返回列表 發帖

[Apr/2015] 敬·愛音樂吳國敬30載作品展音樂會

演唱會名稱: 敬·愛音樂吳國敬30載作品展音樂會
地點:紅館
日期:2015年4月4-5日 (Sat-Sun)
時間:8:15pm
票價:$680 / $480 / $280
附加資料:
VISA/MasterCard/美國運通卡/中國銀聯卡/PPS/PayPal/支付寶優先訂票
**優先訂票日期: 2015年2月4日至8日 **

LoveMi同TouchMi都無唱 , 最後個chorus其實好高key, 睇來呢首好難有得再聽原key live, 不過 ...
JasOh103 發表於 2015-4-7 16:41

我們的主題曲最後升KEY果度同 ORIGINAL個KEY係一樣

其實SAMMI應該唱到,不過一定辛苦

真心“哭泣遊戲”原KEY好驚喜

要多謝吳國敬

https://www.youtube.com/watch?v=q1vA9NgK49I

吳國敬作品展"濃縮精華版"
有晒所有歌手,超正!!
如果吳國敬冇唱仲好 LOL
MY

原唱
KYC0347 發表於 2015-4-6 02:57

Oh 我一路都以為係 Sammi 原唱

好明顯就系自己想開concert但系又唔夠紅
攞其他人嚟鄧場
尋找一息間的美好。

作品展定吳國敬個人演唱會呀?
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

哈哈,佢不嬲都好怕唱我們的主題曲,如果唔係吳國敬作品展佢可能唔會再唱了,,
但好surprise 佢唱哭泣遊戲無 ...
mr_matchman 發表於 2015-4-7 12:14

LoveMi同TouchMi都無唱 , 最後個chorus其實好高key, 睇來呢首好難有得再聽原key live, 不過哭泣原key好正(如果無埋d和音仲正)
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

岩岩聽左, 降KEY 版我們的主題曲好難聽哭泣遊戲吳生和音又好難聽
點解今次個SHOW 好似強 ...
Kyle_ 發表於 2015-4-7 12:47

Sammi近年LIVE多數都降key得好勁, 09果次上一次流淚都唔好聽

岩岩聽左, 降KEY 版我們的主題曲好難聽哭泣遊戲吳生和音又好難聽
點解今次個SHOW 好似強 ...
Kyle_ 發表於 2015-4-7 12:47

唔覺勁 先生, 佢唱0個首, 就搞衰0個首
現場觀眾好多只想聽原唱演繹
結果, 事與願遺

哈哈,佢不嬲都好怕唱我們的主題曲,如果唔係吳國敬作品展佢可能唔會再唱了,,
但好surprise 佢唱哭泣遊戲無 ...
mr_matchman 發表於 2015-4-7 12:14

點解今次個SHOW 好似強姦左哩兩首咁正既歌咁

回復 233# mr_matchman

好似仲低音過07年,係咪因為開完演唱會搞到咁。好心割莖咪做和音啦,比佢搞到哭泣遊戲好難聽

Sammi 我們的主題曲降key降到...
JasOh103 發表於 2015-4-7 02:10

但好surprise 佢唱哭泣遊戲無降key

高清full version 好聽到暈
ricnature 發表於 2015-4-7 02:57

Kelly近年live比CD更好聽

高清full version 好聽到暈
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

JasOh103 發表於 2015-4-7 02:10

佢自己演唱會都降啦

Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

明報新聞片, 1:17-1:58,淨係 kelly唱《對不起不是你》
憑呢30幾秒片,年尾kelly開show, 一定仆去睇! ...
MKDC7021 發表於 2015-4-6 10:44

我都覺得好正吖!!!KELLY的狀態宜家好似回勇,一路KEEP住到年尾開SHOW,一定會好正

點解佢係都要唱埋一份
個SHOW冇人睇+劣評係正常
其實佢就想開個人演唱會
再搵大粒星陪襯
對你太在呼 加埋佢 ...
jason567 發表於 2015-4-6 21:07

