返回列表 發帖

《2014勁歌金曲優秀選第二回》

2014勁歌金曲優秀選第二回
播出日期: 2014.12.21 晚上8:00

http://jsg.tvb.com/2014/selections2014part2/

侯選名單:

我愛京達卡 - 小塵埃
她最好 - 王君馨
千色 - 王梓軒
Run - 王梓軒
不再說分手 - 王菀之
好時辰 - 王菀之
致少年時代 - 古巨基
好情人 - 狄易達
越難越愛 - 吳若希
朋友啊朋友 - 巫啟賢
Don't Care - 何雁詩
親愛的 - 沈震軒
光源 - 林欣彤
食物鏈 - 林欣彤
高山低谷 - 林奕匡
自由意志 - 周柏豪
現在已夜深 - 周柏豪
傳聞 - 周柏豪
共勉之 - 官恩娜
眼淚極黑 - 官恩娜
靜香 - 享樂團
副作用 - 洪卓立
胡桃樹 - 洪卓立
棋逢敵手 - 胡鴻鈞 徐子珊
天然呆 - 容祖兒
讓我們走下去 - 容祖兒 ft. 謝霆鋒
差半步 - 陳展鵬
Come On - 連詩雅
聯群結隊 - 草蜢 謝安琪
上車 - 張子丰
I Miss Love - 側田
新天地 - 許志安
流淚行勝利道 - 許志安
福氣 - 許廷鏗
枷鎖 - 許廷鏗
最卑微的願望 - 張敬軒
R U OK? - 許靖韻
一步步 - 梁漢文
爛笑話 - 鄒文正
我好想你 - 馮允謙
自由野 - 黃宇希
色惑 - 楊千嬅
We Are The Only One - 群星
花球寄語 - 鄭希怡
熊貓 - 鄭俊弘
酒杯再敲琴 - 鄭敬基 黃宇希 余震東
哎呀 - 鄭融
哎呀! 男友 - 糖妹
獨家村 - 謝安琪
勢不兩立 - 謝安琪
星星的眼淚 - 鍾欣潼 羅力威
最後最後 - 薛凱琪
弗洛蒙 - 薛凱琪
SS14 - 鍾舒漫 鍾舒祺
劫後餘生 - 鍾舒漫
大愛 - 鍾嘉欣
逆來順受 - 關心妍
我不唱慘情歌 - 羅孝勇
Your Love - 羅孝勇
三千公里的理想 - 顧芮寧
不愛你的時候 - 龔柯允
Be With U - As One
Hey A - BOP天堂鳥
SuperStar -Callstar x SuperGirls
家書 - C AllStar
耳機內的知己 - CHOCO
約翰與洋子 - Dear Jane
一去不返 - Dear Jane
新城市 - goldEN
反擊的愛人 - goldEN
另一頁 - HotCha
冰島 - J. Arie
道別說愛你 - J. Arie
如果我是個男孩 - SIS樂印姊妹
520 - SIS樂印姊妹
鎂光燈下 - SUPER GIRLS
我不完美 - Winkie黎美言
圍圈 - Yellow!

個日睇既時候,發覺真係好多歌未聽過.....

得番幾個一線係到撐場....

無辦法啦,一台獨大。。高收視版既ATV
ryan2033 發表於 2015-1-1 16:19

Hktv如果搞返個就好

TVB 越來越 ATV feel
lemontea1069 發表於 2014-12-23 19:34

無辦法啦,一台獨大。。高收視版既ATV

02>02應該有冠
nicholashin 發表於 2015-1-1 14:12

但 SHERMAN SUKIE 好似錄左勁歌喎
本週冠軍歌: 無答案 - 林家謙

福氣冠左未
chuiyee007 發表於 2015-1-1 14:05

睇怕個冠凍過水
本週冠軍歌: 無答案 - 林家謙

福氣冠左未

TVB真係好無公信力,,,,,,,,,,,,

M.I.C.男團、BY2、KillerSoap、Shine、Coffee and Tea、Robynn & Kendy、她她冇得候選優秀選,組合都唔 ...
Hanson 發表於 2014-12-25 17:01

