返回列表 發帖

四不像>浮沙之路>我的情書
唔覺得浮沙同情書有幾高質
反而四不像係3首新歌中最搶耳,唔怪得會做1ST PLUG

四不像都叫有新鮮感 我戥真正有突破嘅人可憐
nicholashin 發表於 2016-4-28 22:00

可能係個mv主角有新鮮感
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

突然觉得佢plug歌好似《电光幻影》

1.四不像——处处吻,比人新鲜感
2.我的情书——炼金术,高质量K歌
3. ...
kenny211 發表於 2016-4-28 21:44
四不像都叫有新鮮感 我戥真正有突破嘅人可憐

3. ...
kenny211 發表於 2016-4-28 21:44

完全唔關事囉HOMO
四不像同新鮮感有咩關係

3.浮沙之路——小城大事,年度大歌feel
然后ai个铜奖+十大翻来
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

其实佢今日post终于有3页

咁佢呢个辈分嘅歌手,又真系佢最专注音乐

其实4家姐都几好,不妨都捧下
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

浮沙之路幾好
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

只碟市面有得賣未?報下價
阿mark 發表於 2016-4-28 15:09

cd warehouse $125

完應該PLUG先,夠搶過
FIGHT for 陳柏宇

cc D歌第一次會覺得麻麻 但會慢慢咁上瘾
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

浮沙之路一開始係好神祕感覺
但去到chrous感覺完全五同左,因為轉左key,或者係呼應份詞,但好似chrous part ...
hkbaby 發表於 2016-4-28 11:52

浮沙個副歌麻麻地

特別嘉賓堅好笑
唱到好似死下死下咁
其實係咪想招魂
stephybest 發表於 2016-4-28 15:48

系米借首歌唱衰佢

特別嘉賓堅好笑
唱到好似死下死下咁
其實係咪想招魂

聽晒甘多首,我心水:
獨一無二=我的情書=四不像>浮沙之路>城裡的月光>南海姑娘=眼神>天空>>>>>>特別嘉賓

特別嘉賓 真係幾難聽下,係敗點 (「當」我.../如像「將」…,好多次好似FALT 左甘,但又吾係,好似好攰HEA唱甘,佢把聲好似好厭倦首歌甘)
感覺上呢位 特別嘉賓 好乞人憎甘
但 城裡的月光 好 黛玉笑了FEEL 好驚喜GE COVER, 南海姑娘 唱得好型,首歌好有女人味,好似一位著旗袍GE大小姐甘

只碟市面有得賣未?報下價

浮沙之路chorus無端端轉key 明明個頭開得勁靚

浮沙用黎拎口碑
我的情書應該hit到 英皇谷一谷呢首 應該可以keep到四不像個勢 ...
721AXA 發表於 2016-4-28 13:35

其實同2010年隻FOREVER FRIEND好似,千祈吾好又晒左佢~但計埋 獨一無二 同,
已經第4PLUG

我的情書真係好正 希望會plug埋
不過D ad-lib 有少少怪,可以請教下隔離公司ad-lib天后AGA

BTW 首歌好似許靖韻唱都好o岩

浮沙用黎拎口碑
我的情書應該hit到 英皇谷一谷呢首 應該可以keep到四不像個勢

浮沙之路>獨一無二>我的情書>四不像

四不像份詞實在太hea
曲都好悶下
Happy and Blessed.

今次幾首新歌終於聽到咩叫力谷

浮沙之路一開始係好神祕感覺
但去到chrous感覺完全五同左,因為轉左key,或者係呼應份詞,但好似chrous part寫得好求求其甘,同樣問題我稔起巨家姐首落棺,同英國美Le出自Echo 個隻I Got You

浮沙之路唯一問題係泳兒唱得太差

浮沙之路一睇個班底好期待,以為會係好迴腸盪氣之類既搜神記2.0
點知試聽咗30s發覺原來唔係
但再聽曬全曲,我依然覺得係全碟最耐聽既,輕快鋼琴小調好特別
我的情書我關係睇住個MV去聽,好泳兒式K歌,但感覺好快會聽厭
相對確實第一PLUG係四不像最適合不過
目前:
浮沙之路>四不像>我的情書

