返回列表 發帖

隨意瞞 - 菊梓喬

單選投票, 共有 38 人參與投票
26.32% (10)
15.79% (6)
13.16% (5)
0.00% (0)
44.74% (17)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員:  ~love1314~

派台日期: 14/10/2022

曲:鄧智偉
詞:曾詠欣
編:mMAO-7
監:鄧智偉

A1
不必一次兩次三次訴說這故事仍能撐起
不必刻意喘息刻意掩飾刻意到垂頭喪氣
無人可指責你

A2
猜想這次說法可會較似恰當聽著難心死
猜想幾次至會不再介意補救也徒勞厭棄
遺留心慌遍地

B1
還怎麼敢追問
還怎麼緊握著信心

C1
你一天一天去消耗
這片苦心及愛慕
一獻技 這神情語氣 人人都寬恕你
隨便偷呃不再激怒
這片忠貞漸卻步
不顧忌 只怨我錯愛 還期待有未來

Repeat*AB

C2
你一天一天去消耗
這片苦心及愛慕
一獻技 這神情語氣 人人都寬恕你
隨便偷呃不再激怒
這片忠貞漸卻步
不顧忌 這樣來結尾 提防彼此晦氣

C3
忘記了多少次忍耐
既有惻隱別再來
心痛在 親自來灌溉 替你說謊掩蓋
隨意去欺騙與傷害
再痛也
說破別意外
醒過來 只怨我錯愛 還期待有未來

只怨我錯愛 還期待有未來
這樣來結尾 能如你所希冀

評分人數

吾差GE,有D 似呼吸有害。
不過個TONE有D 悶,有得揀GE 話想要反 雪芳蛋糕

好聽過d你我他系列
Life was a willow and it bent right to your wind.

好易入腦

你喜歡說謊X不能放手X愛無餘地
連住聽好有畫面

做咩突然痴脷筋?
I talk a lot of BS.

聽完都唔記得聽左乜。。。好悶。。。

Verse係幾好 一輪嘴唱
Chorus 反而差少少
但好明顯係度身訂造
主要都係低音冇咩高音
賣國賊陳蕾勾結外國或境外勢力危害國家安全!

講唔出似邊首歌

當年正視音樂總監幫星夢年代一姐係TMG年代整歌,都幾錯綜複雜。ps其實鄧智偉先係最適合tvb嘅幕後製作人

回復 9# liwaynejason

因為佢把聲只適合低音徘徊。所以首歌其實好平。
Life was a willow and it bent right to your wind.

覺得幾好聽,把聲唔同咗
任我行 失憶蝴蝶

以鄧智偉歌嚟講落左重藥,好唔理想
如果佢本人無意改善,估計完約後會跳番去兩公婆懷抱

如果佢本人無意改善,估計完約後會跳番去兩公婆懷抱 ...
LushKillYourMus 發表於 2022-10-29 11:30

個MV冷待到咁,應該唔會續架啦,月巴仍然仲想要返佢
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

如果佢本人無意改善,估計完約後會跳番去兩公婆懷抱 ...
LushKillYourMus 發表於 2022-10-29 11:30

同感佢會搵返何氐

當年正視音樂總監幫星夢年代一姐係TMG年代整歌,都幾錯綜複雜。ps其實鄧智偉先係最適合tvb嘅幕後製作人 ...
billy13 發表於 2022-10-29 06:29

鄧生 雖然MK
   但啲歌 幾好LOOP嘅

回復  liwaynejason

因為佢把聲只適合低音徘徊。所以首歌其實好平。
babyshark 發表於 2022-10-29 10:52

再所以  佢歌路窄  唱唔到其他  唱嚟唱去都係嗰啲

但好明顯係度身訂造
主要都係低音冇咩高音 ...
stephybest 發表於 2022-10-29 01:41

感覺自從 美菊 被美圖世代拋棄,沒回去 之後,會員都feedback 都冇甘harsh,理性左
但認真,美圖俾佢ge 歌係最突顯到佢把聲優點,依加 呢2年 d 歌真係

