返回列表 發帖
三甲實至名歸
鏗plug好少少應該冇咁險

告別的藝術竟然係最低分
timc524 發表於 18/1/2020 22:47
Comparative la
都好聽的

男歌手第四第五

麥浚龍  494
梁釗峰  402

同三甲差得遠架啦

KWANIE MUSIC AWARDS 2019
年度男歌手
金獎

本身單飛都幾拒絕的,
尤其係《煉獄健身室》好似有少少太刻意 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 22:45

告別的藝術竟然係最低分

祖祖今晚澳門演唱會唱了多首大熱國語作品
hehehaha 發表於 18/1/2020 22:45
例如歌唱祖國?

差 6 分
Kfmusic 發表於 18/1/2020 22:42
FULL MOON PARTY 麻麻地鍾意
ALFRED 兩首快歌又係麻麻
加埋打和~~
係咪 624 double?
Kfmusic 發表於 18/1/2020 22:43
咁又無咁多

不過高過周柏豪囉。
有請頒獎嘉賓hehehaha頒個男金比陳健Onnnnnnnnn!
hehehaha 發表於 18/1/2020 22:42
出嚟啦
阿零個樣同903果日一樣咁老尷
Wonders 發表於 18/1/2020 22:44
銀咪算執到

祖祖今晚澳門演唱會唱了多首大熱國語作品

support
gcgoobi 發表於 18/1/2020 22:36
thx

年度男歌手

金獎

本身單飛都幾拒絕的,
尤其係《煉獄健身室》好似有少少太刻意,
2019 年嘅安仔唔揀呢條路,當堂舒服晒!
用六首歌去建立自己嘅第一步,
之後係點未知道,但係呢個一定係好開始。

共青团男歌手最高得分都唔過 1,020 分,
能夠做到 5 plug 6 冠,
安仔有咁嘅成績算好好架喇。

陳健安 (1,137)

冠軍歌曲:一吻超越四十六億歲 (214) 上榜 11 星期
     告別的藝術 (210) 上榜 10 星期
     以青春之名 (211) 上榜 9 星期
     重生 (238) 上榜 8 星期
年度歌曲:在錯誤的宇宙尋找愛 (264) 上榜 8 星期

阿零個樣同903果日一樣咁老尷
我們的總和

係咪 624 double?

有請頒獎嘉賓hehehaha頒個男金比陳健Onnnnnnnnn!

差 6 分

年度男歌手

銀獎

開始搵到佢嘅固定班底,
跟住落嚟就要一步一步改進。
先要嘅當然係 Music Flow,
連續兩年出嘅碟都好似好雜錦,
半隻快半隻慢,中間無關係之餘,
突然節奏同意境嘅大轉變
會令到人聽落好奇怪。

既然有資源做大碟,不如再諗多一步啦。

許廷鏗 (624)

上榜歌曲:偽人 (35) 上榜 5 星期最高第 15 位
     單數 (76) 上榜 7 星期最高第 9 位
     你可能未必不喜歡我 (38) 上榜 2 星期最高第 4 位
冠軍歌曲:我們與愛的距離 (231) 上榜 9 星期
年度歌曲:荒廢之綠洲 (244) 上榜 6 星期

金獎

時至今日一年有五首派台歌唔易,
五首歌都成為冠軍難上加難。
原本早多一年出歌,
但因病推到 2019,
如果唔係要撞埋 eason and the duo band 去都幾難突圍而出。
值得記載喺港樂2019 年歷史上嘅名字。

support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

Diu 鏗又銅
hehehaha 發表於 18/1/2020 22:33
叱咤??
Kfmusic 發表於 18/1/2020 22:34
咁大仇口牙

年度男歌手

銅獎

約滿英皇比人雪就真係基本常識嚟,
轉會後頭兩PLUG 打響晒頭炮,
做啲穩陣嘢先,
之後就可以出啲好係佢自己嘅歌,
Full Moon Party 同  愛斯基摩人之吻 都係。

叱咤食白果係離譜嘅,
不過寰亞邊谷到咁多人呀其實。
佢 2019 年嘅音樂真係比人 UNDERRATE 得好緊要

馮允謙 (618)

上榜歌曲:Full Moon Party (37) 上榜 4 星期最高第 12 位
     尋找白金漢 (99) 上榜 7 星期最高第 6 位
冠軍歌曲:聲音導航 (235) 上榜 9 星期
年度歌曲:山旮旯 (247) 上榜 8 星期

銀獎

咁相比之下佢條路好似順啲嘅,
但係就要做多好多佢唔想做嘅歌囉。
嘩,嗰堆罐頭難搞到呢。
好在,跳咗出呢個我諗唔係 Comfort Zone,
直頭係地獄嚟。
終於可以做佢想做嘅嘢,
終於可以表達佢自己,
制肘少好多,做返個真正嘅人。

佢哋幾時有OVERLAP 過
kwanie 發表於 2020-1-18 22:33

叱咤??

