返回列表 發帖
我見你喺youtube upload啲片都好清 你坐得好前呀
ga_ry 發表於 2023-2-22 12:06

比你發現左Tim  
不過17/2拍唔到,前面個男人阻住好高大同好多保安捉

希望會開一次
細場都好吖
cyrus429 發表於 2023-2-22 09:31

我見你喺youtube upload啲片都好清 你坐得好前呀

希望會開一次
細場都好吖
cyrus429 發表於 2023-2-22 09:31

好想聽雪人live

想開side track 演唱會
caijinglong 發表於 2023-2-22 08:25

希望會開一次
細場都好吖

唔知有無機會有part 2呢?
masterdragon 發表於 2023-2-22 00:37

想開side track 演唱會

個台 design 雖然係花
但有少少似墳墓
見證住過去現在將來嘅自己
艾石仔 發表於 2023-2-21 23:23

我都覺得勁似山墳
賣國賊陳蕾勾結外國或境外勢力危害國家安全!

唔知有無機會有part 2呢?

諗到咁政治, 我又無BOR, 我比較人生的
   Act 1:昨日 : 年少時戀愛的單純, 美好,
Act 2:昨日 / 現在 : ...
gordon0807 發表於 2023-2-21 11:08

我也是這個解讀呢~
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

你哋好勁,諗到每一part 代表啲乜,我唔記得gigi唱邊首歌時,銀幕影住佢係變咗黑白色(好似係唱I’ll be lo ...
ga_ry 發表於 2023-2-21 19:12

個台 design 雖然係花
但有少少似墳墓
見證住過去現在將來嘅自己

你哋好勁,諗到每一part 代表啲乜,我唔記得gigi唱邊首歌時,銀幕影住佢係變咗黑白色(好似係唱I’ll be lo ...
ga_ry 發表於 2023-2-21 19:12

Gigi個ig有po,話係導演嘅設計,屏幕上黑白同調轉嘅視像係代表「過去的自己」,向「現在的自己」細訴。

你哋好勁,諗到每一part 代表啲乜,我唔記得gigi唱邊首歌時,銀幕影住佢係變咗黑白色(好似係唱I’ll be loving you), 我諗唔明點解用黑白色,好似啲車頭相

一係就好似家謙咁有大量寫俾人嘅歌

其實以前啲歌手真係做多好多歌,Gigi一年一隻廣東一隻國語都20首歌, ...
hkaddoil 發表於 2023-2-21 14:40

Gigi最高產2002年:
兩隻國語碟(透明,魔幻季節)
兩隻廣東碟(我住7樓A,Funny Face)
兩隻live錄音(G for Girl,拉闊)

其實真係好正個flow 好多思考空間 好多唔同解讀

睇完 Eason 同 Gigi 好大感觸
係上一代歌手先會有足夠catalogue去支撐一個咁好flow嘅 rundown
同時可以融合 ...
hihi 發表於 2023-2-21 13:56

一係就好似家謙咁有大量寫俾人嘅歌

其實以前啲歌手真係做多好多歌,Gigi一年一隻廣東一隻國語都20首歌,而家啲歌手可能三四年先有20首

睇完 Eason 同 Gigi 好大感觸
係上一代歌手先會有足夠catalogue去支撐一個咁好flow嘅 rundown
同時可以融合到 big hits, side track, fan favourite
新一代 singles collection 嘅歌手以後都好難做得到咁嘅 production

好想出dvd啊

忽然發現成個演唱會都幾多 hints 係 tritube to 香港
遊樂場的快樂照片:荔園,香港人集體回憶
煙霧瀰漫 ...
Frankie318 發表於 2023-2-21 10:42

諗到咁政治, 我又無BOR, 我比較人生的
   Act 1:昨日 : 年少時戀愛的單純, 美好,
Act 2:昨日 / 現在 : 空氣污染, 環保
Act 3:昨日 / 現在 : 失戀比EKIN 傷完, 要爭氣,
「你救哪一個 / 女兒雄」鬧個男主角
「給自己的情歌」我呸, 我自己爭氣
Today - 珍惜現在的經歷,

Act 4:未來 : 未來並不可怕, 要有希望
I'll be loving you ; 未來自己都要自愛

Act 5:未來 : 未來會更美好, 「好時辰」會到來

Encore:BIG HIT TIME

我覺得Gigi個演唱會execution得幾出色吖

開場:生命如「花火」般短暫

Act 1:昨日
「那年仲夏」 「遊樂 ...
stephybest 發表於 2023-2-20 23:09

忽然發現成個演唱會都幾多 hints 係 tritube to 香港
遊樂場的快樂照片:荔園,香港人集體回憶
煙霧瀰漫-至死不遇 part:香港落難,明知有問題都要繼續落去
Today:移民
繼續愛-未來的未來 part:for 留下來的香港人
出走地平線-好時辰 part:enjoy the moment,trust the process

連 25 都可以 link 落回歸25週年

Act 2可以有好幾種解讀…
關鍵係落難都至死不渝
JasOh103 發表於 2023-2-20 23:16

Act 2我覺得係講空氣污染, 係由我地一手做成地球而家的慘況, 環保議題大的

我都係最期待呢兩首
好後悔冇舉張紙牌寫"遠在天邊"四隻字
尋晚 encore我攝到台前
Gigi望住我問"想聽 ...
mcjam 發表於 2023-2-20 16:48

好幸福
SSN Chart (14 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 唞 - 陳柏宇 / Yellow!

