返回列表 發帖

觀眾邊打牌邊聽歌 千嬅巡唱忍住無喊

楊千嬅相隔四年重啟世界巡迴演唱會,《MY TREE OF LIVE》首站一連兩場在廣州海心沙亞運公園舉行,早前門票開售隨即秒殺,昨晚(27日)起除了有場內兩萬多觀眾參與外,場外亦被估計超過兩萬名觀眾包圍,有廣州網民在網上貼圖,不少人在場外一邊聽歌一邊野餐,更有人在場地外帶上麻將檯打麻雀。

昨晚楊千嬅展開演唱會首場,她登場時站在三層樓高的吊台出現,獻唱多首經典歌曲,她表示有緣再在這舞台跟觀眾見面,非常感恩。「這個舞台感覺好魔幻,我以為會有好多東西跟大家講,或者一開場就喊,大家都好擔心我哭崩舞台….但我忍住,冇喊,點解?因為我要好珍惜唱每一隻歌的時間,代表著我每一段人生階段遇到的你地。」

場內聽得開心,場外觀眾亦自得其樂。由於今次廣州的場地是開放式,有點像香港的中環海濱場地,所以不少人都可以在場外聽到演唱會。不少網民將現場片段放上網,有網民直言場外預計高達十萬人,就連海岸線及草地上,都是一個個的人海,甚至形容為比早前周杰倫在香港中環開騷更誇張。

其中有片段拍到,有人在場地外帶了麻將檯,一邊打牌一邊聽歌,非常享受,亦有不少網民在草地上野餐,看來廣州網民非常喜歡及熟悉楊千嬅的歌曲。

Link

延伸閱讀:
楊千嬅演唱會尾場 在場人士用手機觀看世界盃直播
在這畢生不滅 無極的狀態

尷尬lol
Aliens,明荃之友

明知愛...
碰!
這種男孩子...
槓!

果然經一事長一智
千千學識能屈能伸

期待其他歌手可以衝出香港搞巡唱

Wow Wow Wow
我被這場景嚇倒了

我自有 大題目 大野心
勝或敗 仍這樣大
用小搏大 推最大 的骨牌

與大情聖 漫遊 大人國 未算大
約大前輩 大談 大形勢 夠不夠大
我大無畏 面臨大煩惱 越變大
叫別人買 別人都看小 偏開了大

幾岩feel wow wow wow
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

天氣熱,底褲都濕埋

有衝動想去 打牌
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

今次大灣區最受歡迎女歌手仲唔係你

今次大灣區最受歡迎女歌手仲唔係你
sunshine 發表於 2023-5-29 08:19

肯定就是你 wow wow wow
幸福多於我預期

麻雀館有冇得聽千千

明知愛...
碰!
這種男孩子...
槓!

果然經一事長一智
千千學識能屈能伸 ...
fancycar 發表於 2023-5-29 03:48

笑左,
齊章了,食得出未?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

場內3萬人,場外20萬人,大灣區天后confirmed
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

