返回列表 發帖

單戀這件小事 - Gin Lee

單選投票, 共有 155 人參與投票
37.42% (58)
6.45% (10)
7.74% (12)
5.16% (8)
43.23% (67)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: kel_kelvin

派台日期: 12/04/2023

曲:T-Ma/Robynn Yip/Claudia Koh/Patrick Yip
詞:Oscar
編:T-Ma/Patrick Yip
監:T-Ma

很多句子 搞不清意思
但是我都想要繼續試
來回探索愛的暗示 ooh~
喜歡得不可制止(放肆)
少女試過的傻事
但戒掉了眼淚 換套輕巧的新衣

從此 單戀者 不介意
可否得到愛 我有我的心思
人成長了 會帶着睿智
沉溺

很多句子 搞不清意思
但是我都想要繼續試
喜歡得不可制止 (放肆)
少女試過的傻事
但戒掉了眼淚
換套輕巧的新衣

從此 單戀者 不介意
可否得到愛
我有我的心思
人成長了 會帶着睿智
沉溺裡 愛像一闋詩
游走 呼吸間 小世界
越曖昧 方有 故事
而 明日事 哪個知 no~~
求留住糖衣
Love makes a new me

等他覆機 都這麼美好
等他開口 也似冒險於花都 (迷著路)
最銘心刻骨
狠狠一次 (已經) 傾倒

深宵一起 聽歌喝酒
醉意裡帶點懷舊
就算沒說以後 無憂

從此 單戀者 不介意
可否得到愛
我有我的心思
人成長了 會帶着睿智
沉溺裡 愛像一闋詩
游走 呼吸間 小世界
越曖昧 方有 故事
而 明日事 哪個知 no~~
求留住糖衣

Now i’m a new
I’m a new I’m a new me
I’m a new me

某個如果 也剛好喜歡我
也當然敢於愛
想與他結果
然而至今都喜愛 這探戈

當 單戀者 不介意
可否得到愛
轉過愛的主旨
尋其身份 各有著位置
迷戀裡 也覓到靠依
誰都 不可知~
時日會否揭示 wooo~
仍甜蜜如此

Now I’m a new
I’m a new me
Love makes a new me
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

很多句子 搞不清意思
但是我都想要繼續試
喜歡得不可制止 (放肆)
少女試過的傻事
但 ...
FoldCC 發表於 2023-4-16 00:33

應該改漏咗一個裡字搞到出唔到

評分人數

I抆you me~~~

kel_kelvin 發表於 2023-4-16 00:34

又係異體字出事
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

越聽越好聽 R&B編曲跟著un正 不過旋律唔搶耳都係硬傷 另外就係覺得key太高啦 把聲唔夠出

好想俾 1分
馬拉 Gin 令人失望
仲廢過球記逼佢唱嗰啲街燈
又話自己突破但其實 Dum Dum ~ IDK, 呢首 ~ 剛好
唔知突咗喺邊,定佢想好似某假奶女歌手咁凸lin?
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

kel_kelvin 發表於 2023-4-16 00:34

歌曲宣傳人員快過我
已經MV出咗幾分鐘就交form

Bounce Back好聽好多

另外聽完呢首後,事實證明Eric Kwok係無辜㗎
因為睇得出佢嘅優勢就係得咁多

歌曲宣傳人員快過我
已經MV出咗幾分鐘就交form
梨胃言 發表於 2023-4-16 00:48

好多幸運兒爭住宣傳

好多幸運兒爭住宣傳
GaracyTan 發表於 2023-4-16 00:51

上次小林都輸咗

反而DUM DUM 仲有趣D,LE 首真係聽左3次都0印象。

首歌太少女心 雖然佢已經唱得好好
但係始終把聲都偏 powerful 搞到成件事唔係太夾

但最大問題都係首歌好唔上腦 又唔係唔好聽 但真係唔會諗翻起首歌

一加一就等於阿儀
二加二就等於阿四
但 Gin Lee 注定一世做阿四
因為佢對音樂無 taste屎
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

