返回列表 發帖
唔係差但同想像中差太遠
果然都係倉底貨demo水平
bagfgfcde 發表於 2022-10-15 00:31

唔知做乜野呢三年台灣D碟全部衰係曲序手上; <沒有寄的信>個編曲雖然幾合理, 但好hifi碟, 次次聽都會因為諗起hifi碟投入唔到

Fengze又突破咗自己
losyes 發表於 2022-10-24 23:46

好好聽喎

Fengze又突破咗自己
在這畢生不滅 無極的狀態

聽完, 覺得如果連都入唔到金曲獎, 呢隻更加唔值得入
chkalu 發表於 2022-10-14 16:25

唔係差但同想像中差太遠
果然都係倉底貨demo水平

安溥9月尾出碟,希望可以突圍而出, 佢隻碟有16隻歌 同gem鬥多歌
timgoi 發表於 2022-8-25 12:10

聽完, 覺得如果連<神的遊戲>都入唔到金曲獎, 呢隻更加唔值得入

啱啱睇《36題愛上你》楊乃文個集,新碟好似又要delay...
進度係暫時錄好七首歌,但仲有一首歌未搵到,
本來預計係今年,可能要延去明年第一季...

薛詒丹下個月出首張個人專輯!如無意外應該會係出年金曲獎華語女歌手候選人!

順便推一推佢年頭出嘅單曲《南門路上》
https://youtu.be/GpPfBXIoZaU

安溥9月尾出碟,希望可以突圍而出, 佢隻碟有16隻歌 同gem鬥多歌
timgoi 發表於 2022-8-25 12:10

上次神的遊戲冇入歌后同專輯

我都唔明 應該佢都係格硬黎
不過佢紅 + 唱得 + 對手唔強
反正又唔係專輯獎 ...
bagfgfcde 發表於 2022-8-24 23:00

正路如果年尾冇其他女歌手跑出佢應該係大熱嚟既,但唔排除彭佳慧事件會重演

From 網上猜測《不想回家》MV真的是《啓示錄》劇情里很重要的部分。現實里的秋在逃避現實與掙扎,從樂土到廢土的Gloria不知道是否有個人意識?Gloria會帶著秋的情感掙扎和對世界的懷疑失望走向啓示之門。
從目前釋出的五支MV劇情來看,來猜測一波歌莉雅的啓示錄故事:
現實世界中,秋與carl本是一對幸福的情侶(色調明亮)(p1)
因為猜忌、爭執而分開(色調變暗)(p2)
甚至因為行車不規範,爭吵導致車禍(p3)
車禍使得carl離世,秋殘疾(p4)
鬱鬱寡歡的秋偶然注意到了住在對門的Evan,併發現他在玩一款遊戲(?)(p5)
秋便化名Gloria,與露露一同進入遊戲(?)「樂土」(p6)
發現了覺得「令人感到熟悉」的Evan並與其開啓了約會(p7,8)
在即將親吻確定關係時,秋退縮了,即刻下線並選擇了刪除「Gloria」這個角色(p9)
秋下線後,「Gloria」便被拋棄流放到廢土,但她還保有之前的記憶,因為十分思念Evan而感到痛苦(p10,11)
與此同時,Evan也在不停地尋找消失的Gloria(p12)

以上便是根據目前的MV可以猜出的劇情,但我們還不得而知的是:
1.被拋棄的Gloria是因於什麼契機能感悟到了「愛里沒有懼怕」呢?
2.現實世界中的Evan是否知曉他所尋找的「Gloria」就在他的身旁?
3.是否會在接下來更加詳細地體現秋與Carl之間的故事?
4.露露究竟在故事中起到一個什麼樣的身份?我總覺得她沒有那麼簡單。
5.在樂土中滑動手環發現Evan時,我好像還看見了吳彥祖的照片(?),不知道會不會和劇情有關係呢?
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

但其實仲未係好明啟示錄個theme 同堆歌既關係 ...
不過唔否認佢機會應該最大 ...
victor1991415 發表於 2022-8-23 23:53

我都唔明 應該佢都係格硬黎
不過佢紅 + 唱得 + 對手唔強
反正又唔係專輯獎

我都同意,Gloria有嗰種寓言/蓋亞feel ,但之後嗰啲又好似唔係呢個方向
Serendipity 發表於 2022-8-24 01:48

個feel 似係錄左14 首歌
再放入一張碟 之後再諗個theme 嚟串起咁
不過單曲咁聽係ok

本身諗住用得啟示錄呢個名似係做d 大d 既concept
好似蓋亞個種咁
出左個幾首都係覺Gloria 最正 ...
victor1991415 發表於 2022-8-24 01:35

