返回列表 發帖
啲唱片公司咁肯定自己喺 70%民調 底下都會輸,
可見佢地有幾明白自己個市場有幾窄,
需要 有篩選嘅民調 先 ...
Bluejays 發表於 2014-12-13 22:19

依啲咪叻唔切囉,攞唔到頭五唔係improve自己而係杯葛個稍為公正嘅頒獎禮。依家佢捧嘅人都無個紅啦。

我係話條勝利道只係喺 903 hit, 係坊間完全唔hit呀。唔hit又點會有人喺tbb投佢呀?
不過有20個位咁 ...
kayzzz 發表於 2014-12-13 20:13

以他的资历,出席拿10几位,我捻他都吾想去啦!

依啲咪叻唔切囉,攞唔到頭五唔係improve自己而係杯葛個稍為公正嘅頒獎禮。依家佢捧嘅人都無個紅啦。 ...
kayzzz 發表於 2014-12-13 22:28

其實我贊成 有篩選嘅民調 架,
音樂個市場咁偏咁窄,全民民調 係唔公平。
所以我喺呢個 post 都提議過,
應該將 民調 定為 有買碟 etc 先可以做。

試下篩選到要 過去一年有去演唱會 先准做個民調吖,
勝利道 贏面一定大好多。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

優秀選無分幾多位喎

優秀選無分幾多位喎
1d14 發表於 2014-12-13 22:38

但有公开比率

優秀選無分幾多位喎
1d14 發表於 2014-12-13 22:38

第一季季選 喺螢幕角落會打出得分,
然後網上就會幫 TVB 排翻個名次出嚟。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

其實我贊成 有篩選嘅民調 架,
音樂個市場咁偏咁窄,全民民調 係唔公平。
所以我喺呢個 post 都提議過,
...
Bluejays 發表於 2014-12-13 22:38

準則可以傾,但依家佢完全杯葛喎。

準則可以傾,但依家佢完全杯葛喎。
kayzzz 發表於 2014-12-13 22:42

咪就係抗議緊 全民民調 囉。
如果迫到 TVB肯改為 有篩選嘅民調 都係好事嚟嘅。

咪就係抗議緊 全民民調 囉。
如果迫到 TVB肯改為 有篩選嘅民調 都係好事嚟嘅。 ...
Bluejays 發表於 2014-12-13 22:47

tbb一定唔會轉啦。好多c9都唔會買碟啦,就係要靠佢哋谷劇集歌入選㗎。
同埋篩選咗會唔會加劇天后5首歌(包括膠歌)入選嘅情況?

tbb一定唔會轉啦。好多c9都唔會買碟啦,就係要靠佢哋谷劇集歌入選㗎。
同埋篩選咗會唔會加劇天后5首歌( ...
kayzzz 發表於 2014-12-13 22:51