回復 20# hkbaby

其實我覺得佢舊年自己有份作曲的秘密花園 沒完沒了 都還不錯。
    吳若希拍劇做女一,JW而家似乎坐穩星夢一姐,菊姐唔會再好似以前咁多資源啦,快d嫁吳卓羲好過

唔用張家誠系列算係踏出勇氣的第一步
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

唔用張家誠系列算係踏出勇氣的第一步
Kenny 發表於 2022-10-30 00:29

都用咗N次啦
   換吓人好啲

回復  hkbaby

其實我覺得佢舊年自己有份作曲的秘密花園 沒完沒了 都還不錯。
    吳若希拍劇做女一 ...
babyshark 發表於 2022-10-29 16:05

嫁唱K  SIU4

回復 24# K2022

之前菊姐無工開 返大陸陪唱K開工 應該好事近啦。

回復  hkbaby

babyshark 發表於 2022-10-29 16:05

美菊係米唯有等完約?今次有人特登作歌俾佢,都好好運。

回復  hkbaby

其實 愛美麗,秘密花園,我會害怕 ,沒完沒了 有時我都會loop。 反而今年年頭果首真係吾識欣賞,好似叫 愛沒餘地。

但好明顯係度身訂造
主要都係低音冇咩高音 ...
stephybest 發表於 2022-10-29 01:41

佢吾係冇高音ga wo,新秀佢就係唱美aiiii 首 感應

回復 25# babyshark

樓上去返林家謙或者千千個post 飽佢啦
——————————————————————————
快啲走好過 宣傳又冇 MV又唔知做緊乜
鍾嘉欣>吳若希>菊梓喬>炎明熹 用嘅都係同一招

首歌係幾flat,Hana唱得ok啦,以佢嘅唱歌天份都差唔多㗎啦,始終唔係賣唱功,係賣形象及唱作,小朋友幾鍾意她,叫她做「大樹姐姐」,唔知幾時可以再出唱作歌曲?不過真係要好好改善唱功,如果唔係嘅話,真係可以收山嫁人㗎喇。算好loop,起碼我一日都有聽一兩次,我會俾4分。

首歌係幾flat,Hana唱得ok啦,以佢嘅唱歌天份都差唔多㗎啦,始終唔係賣唱功,係賣形象及唱作,小朋友幾鍾意 ...
ambrose121 發表於 2022-11-9 19:40

大樹姐姐點由來?

大樹姐姐點由來?
kenneth 發表於 2022-11-10 10:28

我記得好似有班fans話想好似大樹咁守護佢 跟住佢就講咗嗰番說話 fans就變咗花仔花女 好似係咁
https://www.facebook.com/watch/?v=590998771764014

回復  hkbaby

有冇問過唱k 想唔想娶佢

好聽喎,好過以前一批劇歌,但做TVB或星夢歌手都幾慘,TVB為了捧星夢傳奇歌手,原本已經keep得不錯的人氣好似無哂noise , 像跌落谷底咁。4fun

講唔出似邊首歌
K2022 發表於 2022-10-29 06:18

弱化版呼吸有害

講唔出似邊首歌
K2022 發表於 2022-10-29 06:18

馮允謙 - 尋找白金漢

隻歌出完好似無出過咁
話晒都前最女

隻歌出完好似無出過咁
話晒都前最女
lemontea1069 發表於 2022-11-28 03:37

反而另外果首劇集歌就日播夜播,但好似冇榜上。

其實我覺得超能使者果首幾好聽
記住這刻細節與感覺 直到一百歲

其實我覺得超能使者果首幾好聽
JJJA 發表於 2022-11-28 12:08

果首好似係美圖出品,應該吾會上啦

真係唔錯

真係唔錯
iamgod 發表於 2022-12-25 12:55

如果畀mag唱會hit

估唔到雙週冠

難聽

難聽
caseline 發表於 2023-1-2 21:43

點都好聽過天后中嘅天后啲爛歌
賣國賊陳蕾勾結外國或境外勢力危害國家安全!

很難聽