肯定就是你 wow wow wow
on07111 發表於 2023-5-29 08:36

暗指千嬋係Dum Dum 心口冇個勇
道別後都記得逝去日子

天后 為左聽天后歌聲咁重都帶埋麻雀枱
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

千嬅尋晚唱舞來舞去,唱到長島就喊,一定有故事
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

風見志郎 發表於 2023-5-29 09:44

幸福多於我預期

笑死
離不開 留不低

on07111 發表於 2023-5-29 09:56

27号冇唱,28号多咗幾首

原來無色惑 同 Ready or not
幸福多於我預期

風見志郎 發表於 2023-5-29 09:44

肯定係有好多hidden 嘢係呢首歌度架啦
btw 其實唱得幾好 呢d 歌真係人瑞唱先有feel

有衝動想去 打牌
JasOh103 發表於 2023-5-29 08:08

wanna join
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

今晚rundown 流出

1. LEMON TREE
2. 處處吻
3. 開大
4. 吹牛娃娃
5. 搖滾之母 x 現在就是最後的志願
6. 金曲當年情
7. 香港小姐
8, 內有惡女
9. 家有幾米
10. 慳啲
11. 滿場飛
12. 柳媚花嬌
13. 鸞鳳和鳴
14. 有過去的女人
15. 不認不認還需認
16. 大慈善家
17. 啦啦誇啦啦
18. 你幸福嗎
19. 斗零踭
20. READY OR NOT
21. 傳說
22. 咖啡因
23. Wonder Woman
24. 色惑 (楊千嬋)
25. 色惑 x 烈女 (丁子高)
26. 彈珠人的愛心炸彈 (楊千嬋 x丁子高)
27.寒冰掌 (丁子高)
28. 賣Tree (演唱會主題曲)
29. 老樹盤根 肌瘤再生 (新歌)
30. 或者…(你懂的)

Encore:
31. 嬅麗緣
32. 心債 (清唱)
幸福多於我預期

上次世界盃,今次打牌
Gin Lee’s songs are very bored & low!>_<

wanna join
RVHOCPC 發表於 2023-5-29 11:56

唔夠腳
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

唔夠腳
JasOh103 發表於 2023-5-29 13:11

我今晚聽晚呢晚嗰晚邊晚都得閒

2. 處處吻
3. 開大
4. 吹牛娃娃
5. 搖滾之母 x 現在就是最後的 ...
on07111 發表於 2023-5-29 11:59

冇真命天子 沒耳屎~
不正常人類推介榜 2024 Week 25
1. 喃嚒師感官漫遊 - 林家謙 2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷 3. 唞 - 陳柏宇

2. 處處吻
3. 開大
4. 吹牛娃娃

Lemon tree 你唱
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

回復 23# on07111

你呢個rundown好適合MC2.0
Life was a willow and it bent right to your wind.

2. 處處吻
3. 開大
4. 吹牛娃娃

losyes 發表於 2023-5-29 22:25

30秒綵排流出
幸福多於我預期

on07111 發表於 2023-5-29 09:56

以為仲有首新歌叫 "淚灑海心沙" which is 幾80年代

30秒綵排流出
on07111 發表於 2023-5-29 22:35

千嬋流出… 好重口味

MY TREE OF LIVE廣州站
演出曲目
2023年5月27-28日
1. 飛女正傳
2. 烈女
3. 私奔
4. 最後的歌
5. 少女的祈禱
6. 塔羅迷
7. 數你
8. 可惜我是水瓶座
9. 出埃及記
10. 電光幻影
11. 閃靈
12. 小城大事
13. 一個人的童話
14. 河童
15. 給你一瓶魔法藥水(原唱:告五人)
16. 大傻
17. 繼續努力
18. Wonder Woman
19. 放煙花
20. 最好的債
21. 好不容易遇見愛
22. 勇
23. 還有事情可慶祝
Encore(2023年5月27日):
24. 三分鐘戀愛熱度+處處吻+斗零踭
25. 狼來了
26. 楊千嬅
27. 姊妹(清唱半首)
(2023年5月28日):
24. 三分鐘戀愛熱度+處處吻+斗零踭
25. 無去無來
26. 姊妹
27. 野孩子
28. 再見二丁目
29. 楊千嬅
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

公共區域日日都有人搭檯打牌放風箏玩遊戲啦
班黑粉咩都要酸一下真係核突

公共區域日日都有人搭檯打牌放風箏玩遊戲啦
班黑粉咩都要酸一下真係核突 ...
muss 發表於 31/5/2023 17:19

周街打牌呢啲優良文化又真係唔係人人都知

吹奏嗰陣就係場外觀眾過萬
轉個頭就自爆係公共區域日日都有人
原來又係dom dom

吹奏嗰陣就係場外觀眾過萬
轉個頭就自爆係公共區域日日都有人
原來又係dom dom  ...
losyes 發表於 2023-5-31 19:57

日日有人打牌同場外觀眾過萬係兩件事
    商場夠日日開門啦,係迷日日都咁多人啊
    摞來柒

周街打牌呢啲優良文化又真係唔係人人都知
jcbartleby 發表於 2023-5-31 19:27

你係公園未見過?