點解佢係都要唱埋一份-----> X2

點解佢係都要唱埋一份
個SHOW冇人睇+劣評係正常
其實佢就想開個人演唱會
再搵大粒星陪襯
對你太在呼 加埋佢 變得好難聽

敬·愛音樂吳國敬30載作品展音樂會 RUNDOWN (5/4/2015)

---張衛健 Talk---

吳國敬 (feat.太極) - 玩火
吳 ...
hinz 發表於 2015-4-6 00:47

其實好似系個人演唱會……

Full version 2015 live 對不起不是你
11年無唱過嘅歌!
好過2004年紙醉金迷版? ...
MKDC7021 發表於 2015-4-6 12:34

幾好聽
不過我 login 係因為佢 show 歌詞個舊野我以為入左 K 場

ending《我說過要你快樂》作曲:倫永亮
星勤 發表於 2015-4-6 11:19

一開始果d都係改編歌

因為近年吳生好似得呢首歌見得下人
阿mark 發表於 2015-4-6 14:15
直程係冇作品

尋晚LAN B竟然去左呢個人的音樂會,真係難得.
Kenny 發表於 2015-4-6 08:55

因為近年吳生好似得呢首歌見得下人

11年無唱過嘅歌!
好過2004年紙醉金迷版? ...
MKDC7021 發表於 2015-4-6 12:34

唱得好好, 可惜冇唱快樂情人

please do not OT
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

超正......

其實近年KELLY出席既作品展都等於做左半個演唱會

MARK: 打開天空, 紀念日, 風花雪, 誰願放 ...
lemontea1069 發表於 2015-4-6 12:02

半個舊演唱會tracklist
希望新演唱會唱少D呢堆舊歌

http://youtu.be/a4QoHvySS5Y

11年無唱過嘅歌!
好過2004年紙醉金迷版?

明報新聞片, 1:17-1:58,淨係 kelly唱《對不起不是你》
憑呢30幾秒片,年尾kelly開show, 一定仆去睇! ...

超正......

其實近年KELLY出席既作品展都等於做左半個演唱會

MARK: 打開天空, 紀念日, 風花雪, 誰願放手, 花花宇宙, 大日子, 失憶週末
56X: 最愛演唱會, 薰衣草, 星期五檔案
唔覺勁: 對不起不是你, 對你太在乎

Kelly把聲真係keep得好好

似乎今次仲衰過56X尾場....

佢話呢首係佢三十年前第一次試音既歌
唱呢隻都可以接受,但唱 愛你是我一生中理想 就真係 R 曬頭,都唔係 ...
wildchild 發表於 2015-4-6 02:45

ending《我說過要你快樂》作曲:倫永亮
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

http://youtu.be/EPWb6azXjPA

憑呢30幾秒片,年尾kelly開show, 一定仆去睇!

其實自己係音樂人,請雷頌德做音樂總監我都覺得好奇怪。
samson712 發表於 2015-4-5 23:52

因為吳生唔識樂器同睇譜

回復  阿mark

衛蘭
Hellokitty 發表於 2015-4-6 00:44

尋晚LAN B竟然去左呢個人的音樂會,真係難得.
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

唱呢隻都可以接受,但唱 愛你是我一生中理想 就真係 R 曬頭,都唔係 ...
wildchild 發表於 2015-4-6 02:45

原唱
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

1. 點解作品展有careless whisper?
lblemon 發表於 2015-4-5 23:39

唱呢隻都可以接受,但唱 愛你是我一生中理想 就真係 R 曬頭,都唔係佢作

真係好好彩冇買飛, 特價飛都唔值, 迅又唔去, 把鬼
根本係吳國敬演唱會,扮咩作品展

說好的陳奕迅呢?
wzx0825 發表於 2015-4-6 01:30

佢琴日係長沙開完演唱會,應該返唔切嚟,或者根本從來無話過會嚟

阿公話Eason今晚唔會嚟果下聽到隔離有人_出聲
估唔到Poster上面會有歌係無出現
大獎 呢首歌我好鍾意,如果比張衛健唱哂成首會更好

說好的陳奕迅呢?

