『貧窮的足跡』工作坊
嘉賓: 周柏豪、林欣彤、梁文禮、A2A、
         Super Girls、連詩雅、馮允謙、鄭欣宜、
         鄭俊弘。
時間: 15:00 - 17:30

活動: 饑饉三十2015 - 民歌基地
嘉賓: 小塵埃、李拾壹、林奕匡、洪卓立、
         陳慧敏、許廷鏗、新青年理髮廳、許志安
         鄧健明
時間: 19:00 - 20:30

12/4/2015

活動: 饑饉三十2015 - 22+8你仲得唔得呀
嘉賓: 張敬軒薛凱琪
時間: 12:00 - 13:00

活動: 饑饉三十2015 - 饑饉音樂之旅
嘉賓: 周柏豪、林欣彤、梁文禮。
時間: 18:15 - 20:15

密 雲 , 間 中 有 雨 , 稍 後 有 一 兩 陣 雷 暴 。
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

Alfred 可能只係同 慧敏歌合唱,Alfred 加 Phil 可能無望,Alfred 加 Ken 更加無

多謝燈神
香港仔朋友表示開始停雨

密 雲 , 間 中 有 雨 , 稍 後 有 一 兩 陣 雷 暴 。
John 發表於 2015-4-11 05:28

雨區暫時出海了。。希望唔好返來

凍c仲要餓c
各位饑饉朋友加油

我希望呢個post 唔好貼野食相 lol

我希望呢個post 唔好貼野食相 lol
kwanie 發表於 2015-4-11 13:00

903做緊米芝蓮 @.,@

好大雨呀而家,捱唔捱到呀

我都想試下捱下餓,自行試下捱到幾耐

我祈求欣宜唔好係開幕禮唱「纖瘦好 但她只吃草 而我正吃漢堡」

我祈求欣宜唔好係開幕禮唱「纖瘦好 但她只吃草 而我正吃漢堡」
harryharry 發表於 2015-4-11 14:59

如果真係唱你瘦夠了嗎呢?

希望順順利利
btw,希望pakho唱主題曲唔好又拖長把老牛聲 好惡頂
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

民歌基地 歌單

1. 你好嗎 - 洪卓立
2. 每一個明天 - 洪卓立 (原唱: 陳奕迅)
3. 這感覺 - 小塵埃
4. Stricken chord - 小塵埃
5. Love never felt so good - 小塵埃 林奕匡 (原唱: Michael Jackson)
6. 少年圍揼的煩惱 - 李拾壹
7. 結我一個吻 - 李拾壹
8. 小人物 - 陳慧敏
9. 知足 - 陳慧敏 (原唱: 五月天)
10. 光輝歲月 - 陳慧敏 許廷鏗 (原唱: Beyond)
11. 仍然能呼吸應該慶幸 - 新青年理髮廳
12. 隋風 - 新青年理髮廳
13. 歲月如歌 - 洪卓立 李拾壹  (原唱: 陳奕迅)
14. 高山低谷 - 林奕匡
15. 頌讚詩 - 林奕匡
16. 約定 - 許廷鏗 胡鴻鈞(彈奏: 胡鴻鈞)(原唱: 王菲)
17. 青春頌 - 許廷鏗 (彈奏: 胡鴻鈞 陳慧敏)
18. 爛泥 - 許志安
19. 流淚行勝利道 - 許志安
20. 前程錦繡 - 許志安
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

睇PHIL IG 見到現場好似幾大雨
參加者小心D呀

約定 好好聽,
青春頌 已成正能量的經典歌
btw, Alfred 今日好帶動氣氛,可惜無同 其他非巨聲幫合唱,都唔知幾時先有機會!!!  
本來今日真係好機會,可惜...

約定 好好聽,
青春頌 已成正能量的經典歌
btw, Alfred 今日好帶動氣氛,可惜無同 其他非巨聲幫合 ...
sosomusic 發表於 2015-4-11 20:56

我一聽見 光輝歲月 就想 砍頭埋牆   ... 好彩有 約定

佢唔係帶左個 星級樂手 嚟
佢係帶左個 星級主音 嚟,等佢自己有得 唱和音 :P

小塵埃 同 Phil,直程係第二個級數,把其他人全部比下去 ... 包括埋 安哥。

我一聽見 光輝歲月 就想 砍頭埋牆   ... 好彩有 約定

佢唔係帶左個 星級樂手 嚟
佢係帶 ...
Bluejays 發表於 2015-4-11 21:05

佢好有義氣,聽佢講D野就知。哈哈,的確和音係好正,不過都係想佢同 其他人 Jam!

