返回列表 發帖

抱抱無尾熊 - 陳卓賢

單選投票, 共有 135 人參與投票
26.67% (36)
4.44% (6)
8.89% (12)
2.22% (3)
57.78% (78)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 12/04/2023

曲:Ian 陳卓賢
詞:Oscar
編:Ian 陳卓賢 / JNYBeatz
監:Ian 陳卓賢

嘈吵不好 卻怕孤單
這紛擾世態之間
多喧嘩 都只想 與妳可以
爬爬樹幹 漫談

找片葉與妳 慢慢吃到尾
如此已是完美
溫吞的 不急於 找一種結尾
為你費心機

能找到妳 樹熊想一起
我為了 抱著妳 永沒 設置限期

等一天 多一天 再半天
看周遭暖化 世界大變
都不慌 夢寐事 遲緩一點
憑我屬性 撐得過磨練
棲息所 處處 烽煙
逃逸欠缺路線
也只渴望 可跟你相見
藏身廢棄樹林 愛一遍

我不凶猛與勇悍 別論搏鬥
鋼爪跟鐵甲我也沒有
不懂跑 聲音小 這麼不似野獸
卻也算極有耐性 最不想退守
緩慢步履 攀爬 從未自卑
看雨季 遇熱浪 仍然惦記
祈求浪漫溢滿地

我 最愛望着妳 笑臉或皺眉
一起盼待鑽禧

等一天 多一天 再半天
看周遭暖化 世界大變
都不慌 夢寐事 遲緩一點
憑我屬性 撐得過磨練
棲息所 處處 烽煙
逃逸欠缺路線
也只渴望 可跟你相見
藏身廢棄樹林

等一天 多一天 再過多天
有天等到妳 抱抱極暖
小身軀 代謝慢 悠閒一點
遲到就當 愛經過沉澱
棲息所 處處 烽煙
同在與妳冒險
社交太倦 只想妳跟我
藏身這個樹林 愛一遍
每天擁抱擁半天隨地探索
陪伴着凝視蟬在脫殼
每天荒廢荒半天隨便吃喝
陪伴着沉睡無用寄托
每天擁抱擁半天隨地探索
陪伴着凝視蟬在脫殼
每天荒廢荒半天隨便吃喝
陪伴着沉睡無用寄托

我賢當然要5FUN 呢首vibes 幾好
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

算把啦,永遠聽完都冇印象
造型簡直係 豬乸戴耳環 佼佼者

依種題材個編曲咁進取想點
tune音啲位=話俾全世界知你清唱唔到
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

一絲絲 一點點 燒毀憶記

個造型係咪覺得自己好可愛?

我唔知佢係咪好care「唱作人」呢個標籤
定係公司要求佢一定要做「唱作人」

好老實講
不如都係收多啲人哋嘅demo
勉強自己隻隻都作曲
除咗可以俾自己fans打_機吹奏之外 唔見得有任何對自己好嘅地方
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

個造型係咪覺得自己好可愛?
WZA111 發表於 2023-4-16 01:26

好難頂 AN 盧 扮都仲接受到, 佢就....

全力支持我賢拎唱作金,然後唱live玩謝台下觀眾耳仔
huntergon 發表於 2023-4-16 02:15

佢唱又吾算好難聽GE,不過好似NEWAY 走廊聽到果D 聲GE 程度囉,而且D 歌又悶。都明點解要堅持角逐唱作,樣佢又冇,唱又吾係好過人好多(比JER 差) ,佢識作曲米可以係賣點

努力練好咬字係會有人見到
未講的說話寫滿在信箋
郵差多謝你知 我心所向位置

好過再見寧靜海呢首悶歌
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

d歌越黎越悶

一樣係咁悶 不過首詞好過上首好多
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

1 fun支持Ian催眠曲
huntergon 發表於 2023-4-16 00:36

ian首首歌都咁悶樣同唱功又平庸
             仲不如JJ演唱會嘅花生好食

ian首首歌都咁悶樣同唱功又平庸
             仲不如JJ演唱會嘅花生好食 ...
CircleXoX 發表於 2023-4-16 15:18

我唯一對佢GE 關注,就係因為JJ 件事。人地真係令佢多人識左

講真 馬車 都比佢有藝人相,好樣好多 (人地鼻高/眼大/面尖/細咀) 都吾明點解有人up 得出le 個2打6 靚/可愛

Ann

兒恩D作品真係好睇時機..
上年一朵花, 喘息都好正
但Distance, got u又麻麻

一首悶過一首
Week 24
冠軍歌:JACE - 百妖夜行的修行

平時西口西面
而家喺道扮cute
作嘔
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

幾時PLUG佢寫好左的 伊人 呢?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

佢同HKH一樣
明明寫嘅歌極普通
但佢地班fans成日拎黎打_ _
話underrated/值得更多/一手包辦好勁
Pls stop
利申:唔係鏡粉

佢同HKH一樣
明明寫嘅歌極普通
Pls stop  ...
tom 發表於 2023-4-17 13:05

痴孖筋,佢地12個廢人都仲叫underrated ?
由其呢個2打6,歌喉冇,talent 冇,作曲吾出眾,樣更加係吾掂,仲想紅成點呢?

