返回列表 發帖

2023年5月21日《勁歌金曲》大結局

雖然呢個節目近十年八年已經係等於核廢料

可以搞到咁垃圾最後重要摺埋
真係古今中外只此一家 (幾時輪到間公司大結局 )

但係勁歌畢竟係香港電視史上最長壽嘅流行音樂節目(1981年10月10日-2023年5月21日)

cm都應該講一講留念

==
勁歌43年情.讓音樂高飛|元祖主持蔡楓華現身分享曾訪Elton John翁美玲一世難忘

TVB娛樂新聞 May 16 2023

無線娛樂新聞台報導:勁歌43年情.讓音樂高飛|元祖主持蔡楓華現身分享 曾訪Elton John翁美玲一世難忘

由80年代開始首播嘅音樂節目《勁歌金曲》即將走入歷史,星期日嘅特備節目《勁歌43年情.讓音樂高飛》將為《勁歌》畫上句號,而元祖首代主持 蔡楓華 亦會現身節目,分享當年擔任主持嘅點點滴滴。

即將再展開音樂會嘅阿Ken,坦言對見證節目開始同結束感到可惜,佢又話當中有唔少感觸,仲話當年有大量外景拍攝,亦獨自擔大旗主持,而季選等重要節目就曾同 俞琤 盧敏儀 等合作。

曾因為節目有機會訪問「大姑媽」 Elton John 而印象非常深刻,而當年 翁美玲 接受訪問之後就離世,同樣令佢覺得非常可惜。

正為演唱會準備嘅佢,又透露正申請紅館檔期,同時多謝多年來歌迷嘅支持同鼓勵呀。

準備迎接JSG最後一個冠

希望係冠同歸於盡
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

希望係冠同歸於盡
FoldCC 發表於 2023-5-17 01:54

個歌名好吾吉利
甘係米頒獎禮同周榜都完? 變3台?

09年版稅事件影響好大,14年後勁歌就摺埋
Gin Lee’s songs are very bored & low!>_<

我覺得要將勁歌折埋

可以將榜單繼續排 應該無影響的

壽終正枕
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

咁勁歌金榜呢??

09年版稅事件影響好大,14年後勁歌就摺埋
我等我在 發表於 2023-5-17 07:14

14-16還是吊住命,自從17將男女歌手合並+無限hana+星夢掃獎就正式玩完,21其實還有一線生機,可惜多數公司仍然唔支持+同港台搞,就真的摺埋

被迫同大灣區的傳播機構合作,如果它們都不肯同TVB合辦大灣區音樂颁獎禮的話,就真係要「摺埋」了...

14-16還是吊住命,自從17將男女歌手合並+無限hana+星夢掃獎就正式玩完,21其實還有一線生機,可惜多數公 ...
阿mark 發表於 2023-5-17 09:19

我覺得13年開始將十大變廿大都已經死咗一大半
就算要開多啲豬肉
都情願佢男/女歌星分金銀銅好過
DM多仔多到覆唔哂

我覺得13年開始將十大變廿大都已經死咗一大半
就算要開多啲豬肉
都情願佢男/女歌星分金銀銅好過 ...
mosesming 發表於 2023-5-17 10:30

係,忘記了,其實頒20首,又好多一人2首,真係好無謂

懷念關家姐搶獎那屆,又有bosco唱歌,一晚好多珍貴片段

以後係咪無呢d畫面了

但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

果時153返黎係威係勢,以為打幾個電話出黎破下冰啲唱片公司就真係可以變返09年之前咁
但佢無諗過有d野變左就係變左,比起獎項,唱片公司更關注既係佢地歌手既粉絲對於電視台既觀感
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

果時153返黎係威係勢,以為打幾個電話出黎破下冰啲唱片公司就真係可以變返09年之前咁
但佢無諗過有d野變左就 ...
kevin2011 發表於 2023-5-17 13:01

153以為自己背靠祖國很牛逼,誰知道歌手公司不買賬,都只買隔離國務院電視台面子

根據 TVB music group 宣傳,TVB 新音樂節目名為《J Music》,5 月 28 日起逢星期日晚 10:30 於翡翠台播放,當中會設環節「Gi 心批」,讀出寫給該台力捧歌手炎明熹的粉絲來信

jcbartleby 發表於 2023-5-17 12:38

Amango恭喜早已輸了係咪嗰屆?
在這畢生不滅 無極的狀態

根據 TVB music group 宣傳,TVB 新音樂節目名為《J Music》,5 月 28 日起逢星期日晚 10:30 於翡翠台播放 ...
wing 發表於 2023-5-17 13:32

甘除左佢d fans 仲有邊個想睇?
我寧願要流行經典50年好過

甘除左佢d fans 仲有邊個想睇?
我寧願要流行經典50年好過
hkbaby 發表於 2023-5-17 13:44

流行經典50年初頭其實好成功
Chill club一開始都係模仿佢
係之後啲嘉賓老齡化先變垃圾
離不開 留不低

jcbartleby 發表於 2023-5-17 12:38

嗰年真係超有娛樂性
1. 關家姐搶獎
2. Bosco K歌之王(其實前輩即場抽新人合唱呢part係幾有火花)
3. 千嬋重奪最女+古Sir首奪最男嘅反應真係超真心激動
DM多仔多到覆唔哂

根據 TVB music group 宣傳,TVB 新音樂節目名為《J Music》,5 月 28 日起逢星期日晚 10:30 於翡翠台播放 ...