可能我本身對concept方面冇咩期待所以唔多失望
gem之前啲碟不嬲冇乜concept可言
新的心跳係single collection
摩天動物園就好啲砌到個concept出黎
但感覺只係夾硬咁將啲動物theme塞落啲歌到當concept
實質堆砌感重睇唔出個storyline係點
而且佢講過今次隻碟係寫好晒啲歌先諗個concept…
要佢出到蓋亞level嘅album反而真係睇大咗佢啦

好似蓋亞個種咁
出左個幾首都係覺Gloria 最正 ...
victor1991415 發表於 2022-8-24 01:35

我都同意,Gloria有嗰種寓言/蓋亞feel ,但之後嗰啲又好似唔係呢個方向

覺得啓示錄暫時啲歌嘅故事走向同xposed有啲似
一樣係講情緒低潮到因為信仰得到救贖嘅感覺
只係用啓示錄 ...
kingo515 發表於 2022-8-24 01:06

好似蓋亞個種咁
出左個幾首都係覺Gloria 最正

不過唔否認佢機會應該最大 ...
victor1991415 發表於 2022-8-23 23:53

覺得啓示錄暫時啲歌嘅故事走向同xposed有啲似
一樣係講情緒低潮到因為信仰得到救贖嘅感覺
只係用啓示錄做album名有啲撐唔起個theme
不過就目前嘅歌黎睇啓示錄應該係gem係xposed之後最好嘅album
係xposed之後佢嘅歌大部分都算好聽但缺乏驚喜
今次隻碟出咗5首有3首我都surprise佢會出果類型嘅歌
而且係好嘅嘗試~或者下年佢真係有機會封后…

9m88 隻碟好普通
今年女歌手完全係弱年
GEM is going to win
bagfgfcde 發表於 2022-8-19 17:45

不過唔否認佢機會應該最大

by my side就咁完有啲可惜

9m88 隻碟好普通
今年女歌手完全係弱年
GEM is going to win

請問大家有無聽無不易的歌,上年年尾無名的人好好聽。昨天推出新歌小空,聽完後感覺好有治癒性,曲有點小調味道,好温柔的唱法,詞就有一種香濃和茶香四溢的味道。

聽完出左個頭三首
未係好明點扣到啟示錄呢個theme
同埋Gloria 好似係有頭威,但之後個兩首都接唔住咁 .. ...
victor1991415 發表於 2022-8-16 23:29

同覺得Gloria係頭三首最好

G.E.M. 我回來了!

帶著我的新作品《啓示錄》!
14首新歌、14個MV,和一個我人生中首次當編劇的完整故事。 ...
fifty1205 發表於 2022-7-16 13:19

聽完出左個頭三首
未係好明點扣到啟示錄呢個theme
同埋Gloria 好似係有頭威,但之後個兩首都接唔住咁 ..
睇嚟金曲歌后出年繼續係混戰

連柯泯薰都要去參加好聲音...

well...周董隻新碟有成5 首係已經出過街 ...
其他個d 暫時聽左都好似好普通咁
但估應該都無礙佢出年 ...
victor1991415 發表於 2022-7-15 00:42

好似有規定要有一定數量係新歌先可以報名

14首新歌、14個MV,和一個我人生中首次當編劇的完整故事。 ...
fifty1205 發表於 2022-7-16 13:19

希望下年 Tanya 頒最佳演唱錄音專輯大獎俾佢

14首新歌、14個MV,和一個我人生中首次當編劇的完整故事。

我感覺在這個碎片時代,
人們把一首歌完整聽完的耐心似乎越來越少。
而我在新專輯裡寫了14首。
每一首歌對我來說都是很珍貴的啟示,
無論是讓我更認識自己、還是讓我更認識愛。
不甘心這14首我珍而重之的歌曲會被草草略過,
我想讓人用心聽完它們,
於是我想了一個方法⋯

音樂連續劇 。
整張專輯裡每一首歌有一個獨立MV,
串起來卻是一個有連續劇情的完整故事。

我能預計到做這樣一件新事情,
過程一定會很艱難,
所以半年前我選擇了閉關,
讓自己能完全專注在這個新作品上。
但我低估了現實的巨浪能有多洶湧。

拍攝期間剛好碰上反覆的疫情,
我和團隊經歷了一次次拍攝被迫叫停、
必須換演員全部重拍等許多緊急的事情,
過程比我想像中艱辛好多好多,
但在這個嚴重需要愛的世界裡,�我相信我能做的就是盡力為大家帶來能讓人重新看見愛、相信愛、回歸愛的作品。
所以一切波折都不重要,
只要能完成作品。