篩選左就可以翻去 每歌手只限最高分嗰一首入選啦。

篩選左就可以翻去 每歌手只限最高分嗰一首入選啦。
Bluejays 發表於 2014-12-13 22:58

咪即係分豬肉。估唔到咁你都支持喎jay jay

咪即係分豬肉。估唔到咁你都支持喎jay jay
kayzzz 發表於 2014-12-13 22:59

我係支持 由真正聽歌嘅所有市民,一同去選出分豬肉獎。
呢個模式,冇人真係做到過,應該要試試。

我係支持 由真正聽歌嘅所有市民,一同去選出分豬肉獎。
呢個模式,冇人真係做到過,應該要試試。 ...
Bluejays 發表於 2014-12-13 23:04

我始終唔贊成分豬肉

BTW 咁有諗頭,強烈建議paco從星X撬你過檔太X

我始終唔贊成分豬肉
BTW 咁有諗頭,強烈建議paco從星X撬你過檔太X ...
kayzzz 發表於 2014-12-13 23:10

我可能係全 CM 唯一撐 何生 嘅人,但咁唔代表我係做呢行嘅。
我撐佢係因為作為一個旁觀者,我真係覺得佢有佢好嘅地方。

嚟緊無綫舉辦嘅《2014年度勁歌金曲頒獎禮》,早前就話會放寬條件,吸引同無綫關係「冰封」嘅5大唱片公司歌手參加,然而四大之首環球,就拒畀面無綫,拒絕再玩《勁歌》總選(新聞連結:http://goo.gl/vOzPYo),必令頒獎禮失色不少;點知再雪上加霜,事緣今日有周刊報道,話由Paco黃柏高主理嘅太陽娛樂,都決定唔玩《勁歌》總選。

有指導火線係之前太陽娛樂新人雷琛瑜(J.Arie),之前同師姐薛凱琪(Fiona)上大台慈善節目,但去到現場後,J.Arie就被臨時飛出局,有指當時Paco對呢件事好不滿。報道引述知情人士話:「呢次係導火線,Paco真係唔玩勁歌係因為《2013年勁歌金曲頒獎禮》,有二十首金曲,但太陽娛樂一首都冇入圍,只係得J.Arie同沈震軒拎到新人獎。」

該報道仲問到Paco,係唔係真係唔《勁歌》,佢就話:「最重要係睇歌手有冇期。」哇﹗數數下,仲有邊啲歌手參加《勁歌》總選呢?

話說杜德偉邊個唱片公司???

佢首<震>都冇份候選wor???

話說杜德偉邊個唱片公司???
PangChiYeung 發表於 2014-12-14 02:05

GME ... 同 SIS 同一間

回復 120# PangChiYeung

离奇到上榜两周就out

回復  PangChiYeung

离奇到上榜两周就out
阿mark 發表於 2014-12-14 09:30

唔覺得幾離奇wor⋯⋯

真係連 wiki 都漏左資料,睇翻一次 2013 勁總,
原來「勁歌金曲獎 TVB Fun 投票總票數」,
喺節目開頭,頒第二十位之前,係報左數,
即係可以計到金曲頭三位嘅 exact 票數。

2013 勁歌金曲獎 TVB Fun 投票總票數 : 1,001,846

TVB Fun                    Actual
天窗                        4.38%                     43,881
化蝶                        2.95%                     29,554
雙子情歌                  3.46%                     34,663

勁總最女總票數        131,049     容祖兒      58,815
勁總最男總票數        122,696     林峰         36,412

第二季季選肯定唔駛咁多票
(嗰啲 容祖兒+謝霆鋒 就由得佢 No.1 啦)

雖然有 70%民調,好多野唔受控制,
但起碼知道 TVB Fun 要有幾多票先叫做有得鬥。

真係連 wiki 都漏左資料,睇翻一次 2013 勁總,
原來「勁歌金曲獎 TVB Fun 投票總票數」,
喺節目開頭,頒 ...
Bluejays 發表於 2014-12-16 04:58

天窗四萬幾票,好驚越難越愛金曲金

天窗四萬幾票,好驚越難越愛金曲金
PangChiYeung 發表於 2014-12-16 08:53

甘仲有咩歌可以超过越难越爱啊

今年太陽環球唔玩  留名睇星夢+祖兒掃大獎
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

2014.12.21 - 2014勁歌金曲優秀選第二回

播出日期: 2014.12.21 (日)       

12月21日隆重舉行的《2014勁歌金曲優秀選第二回》,由前任及現任《勁歌金曲》主持崔建邦、鄭世豪、羅鈞滿、吳業坤、譚嘉儀擔綱,共頒發20首由全港民意產生,按TVB fun投票及民意調查結果而選出的得獎歌曲。一眾得獎歌手除了親臨盛會獻唱得獎歌曲外,更會投入大會的派對主題,大玩遊戲。