小塵埃 同 Phil,直程係第二個級數,把其他人全部比下去 ... 包括埋 安哥。
Bluejays 發表於 2015-4-11 21:08

phil 今日唱高山低谷唱得好好, 同小塵埃合唱都夾得好, 而且選岩歌

phil 今日唱高山低谷唱得好好, 同小塵埃合唱都夾得好, 而且選岩歌 ...
kevinlai1621 發表於 2015-4-11 21:18

Phil 兩首自己歌都唱得好有性格。
有性格到咁嘅表演,啲少少甩漏 都變得唔重要。

小塵埃 把聲 同 唱歌嘅方法,
我直程以為聽緊 四、五十年代 美國 啲當紅女歌星咁。

首合唱歌 我就唔覺得 凸出,
或者因為唱呢啲歌嘅話,我會用左 Jay 個 level 做標準,
咁 Jay 唱呢啲歌又再勁啲。

Phil 兩首自己歌都唱得好有性格。
有性格到咁嘅表演,啲少少甩漏 都變得唔重要。

小塵埃 把聲 同 唱歌嘅 ...
Bluejays 發表於 2015-4-11 21:33

同jay比, 當然係jay會再groovy d, 不過phil 都適合唱呢類型嘅歌

其實今日phil個感覺無咁肉緊, 平時可能d音上得較辛苦, 不過今日好似無呢個問題

Alfred 今日好帶動氣氛,可惜無同 其他非巨聲幫合唱,都唔知幾時先有機會!!!  
本來今日真係好機會,可惜...
sosomusic 發表於 2015-4-11 20:56

我個人覺得佢唔應該將
商場嗰套 帶動氣氛 同 民歌活動 嗰套帶動氣氛 混淆嚟用。
兩種場合所需要嘅特定氣氛好唔同。

我要再聽多次先可以確定,但就咁聽一次,
我唔覺得 青春頌 喺呢個場合應該咁唱,應該正經好多。

咁當然我同你一樣,好唔想見到啲 crossover,
明明有得衝出去嘅時候,都依然要係塘水滾塘魚。

同jay比, 當然係jay會再groovy d, 不過phil 都適合唱呢類型嘅歌
其實今日phil個感覺無咁肉緊,  ...
kevinlai1621 發表於 2015-4-11 21:42

Phil 非常適合唱呢種歌 :)
只係好衰唔衰有 Jay set 左個標準出嚟,連 Sheldon 都唱唔贏 Jay :P

Phil 會唔會係始終未摸得清錄影廠嘅音響,所以唱 TVB 始終差啲?
佢今日呢個水準,真係勁好多。

Phil 非常適合唱呢種歌 :)
只係好衰唔衰有 Jay set 左個標準出嚟,連 Sheldon 都唱唔贏 Jay :P

Phil 會 ...
Bluejays 發表於 2015-4-11 21:59

可能tvb d音響cheap d, 所以出黎d聲差d 掛

kevinlai1621 發表於 2015-4-11 22:02

又唔見得其他人d聲差,可能佢唔熟姐

kevinlai1621 發表於 2015-4-11 22:02

唔係啲聲差啲,啲聲冇事,係怯場唱得唔夠自如。

我個人覺得佢唔應該將
商場嗰套 帶動氣氛 同 民歌活動 嗰套帶動氣氛 混淆嚟用。
兩種場合所需要嘅特定氣 ...
Bluejays 發表於 2015-4-11 21:52

哈哈,今日走兩場 帶左個氣氛過黎。當然,我地聽青春頌唔同的版本實在太多,這個一定唔係最有感覺,今晚 約定 好feel D。   我欣賞佢份努力...

不過都係,還我 cross over 的好機會!!

哈哈,今日走兩場 帶左個氣氛過黎。當然,我地聽青春頌唔同的版本實在太多,這個一定唔係最有感覺, ...
sosomusic 發表於 2015-4-11 22:10

應該係話,佢上兩次 饑饉 捉個氣氛 捉得咁好,完全恰如其份,
估唔到而家喺 技巧掌握 上好左咁多嘅時候,
反而會 倒轉頭 衰左喺 氣氛同感覺 度。

還我 cross over 的好機會!!
sosomusic 發表於 2015-4-11 22:10

Alfred IG:
特別鳴謝,@chan_wai_man 邀請合唱,還有臨時拉夫,仗義幫忙作樂手的 @hubertwu

係咪即係 呢條數 應該搵 慧敏哥 計

Fiona同軒仔好鬼friend
Fiona stand個fd Fiona sit
軒仔唱青春常駐同靈魂相認?

MAG 唱只有一事完勝

MAG 唱只有一事完勝
kwanie 發表於 2015-4-12 18:48

Mag 唱邊首都會完勝架喎 ... 得一個方法,就係唔好交換歌唱 ...

唱完小天使唱美空雲雀
反了反了

疑似見到有美會員上鏡

疑似見到有美會員上鏡
ed8671ed 發表於 12/4/2015 19:07

圖OR MOTHER

圖OR MOTHER
kwanie 發表於 2015-4-12 19:08

cap唔切呀,個鏡頭太快

btw shiga淡妝好靚

cap唔切呀,個鏡頭太快

btw shiga淡妝好靚
ed8671ed 發表於 12/4/2015 19:12

咁係邊個

下仲有其他歌手架 ? 我以為佢地兩個唱到 8 點喎

咁係邊個  

下仲有其他歌手架 ? 我以為佢地兩個唱到 8 點喎
kwanie 發表於 2015-4-12 19:15

疑似咋,費事點錯相

啱啱d回顧片見到姐~

無聽到
Mag同柏豪唱無盡

mag今日好正
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

mag今日好正
miko 發表於 2015-4-12 20:27

Mag突然喺後面個台出現,跟住柏豪伴奏唱"追風箏的風箏", 跟住唱"無盡"嗰度超high。

個特別live版"我們都是這樣長大的"正個studio版好多倍。