我們盡全力了。
如今我終於能帶著我的新作品回歸。
接下來,請大家笑納這一本對我而言極其寶貴的《啓示錄》。祝福大家也能走上一段屬於你的啟示之路。

#啓示錄Revelation
肥婆馬上收皮

well...周董隻新碟有成5 首係已經出過街 ...
其他個d 暫時聽左都好似好普通咁
但估應該都無礙佢出年入圍歌王

part time 歌手焦安溥要出碟了

難道終於到女歌手小年?
amei 同Jolin 呢d 又好似冇咩聲氣今年出
victor1991415 發表於 2022-7-9 19:49

希望乃文幫幫忙....其實女爵 / ZERO / 越美麗越看不見 事但一隻都應該雙封
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

除非對手太弱或評審太噴 否則我估A-Lin都係冇機會首封
首先隻碟麻麻 散修修咁觀感一般
其次都冇乜聲勢同人 ...
bagfgfcde 發表於 2022-7-9 14:31

難道終於到女歌手小年?
amei 同Jolin 呢d 又好似冇咩聲氣今年出

除非對手太弱或評審太噴 否則我估A-Lin都係冇機會首封
首先隻碟麻麻 散修修咁觀感一般
其次都冇乜聲勢同人氣

不過今年暫時女歌手表現都一般

我自己最鍾意《我嚮往》
唔知點解覺得有d 孫燕姿feel
出年佢都Lala、陳珊妮都爭雙封
同埋評審對A-Lin 個 ...
victor1991415 發表於 2022-7-8 21:50

Lala個隻算啦 入唔入到都成問題
肥婆馬上收皮

聽左Penny隻碟
講真
一隻都Penny式化既碟
但係都因為咁
成個方程式同愛瘋了 / Ipenny夾埋一齊
完全係無違和 ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-7-8 21:11

我自己最鍾意《我嚮往》
唔知點解覺得有d 孫燕姿feel
出年佢都Lala、陳珊妮都爭雙封
同埋評審對A-Lin 個隻唔知又點睇
都好影響結果

聽左Penny隻碟
講真
一隻都Penny式化既碟
但係都因為咁
成個方程式同愛瘋了 / Ipenny夾埋一齊
完全係無違和感

如果諗住憑佢雙封
我覺得揀少一隻
#利申:自己最鍾意係背信者,
如果講究聲線突破既可以聽頭兩首

喜歡LÜCY

Freshmusic Awards 得獎名單(部分)

年度大躍進:王彙筑《FAC:E》
最佳新團體:福祿壽《我用什麽把你留住 ...
koko51018 發表於 2022-6-25 02:46

恭喜 Vincy

記錄今年截至目前台灣發行嘅唱片,歡迎大家補充

黃玠瑋《遊牧》
鄭宜農《水逆》
A-Lin《LINK》
葉穎《活得 ...
koko51018 發表於 2022-6-25 03:04

喜歡 宇宙人

期待yoga
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

吓好勁 竟然得佢呢個香港代表
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

都有台灣youtuber 估袁婭維會封后
估計應該係Faye 同佢爭
victor1991415 發表於 2022-6-28 15:37

聽聽下 個人覺得袁婭維好似表現更好
更似歌后

faye最後會唔會輸個馬鼻呢
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

〈荊棘海〉泳兒
哇!!!!
美泳好威威

都有台灣youtuber 估袁婭維會封后
估計應該係Faye 同佢爭

黃玠瑋《遊牧》
鄭宜農《水逆》
A-Lin《LINK》
葉穎《活得 ...
koko51018 發表於 2022-6-25 03:04

洪珮瑜吹左兩年不過依然期待~
乃文 + Penny!!!!!

黃玠瑋《遊牧》
鄭宜農《水逆》
A-Lin《LINK》
葉穎《活得像自己的名字》
陳珊妮《調教》
LÜCY《LÜCY》
徐佳瑩《給》
熊仔《PRO》
Matzka《事情是這樣的》
瘦子E.SO《EARTHBOUND》
楊士弘《第一次當偶像就上手》
沈安《白日夢的悲哀》
老莫 ILL MO《生成》
MC HotDog《姚中二》
奇哥《身心靈大全集》
Gestalt Girl《Amoeba》
JADE《Snow White》
聲子蟲《真面目》
理想混蛋《關掉 / 打開》
宇宙人《理想狀態》
問題總部《BLUE LEAK / 水體》
大象體操《夢境 Dreams》
Chick en Chicks《call me 90》
《爵士詩靈魂夜》

