返回列表 發帖

[自唱分享] 大概大概 - 徐加晴

原曲歌名:
原唱:大概大概
翻唱者:徐加晴
翻唱歌曲連結:
歌詞:
作曲:Jamie Wong
作詞:曾紀諾

甜笑甜得不需顧忌 明你何解竊竊歡喜
身邊有我亦不理

原來你情感相當細膩 和我談天你會即死
她覆你你就應機

口口聲聲說相戀一世亦願意
膽敢敷衍至此
心底暗裡怎麼信你還能贈我
幸福的一輩子

#大概大概 幾分鐘揭示大家將來
真心真意但都 未得誰的裝載
無效溝通會造成障礙
大概大概 很想寬恕但偽裝不來
想爭取注視都 未得誰的慷慨
難道要我 愚昧到裝可愛

明你曾經不經意地 拿我和她兩個相比
心中有報復心理
同時我還想撕毀妒忌 隨意尋找某個一起
心底卻努力逃避

簡簡單單愛你就像全沒在意
傷心不足掛齒
即使意志崩潰我也毫無怒意
但身心都透支

Repeat #

誰人讓我半天在等待
又話有一種愛就是 你會去改

大概大概 全程投入亦負擔不來
十萬段記憶中 剩低無聲感慨
胡亂啞忍至真正有害

話愛就愛 無窮無盡但別想將來
事事學會放開 就不如不好愛
難道你要 遺憾過先懂愛

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

徐加晴第一首歌曲《大概大概》由於旋律優美、歌曲故事為親身經歷,形容一對戀人感情轉淡並分手的故事,一推出便甚為人注意[4];而且她的聲線獨特並音域頗為廣闊,加強了對她的印象和更為人留意。2018年4月推出第二曲《封箱》[5],更是《大概大概》的續集。

完全唔識。。。當年有無上你榜?@@
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

美男子與私煙
幸福多於我預期

徐加晴第一首歌曲《大概大概》由於旋律優美、歌曲故事為親身經歷,形容一對戀人感情轉淡並分手的故事,一推 ...
on07111 發表於 2021-3-21 11:37

有 封箱有冠添

呢首超鍾意
果時我都狂loop
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

版權原因宜家串流冇得loop

版權原因宜家串流冇得loop
永遠是軒 發表於 2021-3-21 16:44

mv都del埋 陰功

支持 kel_kelvin 好鍾意嘅徐加晴!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

究竟聽日係自我感覺還好、和每天講再見定美男子與香煙
二〇二三年度全女班投票

究竟聽日係自我感覺還好、和每天講再見定美男子與香煙
616.1314 發表於 2021-3-21 19:44

一個也不能少 - 李克勤

一個也不能少 - 李克勤
RVHOCPC 發表於 2021-3-21 19:52

金曲金獎!
有請 Ken Ho 演繹金曲金 Medley
2021 金曲金:不痛不癢!
二〇二三年度全女班投票

金曲金獎!
有請 Ken Ho 演繹金曲金 Medley
2021 金曲金:不痛不癢!
616.1314 發表於 2021-3-21 19:55

明明都醫好了昨天的傷 如果醫不好也盲目地扮堅強

支持 kel_kelvin 好鍾意嘅徐加晴!
616.1314 發表於 2021-3-21 19:43

喜歡晴兒!支持Ken兒!

驚覺係17年嘅歌 Time flies!
不過我係鍾意封箱多啲 查返係當年自己唯一一首2週冠

上面講起先知 原來Youtube已經無咗大概大概同封箱MV

不過我係鍾意封箱多啲 查返係當年 ...
kel_kelvin 發表於 2021-3-21 21:10

大概大概係unlisted姐 封箱真係private左

不過我係鍾意封箱多啲 查返係當年 ...
kel_kelvin 發表於 2021-3-21 21:10

點解咁慘
係咪因為當年十大中文金曲搶C 位引起其他女歌手不滿。。
二〇二三年度全女班投票

點解咁慘  
係咪因為當年十大中文金曲搶C 位引起其他女歌手不滿。。 ...
616.1314 發表於 2021-3-22 00:00

你好好記性

喺爭企位呢方面幸兒真係無晴兒咁叻啦 仲企得側過青口

反而晴兒可以穩站最優女心姐隔離 幸兒真係要揾晴兒偷下師

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你好好記性

反而晴兒可以穩站最 ...
kel_kelvin 發表於 2021-3-22 01:01

當年呢單嘢(喺 CM)都叫有少少 noise
二〇二三年度全女班投票

你好好記性

反而晴兒可以穩站最 ...
kel_kelvin 發表於 2021-3-22 01:01

於2017年12月,徐加晴赴往上海工作期間感冒失聲,深夜到急症應診。

翌日更擔任保安局禁毒處、禁毒常務委員會及香港電台第二台合辦的「我的故事 我的主題曲」抗毒歌唱比賽表演嘉賓,出場演唱時一度因音響問題而沒有歌聲,但徐加晴仍處變不驚繼續唱至更換咪高峰繼續演出,唱畢後獲觀眾大力拍掌讚許,更被主持人力讚。

比賽完後徐加晴應機構要求補錄全曲,唱至後段因失聲而自己要求再重錄一次,再次到後段失聲,但她仍堅強地唱畢全首,完後獲得在場仍未離場觀眾報以肯定的掌聲鼓勵。

wiki見到呢段文字,佢同幸兒一樣咁堅強

d文稿作狀到好好笑,但唔識佢就唔用laugh emoji
幸福多於我預期

於2017年12月,徐加晴赴往上海工作期間感冒失聲,深夜到急症應診。

翌日更擔任保安局禁毒處、禁毒常務 ...
on07111 發表於 2021-3-22 01:15

好敬業!
二〇二三年度全女班投票

翌日更擔任保安局禁毒處、禁毒常務 ...
on07111 發表於 2021-3-22 01:15

睇到我都想俾掌聲鼓勵了
旁人亦按讚都敢於拍手稱快