返回列表 發帖

反烏托邦三部曲 - 黃妍

單選投票, 共有 85 人參與投票
42.35% (36)
7.06% (6)
9.41% (8)
2.35% (2)
38.82% (33)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 29/03/2023

曲:黃妍 / 林易祺
詞:王樂儀
編:林易祺 LNiCH@VH / 李思嘉 Alice Lee
監:Adrian Chan / 林易祺 LNiCH@VH

真理的烏托邦 有未公開勾當
而戀愛的烏托邦 有偽裝的我
愈崇尚天國就愈承認不到實際上
倒退或懶惰
不敢再反抗

末日一早到訪 怎會捱過 連神佛也沒答案

你不要躲
抱薪救火
留言代替肉搏
無力與亂世拔河

你不要躲
壞的月光
重頭面對善惡
承受世上過錯

堅決反烏托邦 血肉都給輾過
來荒誕悲慘國邦 你別祝福我
愈期待拯救就愈逃避需繼續奮力
生於災劫
練存在哲學

末日一早到訪 心要强壯 無權亦理直氣壯

你不要躲
抱薪救火
留言代替肉搏
無力與亂世拔河

你不要躲
壞的月光
重頭面對善惡
無謂蓋著耳朵

苦海也躺過
沒有半點救助
然而尚有脈搏
仇敵也別要淡忘

你要親眼看著腐化的國
流著血盛放
存在已是答案

王樂儀又嚟... 歌詞都好直白吓

已經去到嗌歌嘅地步......

已經去到嗌歌嘅地步......
kwanie 發表於 2023-4-16 00:48

想問下咁多首入面,你最鐘意小妍邊首?

Btw,呢首幾有Two Moon的感覺

歌係難唱GE,佢唱都吾差。
不過LE D MELODY 同編曲,呢20年來實在太多。
所以冇咩記憶點,相信非FANS 吾會再特登聽。

Btw,呢首幾有Two Moon的感覺 ...
米色蘇 發表於 16/4/2023 00:51
牆身有裂
同格拉斯哥流浪一樣用勁嘈編曲可以補救佢唱歌唔好聽呢樣嘢

反烏 托(俄羅斯聯)邦
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

王樂儀又嚟... 歌詞都好直白吓
liwaynejason 發表於 2023-4-16 00:28

越黎越覺得呢2年佢同黃鹽好想比國安拉 講真再玩落去,唔係話拎個村上春樹出黎做藉口就開脫到
問心佢地呢啲歌係想討好社會上邊一類人,心照啦,我就唔會冒險聽佢啲歌,越黎越走向犯法果個層面
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

越黎越覺得呢2年佢同黃鹽好想比國安拉 講真再玩落去,唔係話拎個村上春樹出黎做藉口就開脫到{:1_18: ...
kevin2011 發表於 2023-4-16 01:49

你估Sony唔識自我審查咩

比起前幾plug, 呢首其實幾好聽

今年質素暫時女金
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

真係好難聽
只有這句

讚完異地書呢首又變返十字歌孖月果堆悶嘢
但同同期其他女歌手比已經算係比較好啲果首

唯有繼續維持原判小妍女金
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

Andrian Chan 監製,新王菲
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

美麗新_ _
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

I can't even.... 好_難聽
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

應該得我覺得呢隻好聽
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

王樂儀d詞都幾大而無當,每次都掛羊頭賣狗肉,怨氣沖天仇深似海,永遠往同一個方向寫,但又寫唔出咩特別,老實講幾屈悶。可能近年太多呢類型編曲,今次呢首歌唔太特別

COMMENT 得23個,但有35萬VIEWS?
真係甘冇討論性?

麻麻

呢首係最近幾首幾好嘅一首
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

呢首好有牆身有裂既感覺
幾好

COMMENT 得23個,但有35萬VIEWS?
真係甘冇討論性?
hkbaby 發表於 2023-4-20 01:54

罪大好鍾意買view 3日25萬view數係日常 但又唔學蛋記咁買埋like
    小妍呢啲只值5/6萬view數既一去kkbox/spotify就見真章

雖則陳伯/美框啲串流成績都唔多得 係同公司Paula成績叫做見得下人
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

罪大好鍾意買view 3日25萬view數係日常 但又唔學蛋記咁買埋like
    小妍呢啲只值5/6萬vie ...
FoldCC 發表於 2023-4-20 12:27

2x個comments , 5xx likes。 會吾會其實冇一萬views?

2x個comments , 5xx likes。 會吾會其實冇一萬views?
hkbaby 發表於 2023-4-20 16:35

1萬多啲?Spotify都係得4萬播放量

小鹽都係CM天后,1分5分對分是天后專利
Life was a willow and it bent right to your wind.

有啲部分似姿色份子

終於 貝特瑪利亞麗塔艾美或翠斯
每個相貌也極似
留言代替肉搏
無力與亂世拔河

歌女去得盡啲,呢首係編曲托起佢
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

演唱會第一次聽幾鍾意
但聽得多好似好快厭
Week 24
冠軍歌:JACE - 百妖夜行的修行

似乎另外3台已經ban咗呢plug

Btw,呢首幾有Two Moon的感覺 ...
米色蘇 發表於 2023-4-16 00:51

粉紅色係全世界最靚嘅顏色

一般

1萬多啲?Spotify都係得4萬播放量
FoldCC 發表於 2023-4-20 18:04

佢COMMENT 依然得23,LIKES 588。
但VIEW 接近37萬,同時又入到CC 十大
個比例好奇怪

佢COMMENT 依然得23,LIKES 588。
但VIEW 接近37萬,同時又入到CC 十大
個比例好奇怪 ...
hkbaby 發表於 2023-4-26 16:22

理解不能
麥花臣之後啲鹽內助好似無咁活躍

其實唔係好明點解段副歌個編曲要係咁留啲淨喺得鹽把聲嗌出嚟嘅停頓,搞到我成日俾鹽嘅vocal搶咗注意好難聽嘅事實
王樂儀啲詞同黃妍好襯,都喺得個包裝
真係完sem了
┻━┻ ︵ヽ(`Д´)ノ︵ ┻━┻

開始覺得呢首同牆身 異地書一樣好聽

求下小妍下隻Album唔好再搵王樂儀包碟

開始覺得呢首同牆身 異地書一樣好聽

求下小妍下隻Album唔好再搵王樂儀包碟 ...
FoldCC 發表於 2023-5-18 14:13

唔知返香港之前會唔會見光頭,如果有的話下隻碟分分鐘光頭包碟
Week 22
冠軍歌:黃妍 - 黃言