其實佢唔係好捉到R&B啲groove
呢幾年出咗幾首都係咁

佢同HKH一樣
明明寫嘅歌極普通
Pls stop  ...
tom 發表於 2023-4-17 13:05

HKH上年都叫比華納用行動訓示,集埋啲半放棄track出哂佢
Ian依邊就一堆非音樂新聞下仲要出首fans先完全鍾意嘅歌
至少幕後培育方面,已經分左高下
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

黑紅都係紅
huntergon 發表於 2023-4-17 11:31

好心佢搵塊mirror 照下自己先啦

fun fa 蝸牛
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

醒起之前唔知邊個post有人話過佢啲曲好多都係三粒音三粒音咁
呢首同隔籬AP嗰首都中晒
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 23 冠軍歌:The Hertz - 瘋子

回復 12# hkbaby
Jer好太多,但公司無乜點捧佢。。
Aliens,明荃之友

回復  hkbaby
Jer好太多,但公司無乜點捧佢。。
huntergon 發表於 2023-4-18 08:15

係,唯一一個可以聽下。全team 得佢一個唱歌叫合格,其他都吾ok,弊在個個以為自己 貌似般安,以為自己好靚仔,走去扮可愛扮樹熊,眼睛流產了。 真係作嘔

首首都咁悶,繼續分唔到系列
比fans吹到以為自己真係可以搞掂曲詞編監
好心下首用返人哋啲歌

首歌邊度悶呀!耳朵有問題就睇醫生
BTW 首歌都幾輕快  但無上兩次唱得咁好 4fun

其實洪嘉豪都好似冇佢咁悶
Week 22
冠軍歌:黃妍 - 黃言

已經上到200幾萬VIEWS 真係好紅

Mizu 好聽d
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

HKH啲曲無佢咁悶
但兩邊都唔適合一手包辦曲詞編監

我賢全港最悶
huntergon 發表於 2023-4-19 17:26

呢首最癲係夾硬整啲Beat上去呢
K歌用電子鼓真係好燥
Week 22
冠軍歌:黃妍 - 黃言

點解 MV 有200幾萬 VIEWS,但歌詞版VIDEO 得 700 VIEWS?

好似差唔多

3字頭仲扮可愛

3字頭仲扮可愛
edwardngwy 發表於 2023-4-20 09:41

3字頭吾係問題,而重點係佢吾可愛吾靚仔。

小妍的世界是童話般的粉紅色,她是當中可愛又性感的小公主;而小賢的世界顏色是森林綠,他自己則是森林裡可愛的無尾熊王子
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

好悶,首首差唔多,同洪嘉豪一樣,都係Jer正

回復 53# com0757
Jer啲歌越聽越精神
Aliens,明荃之友

overrated 唱作人

3字頭仲扮可愛
edwardngwy 發表於 2023-4-20 09:41
3字頭吾係問題,而重點係佢吾可愛吾靚仔。
hkbaby 發表於 2023-4-20 10:05
鍾雪 28, Ian 29, 麥沛東 33.

麥沛東: 我扮可愛? 屈我啦!屈我啦!我無問題㗎!我唔可愛唔靚仔? 我賣演技㗎!

HKH啲曲無佢咁悶
但兩邊都唔適合一手包辦曲詞編監
Rinna 發表於 2023-4-19 15:54
Yes, 兩個都為慳錢弄巧反拙

原來咁多人唔識聽歌,首歌明明係聽得多先會有感覺
在這畢生不滅 無極的狀態

鍾雪 28, Ian 29, 麥沛東 33.

麥沛東: 我扮可愛? 屈我啦!屈我啦!我無問題㗎!我唔可愛唔靚仔? 我賣演技 ...
boy4dudes 發表於 2023-4-26 21:45

認真 麥沛東 都比件 2打6 好樣得多,人地仲要有演技。

Ian > Ka Him

唱得唔算難聽但係曲真係致命傷
詞再好都救唔返
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

聽一次唔想再聽第二次