**** 本內容被作者隱藏 ****
Kfmusic 發表於 18/1/2020 22:32
佢哋幾時有OVERLAP 過

Diu 鏗又銅

本帖隱藏的內容需要積分高於 3000 才可瀏覽

年度男歌手

最後五強
梁釗峰  陳健安  許廷鏗  馮允謙  麥浚龍

四位歌唱比賽出身,一位大導演。
各自嘅音樂都做得幾唔錯,
但位就得三個,金銀銅最尾會點分?

銅獎

人生嘅旅途真係好漫長 (又嚟),
可能之前走過嘅路有少少曲折,
可能走過低谷,
但既然都嚟到呢一步,
不如就順住條路一直走落去,
睇吓沿途又搵到幾多嘢 :)

佢嘅神奇之旅,由將軍澳開始。

Kfmusic 發表於 18/1/2020 22:28
MORE,
獎都唔頒你講咗先

本帖隱藏的內容需要積分高於 3000 才可瀏覽

hehehaha 發表於 18/1/2020 22:26
呢個係人都G -,-
估唔到咁力捧Pandora
Kfmusic 發表於 18/1/2020 22:26
組合佢哋表現幾好吖

估唔到咁力捧Pandora

離離合合 百世紀
段段看破 無常理
John 發表於 18/1/2020 22:20
嘻嘻
都估到你入呢個位
喜歡安琪!
hehehaha 發表於 18/1/2020 22:23
返去啦

江湖傳聞係咩?
Kfmusic 發表於 2020-1-18 22:11

本帖隱藏的內容需要積分高於 2000 才可瀏覽

組合可惜名單~
4th - Nowhere Boys 408
5th - Dusty Bottle 220

NWB 19 年啲歌我麻麻.

年度組合

金獎

2019 年重點推介音樂單位 !!
佢哋啲歌都真係幾正~~
如果比嘅 Nowhere Boys 真心比唔上,
希望大家多多g 持下佢哋嘅音樂。

人一年轉兩次,真係巨變嚟,
但願佢哋越變越好囉。

Pandora (719)

上榜歌曲:正邪說 (150) 上榜 8 星期最高第 2 位
     南天門 (129) 上榜 6 星期最高第 2 位
冠軍歌曲:好結局 (199) 上榜 7 星期
年度歌曲:如若我 (241) 上榜 9 星期

跟住男歌手先。

光復香港!
John 發表於 2020-1-18 22:13

喜歡安琪!

年度組合
銀獎

由紅館跳到美國錄音,
先有一隻幾十首作品嘅新曲+精選
再接住有 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 22:19

離離合合 百世紀
段段看破 無常理
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

年度組合

銀獎

由紅館跳到美國錄音,
先有一隻幾十首作品嘅新曲+精選
再接住有五六七八九十年代嘅 Timeline Project。
雖然從來唔講政治係佢哋敗筆,
但希望大家明白唔表態並唔代表啲乜嘛。
越嚟越多產,真係好多資源吓喎呢間公司。

Dear Jane (449)

上榜歌曲:無憾的生存 (97) 上榜 8 星期最高第 3 位
     碌架床 (8) 上榜 1 星期最高第 17 位
     2084 (147) 上榜 8 星期最高第 3 位
     富上代 (12) 上榜 2 星期最高第 18 位
     Dear Christmas (20) 上榜 2 星期最高第 11 位
冠軍歌曲:二十年後的歌 (165) 上榜 7 星期

金獎

高高低低、離離合合人一生真係遇唔少,
但喺 2019 年轉變會唔會大咗少少?
出咗隻碟,開咗好多場 Show,
但係轉人又好似轉埋公司,
仲做唔做到落去架?

年度組合

銅獎

由香港玩到德國,
由德國玩到孤島,
由現在拓展到漫長且無期的未來。

本身以為真係有奇蹟 19 年咁快會出到碟,
點知原來都係要等嘅,咁唯有等囉。

RubberBand (420.5)

上榜歌曲:超友誼 (50.5) 上榜 8 星期最高第 6 位
     ¿醒未? (117) 上榜 7 星期最高第 4 位
     漫長 (73) 上榜 3 星期最高第 3 位
冠軍歌曲:孤島人 (180) 上榜 8 星期

銀獎

時間是一個頗值得探討的話題,
始終對過去的眷戀,
對未來的盼望,
都是活於這一剎那的人的精神寄托。
跨地域跨時代,
推出一首又一首不同風格嘅時代曲。
(一樣)