一加一就等於阿儀
二加二就等於阿四
但 Gin Lee 注定一世做阿四
因為佢對音樂無 taste屎 ...
616.1314 發表於 2023-4-16 01:00

感覺佢好迷失,好似為左打破"娘" 而咩都夾硬試甘

dum dum洗腦好多 起碼肯定就是你wow wow聽一次已經上腦。
呢首聽左幾次都無記憶點。再唔plug k歌好擔心堅堅人氣
舞來舞去 不日內開始錄音。

感覺佢好迷失,好似為左打破"娘" 而咩都夾硬試甘
hkbaby 發表於 16/4/2023 01:03

其實而家係做緊喺環球最後一直做唔到嗰啲嘢
同埋迷失就梗係迷失啦,做完隻Dear Secret已經咁ballad但又係冇乜好結果,仲要係咁俾人話唱悶歌

有啲唔係好理解到
點解文案話致敬千禧年R&B
詞又係咁重複now I'm a new
說好的New Beginning呢

btw 蘭B同幸兒已經輪流示範左
無論你把聲有幾靚,有好曲好詞好班底加乘都唔代表一定會做到好歌好大碟

其實而家係做緊喺環球最後一直做唔到嗰啲嘢
同埋迷失就梗係迷失啦,做完隻Dear Secret已經咁ballad但又係 ...
jcbartleby 發表於 2023-4-16 01:11

其實DUM DUM 算係甘啦,雖然吾算點HIT,但上10大我覺得係有說服力。女金就真係吾睇好佢~

串流低到咁

Gin gin係咪要唱番街燈

英皇都幫佢唔到

好頂唔順佢唱慢歌成日特登撚聲
聽完打冷震
唱功好唔等於好聽 活生生例子

呢首還好吧,起碼唔似Dum Dum咁un耳
Aliens,明荃之友

其實DUM DUM 算係甘啦,雖然吾算點HIT,但上10大我覺得係有說服力。女金就真係吾睇好佢~ ...
hkbaby 發表於 16/4/2023 01:14

其實唱快歌冇乜問題,真心唔想睇佢跳舞

呢首歌最大問題係難記,最多只係記得個chorus

回復 19# hkbaby

女金睇好英皇就得,拎完女金接棒許靖韻上姐姐5
舞來舞去 不日內開始錄音。

個造型太賣弄自己,就咁聽歌又無咩問題
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

有啲唔係好理解到

btw 蘭B同幸兒已經輪流示 ...
FoldCC 發表於 2023-4-16 01:13

衞蘭起碼仲有好多95-00後會聽
但幸兒呢?

大家姐比翻reference呢類型既歌可以點唱
2023版火車兩難:
不是Gin粉便是鏡粉

串流低到咁

Gin gin係咪要唱番街燈
begin 發表於 2023-4-16 01:15

係YOUTUBE 好D,但其他平台好似同 AIIII 差不多 分分鐘更差

回復  hkbaby

女金睇好英皇就得,拎完女金接棒許靖韻上姐姐5
黃家正 發表於 2023-4-16 01:17

美馬仲有玩GE 咩? 甘美AIIIII 係米已經完左?

好想俾 1分
馬拉 Gin 令人失望
又話自己突破但其實 Dum Dum ~ IDK, 呢首 ~ 剛好 ...
616.1314 發表於 2023-4-16 00:46

真係好令人失望⋯⋯佢啲taste⋯⋯
賣國賊陳蕾勾結外國或境外勢力危害國家安全!

聽翻Dear Secret好唏噓

睇好Aga再奪女金
Aliens,明荃之友

未推出派台前第一次 live back in March, 突襲"粉絲"婚宴, 英皇造新聞這件小事

From 9:44

仍然好好奇幾年前佢同 Alex Fung 合作幾首歌, 而家可以同光頭合作, 係唔係無得同 Alex Fung 合作?