只要係廣東歌就可以候選總選, 冇候選優秀選都ok~

簽名被屏蔽

之前有plug歌可以候選組合了, 如果跟返候選名單應該係:

M.I.C.男團、BY2、EVER、Choco、Super Girls、Rubb ...
matt0605 發表於 2014-12-25 16:50

廣東歌組合先可以候選吧?以前都係

之前有plug歌可以候選組合了, 如果跟返候選名單應該係:

M.I.C.男團、BY2、EVER、Choco、Super Girls、RubberBand、SIS 樂印姊妹、C AllStar、Robynn & Kendy、Mr.、Shine、享樂團、Yellow!、草蜢、As One、BOP天堂鳥、Dear Jane、小塵埃、goldEN、Coffee & Tea、Kolor、KillerSoap、HotCha、她她

其實有冇tvb工作人員上cm??
睇吓網民樂迷既意見,,,希望開返其他獎項
PangChiYeung 發表於 2014-12-25 10:41

可能佢地睇咗都懶理啦,第二回肉酸到咁佢地都頒得落..

其實有冇tvb工作人員上cm??
睇吓網民樂迷既意見,,,希望開返其他獎項

其實可唔可以開返組合?對CAs好唔公平。but開返組合,又有幾多候選組合揀?
Infinity & Eternity

如果同之前一樣, 根據兩回優秀選, 最男最女候選名單應該係咁~

最受歡迎男歌星 候選名單:
鄭俊弘、C AllSta ...
matt0605 發表於 2014-12-24 17:47

其實呢個名單,睇落都幾順眼

如果同之前一樣, 根據兩回優秀選, 最男最女候選名單應該係咁~

鄭俊弘、C AllSta ...
matt0605 發表於 2014-12-24 17:47

謝安琪  張敬軒 呢兩表舅母姨甥攞啦!!!

仲有冇傑出表現?
Hanson 發表於 2014-12-24 17:51

希望至少有返傑出, 唱作, 組合啦~~~

簽名被屏蔽

鄭俊弘、C AllStar、小肥、許廷鏗、張智霖、林師傑、方大同、張敬軒、洪卓立、古巨基、側田、胡鴻鈞、王梓軒、馮允謙、羅力威

最受歡迎女歌星 候選名單:
鍾嘉欣、泳兒、王菀之、鄭欣宜、連詩雅、吳若希、容祖兒、謝安琪、SUPER GIRLS、林欣彤、徐子珊、鍾舒漫、鍾舒祺、鍾欣潼

其實真係好無公信力 -__-

收視報告:
第二回(星期日20:00):13點
第一回(星期六20:30):12點
擺星期日播都冇用 ...
ed8671ed 發表於 2014-12-23 19:28

低過 超級巨聲(星期六) 嗰下先勁
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

TVB 越來越 ATV feel

收視報告:
第二回(星期日20:00):13點

第一回(星期六20:30):12點

擺星期日播都冇用

我覺得下月總選應該會完全用返2012年之前舊制
Hanson 發表於 2014-12-23 14:46

越早廢除 全民投票 越好,可惜今年總選已騎虎難下,
希望明年靜雞雞轉翻。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

系咪姐系做馬
nicknicknick 發表於 2014-12-23 16:01

寧願睇造馬都唔想睇星夢主題曲頒獎禮

我覺得下月總選應該會完全用返2012年之前舊制
Hanson 發表於 2014-12-23 14:46

點解咁講?

簽名被屏蔽

係呀 但就咁諗下都覺得好笑
hins可以獨唱讓我們走下去,反正星星的眼淚都可以改到變獨唱歌 {:4_96 ...
nicholashin 發表於 2014-12-23 11:31

我都係想聽 C AllStar 唱《色惑》多 d
聽晚出尖嘴點唱呢首先 XD
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

不如叫llv 唱流淚行勝利道,super girls唱come on,fred唱高山低谷,hins唱最後最後....... ...
nicholashin 發表於 2014-12-23 11:19

呢班人唔同公司囉
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

問到可有信心憑《越難越愛》奪《勁歌》頒獎禮的「金曲金獎」?她即謙稱「未夠班」:「畀我攞都未必夠膽 ...
XYZZY 發表於 2014-12-22 22:13

唔通話自己「坐定粒六」咩 XD

話時話,其實代唱都得,點解唔叫 C AllStar 唱《色惑》?
阿 mag / sherman 又甚至泳兒 the second 唱《天然呆》?
jay / 立立唱《致少年時代》?
論盡樂迷,敢愛敢恨