Kelly喊喎...

好在佢無夾硬強姦sammi 2首同janice d歌
hinz 發表於 2015-4-5 23:59

又喊? 喊乜 _ ?
因為對你太在乎幫佢上到天后位?

雖然個show 廢到一個點
但無可否認吳國敬作曲最hit 個幾首歌都好高質金曲同襟聽既......
越吻越傷心 對你太在乎 對不起不是你 我們的主題曲 親密關係 真心真意 (我諗就冇漏喇 )

竟然冇猜情尋同理想對象
點解我覺得理想對象好似仲hit 過哭泣遊戲少少?
雖然兩首都唔算好hit
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

後台合照

BOP段片:https://instagram.com/p/1GbXNjMN7K/

佢好意思叫Candy嚟唱半首~
doughnut 發表於 2015-4-6 00:59

Candy真慘,黎唱半首,好彩吳生無搞Janice首歌

成晚最想聽係 張衛健 / 吳國敬 - 大獎
-_- BTW呢隻歌好似無CD VER
好彩無去睇sosad ...
艾石仔 發表於 2015-4-6 01:07

-_- BTW呢隻歌好似無CD VER
好彩無去睇sosad

佢好意思叫Candy嚟唱半首~

仲未有人爆rundown,係咪尋晚個rundown嚇到今日冇人去~
doughnut 發表於 2015-4-5 23:16

真係驚嚇竟然冇Eason

1. 點解作品展有careless whisper?
2. 吳國敬唱咁多, 非常趕客! 太少原唱比面出席. ...
lblemon 發表於 2015-4-5 23:39

1. 引用第一場佢話"總之我就有理由(唱)喇"
敬·愛音樂吳國敬30載作品展音樂會 RUNDOWN (5/4/2015)

吳 ...
hinz 發表於 2015-4-6 00:47

歡迎嚟到~~~ 吳國敬 Talk Show~~~

CARL 多數編JA WOR仲有周耀輝, CY KONG...
mychart- 發表於 2015-4-6 00:45

作好似都唔少
CY KONG都好正,周耀輝就嘛嘛,好多膠詞
其實Ivana都好正,粒粒巨星...

吳國敬 (feat.太極) - 困獸
---吳國敬 Talk---
吳國敬 (feat.太極) - Rock & Roll City
吳國敬 - 一知半解
漢洋 / 吳國敬 - 我應該

吳國敬 - 戰場上的快樂聖誕
天堂鳥 / 吳國敬 - 誰能代替你
劉浩龍 / 吳國敬 - 舊人
盧巧音 / 吳國敬 - 代你發夢
衛蘭 - 愛在天地動搖時

吳國敬 - 酒店大堂
吳國敬 - 是否
吳國敬 - Careless Whisper
陳慧琳 - 對不起不是你
陳慧琳 / 吳國敬 - 對你太在乎

張衛健 / 吳國敬 - 大獎
梁漢文 - 聽說你愛我
梁漢文 / 吳國敬 - 其實我深深愛著你 / 一小時沖印
許志安 - 真心真意
許志安 / 吳國敬 - 借你耳朵說愛你
蘇永康 - 請將音量收細
蘇永康 / 吳國敬 - 越吻越傷心
Big Four / 吳國敬 - 老死

---ENCORE---
鄭秀文 - 我們的主題曲
鄭秀文 - 親密關係
鄭秀文 / 吳國敬 - 哭泣遊戲
吳國敬 - 愛你是我一生中的理想
吳國敬 - 你卻叫我更快樂
吳國敬 - 我說過要你快樂

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

王雙駿其實都好正,佢好似都未開?
Jacz 發表於 2015-4-6 00:21

CARL 多數編JA WOR仲有周耀輝, CY KONG...