想知道78首候選作品中,「叫三飛」的周柏豪,以及有「雙重保險」的王梓軒、王菀之、林欣彤、官恩娜、洪卓立、容祖兒、許志安、許廷鏗、謝安琪、薛凱琪、鍾舒漫、羅孝勇、C AllStar、Dear Jane、goldEN、J. Arie、SIS樂印姊妹及SUPER GIRLS,會否坐擁較大機會,躋身2015年1月18日舉行的《2014年度勁歌金曲頒獎典禮》,樂迷便要拭目以待了!
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

簽名被屏蔽

我真係好驚美煎會攞最女
nicknicknick 發表於 2014-12-16 11:54

唔會掛 JOEY KAY IVANA 唔會輸比佢啦
除非TVB想整死佢
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

我真係好驚美煎會攞最女
nicknicknick 發表於 2014-12-16 11:54

金曲金肯定係獨家村.  最女依然係容祖兒.
love wins!

我無聊~
咁樣諗

Kay應該拎最受歡迎女歌手
今年無論歌曲同碟都好好
而且佢老公拎左飛男(關咩事)

簽名被屏蔽

我都好想但機會好微
七位熱門應該係容祖兒、楊千嬅、王菀之、謝安琪、林欣彤、薛凱琪、吳若希
如果唔係美 ...
Hanson 發表於 2014-12-17 01:26

楊千嬅,薛凱琪 要睇佢地玩唔玩,如果優秀選第二回無份,甘應該總選最後唔會候選

鍾嘉欣又算唔算熱門

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

金曲金 越難越愛

甘仲有咩歌可以超过越难越爱啊
阿mark 發表於 2014-12-16 08:58

如果國語歌唔分開計嘅話
Joey+kkk or Joey+Nick 都有機會

仲有 星娛樂+Cool魔

總之有兩個 投票/吸票 勢力合拼,就有機會

IVANA今年更入屋, 有視后5強, TVB FUN會有進步
Hanson 發表於 2014-12-17 01:43

十五強咋,最後五強,今年冇公佈lor

OK
剩番5位
KAY同IVANA 明顯民調 >>>>> TVB FUN
JOEY同MAG (蛋記) 就係TVB FUN好過民調
JINNY就D人應該係 ...
Hanson 發表於 2014-12-17 01:43

5強係"最受歡迎電視女角色"ja~~

C AllStar fanclub 有飛
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

C AllStar fanclub 有飛
星勤 發表於 2014-12-18 14:52

應該係SupeStar掛?

應該係SupeStar掛?
PangChiYeung 發表於 2014-12-18 15:06

應該家書都有

http://programme.tvb.com/music/j ... video/576434/195857
出左電視廣告
見到有古巨基、許志安、容祖兒、謝安琪、薛凱琪、王菀之、何雁詩、鄭融、C AllStar、鍾舒漫、許廷鏗、鄭俊弘、林欣彤、關心妍、鍾嘉欣
係咪代表佢地會去?
Ps 廣告一個四大都冇~

出左電視廣告
見到有古巨基、許志安、容祖兒、謝安琪、薛凱琪、王菀之、何雁詩、鄭融、C AllStar、鍾舒漫 ...
mainlib 發表於 2014-12-18 20:18

唔信會去 /// 有獎

出左電視廣告
見到有古巨基、許志安、容祖兒、謝安琪、薛凱琪、王菀之、何雁詩、鄭融、C AllStar、鍾舒漫 ...
mainlib 發表於 2014-12-18 20:18

Alfred 出左兩次..仲有,有D片段好舊

簽名被屏蔽

回復 146# mainlib
古巨基會去?唔可能

回復  mainlib
古巨基會去?唔可能
jun518 發表於 2014-12-18 20:36

唔知呢, 只係廣告見到姐...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

16個單位中 joey, kay, fiona, alfred, c allstar, mag喺廣告入面出鏡兩次
其中4個應該有兩首
咁就加埋湊夠 ...
Hanson 發表於 2014-12-18 22:32
容小姐應該去唔到啩,佢20號有國外巡迴(美國)喎
任我行 失憶蝴蝶