失戀這小問題
>>>>>>>>>>>>

5fun1fun天后比例is coming
另外想講個 “Barbie” 造型都幾唔靚下

有啲唔係好理解到

btw 蘭B同幸兒已經輪流示 ...
FoldCC 發表於 2023-4-16 01:13

只係曲風致敬90s R&B
而詞既部分係講單戀/愛上另一個人就等同構造咗「新既自己」兩件事無衝突既
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

好想俾 1分
馬拉 Gin 令人失望
又話自己突破但其實 Dum Dum ~ IDK, 呢首 ~ 剛好 ...
616.1314 發表於 2023-4-16 00:46

點會差過街燈
加油已加油夠 聽到都打冷震啦
街燈悶到嘔 又鬧交mode咁

睇返佢環球啲派台歌 佢真係一首R&B都無派過
今次佢終於唱到想唱既genre 睇得出佢好享受
而且我第一次聽就覺得wow 佢把聲真係好啱唱呢啲 佢既versatility is unmatched

你抱住要佢做首big hit/大歌ballad出嚟咪有落差囉,首歌唔會稱得上差或者唔好聽

首歌無乜記憶點,但配埋long d一齊聽係正嘅
到呢刻plug咗兩首歌依然唔覺難聽/有問題
只係求你唔好為咗突破而突破
樣樣玩啲之後隻碟出黎唔好聽

首歌無乜記憶點,但配埋long d一齊聽係正嘅
到呢刻plug咗兩首歌依然唔覺難聽/有問題
只係求你唔好為咗突破而 ...
lmml4 發表於 2023-4-16 08:12

頭兩plug加埋隻碟已經邁向大雜燴方向

記得佢轉會前都話有考慮過要繼續商業(大路)定轉去做藝術性比較重既音樂
既然佢揀得英皇 即係想圓女金之夢 而女金根本都唔一定要啲歌好聽既 上年已經係最佳例子

話難聽又未至於,但個曲就一般般唔夠catchy,就算聽咗幾次都要睇翻歌詞先記翻起個chorus點唱,啱做sidetrack多過做2nd plug。

唱就基本同剛好一樣嘅處理手法,都係高音位head voice落重氣聲令啲音唔un耳,不過咁多高音位可能有聽眾覺得聽到疲勞。

覺得最出事係個題材同MV,同歌手本人完全唔夾……換個題材or mv成個觀感可能會好啲。

聽多幾次覺得幾好聽
不過唔夠 剛好 搶耳

好聽,Gin把聲好啱唱呢類曲風
T&F 我都係聽得最多《剛好》,希望日後出多1-2首
Harvard都不可教導

聽聽下覺得好聽。呢首有埋英文版本都好。 報復性呼吸呢,想聽埋都冇~

Bounce Back好聽好多
米色蘇 發表於 2023-4-16 00:49
Here you are

如果真係要挑剔,我覺得係個mv 真係有d 格格不入。
聽左一排 依然覺得首歌ok 同佢係唱得好
女金今年係佢架啦 年頭開始已經做定勢
英皇出手 美祖當年出加大力度同正好都可以贏 完全唔擔心Gin

負評這件小事:
1. 自己好想Gin出首大歌ballad,但最新幾首歌唔係呢類型就落差大,心理愈黎愈唔平衡>< so sad
2. 從來都唔鍾意Gin, 所以comment一定係負評,各種搵理由踩,呢類負評無參考意義XD

得好小部份負評值得去思考

真心鍾意呢個階段嘅Gin, 佢既潛能又再次釋放緊出嚟。

而且聽得佢handle廣東話歌(對比Bma同環球初期)躍進幾倍,之前Dear Secret 慢歌已經細膩咗好多,今年啲中快版聽到我Wow Wow Wow