浮沙之路稱得上係藝術作品啦,
份詞都幾高深下,要嗒耐D
FIGHT for 陳柏宇

相比之下我鐘意我的情書多d
浮沙係好高質唱得好(pre chorus最正)
不過我的情書上口好多, 副歌好好聽
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

浮沙之路,泳兒真係唱得好好,把聲同d 高音好靚
我的情書又係好有潛質hit, 高質K 歌!
新歌都好正,希望佢呢鋪發到圍

我的情書 個歌名同d歌詞內容會唔會太少relate呢?
歌名咁闊 講既野咁narrow不過都好聽
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

有啲王菲feel
kayzzz 發表於 2016-4-28 00:37

風格有啲似暗湧、黑夜不再來⋯

CC嘅旋律亦自成一派⋯ 好聽

次次出碟都大鑼大鼓
可惜後勁不繼,虎頭蛇尾
失敗收場@@
hkbaby 發表於 2016-4-28 01:50

希望今次唔好再失望~

次次出碟都大鑼大鼓
可惜後勁不繼,虎頭蛇尾
失敗收場@@

浮沙之路又唔係真係咁差ze, 不過我覺得chorus好似唔係好承接到個verse
我的情書真係大歌, 不過兩首都係正{: ...
kevinlai1621 發表於 2016-4-28 00:10

HO HO TAN AH FULL VERSION!!
CHANGE OF PLAN AGAIN
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

特別嘉賓 Zzzz 悶

暫時聽到啲新歌都唔錯,竟然啱聽過同期對手gin lee隻碟,真係估唔到

特別嘉賓 變左JAZZ
甘快已經有負皮
hkbaby 發表於 2016-4-28 00:38

個編曲同胡琳版分手總約在雨天勁似
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

祖兒早已知道走到底只憑運氣
DM多仔多到覆唔哂

浮沙之路 呢類小品歌好啱vincy唱,MV都拍得幾好
我的情書 好有vincy以前d K歌感覺
今次4首新歌都好正,值得一買去支持vincy
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

特別嘉賓 變左JAZZ
甘快已經有負皮

浮沙聽耐左有啲faye既感覺

浮沙之路超好聽
HOTMAN 發表於 2016-4-28 00:15

有啲王菲feel

浮沙之路真係似似地陳輝陽以前既作品
stephybest 發表於 2016-4-28 00:05

完全唔似cc啲歌

因為個人覺得泳兒好啱唱富士山下嗰種感覺,但宜家係另一種風格,所以有d失望 ...
Flambeau 發表於 2016-4-28 00:16

其實都幾side track feel
編曲好有印象,不過同想像太大出入,SIDE TRACK FEEL
其實靚泳係米想彌補當年錯失 給自己的信 ?
hkbaby 發表於 2016-4-28 00:29

原來你已經講咗

請用行動買碟支持2家姐!!
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

四不像plug得好啱,浮沙之路 我的情書 都唔似hit到

ME都笑左LOL

我的情書好K歌FEEL
stephybest 發表於 2016-4-28 00:18

仲K la至少個編曲少少POP ROCK
我稔起 鼻敏感
編曲好有印象,不過同想像太大出入,SIDE TRACK FEEL
其實靚泳係米想彌補當年錯失 給自己的信 ?

AGREE>>

我的情書 最後靚泳變左亞婆,笑左
hkbaby 發表於 2016-4-28 00:15

ME都笑左LOL

我的情書好K歌FEEL

因為個人覺得泳兒好啱唱富士山下嗰種感覺,但宜家係另一種風格,所以有d失望

我的情書好好聽
Flambeau 發表於 2016-4-28 00:03

AGREE>>

我的情書 最後靚泳變左亞婆,笑左

浮沙之路超好聽

浮沙之路又唔係真係咁差ze, 不過我覺得chorus好似唔係好承接到個verse
我的情書真係大歌, 不過兩首都係正
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