返回列表 發帖
啲Fans係咁刷
rickychan0809 發表於 2020-8-4 10:07

唔認為單憑佢啲fans可以升得咁快,上升速度接近 Dj派歌初期,佢啲fans有dj 咁多咩

你應該未睇過連登d post
呢度批評既人已經係以歌論歌  
我係上首歌個post已經講過佢把聲好有局限
太 ...
cymusic 發表於 2020-8-4 10:27

都聽過下嘅   知佢係契仔特別多資源
   唔知佢做過咩其他野

其實星1時覺得佢唱英文歌抒情慢歌幾好聽
   但星2 同埋佢出道後唱多左唔同類型嘅歌
   覺得佢把聲太柔弱, 可柔不可剛
   而且佢好似冇咩音樂感
   例如唱 頭髮亂了 正式開始 都完全唱唔到首歌個groove
   之前在家音樂會又勁走音, 同黎曉陽一齊更加相形見拙   

好多人覺得Mirror最唱得係佢
   但最唱得都只係咁嘅水準...
   難得香港有男團
   想支持下都支持唔落

啲Fans係咁刷
rickychan0809 發表於 2020-8-4 10:07

Youtube落廣告計view的~睇住佢星期日仲係得15Xk
而家咁快就上到369k

嘩咁多1分嘅?
CM 係咪好多人憎佢

首歌聽落唔算差, 只係冇咩亮點, 唱腔十年如一日
詞係差, 係自己 ...
rickychan0809 發表於 2020-8-3 23:10
你應該未睇過連登d post
呢度批評既人已經係以歌論歌
我係上首歌個post已經講過佢把聲好有局限
太輕太清搞到好易捉唔實音準
唱慢歌果陣一唱flat咗就會好明顯
唱Mirror d快歌又會chok到好作狀
反而近排睇阿Jer d cover 越黎越發覺佢把聲可柔可剛
陳卓賢真係要轉過另一個唱歌老師學唱歌
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

曲詞好業餘水準,個編曲算幫左好多。其實mirror咁多個入面佢真係好普通,唔知行咩運會比佢彈出

同埋今次唔 ...
Crooks 發表於 2020-8-4 03:27

契仔嘛

買youtube view數?
kimjj 發表於 2020-8-4 00:35

啲Fans係咁刷

Youtube落咗勁多廣告,周圍都係佢
cheungsiuming 發表於 2020-8-4 00:04

IG都好多
本身冇咩野
但成日見到有啲煩

曲詞好業餘水準,個編曲算幫左好多。其實mirror咁多個入面佢真係好普通,唔知行咩運會比佢彈出

同埋今次唔似Jason,似Hubert。Jason甩難喇,唔使再比人哋fans單打

買youtube view數?

歌詞有意思,不過唔順口+唔入腦...首歌好難hit!Ian係新人,個人覺得呢個時候都係穩專業人士好d,打開知名度先,之後紅左有資源有名氣,先自己作曲填詞啦......
我就是我!