傳聞/確定今年會出碟嘅有9m88、林宥嘉、楊乃文、戴佩妮、Kivi(原住民語新人,阿爆&黃少雍製作)、
靜物樂團、LINION、神棍樂團、洪佩瑜、海豚刑警、同埋血肉果汁機主唱GIGO個人專輯

最佳新團體:福祿壽《我用什麽把你留住》、珂拉琪《MEmento·MORI》
最佳新人:雷擎《Dive & Give》
最佳樂團:13月終了《和你蠻像的一隻》
最佳創作/演唱組合:Vast and Hazy《文明》
最佳男演唱人:宋念宇《無視》
最佳女演唱人 :袁婭維《月亮失眠了》
年度EP:《Good Behaviour》Linying

年度金曲:〈如果可以〉韋禮安
其餘年度十大金曲:
〈Fresh Feelings〉Benjamin Kheng、J Sheon
〈勉強的愛〉黃士勛
〈太難唱了〉彭佳慧     
〈台北紐約〉馬念先     
〈荊棘海〉泳兒     
〈愛情你比我想的閣較偉大〉茄子蛋     
〈以上皆非〉徐佳瑩         
〈等妳想起我〉宋念宇
〈拜六〉百合花

年度專輯:《不是路》百合花
其餘年度十大專輯:
《無視》宋念宇     
《愛情一陣風》李權哲     
《DEPART》蔡健雅     
《在雲彩上跳舞 嘰嘰喳喳》詹雯婷     
《滅人山》黃連煜     
《和你蠻像的一隻》13月終了   
《飛狗》崔健     
《人之島》陳建年     
《Mama Jeans and Daddy Shoes》馬念先     
《歹勢好勢》拍謝少年     

頒獎片段:https://youtu.be/cboon--ZlNs

戴佩妮 - 被動的觀眾 (台灣版)
Release Date 29-JUN-2022

將愛。止於被動 讓愛。始於互動 華語樂壇 好久不見  戴佩妮
2022全新創作專輯《被動的觀眾》時隔六年    細細雕琢出全新創作專輯《被動的觀眾》 華語樂壇唱作人 戴佩妮 終於發片!
沒有音樂就活不了的戴佩妮  創作音樂最大的意義之一:
「我希望我寫的歌永遠能夠帶給樂迷們一些溫暖
我們彼此可以一起透過音樂找到出口」
《被動的觀眾》十二首戴佩妮最深刻的自白
最新創作專輯《被動的觀眾》是一張非常「戴佩妮」的作品,曲風辨識度非常高,不禁讓人想起早期Penny的音樂,帶來的能量讓人無比驚喜,無論是搖滾、抒情或是電子等不同的類型,都能在她的作品裡聽得到,她總能做得那麼扎實且兼具力度,讓人印象深刻,加上嘹亮且厚度適中的音質與寬廣的音域,詮釋歌曲時的游刃有餘更增添了聽覺上的爽度。《被動的觀眾》整張專輯依舊是Penny包辦詞曲製作,每首歌都能聽到她的內心世界、想說的故事,她更找回了這二十二年間合作無間的編曲老師一起玩,陣容一字排開,相當豪華,包括了黃中岳、Mac Chew、Martin Tang、黃韻仁、Jamie Wilson、黃宣銘、蔡巽洋、吳貞儀、徐靖等,大家一步步慢慢回到以前做音樂做唱片的模式與樂趣。雖然礙於疫情,製作過程中沒有真正見到大家,整張專輯依然充滿人的溫度,甚至更勝以往!即使有點無奈,但倒也覺得很新鮮,帶來更多可能性,比方第一次線上錄音、第一次線上聽mastering、第一次以線上模式跟樂手互動……,一切都和以前聚在一起做音樂的方式非常不一樣,因此Penny還笑稱這次很應景地跟上了WFH的潮流,製作團隊也欣然接受這種新的模式,雖然惦記著出國同步錄音的模式,但這特別的體驗,也很有趣,實在是非常難忘的經驗,真是多虧了大家的正能量啊!

01. 隨風所欲
02. 小失誤
03. 被動的觀眾
04. 鬧劇
05. 背信者
06. 三四點了還沒睡
07. 多虧你啊
08. 怕冷
09. 密室逃脫
10. 後果自負
11. 我嚮往
12. 有何不可
肥婆馬上收皮

Lala隻碟有咁差咩...?

lala 隻碟好差
bagfgfcde 發表於 2022-6-23 13:30

A-Lin隻碟仲好聽d
Lala做咗老母 拎埋歌后 去到第六隻仲唱緊10年前文青無病呻吟情歌…
肥婆馬上收皮

本身以上皆非一出諗住佢隻碟好大突破
不過估佢出年一樣可以照入圍歌后

lala 隻碟好差