對唔住 naughty girl
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

想知道大台依家重點究竟係聲夢班女定係中年好聲音?

回復 17# losyes

容祖兒無敵是最寂寞 恭喜你… 今年有對手啦。
Life was a willow and it bent right to your wind.

回復 22# wing

聲夢吸納小朋友觀眾 中年好聲音吸納阿爺老豆,合家歡時段齊齊睇電視。
Life was a willow and it bent right to your wind.

嗰年真係超有娛樂性
1. 關家姐搶獎
2. Bosco K歌之王(其實前輩即場抽新人合唱呢part係幾有火花)
3 ...
mosesming 發表於 17/5/2023 14:17

新人合唱part,我睇返wiki先知原來有五pair,我淨係記得Eason同送禮嗰對

以前無線真係帶俾人好多回憶 搞到而家咁 真係唏噓  大台思維加不思進取

木頭有專屬節目
再將我相信的如煙火般綻放

以前好鍾意睇季選,當時競爭都好激烈,想當時2001年因為《灰姑娘》入唔到季選覺得好不忿!以前仲有個新星試打,好似要贏足三個星期先算成功

以前好鍾意睇季選,當時競爭都好激烈,想當時2001年因為《灰姑娘》入唔到季選覺得好不忿!以前仲有個新星試 ...
eddie1008 發表於 2023-5-17 16:26

季選最經典時刻應該都真係蔡楓華講一時嘅光輝未必係永恆

所以有始有終 都係搵返佢埋尾 唔知會唔會再講多次呢句金句

但佢無諗過有d野變左就 ...
kevin2011 發表於 2023-5-17 13:01

呢間垃圾公司竟然有人會諗到搵佢嚟救個核廢堆亡
諗嗰個智障 受嗰個更加智障 真係痴痴呆呆坐埋一枱

嗰年真係超有娛樂性
1. 關家姐搶獎
3 ...
mosesming 發表於 2023-5-17 14:17

個年最女應該比謝天后
幸福多於我預期

希望係冠同歸於盡
FoldCC 發表於 2023-5-17 01:54
有會員話《勁歌金曲》大結局真係冠 同歸於盡

季選最經典時刻應該都真係蔡楓華講一時嘅光輝未必係永恆
所以有始有終 都係搵返佢埋尾 唔知會唔會再 ...
hv8638 發表於 2023-5-17 17:10
真經典

寧願做番類似music cafe嘅節目
可能仲吸引到多D歌手上黎

諗起之前睇呢個節目認識咗某歌手

咁勁歌金曲係咪改叫J music推介榜
不過講真睇死J music同舊年勁歌改革一樣都係得個開頭
之後肯定就不了了之hea爆

咁搞笑

J Music 係咪要力捧J字頭歌手eg. Jay Fung, Joey Yung
幸福多於我預期

回復 38# on07111

只會捧Jable嘅artist

咁搞笑
kenneth 發表於 2023-5-18 05:46

GI 心批 見到個甘GE 名已經吾想睇
胖虎 GI心好友 D FRIEND?

hkbaby 發表於 2023-5-18 17:38

個名同幸運兒差唔多

J Music 係咪要力捧J字頭歌手eg. Jay Fung, Joey Yung
on07111 發表於 2023-5-18 05:57
JW, Joyce, Janice, Jill, Jinny, Justin, Jacky Cheung, James Ng Yip Kwan, Jocelyn Chan, Joey Thye, Jason, Jade, Judas, Jacqueline Wong

JW, Joyce, Janice, Jill, Jinny, Justin, Jacky Cheung, James Ng Yip Kwan, Jocelyn Chan, Joey Thye, Ja ...
boy4dudes 發表於 2023-5-18 19:43

Jeanie Lee is robbed
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

好開心又有新一批笑話

一眾gi字頭歌手 Gigi cheung ,gigi leung is coming
幸福多於我預期

好開心又有新一批笑話
kenneth 發表於 2023-5-18 20:11

都幾好,2個台都有笑話睇

流行經典50年初頭其實好成功
Chill club一開始都係模仿佢
係之後啲嘉賓老齡化先變垃圾 ...
LoveMirkay520 發表於 2023-5-17 14:08

就係衰在冇咩人去,美泳 真係好,果時一年上好多次

就係衰在冇咩人去,美泳 真係好,果時一年上好多次
hkbaby 發表於 2023-5-19 00:17

英皇當年好似節目有位就咩人都會搵嚟填滿
只可惜三位新人無得經歷嗰個年代
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

英皇當年好似節目有位就咩人都會搵嚟填滿
只可惜三位新人無得經歷嗰個年代 ...
LushKillYourMus 發表於 2023-5-19 00:32

今年3個冇咩起色,DARK 還好少少,佢唱歌係OK 吸引到我

蔡楓華講一時嘅光輝未必係永恆......
真係等同勁歌金曲41年零7個月10日嘅光輝不能夠永恆。