返回列表 發帖

Kelly新歌《談情的價值》 與雷頌德再炮製洗腦電音舞曲

月前全面復出的Kelly近日推出第三首單曲《談情的價值》,與過往御用金牌監製Mark再次合作,炮製洗腦快歌。由23年前的《花花宇宙》、《大日子》,到今日電音舞曲天后回歸, Mark為新歌包辦曲、編並與楊振邦共同監製,起用首次合作的填詞人許弘毅,令歌詞變金句,包括:「敢愛敢恨 先有出息」、「臨場考鎮定 離場見本性」、「誰曾貶過值 單身再估量市值」,等等,談討何謂愛的價值。

50歲的Kelly隨在新歌MV展現她的凍齡,更以不同面向及意識流手法,解讀不同狀況的愛情。包括與舞者組成的三角形排列,是對照古文明的金字塔建築,寓意愛情的神秘莫測;中段一對滿身傷痕的情侶在玩俄羅斯輪盤,相愛卻相害;Kelly撐著輕舟,表達在愛的苦海拯救眾生,在地上掙扎的舞者代表為愛執迷的人。

Kelly為今次MV特意排舞,花兩日時間共換了七個造型,她說:「最難忘一幕係飾演地獄使者,帶領眾生離開愛的地獄,dancer們喺愛海入面經歷苦難,為愛情又生又死,然後我好平靜咁撐船離開呢個地獄,呢一幕我都好『禪』!」

除此之外,音樂串流平台Spotify推出「EQUAL Global Music Program」企劃,每月挑選一位香港區代表,Kelly 獲邀擔任本年度5月的香港代表,在美國時間5月23日在位於紐約曼哈頓區的時代廣場(Times Square)上的巨型LED屏幕,出現整座建築物高的Kelly照片,為即將推出的新歌《談情的價值》開個好頭。

「起用首次合作的填詞人許弘毅」
希望之後仲有許弘毅身影

呢首先係愛是2.0,歌詞真係完勝

許弘毅係唔係林夕既其他筆名?

「敢愛敢恨 先有出息」

諗起我敢愛
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

呢首幾正, 之前兩首好悶

許弘毅係唔係林夕既其他筆名?
honam0408 發表於 2023-5-25 17:43

都係大家估, 未有正式資料確認

今朝第一次聽都估係咪mark lui ......

娘到痴線1
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

近十年最好聽呢首?
雖然有啲復古但好洗腦
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

出左MV, 好過之前首打字機

「起用首次合作的填詞人許弘毅」
希望之後仲有許弘毅身影

呢首先係愛是2.0,歌詞真係完勝 ...
Serendipity 發表於 2023-5-25 17:10

明明花花宇宙同大日子都係許生填點會首次合作

So Hot > 呢首 > Let's Celebrate

當年的 大日子 同 花花宇宙
就是經典之中的經典
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

而家好興Y2K啲嘢
呢首歌真係好正!!

比較當年同期女歌手再出歌
Sammi 好得多

Sammi 好得多
qwerzx 發表於 2023-5-26 11:43

咪玩啦
講外型 sammi已經唔係個班
唔講唱live 呢幾年成日都走音
的新歌又食老本同靠人featuring搵gimmick

咁快第三首
Aliens,明荃之友

咪玩啦
的新歌又食老本同靠人featuring搵gimmick ...
leolovekelly 發表於 2023-5-26 12:31

Sammi都係為左今年炸台而攪多左古怪野
依樣可以賴寰亞,造多幾首歌就會突然完全唔中
人地Kelly佈陣諗得細緻好多
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

amok 發表於 2023-5-26 08:44
Lesley Chiang & Alex Fung > Mark Lui > Mark Lui

Let's Celebrate難聽到林夕都填唔落手
離不開 留不低

Ask is the best song of KELLY.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

Sammi 好得多
qwerzx 發表於 2023-5-26 11:43

愛秀亦愛琳
各有各好
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

咪玩啦
的新歌又食老本同靠人featuring搵gimmick ...
leolovekelly 發表於 2023-5-26 12:31

雷頌德 + 美許 咪仲老本過 Olivier Cong / Yack Studio / Oscar

點樣唔講唱live但走音

其實Kelly都可以搵下人feat.搞gimmick啦, 應該會幫到啲歌多好多

利申 談情的價值 issa BOP, 愛秀亦愛琳
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

咪玩啦

Sammi算係咁, keep住出廣東歌又同新人合作, 同期個班歌手都好少出歌

人地Kelly ...
LushKillYourMus 發表於 2023-5-26 13:43

反而kelly先有啲怪, 無啦啦咁密派3首歌, 聽聞好似仲有幾首
btw幾時有kelly演唱會消息?