係未呢40首先有得候選年尾十大?
定係榜分夠高都可以入圍

不過就算色惑同娛樂天空有得候選
兩 ...
l00540 發表於 2014-12-23 08:12

今年嘅就唔知,前幾年就系榜分高都可以候選年尾總選

如果美祖唔去,TVB會唔會俾kay金曲金+最女

定係榜分夠高都可以入圍

兩 ...
l00540 發表於 2014-12-23 08:12

ivana连优秀选都无份,系都比kay先啦

我記得上年有集勁歌,佢自己話想攞金曲金獎,估唔到一年後就願望成真了 ...
阿mark 發表於 2014-12-22 00:04

Chilam有歲月如歌
如果要谷部電影,美希只會越難越攞唔倒

剩返果31首(#30同#31同分)...  
(Credits to ymcaec: )

小塵埃 - 我愛京達卡
王菀之 - 好時辰
古巨基 - 致 ...
Hanson 發表於 2014-12-22 00:01

定係榜分夠高都可以入圍

兩位唔嚟,獎都係落入星煥袋

最男: 美庭 (今年唔攞,之後都只會被熊貓霸住) or Chilam
最女:美祖 or 美雪

個結果應該意想得到啦...
TVB已經唔理其他人點睇

如果總選名單跟 451# 嗰70幾首,色惑已經冇份,bye fa~

冇容祖兒應該,ivana>kay>吳若希 (唔信 ...
ed8671ed 發表於 22-12-2014 17:39

http://the-sun.on.cc/cnt/entertainment/20141222/00470_025.html
問到可有信心憑《越難越愛》奪《勁歌》頒獎禮的「金曲金獎」?她即謙稱「未夠班」:「畀我攞都未必夠膽!自己心目中嘅『金曲金獎』係軒仔(張敬軒)嘅《青春常駐》...」

Ally唱得好過原唱~

btw, 子珊有得候選最女xD
matt0605 發表於 2014-12-22 17:13

投徐子珊,lm聽hit me
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

個結果真系好肉酸

回復 481# jun518

甘多公司都吾去,开记者会都无用了

又話有總選記者會噶?好似無聲氣.....

容祖兒唔去 我覺得王菀之機會大D 或者楊千嬅
風見志郎 發表於 2014-12-22 17:25

如果總選名單跟 451# 嗰70幾首,色惑已經冇份,bye fa~

冇容祖兒應該,ivana>kay>吳若希 (唔信TVB咁蠢比吳若希)

估計:
最受歡迎男歌手 張敬軒
最受歡迎女歌手 謝安琪
金曲金獎 越難越愛

上年許廷鏗本來領先, 最後TBB都 ...
liebe 發表於 2014-12-22 12:03

容祖兒唔去 我覺得王菀之機會大D 或者楊千嬅
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

Ally唱得好過原唱~

btw, 子珊有得候選最女xD

頒左都唔知明明有投票
睇完獎單真係噴
冇四大都算左你4年
E家連太陽都冇埋
但見唔到女金都唔錯
47. Bring Him Home
week25
1 . 力臻 ChinkyEyes        跳跳虎

搞得咁核突又冇誠意不如唔好搞算啦
ricnature 發表於 2014-12-22 01:29

希望总选吾好甘少人了!

美祖唔去tvb求求你都唔好去叱咤,會被人噓噶
肥千 發表於 2014-12-22 11:47

她吾好去啦,去的话其他女歌手就吾可以争女歌手

估計:
最受歡迎男歌手 張敬軒
最受歡迎女歌手 謝安琪
金曲金獎 越難越愛

上年許廷鏗本來領先, 最後TBB都 ...
liebe 發表於 2014-12-22 12:03

可以話 Jinny 梗啦, 劇集歌又第一, 優秀選又第一, 又主場, 金曲金無問題

投票!!! 投票!!! 仲有 7 個鐘就截票啦!!! https://zh.surveymonkey.com/r/BKRBZP7