恭喜eman 另一首商業垃圾第8
Wonders 發表於 18/1/2020 22:12
NOT BAD LA
喜歡祖兒 喜歡軒兒
John 發表於 18/1/2020 22:13
你喜歡就好

好緊張
Gin Lee準備首奪女金
hehehaha 發表於 2020-1-18 22:08

光復香港!
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

原來空手而回同一種永遠都上過榜
timc524 發表於 2020-1-18 22:09

喜歡祖兒 喜歡軒兒

年度組合

銅獎

時間是一個頗值得探討的話題,
始終對過去的眷戀,
對未來的盼望,
都是活於這一剎那的人的精神寄托。
跨地域跨時代,
推出一首又一首不同風格嘅時代曲。

年度至尊歌曲

2019 年,變化最大嘅唔係民心,
係大家嘅生活方式。

當然有啲嘢 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 21:32

恭喜eman 另一首商業垃圾第8
我們的總和

江湖傳聞係咩?
Kfmusic 發表於 18/1/2020 22:11
可以問下D XX音樂版主佢哋可能心情好會答你

江湖傳聞係咩?

timc524 發表於 18/1/2020 22:09
你睇我個榜幾公道!!!!!!

Tvb有菊姐
Kl有安囝
John 發表於 18/1/2020 22:07
好似講到BELONGS TO ME 咁
好緊張
hehehaha 發表於 18/1/2020 22:08
換好衫未

好緊張

Tvb有菊姐
Kl有安囝

Hi kl
Wonders 發表於 18/1/2020 22:06
Yo~~
(推推先)

Hi kl
我們的總和

年度監製

優異獎

聽訪問都知佢真係好有想法
亦都幾成功咁做到佢想做嘅作品
只不過硬係唔算係好啱口味咁解
呢啲就幾Personal 嘅。

近年重心當AGA 好似親生女一様,
但唔知點解佢唔叫AGA 出多啲歌呢?
低產量成咁真係好咩?

舒文 (1057.5)

上榜歌曲:一種永遠 (6)
     細說.叫喊 (12.5)
     講感情 傷感情 (103)
     空手而來 (5)
     再見灰姑娘 (60)
     分開紀念日 (13)
     鬚根 (10)
     Everyday (80)
     問世間情是何物 (18)
     失戀的人站起來 (60)
     離心力 (22)
     Two at a Time (32)
     逃生門(門外版) (38)
     只此一家 (5)
冠軍歌曲:You Don't Know Me (202)
     Tonight (218)
     逃生門 (173)

年度監製
大獎

繼續都係包攬自己公司嘅作品咁,
唔知江湖傳聞真唔真,
希望呢種合作關係繼續到落去啦。
唔係嘅話老實講,
又真係幾可惜嘅。
始終音樂製作人都仲係唔算太多
始終都要有返啲經驗嘅先OK。

謝國維 (1380.7)

上榜歌曲:很想跳吧 (14.5)
     致旅途中的我 (126)
     雲吞 (110)
     掹藤 (171)
     波雅斯 (63)
     精神餵飼 (3.2)
     I Don't Know (48)
     時光歲月 (27)
     鬥快 (6)
     香檳女狼 (153)
     火樹 (84)
     無神論 (73)
年度歌曲:Ride Along (238)
     在錯誤的宇宙尋找愛 (264)

年度編曲人

優異獎

下半年好似減咗產,
係咪有啲環境轉變咗?
編曲人有樣唔好,
百變到其實唔算太有風格
所以其實比人感覺可以好唔同。
呢個就係音樂啦 :D

吖咁多小巧嘅。

謝國維 (721)

上榜歌曲:很想跳吧 (14.5)
     雲吞 (110)
     I Don't Know (24)
     香檳女狼 (153)
     無神論 (36.5)
冠軍歌曲:Ride Along (119)
年度歌曲:在錯誤的宇宙尋找愛 (264)

年度編曲人
大獎

好多新生代都搵佢合作喎,
ALFRED JAYFUNG
仲有星夢成堆我無乜點聽過嘅歌。
罐頭得嚟嘗試救下亡咁,
都幾多瓣數喎。

《野木蘭》做得超好,奈何十大得十個位真係無辦法~

黃兆銘 (802)

上榜歌曲:若然冬天沒有花 (7.5)
     救命歌 (30)
     成長的美麗與哀愁 (5)
     尋找白金漢 (49.5)
冠軍歌曲:聲音導航 (117.5)
     野木蘭 (109.5)
     我們與愛的距離 (115.5)
年度歌曲:山旮旯 (123.5)
     荒廢之綠洲 (244)