Sammi算係咁, keep住出廣東歌又同新人合作, 同期個班歌手都好少出歌
hohoho 發表於 2023-5-26 17:17

佢老公有出歌 而且重好聽過佢

Kelly為今次MV特意排舞

請問排左咩舞? 除了fing幾下雙手之外?腳都無郁過好過阿儀少少咁啦

一加一等於阿儀仲洗腦仲好fing啦
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

hohoho 發表於 2023-5-26 17:17

上年仲好,今年明顯跑數
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

請問排左咩舞? 除了fing幾下雙手之外?腳都無郁過好過阿儀少少咁啦

...
sexykaren 發表於 2023-5-26 19:34

一見到都覺得似

人地Kelly ...
LushKillYourMus 發表於 2023-5-26 13:43

同意,寰亞為咗gimmick同貼近年輕觀眾,搞呢啲featuring 有啲本末倒置。

雷頌德 + 美許 咪仲老本過 Olivier Cong / Yack Studio / Oscar

...
JasOh103 發表於 2023-5-26 17:00

Kelly有搵Chita,但好大原因係以前有合作過。覺得Kelly一向都唔會刻意為咗曝光率而搵人氣高嘅人 featuring,以前kellyjackie 何弘軒都係咁。

真心覺得So Hot唔好聽,個旋律怪怪哋,但新歌當然好過Let‘s Celebrate 打字機呢啲。   
MV真係超正,加晒分!

真心覺得So Hot唔好聽,個旋律怪怪哋,但新歌當然好過Let‘s Celebrate 打字機呢啲。   
MV真係超正, ...
Serendipity 發表於 2023-5-26 20:44

同意So Hot 唔好聽
旋律衰過叻些喇脾
只係叻些喇脾編曲同production 太驚嚇

支持Kelly同許弘毅第一次合作嘅作品
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

支持Kelly同許弘毅第一次合作嘅作品
John 發表於 2023-5-26 21:46

支持許生 tag 何生 首本名曲 敢
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

...
JasOh103 發表於 2023-5-26 17:00

絕對同意 兩個天后都各有特色 同期來說兩個都做得不錯
好過好多現在天后中的天后

...
sexykaren 發表於 2023-5-26 19:34

有跳果度剪左 哈哈

同意So Hot 唔好聽
旋律衰過叻些喇脾
只係叻些喇脾編曲同production 太驚嚇 ...
ricnature 發表於 2023-5-26 21:07

係,其實叻些喇脾唔睇MV齋聽歌係可以嘅,演唱會表演都OK。
主打愛都唔差,但當年人氣低迷隻歌都冇人理。
So hot pre-chorus嗰段我次次聽都覺得好怪,同埋覺得佢同Alex Fung都唔係太夾。

有跳果度剪左 哈哈
釘釘 發表於 2023-5-26 22:06

花絮有一段仔,唔知點解正式MV要剪
不過我覺得佢擺cool pose好好睇

係,其實叻些喇脾唔睇MV齋聽歌係可以嘅,演唱會表演都OK。
主打愛都唔差,但當年人氣低迷隻歌都冇人理。 ...
Serendipity 發表於 2023-5-26 22:34

嘩你唔提我完全忘記咗主打愛呢首歌
咁有啲唔同嘅
主打愛當年plug 都無plug
Purpose 純為個演唱會服務唱完就算

叻些喇脾我好記得老麥熱播過一排
聽到有個客話首歌好難聽

上左YouTube音樂發燒影片
2023版火車兩難:
不是Gin粉便是鏡粉

啱啱睇yt comment
到今時今日sammi同kelly fans仲喺咁互鬧
離不開 留不低

LoveMirkay520 發表於 2023-5-27 00:49

到今時今日sammi同miriam fans仲喺咁互鬧
到今時今日joey同miriam fans仲喺咁互鬧
到今時今日joey同kay fans仲喺咁互鬧
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

Kelly 話詞寫得好好, 用左一個新人 許弘毅

From 0:24

新人許弘毅 今次好過let's celebrate 好多
其實愛到猝死算唔算快歌 呢類歌幾岩佢 唱得好鬆
現在佢唱法輕左好多

Let's Celebrate難聽到林夕都填唔落手
LoveMirkay520 發表於 2023-5-26 16:28

浩浩蕩蕩潛入激光舞會
快快脆脆掃走身體的炮灰

香討有人話kelly會去CC宣傳
但嗰post俾人del咗
離不開 留不低

香討有人話kelly會去CC宣傳
但嗰post俾人del咗
LoveMirkay520 發表於 2023-5-28 18:35

正常都會啦, 上電視而家得番 CC, 想知JSG / JMUSIC 仲有無歌唱?
佢都講到明會上電視, TVB除左同153 關係好D之外...?而鍾珍呢幾年都有幫 VIU D 劇

LoveMirkay520 發表於 2023-5-27 00:49

有部分臭四粉係好霸道
咁多年都唔化
攻陷完多功能阿嬋page 又去踩蝦餃老母場
成日覺得自己偶像大晒
成班怨婦咁死纏爛打咁令人好煩厭