Youtube落咗勁多廣告,周圍都係佢

下首寫鯨爆先俾5分

回復  kenneth

拎個新人同黃偉文比較會唔會苛刻左少少
duck13579 發表於 2020-8-3 23:37

咁講啦
落花份詞當年cm都有人話淺陋 似又比唔上林夕
我都覺得有啲造作 矯情 我就畀65分吖
咁鯨落份詞呢 我就畀40分啦

我睇又唔算好苛刻嘅 嚮文學角度睇真係遜咗少少
可能你對ian期望唔高 要求唔高
但唔係個個人都咁 我覺得要鞭策到佢出到佳作為止囉
唔係嘥晒佢把靚聲啦

回復 33# kenneth

拎個新人同黃偉文比較會唔會苛刻左少少

鯨落本身都唔算係犧牲啦頂盡類似化作春泥更護花個level
rickychan0809 發表於 2020-8-3 23:12

http://cantonpopblog.blogspot.com/2014/10/blog-post_11.html?m=1
淡淡交會過 卻不留下印

意境高出好多添

重有
我都想問下ian自己點睇
有啲鯨魚不幸擱淺係會鯨爆無得鯨落?
啲屍骨重畀人拎晒去博物館擺同 ...
kenneth 發表於 2020-8-3 15:11

鯨落本身都唔算係犧牲啦頂盡類似化作春泥更護花個level

嘩咁多1分嘅?
CM 係咪好多人憎佢

首歌聽落唔算差, 只係冇咩亮點, 唱腔十年如一日
詞係差, 係自己作算係咁

MV最後個shot 好難頂

5分

雖然未至於
但係一分加油
kenneth 發表於 2020-8-3 17:00

聽返Mirror好過
陳生啲solo歌仲悶過姜b

曲唱都唔錯
但啲詞浪費咗首歌
搵專業人士合填可能會好啲
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

唔知點解聽到最尾個句覺得好UN耳?
hin0526 發表於 2020-8-3 16:12

押啲唔押啲咪咁囉

我覺得ok啦,不過唔係好明佢去到中段嗰种唱腔係表達乜嘢
我估錯這個世界得到教訓

5分,唯愛陳卓賢 <3 希望佢今年可以有男歌手獎

詞唔好
唱幾好聽
3分
香港人,只聽廣東歌

契仔唱歌真係好難聽
hehehaha 發表於 2020-8-3 16:26

雖然未至於
但係一分加油

契仔唱歌真係好難聽

似胡鴻鈞會唱嘅歌
masterdragon 發表於 2020-8-3 15:54

把聲仲有少少似

唔知點解聽到最尾個句覺得好UN耳?

似胡鴻鈞會唱嘅歌

重有
我都想問下ian自己點睇
有啲鯨魚不幸擱淺係會鯨爆無得鯨落?
啲屍骨重畀人拎晒去博物館擺同研究添
咁又係咪犧牲同成全?

好過首口罩歌
帥小寶` 發表於 2020-8-3 14:45

口罩歌係唱得差 論歌詞就鯨落重差
個故又唔係講緊見其他人受苦而割肉餵鷹
有乜偉大有乜犧牲可言?
聽到個個黑人問號啦 連黃偉文填嘅食物鏈都合理過佢

咁批評都係善意嘅
唔知ian有無聽下80年代嘅歌呢
其實要寫詞可以先參考下同類主題嘅歌㗎

其實一早揾多個詞人合寫會好d
頭半部分都算寫得還好
但係明明大半首歌都講緊犧牲與成全 寫到最後又加句如掛念你便勇敢的說
即刻搞到件事好odd
加上好多字都填得唔順口
呢d就係自己唔夠經驗唔識執既野
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

好高興佢自己填詞,但試一次後可以留返俾專業人士做啦
星勤 發表於 2020-8-3 14:01

以為你讚佢原來

好過首口罩歌
帥小寶` 發表於 2020-8-3 14:45

口罩歌入耳好多

好太多太多啦吧
daniel1136 發表於 2020-8-3 14:26

好過首口罩歌
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

唔掂,似陳柏宇嗰批悶歌
詞真係幾差

硬係覺得佢唱到有啲辛苦咁中間個度
再將我相信的如煙火般綻放

佢真係好過牙姜好多......
帥小寶` 發表於 2020-8-3 13:41

好太多太多啦吧

Ian不了

星勤 發表於 2020-8-3 14:01

公道

曲幾好聽 , 詞還有很大的進歩空間.

首歌聽頭幾個音以為「東京百貨」

論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我覺得份詞填得好un耳
副歌還可以

1分
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

佢真係好過牙姜好多......
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

5分, 超高質! 正再狂loop.

仲要自己搞惦曲詞, 份詞寫得好有意景. 講緊咩? 自己諗