返回列表 發帖

晚安 - 謝安琪

單選投票, 共有 114 人參與投票
57.02% (65)
5.26% (6)
2.63% (3)
1.75% (2)
33.33% (38)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 14/04/2023

曲/詞/編/監 : 林阿p

當你醉了
看這世界 是很悲傷
我怎可以接近你的異常
我怎可以接近你的異常 你可會原諒?

當你遠去
我的世界 亦變悲傷
我怎可以接受你不在場
我怎可以接受你不在場
每個晚上

而我也早預見這結果
這些年月的不安
在暗地纏繞著

曾經的風雷電
如今依然蔓延
當天的情調
像你的臉
沒有改變
沒有改變

當我醉了
看這世界 是很悲傷
我怎可以假裝一切正常
我怎可以假裝一切正常
每個晚上

第一次聽覺得一般
但聽多幾次
好洗腦

5分

Anyway
Kay几時可以再穩馮穎琪作曲啊?
林家謙話想同kay合作都無任何動靜。

淺白本部到依嘉仲未有一首係特別驚艷既……無奈。
體育生1S

1分

感覺依家謝某既歌已經connect唔到我
既無浦銘心時期既入戲 更加唔係之前有血有肉既謝安琪

沖入嚟比1分

好失望,脫粉了,你繼續做你中意既野啦,與我無關了

我覺得好聽wor (at least 獨立後暫時最好聽)
平淡嘅旋律反而帶到一種特別嘅感覺 幾有feel
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

好有 MLA 嘅感覺
5 fun
那陣時不知道 置身的日子都發亮

5分 no doubt
同mla大部分歌一樣
要聽幾次先mood到
之後就愈聽愈鐘意

真心欣賞佢去呢個階段唔尋求做啲會大hit嘅歌
反而做首極風格偏門而情感直接嘅歌

相反,有相當地位嘅男歌手最近出嘅新歌就非常老土保守煽情

你=一個國家?

1分俾曲詞編監
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

1分俾曲詞編監
FoldCC 發表於 2023-4-24 01:50

你真係好討厭當紅嘅「獨立」音樂人㗎喎

首歌budget有無四位數?
好想比1分,但最後都比左5分
Gin Lee’s songs are very bored & low!>_<

5 分比 MLA
謝安琪完全唱唔到個味道

太短

今次美Kay 唱得麻麻 支持她多方面嘗試 3+1=4fun
Loop多幾次好聽咗 想改翻5fun

5分
好好loop嘅一首歌,暫時係淺白最佳作品
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

比《我可以被這個世界淘汰 但不可以被世界擊敗》更出色

可惜喺香港唔會hit到

首個係ok但個人冇晒方向同identity
kay粉肯接受juno年代嘅好未

just11256 發表於 2023-4-24 13:26

謝某俾我感覺好似刻意營造知性形象 講俾人聽kay is back 但try too hard喇

除左離不開之外 其他作品都頗為失敗

just11256 發表於 2023-4-24 13:26

我反而覺得淺白呢個先係最真嘅謝安琪
   四季嗰幾首自己創作 憶年講自己回憶 波利海妮婭講自己追星心態
道別後都記得逝去日子

佢呢兩年出嘅歌就係無計算囉

如果要營造知性 就唔會做我的波 唔會去拍戲
如果要講kay is back 就唔使自己寫啦 搵舊班底得啦

某啲前粉著眼於歌曲喺市場上會唔會成功
接受唔到唔同階段嘅謝安琪

如果要講kay is back 就唔使自己 ...
chanching 發表於 2023-4-24 14:35

諗起年度之歌嘅歌詞
   有啲人接受唔到佢老公細佬嘅身份   有啲人唔鍾意佢而家嘅音樂同定位
   但其實從來都冇可能一曲一世 讓人忠心到底
   既然有人選擇離座 咁咪輕輕回應一句
   真高興給你愛護過
   根本你不欠我什麼
道別後都記得逝去日子