剛剛搵到
masterdragon 發表於 2023-2-20 22:24

Thanks

演唱會後遺症
狂loop演唱會既歌

「那年仲夏」 「遊樂 ...
stephybest 發表於 2023-2-20 23:09

Act 2可以有好幾種解讀…
關鍵係落難都至死不渝
Jason's Playlist 2024
Week 24 戀愛腦之死 - 陳健安

「那年仲夏」 「遊樂場」上的美好

Act 2:現在
我城 「煙霧彌漫 密雲滿佈」
所有美好嘅事物都有「限期」
香港淪為「落難皇后」

Act 3:
「你救哪一個」自己爭最後一口氣
「給自己的情歌」 和自己講一聲要爭氣
現在的抉擇 - Today(將一首畢業歌 變咗 離開嘅移民歌)

Act 4:未來
「100層樓的家」有班細路仔走出嚟
「未來的未來」 小朋友係我哋嘅將來盼望
搭多首將來進行式「I'll be loving you」

Act 5:「好時辰」嘅煙花效果呼應返開場嘅花火 時間就係一個循環

Encore:出晒大熱歌 最醒目嘅做法!
賣國賊陳蕾勾結外國或境外勢力危害國家安全!

今夜沒有風真係好好聽

必先有愛 才可有痛

有冇人有錄到你救哪一個+女兒雄嗰段?好想睇返
hello12324 發表於 2023-2-20 15:43

剛剛搵到

國語碟中《原來愛情這麼傷》也是我最愛之一
l00540 發表於 2023-2-20 18:22

呢隻應該太傷 佢唔會再唱

我都係最期待呢兩首

我以為得我一個鍾意遠在天邊
當年hit 爆
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

話時話 氣流 同 我們的永遠 邊度吹出嚟㗎
JasOh103 發表於 2023-2-20 21:02

你唔講我都唔醒起
我們的永遠係佢電台訪問時講
氣流係yy要求,佢已經唔記得咗

話時話 氣流 同 我們的永遠 邊度吹出嚟㗎

聽訪問話要開tour?
caijinglong 發表於 2023-2-20 11:00

之前宣傳都有講過 有話想係美加 台灣 大陸開

King Jer好似都ok Gigi,2018年都有去睇仲出咗個post
hello12324 發表於 2023-2-20 19:17

當年903成日都ban Gigi啲歌,搞到gigi好難先拎到女歌手獎

King Jer有喺fb開post 撐Gigi 最搞笑有人引用Gigi 首 “灰姑娘” 歌詞

Gigi: 若仇恨 ...
ga_ry 發表於 2023-2-20 18:51

King Jer好似都ok Gigi,2018年都有去睇仲出咗個post

仲要個個冇睇過嘅人走出嚟跟風踩,痴線
khyip6 發表於 2023-2-19 20:04

King Jer有喺fb開post 撐Gigi 最搞笑有人引用Gigi 首 “灰姑娘” 歌詞

Gigi: 若仇恨你 感覺很差
無奈這灰姑娘絕不怕

謝謝  送上我最最最最最最愛嘅 Gigi 兩首歌.

謝謝你這些日子

給自己的情歌

...
boy4dudes 發表於 2023-2-20 16:49

國語碟中《原來愛情這麼傷》也是我最愛之一

我都係最期待呢兩首

應該有準備到
可惜唱唔晒咁多首

台北展覽中心嗰次?好似有九成
hello12324 發表於 2023-2-20 13:24
係呀
果次我地日日mon住售票網
真係睇到好心up

我呢三晚都好專注enjoy the show無咩點錄,而家好後悔
hkaddoil 發表於 2023-2-20 16:48

我第一晚淨係錄咗少少 其他兩晚無乜點錄 除咗有錄蕩失

19/2 尾場Rundown:
l00540 發表於 2023-2-20 09:22
謝謝 送上我最最最最最最愛嘅 Gigi 兩首歌.

謝謝你這些日子

給自己的情歌

我都係最期待呢兩首
Gigi望住我問"想聽咩歌啊?"
我大嗌"遠在天邊"!!!
佢話"聽唔到啊"

最後都係無唱 ,
ga_ry 發表於 2023-2-20 14:39

我呢三晚都好專注enjoy the show無咩點錄,而家好後悔

有冇人有錄到你救哪一個+女兒雄嗰段?好想睇返

第二晚ending song
送番俾你~~~
l00540 發表於 2023-2-19 23:41

ho jeng arrrrrrrrrrrrrrrrr

最後都係無唱 <遠在天邊>, <許願>

可惜最後都冇唱氣流
琴晚印象最深就係至死不遇part舞蹈 走位 好有戲劇感

因爲你冇關注佢囉

開唔到啦
上次開3000人都滯銷
小巨蛋13000人你想點開呀== ...
zxc 發表於 2023-2-20 13:08

台北展覽中心嗰次?好似有九成

本色、好時辰同時間遇上我們都好值得回味~
始終歌曲版權歸華納/ eei
l00540 發表於 2023-2-20 09:26
下?最正係G夜啦

其實佢應該開得到,唔知點解咁多年都未去開小巨蛋
Serendipity 發表於 2023-2-20 12:49

因爲你冇關注佢囉

開唔到啦
上次開3000人都滯銷
小巨蛋13000人你想點開呀==

1st Encore
25. 灰姑娘
26. B面第一首
27. 同班同學
28. 身不由己
29. 愛自己

2nd Encore
30. 短髮
31. 嫌 ...
JasOh103 發表於 2023-2-20 11:15

嫌棄同膽小鬼 調番轉就岩~

好想佢開一次小巨蛋
hello12324 發表於 2023-2-20 12:23

其實佢應該開得到,唔知點解咁多年都未去開小巨蛋

好想聽到

傷心尋回犬
再上車
遠在天邊
氣流
狠心愛我