扣一分是因為,其實謝安琪和林阿P這倆人並不搭,而且這兩三年她出的歌,是挺私人化了,不過也就那麼回事

個人解讀

將「醉了」改成「覺醒」就解得通

前幾首都有就市場諗
一首咁偏又無話唔得
不過正如個MV咁,唔係主打
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

不如Nicole
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

同維港唱片夾錢拍返個有質素嘅MV得唔得

5分
最上一次聽佢嘅歌已經係背山望海離不開

如果要講kay is back 就唔使自己 ...
chanching 發表於 2023-4-24 14:35

Kay Kay 仲可以搵咩舊班底?係咪永續 Cousin Fung?其他好似都反哂面

Kay Kay 仲可以搵咩舊班底?係咪永續 Cousin Fung?其他好似都反哂面
賴爽 發表於 2023-4-25 07:19

除咗同JUNO反面 無聽過佢同其他人反面

不過JUNO都唔算做歌班底

五分支持林阿p

叱吒樂壇訪問
原本諗住拍mv,但林阿p話唔拍
致敬系列仲有一首、張繼聰一首未錄音,電影主題曲一首
電影一套暑假上,一套年尾上
依家拍緊劇,要拍三個月
演唱會搵緊合作單位,預明年
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

聽完叱咤樂壇訪問 更加鐘意首歌

respect

班底值10000000000000000000分
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

支持Kay,幾好,loopable

好奇果位前輩係邊位
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

除咗同JUNO反面 無聽過佢同其他人反面

不過JUNO都唔算做歌班底
chanching 發表於 2023-4-25 09:40

周博賢呢

希望林阿P包碟
年度級作品!
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

周博賢呢
賴爽 發表於 2023-4-26 07:43

有反面???
佢成日訪問都會想當年佢同周博賢嘅合作
Juno就完全唔會提 見到會黑面

好奇果位前輩係邊位
liebe 發表於 2023-4-25 21:25

阿P致敬嗰位似係關勁松

有反面???
Juno就完全唔會提 見到會黑面 ...
chanching 發表於 2023-4-26 09:51

第一次聽謝安琪同周博賢反面

不過首歌kay真係唱得麻麻

周博賢呢
賴爽 發表於 2023-4-26 07:43
Kay 無同周博賢反面,要反都同夏森美反面啦 (雖然都無)

周博賢現有新「藝名」ACiao,似乎想向國際發展? ACiao 創作新歌支持烏克蘭人和港人,望參加歐洲歌唱大賽 (Eurovision Song Contest)

https://hk.epochtimes.com/news/2023-01-29/26865840

音樂人周博賢時隔逾一年半在 Facebook 發文,宣布創作了新歌《As We Speak》,形容是「一首關於與烏克蘭人和香港人站在一起的英文歌」,希望籍此歌支持烏克蘭人和香港人,而新歌的封面圖是由一位居英的烏克蘭插畫師設計和製作。周博賢說自己「基於種種理由,離開了 Facebook 一年半有多。今次回來,再看這個版面和朋友的名字,恍如隔世」,對於自己在 Facebook「音訊全無」感抱歉和內疚。周博賢透露,這是他首次填寫英文詞,並由在英國認識、現於大學修讀音樂系二年級的 Chloe Riordan 主唱,其哥哥 Josh 則負責彈結他、錄音和混音。Bye Kay, Hello Chloe !

好難聽
1分
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

原來搵咗crew拍MV 不過臨拍阿P話唔想有MV

唔小心同訣一齊聽 喊到pk

有反面???
Juno就完全唔會提 見到會黑面 ...
chanching 發表於 2023-4-26 09:51

印象中有次有人問周博賢關於謝安琪嘅嘢佢係避而不談

原來咁多人唔識聽歌,首歌明明係聽得多先會有感覺
...

第一次聽謝安琪同周博賢反面

不過首歌kay真係唱得麻麻
Lewis 發表於 2023-4-26 15:58

愈吹愈離譜
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

原來搵咗crew拍MV 不過臨拍阿P話唔想有MV
Goodoldday 發表於 2023-4-26 19:04

謝安琪同阿p反面